Прескочи до съдържание

Профилактика против малария

FlyTraveler

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 минути , searus каза:

Аз вече не знам какво да го правя моето дете, страшно го обичат гадините, а ухапаното става на мехури, някак си не искам да минаваме на DEET 50%... Чакам да кажеш марка.

Ще питам и дано го помни. Отделно от това натъркай мястото с разрязана скилидка чесън. Чесънът го препоръчват още бабите и върши работа, за да не се подува толкова. Върши работа и при ужилване от всякакви насекоми. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 17.11.2023 г. в 10:57, logist13 каза:

Миналата седмица си поръчахме и вече ни ги доставиха. Цената беше 17.80 евро за опаковка + доставката.

От аптека Промахон ли поръчахте Маларон? Днес мъжът ми е писал във Вайбър, отново са му отговорили, че нямат наличности, поради проблеми с доставките.

Публикувано:

Аз пък не мисля, че  @boogy83 изразява крайно мнение, аутан тропикал е универсална и адекватна превенция при повечето насекоми. Моите наблюдения са, че местните хора се мажат с пълни глупости (слаби и растителни) и не ги хапят или тялото им е преживяло най-лошото докато са били деца и сега реакциите са по-умерени.

В Колумбия в карибската част на белите хора краката им изглеждаха като моите, а при дълъг престой и по-зле, до медикаментозно лечение и язви. Там не ме спасяваше нищо освен дълъг панталон - нито местен репелент, нито аутан, докато изляза от душа или рекичката и се намажа, вече бях +5 ухапвания. Говорихме и с хостовете, ползвахме и техните мазила. Но пък ме хапеха повече пясъчни мухи, не комари. В ужас съм за предстоящата Панама и Коста Рика, че се споменават същите твари. 

В Кения аутанът ни опази на 100 %, докато в Малайзия намразих хората. Особено пък тези, даващи съвети да търсиш местен репелент, защото там ползваха само растителни репеленти, без икаридин и deet и мен ме хапеха по 50-100 пъти дневно. А и да не беше Малайзия, къде в някое тропическо островче с продънено магазинче с дървен тезгях и найлонено покривало ще търсиш адекватни репеленти и козметика? Ние на повечето места, на които се завираме, едва намираме слънцезащита като ни свърши предната. 

В Гърция и България често си мисля, че не действа аутанът, защото започвам да се пръскам когато забележа, че ме хапят, а те тогава почват да избиват пъпките и да ме сърбят. Един фенистил в джоба е жизненоважен, когато не си седял нащрек. 

@searus, ти къде ще го намериш този DEET? Аз освен в декатлон, където не е наличен никога, не съм намирала на тази база продукт от 2 години. При вас има ли? А когато бяхме малки със сестра ми, мама почистваше всичко със спирт и после мажеше с алергозан. Добавяш и един пласт против сърбеж и го пускаш обратно на поляната. 

• Харесвам 2
Публикувано:

@Lindt, има Jungle Formula навсякъде тук, този с максимална защита (4) е с DEET 50. Иначе фенистил и алергозан са с нас винаги, но не винаги помагат. Сега мисля да купя и пробвам един Afterbite pen, който ми препоръчаха, с амоняк...

Публикувано:
преди 5 минути , searus каза:

@Lindt, има Jungle Formula навсякъде тук, този с максимална защита (4) е с DEET 50. Иначе фенистил и алергозан са с нас винаги, но не винаги помагат. Сега мисля да купя и пробвам един Afterbite pen, който ми препоръчаха, с амоняк...

Взех едно с амоняк в Гърция, действа и при ужилване от медузи. Ама хем не видях медузи, хем не облекчава много сърбеж от комари. 

Ще взема да разпитам магеланците, дето отскачат до Лондон дали не може да ми вземат 1 такова с deet за Индия. Може ли някакво конкретно име или производител?

Публикувано:
преди 1 минута , searus каза:

Благодаря ти 🙂

На Жижо тази година му стават на мехурчета с течност от комарите, при сестра ми е така от бълхи. Гадно е, съчувствам му на детето. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Има го във всеки Boots, в супермаркетите (без Лидл и Алди), предполагам и всяка друга дрогерия, естествено и в аптеките... Учудвам се, че сестра ти не ви го е пробутвала още

😉

А първия път като получи мехур (около 7-8мм), беше от кърлеж, и лекарят веднага му назначи антибиотици, защото можело и лаймска болест да е, за всеки случай (тестове не правели, особено на деца). Сега е по-скоро при някои паяци и може би други животни (подозирам някоя и друга стоножка), затова се надявам този арсенал да помага повече...

Публикувано:
преди 2 минути , Lindt каза:

Благодаря ти 🙂

На Жижо тази година му стават на мехурчета с течност от комарите, при сестра ми е така от бълхи. Гадно е, съчувствам му на детето. 

Тази Jungle формула е силна, но неприятното е, че при употреба трябва да се пипат внимателно джапанки, фотоапарати и т.н. Ние купихме този препарат за Танзания, но комари нямаше и го използвах в България, за да гоня тигровите комари, но след като по невнимание съм разнесла от него върху сандала си и той се видоизмени, го зарязах и впоследствие изхвърлих.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 13 минути , chandni каза:

Тази Jungle формула е силна, но неприятното е, че при употреба трябва да се пипат внимателно джапанки, фотоапарати и т.н. Ние купихме този препарат за Танзания, но комари нямаше и го използвах в България, за да гоня тигровите комари, но след като по невнимание съм разнесла от него върху сандала си и той се видоизмени, го зарязах и впоследствие изхвърлих.

Това е, мисля, от самия DEET, ти да видиш другия пестицид, който се слага само на дрехи (забравих му името) какво прави с различните тъкани и пластмаси 😉

Намерих това за DEET:

DEET in all concentrations can harm outdoor gear and clothing made with synthetics, like nylon and waterproof/breathable membranes, as well as plastics. It doesn't harm outerwear or gear made with natural materials, however, including cotton, wool, aluminum, or steel.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , searus каза:

Това е, мисля, от самия DEET, ти да видиш другия пестицид, който се слага само на дрехи (забравих му името) какво прави с различните тъкани и пластмаси 😉

Мхм, това е ясно, но определено в пристъп на отчаяние, например нощем, лесно мога да стигна до препарат с DEET и ще ме успокои да го имам. 

Има в Промахон, интересно дали попътно в Италия ще мога да си намеря и да не занимавам никого.

Публикувано:
преди 11 часа, chandni каза:

От аптека Промахон ли поръчахте Маларон? Днес мъжът ми е писал във Вайбър, отново са му отговорили, че нямат наличности, поради проблеми с доставките.

Да, оттам ги поръчахме. 

• Замислям се 1
Публикувано:

май вече сме писали, но DEET ако има в продукта, разтваря пластмаса и изкуствени тъкани

Icaridin не разтваря пластмаса, може да го погледнете него, не знам дали тука се счита за по-малко ефикасно, та налитате на DEET

от моя опит действат, но на повърхност, не да се напръскаш грубо за миризма. Примерно ако забравиш да намажеш ушите или пръстите на краката, комарите ще те хапят там, другаде не

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 31 минути , neuromancer каза:

май вече сме писали, но DEET ако има в продукта, разтваря пластмаса и изкуствени тъкани

Icaridin не разтваря пластмаса, може да го погледнете него, не знам дали тука се счита за по-малко ефикасно, та налитате на DEET

от моя опит действат, но на повърхност, не да се напръскаш грубо за миризма. Примерно ако забравиш да намажеш ушите или пръстите на краката, комарите ще те хапят там, другаде не

Аз искам да си имам и от двата вида 🙂

И балдахин/комарници, и машинка 😄

И да не забравям, че дългите панталони не предпазват от кърлежи и пиявици.

Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

Аз искам да си имам и от двата вида 🙂

И балдахин/комарници, и машинка 😄

И да не забравям, че дългите панталони не предпазват от кърлежи и пиявици.

Ама и пиявици ли си ловите?? И DEET помага ли за тях? За дългите панталони: permethrin, и директно парализираш всичко пълзящо 🤣 Само не знам как се отразява на различните материи...

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Някой да е поръчвал скоро Маларон/Atovaquone от Travelpharm? Иска ми верификация на документ за самоличност и не приема български такъв.

Преди няколко месеца нямаше такъв проблем, но изглежда са си сменили системата за поръчки.

Публикувано:
На 21.11.2023 г. в 8:03, Lindt каза:

Взех едно с амоняк в Гърция, действа и при ужилване от медузи. Ама хем не видях медузи, хем не облекчава много сърбеж от комари. 

Ще взема да разпитам магеланците, дето отскачат до Лондон дали не може да ми вземат 1 такова с deet за Индия. Може ли някакво конкретно име или производител?

То малко късно, ама такива с 50% DEET с лопата да ги ринеш - Nobite, CarePlus Anti Insect, Anti Brumm също имат, ама не знам дали Ultra Tropical или фортето беше. Корекция: Форте е с 30%, ама пък го има по българските онлайн аптеки.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 6 минути , DGTG каза:

Здравейте! При пътуване в Еквадор трябва ли да се  взима Маларон?

Зависи къде и на каква височина ще сте. Всъщност в Колумбия ни бяха казали, че и по крайбрежието сме в безопасност, но не помня причината.

Transmission does not occur at altitudes above 2,000 to 2,500 m (lati- tude dependent), and at temperatures below 16°C or greater than 33°C. 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 минути , Lindt каза:

Зависи къде и на каква височина ще сте. Всъщност в Колумбия ни бяха казали, че и по крайбрежието сме в безопасност, но не помня причината.

Transmission does not occur at altitudes above 2,000 to 2,500 m (lati- tude dependent), and at temperatures below 16°C or greater than 33°C. 

В Кито, за сега.

Публикувано:
преди 34 минути , Lindt каза:

Май не важи за цялото крайбрежие. grafik.png.4a08b8a9444b18c2f5286fa6a1b9f98a.png

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.