Прескочи до съдържание

Профилактика против малария

FlyTraveler

Препоръчани мнения

преди 2 минути , ivailo_radev каза:

Май не важи за цялото крайбрежие. grafik.png.4a08b8a9444b18c2f5286fa6a1b9f98a.png

Е, да, явно не съм написала Карибското. Другото още не е обявено за безопасно без гид, та ние и не сме го планирали. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, DGTG каза:

Да разбирам, че всички комари в Кито и околности са измрели 🙂?

Разбирай,  че Кито е на около 2800 метра надморска височина май, а мнозинството комари не се чувстват добре на такива височини. Не, че някой не може да стигне на такава височина, ама като цяло не им е готино. Т.е. не са измрели, ами рядко достигат до там.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

На много високо малария и жълта треска няма, долу в амазонската джунгла има...

Комари честно казано не знам дали има, в Перу имаше едни хапещи мухи, но комари не помня.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
На 12.12.2015 г. в 7:15, chandni каза:

Ще си позволя да приложа тук информация относно репелентите, подходящи за Африка (в частност питах за Танзания), която получих от FlyTraveler в лично съобщение (отново му благодаря за отделеното време). За да е полезна информацията за повече хора:

"Репелент за Африка използвам единствено и само Autan Protection Plus с 20% Icaridin като активна съставка. Ikaridin-a замества DEET като ефективност без да топи пластмаса. Мисля, че има различни видове Аутани, трябва да пише, че съдържа Икаридин, 20% концентрация. Има ги по аптечната мрежа в България, ако го няма, могат да го поръчат.

Единствения репелент, който има някакво влияние в-у мухи цеце е Rid Tropical Strength - австралийско производство, купих го онлайн от The Safari Shop в Лондон. Това обаче може да ви потрябва само ако ходите в райони, където има мухи цеце. Ако ми кажете районите, които ще посещавате, с доста голяма точност бих могъл да ви дам съвет по този въпрос."

Други пътували в района също могат да споделят каква марка репеленти са използвали и от къде са ги закупили. 

Има някакви гривни против комари, това нещо адекватно ли е в района или не?

Здравейте! Ще пътуваме до Танзания. Три дни ще сме на сафари и 6 дни в Занзибар. Какви репеленти да вземем за комари и мухи:)) и По колко маларон и кога да се пие? Благодаря!

Връзка към коментар
На 16.01.2024 г. в 12:26, mitrov каза:

По колко маларон и кога да се пие? Благодаря!

Схемата за възрастни е 1 хапче дневно, като се започва 1 ден преди влизане в рискова зона и се спира 7 дни след излизане от зоната.

Някой купувал ли е скоро от "Промахонскатка аптека". Това ли е сайтът на въпросната аптека? Нещо с търсенe на този сайт не ми изилза Маларон (Malarone) ... 

И аз търся на някого ако са останали с неизтекла годност. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 часа, Фил каза:

Схемата за възрастни е 1 хапче дневно, като се започва 1 ден преди влизане в рискова зона и се спира 7 дни след излизане от зоната.

Някой купувал ли е скоро от "Промахонскатка аптека". Това ли е сайтът на въпросната аптека? Нещо с търсенe на този сайт не ми изилза Маларон (Malarone) ... 

И аз търся на някого ако са останали с неизтекла годност. 

Да, това е сайта. На него не излиза Маларона. Във Вайбър пишеш поръчката си и те ти казват дали имат наличен. Ние 2 пъти писахме, все нямаше в складовете. В същото време някой тук писа, че си е купил от тях. Мъжът ми се свърза пак с тях и помоли когато заредят да му пишат, за да поръча. Писаха му и заявихме няколко опаковки. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

И аз си писах 5 пъти с гръцката аптека в последните 2 месеца и след като все нямаше си купихме от Лисабон от случайна аптека. Лошото е, че цената беше 37Е на опаковка, което си е доста над гърците.

Връзка към коментар
преди 40 минути , Savannah каза:

За тези, които са приемали меларон, изпитвали ли сте някакви странични ефекти?

И аз....

Ама това нищо не значи.

Хората са правили проучване и са го описали в листовката при един на колко има еди какъв си страничен ефект. Така че да се прави същото проучване, но сред магеланци не знам дали ще има смисъл 🙂

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
На 16.02.2024 г. в 18:02, Savannah каза:

За тези, които са приемали меларон, изпитвали ли сте някакви странични ефекти?

Не сме имали странични ефекти, но това не значи, че някой друг няма да попадне сред %-те, при които се проявяват такива.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Пробвах да поръчам Маларон от гръцката аптека, но ми отговориха че е дефицитно на гръцкия пазар. Откъде мога да го поръчам с доставка до България? В кои държави може да се купи свободно от аптеката, яд ме е че бях наскоро в Лисабон и не проверих в аптеките дали мога да го поръчам. Може ли без бележка от лекар да се закупи?

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...
Преди 1 час, DGTG каза:

В Турция продават ли Маларон?

Не.

В Италия съм намирала, но ужасно скъп, за съжаление. 

Гърция е най-добрият вариант, поне аз така знам.

Друга възможност е на място.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
На 3.04.2024 г. в 16:39, ivelin1012 каза:

Пробвах да поръчам Маларон от гръцката аптека, но ми отговориха че е дефицитно на гръцкия пазар. Откъде мога да го поръчам с доставка до България? В кои държави може да се купи свободно от аптеката, яд ме е че бях наскоро в Лисабон и не проверих в аптеките дали мога да го поръчам. Може ли без бележка от лекар да се закупи?

Aз си взех от Лисабон без рецепта в случайна аптека, но е по-скъпо от Гърция. Но в аптеката на Промахон нямаше така или иначе.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
Здравко Ангел
преди 6 часа, ivelin1012 каза:

В гърция от аптеките искат рецепта за Маларона. От гръцката аптека на границата нямат наличност. В Испания също искат рецепта. Откъде да си го поръчам?

В Центъра по заразни и паразитни болести на бул. "Янко Сакъзов" може да ви издадат рецепта за маларон. Иначе може да го заместите и с доксициклин, знам колко негативни мнения ще се изсипят, но ние го пихме ежедневно в продължение на два месеца, докато бяхме в Западна Африка, нямахме никакви проблеми нито там, нито след това. Правихме се подробни изследвания като се прибрахме, всичко ни беше в норма (дано и занапред). Предполагам, че става въпрос за по-кратък период от време. Иначе на място никъде нямаше маларон, предлагат разни местни продукти против малария.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
преди 2 часа, ivelin1012 каза:

Гледам че и от маларона има странични ефекти: повръщане, главоболие, диария и прочие, почнах да се чудя дали да го търся.

Иначе ще съм за 7 нощувки

В листовките на всяко лекарство има изписани много възможни странични реакции.

Не е задължително да почувстваш нито една от тях.

Аз лично от Маларона нямах никаква реакция и за следващото сафари отново бих си потърсила от него.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 24 минути , Mary каза:

В листовките на всяко лекарство има изписани много възможни странични реакции.

Не е задължително да почувстваш нито една от тях.

Аз лично от Маларона нямах никаква реакция и за следващото сафари отново бих си потърсила от него.

аз ще ходя в Индия за 7 дена (Джайпур, Делхи и Агра). Хипохондрик съм попринцип. Ако го намеря маларона и като го почна 2 дена преди полета ще видя как ще ми го понесе организма, ако е ок ще го продължа.

Връзка към коментар
преди 4 минути , ivelin1012 каза:

аз ще ходя в Индия за 7 дена (Джайпур, Делхи и Агра). Хипохондрик съм попринцип. Ако го намеря маларона и като го почна 2 дена преди полета ще видя как ще ми го понесе организма, ако е ок ще го продължа.

За този район по-скоро не ти трябва, води се малък риск и не се препоръчва.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.