Прескочи до съдържание

Магеланска класация за любими градове


Препоръчани мнения

Любопитно ми е какво ще излезе като краен резултат. Чудех се дали да бъде формулирана темата като красив, ама по-добре е любим град. Аз лично се наемам да преброя и да публикувам крайните резултати от гласуването. Разликата от една подобна тема, която намерих във форума е, че сега цялата класация ще се базира на точков актив. Може да се случва един път годишно, нали пътуваме и светогледа ни непрекъснато се променя, а и форумът нараства :).

 

Предлагам класацията да е само за градове. Природни забележителности да не се включват. Нали и ЮНЕСКО ги отделя в различни категории. Няма ограничение за големина на града. Важно условие е градът да е бил посетен, а не да съдим по него от пощенска картичка да речем. Критерии няма, търси се индивидуално мнение на всеки магеланец. За целта на класацията няма равни места, така че ... да живее вертикалната йерархия  :P

 

Класацията ще е топ 10. Ако искате изброявайте повече градове, но няма да се отчитат никакви точки от 11-то нагоре. Моля, да напишете пълния брой от 10 места, а не само един, за да няма несправедливо фаворизиране  :rolleyes:. По желание с града е добре да има обосновка защо така сте го класирали, а не просто статистическо изброяване.

 

1 място - 10 точки

2 място - 9 точки

3 място - 8 точки

.............................

10 място - 1 точка

 

 

Малко по-късно ще се отчета ако има готови, да заповядат, А да, няма награден фонд  :sungum:.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

1. Рим - всеки път го преоткривам по друг начин. Обожавам "миризмата" му.


2.Виена.


3.Верона


4.Париж


5.Залцбург


6.Страсбург


7.Лозана


8.Венеция


 


Другите до 10. ще са просто пълнеж. Все пак отскоро съм пътешесвеник.


Връзка към мнение

1. Санкт Петербург - великолепие

2. Барселона - топлина

3. Москва - мощ

4. Прага - дух

5. Рим - история

6. Париж - шедьовър

7. Брюж - рицари

8. Фес - пъстрота

9. Берлин - свобода

10. Амстердам - грях

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

10 любими градове ми идват малко нанагорно. На първо място за мен е Санкт Петербург. Красота и история. Другия град, от който много се впечатлих е Янгон.Различен и също красив. На фона на тези двата не мога да продължа класацията. И други градове ми харесват, но чак любими не са ми.

Връзка към мнение

Тежко смятане ще падне, а и отсега подозирам, че победителя ще е в Италия, но все пак да видим :)

 

Ето моята класация...

 

1. Санкт Петербург - остава си най-изумителният град, в който съм бил, и който няколко дни поред разглеждаш с широко отворени очи и силно вероятно паднала челюст, която едва ли съм могъл да контролирам от вцепенение. 

 

 

P1040743.jpg

 

2. Ню Йорк - усещането в градовете за мен е трудно да се опише и е много субективно. В Ню Йорк не мога да кажа, че ми харесват небостъргачите, или метрото или хората по тротоарите, но е град сякаш правен за мен, изключително комфортно и приятно се чувствам там, все едно съм на плажа. Странно сравнение, ама факт. В центъра буквално усещаш едва ли не как бие сърцето на света. 

 

P1060981.jpg

 

3. Мелбърн - много ми беше трудно дали да го сложа на второ или трето място, но избрах третото може би главно защото в Ню Йорк съм бил едва няколко дни и един вид сблъсъка е по-кратък и сигурно хиперболизирам положителните черти. За Мелбърн се добавят същите сантименти като за Ню Йорк, няма да се повтарям. 

 

23422_314669927964_6856806_n.jpg

 

4. Сидни - докато Мелбърн е по-приятния град за живеене, то Сидни е по-добрия от туристическа гледна точка. Там можеш да обикаляш с дни и пак да не видиш всичко, което си заслужава. Как да не уважаваш голям град, в който например има 10 километрова крайбрежна разходка в парк между плажове?

 

35992_400401597964_694947_n.jpg

 

5. Париж - Може да се каже първия град, в който прекарах повече от ден-два, и в който не съм живял. Спомням си как преди да си тръгна в края на едноседмичния курс си седях на площад Конкорд вечер, на един дувар от оградите на парка, клатех си краката и си мислех колко адски много ме кефи тоя град. 

 

P1090320-2.jpg

 

6. Лондон - първи сблъсък с Лондон ми беше от автобусчето на Terravision между летище Станстед и Виктория, като си бях пуснал London Calling на The Clash в ушите. Преди това само бях слушал за британците, хумора им, музиката им, начина им на живот, обратното движение по улиците... първия сблъсък между представа и реалност ми хареса безкрайно, и никога не бих отказал разходка из центъра на Лондон. Пък и там и 10 пъти да си бил, винаги има какво да намериш да правиш на 11-ия.

 

P1020047.jpg

 

7. Делфт - може и да е от "патриотични" подбуди, но Делфт си ми остава любимия град в Холандия, с всичките му плюсове и минуси. Перфектна смесица между старо холандско градче, нов модерен университет, турстически забележителности и прилежащата им инфраструктура. Много е вероятно ако бях живял в Лейден или в Утрехт той да е на това място, горе-долу по същите причини, но аз съм живял в Делфт, така че той ще присъства в класацията.

 

P1100978.jpg

 

8. Амстердам - разходка из Амстердам винаги е приятна, зиме, лете, в дъжд, в слънце, старите криви къщи в центъра, каналите, тихите спокойни кафенца. Много трудно ще намериш човек, който да каже "не ми се разхожда из Амстердам, писнало ми е".

 

P1090254-2.jpg

 

9. София - Where everybody knows your name...

 

P7300013.jpg

 

10. Лювен - нямам нито една негативна секунда в тоя град. Повечето ми спомени от там са ЛЕГЕНдарни. (не обръщайте внимание на капслока, лека закачка с една лювенска компания, от която едва ли някой ще види това мнение). Може и да е субективно, защото винаги съм го посещавал с цел забавни уикенди и релакс.

 

P9201075.JPG

 

Силно е вероятно към края класацията да съм я размил, да пропускам някой град, други след 2 часа може да реша да им сменя позицията, но на подредбата на топ 3 държа твърдо. 

 

 

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

За да ми стане любим един град предполага да съм го посещавал повече от веднъж и да съм го опознал по-обстойно. Затова не мога да включа красиви места като Брюж , Делфт ,  Толедо , Лисабон ,Севиля  а в моя случай дори Венеция и Флоренция например ...

Ще се спра само на първите пет , щото оттам нататък в много трудно:

 

1. Рим 
2. Лондон
3. Хонконг
4. Барселона
5. Ница

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

1. Лондон - не се сещам за нещо, което да не ми харесва там - архитектура, музеи, храна, отношение към туриста, транспорт, дори дъжда.

2. Венеция - спокойствието, водния транспорт, храната, църквите. 

3. Севиля - романтиката на града, архитектурата, църквите, обектите под открито небе, фламенгото, атмосферата на юга.

4. Париж - царственото излъчване, музеите, храната.

5 Милано - това е първият град, в който се влюбих. Не знам точно с какво ме плени преди много години, но все още го харесвам. Преимущества - транспорт, изкуство и атмосфера, църкви и музеи

6. Барселона - архитектура и атмосфера

7. Ното - град като декор. Харесва ми, че е градът сякаш е излязъл от някакъв филм и е заспал във времето, барока и храната.

8. Гранада - атмосферата на града, забележителности, църкви.

9. Рим - историята, фонтаните и забележителностите, храната.

10. Толедо - архитектура и атмосфера.

 

Градовете от 6-10 са по скоро пълнеж. Впечатлена съм силно от първите 4. Милано е град, с който съм свикнала, посещавам го вече не като турист и в него по-скоро бих живяла.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

1. Будапеща - величие и очарование

2. Рим - културен,емоционален

3. Дъблин - бира и зеленина

 

Всички останали градове в които съм била след челната 3-ка също са ме очаровали по някакъв начин. Но тези определено са ми фаворит за сега! :)

Редактирано от ElenaS
Връзка към мнение

Моята класация:

1. Лион - заради четирите години прекарани там. Страхотен град във всяко отношение, богат културен и нощен живот, забележителности, архитектура, история, и разбира се гастрономия.post-1318-0-89032700-1407240024_thumb.jpg

2. Претория/Йоханесбург - слагам ги заедно, защото си приличат, а и защото са почти свързани двата града. Африка, без да е Африка... по-скоро Щатите/Австралия, така си представям поне.post-1318-0-34631100-1407240060.jpg

3. Париж - няма нужда да се обяснява защо. Париж се преоткрива наново всеки следващ път.post-1318-0-65742300-1407240054.jpg

4. Монако - същото. Монако е магичен свят, продаващ мечти.

5.Венеция - заради архитектурата, гондолите, историята на града.post-1318-0-42866000-1407240090.jpg

6. Сен Дени, Реюнион - заради тропическия климат, колониалните палати и креолското население. post-1318-0-98341800-1407240062_thumb.jpg

7. Брюксел - Заради Grande Place, гофретите и тухлените сгради. И заради нощния живот :)

8. Барселона - заради Гауди.post-1318-0-29261400-1407240002.jpg

9. Тунис - заради кухнята и суковете на Тунис post-1318-0-05259200-1407240083.jpg

10. Антананариво - заради романтичната лудост на африканския град.post-1318-0-33727100-1407240076_thumb.jpg


Предполагам скорошното ми посещение в Дакар ще промени тази класация. Не зная на кое място ще се нареди.

А иначе мечтая за Лисабон, Истамбул, Маракеш, Кейп Таун, Рио... мога и Топ 10 за мечтани да направя, но не това е темата.

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Пантелей пътник

1. Рим- всеки път, когато се завръщам там, имам чувството, че съм у дома си...че принадлежа на това място..

2. Истанбул- тоя град ме шашна от раз..

3. Нант- имам определен сантимент към него.

4. Флоренция- едва ли има нужда да се мотивирам :)

5. Пловдив- има защо :)

 

 

надолу вече се колебая и не знам дали ще ги подредя в правилния за мвн ред.

Връзка към мнение

Ех, че трудна задача... На пръв поглед, спрямо мисленето ми в момента:

 

1. Кейп Таун, РЮА. Много кратки впечатления, само за 2 дни като посетител. Абсолютно невероятно разположение - комбинация от океан, планина (Table Mountain) и други хълмове. Красотата на природата непосредственно около града, както предградията и околността трудно може да се опише с думи. Като ми остане време ще допълня започнатият албум от там. Южноафриканците освен това са ми най-любими от всички англо-говорящи нации (африканерите и тях ги слагам в сметката, защото и те говорят английски, повече от средно-статистически френски канадец). Може би и защото са ми пресни впечатленията толкова много харесвам този град.

 

2. Отава, Канада - едно от местата, където съм прекарал най-много години от живота си. До момента официално там ми е "забит кола". Град-парк или парк-град, страшно много зеленина, викториански сгради (парламента прилича много на Биг Бен), на брега на плавателна река, Ридо канал минава и през центъра на града, супер чист въздух. Бленда от англофонска и франкофонска Канада (точно на границата на провинциите Онтарио и Квебек, вечер се купонясва в Квебек, където всичко е отворено до по-късно).

 

3. Париж - никога не ми омръзва да се връщам в този град, въпреки, че франсетата според мен са големи мошенници спрямо туристите. Атмосферата, музеите, галериите, архитектурата са неповторими и са далеч от просто едно клише.

 

4. Сантиаго де Компостела, Испания. Испания ми е любимата държава в Европа, а Сантиаго любимият град в Испания. Не, че нямам други любими там (Мадрид, Барселона, Малага, Севиля, Сан Себастиан и много други), но това място е просто вълшебно. Два месеца след като го посетих си хванах жената (тогавашната) и кучето и от Канада отидохме да живеем в Сантиаго де Компостела на спестявания (близо 11 месеца, после трябваше да се връщаме да работим, че свършиха парите). Няма друг град с по-голяма концентрация на исторически паметници, както в малкият по площ център. Над 130 църкви (може би са и доста повече). Много е различно от обичайните испански курортни градове на юг. Наоколо има изключително красиви градчета и села.

 

5. Монреал, Канада. Много любим мой град, работил съм там близо година. Най - "европейският" мегаполис в Северна Америка. Много красиво съчетание на католически църкви със стъклени сгради в центъра. Супер красиви изгледи от хълма Монт Роял. Има доста елементи на Ню Йорк (характерните стълбища към входовете на къщите), много снимки на филми за Ню Йорк са правени там за по-евтино. Няма по-красиво и приятно място в света за прекарване на Коледа. Малко са неприятни крайните франко-националисти и простолюдието, което се подвежда по тях (мое лично мнение). Поради тази причина избрах Отава за живеене през 1990 година. За съжаление, последните 20 години Монреал е отстъпил като номер едно национален финансов и културен център на Торонто, но все още на много големи фирми и банки щабовете им са там. McGill е един от топ университетите в света за някои специалности, както и симфоничният оркестър е в първата десятка (по мое скормно мнение).

 

6. Рим - вечният град, изключчително красив, аз не съм виждал по-многопластов град - от древен Рим, през Ватикана до съвременен авангард. Тълпите туристи са малко дразнител, но и аз съм част от тях.

 

7. Ню Йорк - невероятна комбинация от пулса на капитализма и пазарите, топ музеи, небостъргачите от 30-те години на миналият век, мулти-културата, едно от най-добрите места за концерти, оперни спектакли, клубове от всякакъв род в света. За мен Ню Йорк не е САЩ, това е просто отделна планета.

 

8. Рио де Жанейро, Бразилия. Изключително разположение на брега на океана и гора от високи хълмове, няма друг такъв град в света, разположен по този начин. Гледките от Захарната Глава и Корковадо са извън този свят. Атмосферата из Ипанема, Копакабана, Леблон е много плажно-самобитна.

 

9. Лондон, УК - еквивалента на Ню Йорк в Европа (доколкото УК е Европа). По брой и качество на събития, може и да надминава Ню Йорк или поне е равен. Чудесна комбинация на традиция с космополитност.

 

10. Ванкувър, Канада - като цяло най-харесваният град в Канада от повечето хора. Невероятно разположение на океан и планина, изключително красива природа наоколо, в това отношение от типа на Кейп Таун и Рио. Слагам го на 10-то място поради субективното ми, не чак толкова възторжено отношение към самият град, разположението и природата наоколо са топ.

 

Като цяло ми харесват и доста азиатски градове (Сингапур, Хонг Конг, Дубай и др.), но аз лично не ги чувствам близки и не мога да се сетя нито един, в който бих искал да прекарам дълго време или да го сложа в първите 10 в класациите си. От Европа, Северна и Южна Америка голям брой градове са близки до първите 10, просто няма как да ги събера 30+ града в 10 места. До момента никога съм имал афинитет към градовете в Австралия и Нова Зеландия, не съм ходил, затова и не ги коментирам.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

лисабон, венеция, амстердам, хой ан, будапеща, париж, банкок, загреб
има и други.  в зависимост от настроението ги местя на различни места. днес редът е този :)
...
а! брюж забравих! как можах!

Редактирано от maik
Връзка към мнение
Георги Матеев

1. Токио

2. Хонг Конг

3. Рим

4. Барселона

5. Чикаго

6. Тел Авив

7. Лас Вегас

8. Дюселдорф

9. Лисабон

10. Сингапур

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Така като чета мисля да направя промяна в регламента. Само първите 5 ще се точкуват обаче със задължителното условие да бъдат написани минимум 5 града. Мнения с по-малко от изискуемия минимум, няма да се зачитат. Така че имате време да редактирате. На мен също ми е трудно от 6 до 10, а и не е толкова съществено. Щом има затруднения за 10, ще се съобразя. Засега няма краен срок, но си мисля поне месец да изчакаме, за да се посъбере по-голяма членска маса

 

И така

1 място - 5 точки

2 място - 4 точки

3 място - 3 точки

4 място - 2 точки

5 място - 1 точка

Редактирано от Spqr
Връзка към мнение

Аз доста се зачудих и ще отбележа, тези които посещавам по-често, не по работа и винаги ми е приятно да се връщам.

Класирането спокойно може да бъде в произволен ред.

1. Сингапур

2. Монако

3. Санкт Петербург

4. Монпелие

5. Флоренция

6. Дрезден

7. Истанбул

8. Дубай

9. Фрайбург

10. Лондон

Връзка към мнение

1. РИМ

2. Рио де Жанейро

3. Киото

4.  Куско

5. Катманду

6. Истанбул

7. Лондон

8. Севиля

9. Виена

10. Единбург


Не е честно само първите 5. То и десет не стигат, а сега само първите 5. И защо да не се точкуват, ако някой е дал само 3 или 5

града.  Регламента е зададен и никакви промени

Редактирано от ruwenzogy
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ох, опитах се да направя класация, но ... май имам много любими градове.

Слагам един на първо място и веднага втория се опитва да измести първия, а какво да кажа за третия и петия... :)

Трудна работа.

 

1. Париж - защото имам невероятно спомени от там

2. Лондон - често си съперничи с Париж в желанията ми

3. Санкт Петербург - защото е прекрасен

4. Флоренция - чуствам я много близка

5. Истанбул - космополитен и цветен

6. Рим  - пълен с история

7. Виена - подредена 

8. Барселона - карсива

9. Венеция - уникална

10. София - защото това е моят град

Връзка към мнение

1. София - с всичките ѝ плюсове и минуси, това си е моят град :)

2. Париж - артистичния дух и онзи особен декадентски шик

3. Будапеща - уют, мостовете над голямата река, хубави жени 

4. Лондон - съчетанието  традиции <-> модерност, достолепие, космополитност

5. Барселона - Гауди, Гауди, Гауди, пристанището и многоликата Рамбла

6. Венеция - история, изкуство, изящество

7. Копенхаген - усещане за свобода, специфичната семпла и изчистена красота на севера

8. Лисабон - топлина, очарователна занемареност, мили хора и вкусна храна

9. Бордо - аристократизъм, спокойствие, качествено вино
10. Мадрид - величествена имперска архитектура, изкуство

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Временно класиране от 10 избрани градове

1. Рим - 109 точки

2. Париж - 84

3.Лондон - 60

4. Венеция - 52

    Барселона - 52

6.Флоренция - 43

7.Санкт Петербург - 36

8. Виена - 26

    Кейптаун - 26

10. Прага - 25

11. Истанбул - 24

12. Севиля - 20

13. Будапеща - 18

14. Хонг Конг - 17

15. Монако - 16

16. Лисабон - 15

      Амстердам - 15

18. София - 13

      Ню Йорк - 13

      Верона - 13

21. Рио де Жанейро - 12

      Ница - 12

23. Сингапур - 11

24. Токио - 10

       Лион - 10

26. Отава - 9

      Претория - 9

28. Москва - 8

      Киото - 8

      Мелбърн - 8

      Краков - 8

      Дъблин - 8

33. Сидни - 7

      Куско - 7

      Дубровник - 7

      Компостела - 7

37. Пловдив - 6

      Залцбург - 6

      Чикаго - 6

      Монреал - 6

Редактирано от ruwenzogy
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.