Прескочи до съдържание

Монтенегро....така де, Черна гора


Пантелей пътник

Препоръчани мнения

Пантелей пътник

Магеланци мили, заформя се май след средата на септември  Будва-Котор...нека който е ходил, да сподели свои впечатления, да ми даде съвети за всичко, което сметне за важно и полезно и т.н...Пътуването ще да е с автомобил. Мерси предварително.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Това за автомобила е чудесно. От къде мислите да минавате?

Моето достигане до там беше през Албания (сводки) и от там по скоро мога да разкажа за пътя.

А за самата Будва и Котор само добри думи. Имате много да разглеждате и все красоти (природни и архитектурни). Венецианската република си е оставила отпечатъка по тези места.

И колко време предвиждаш през септември?

Връзка към коментар

Хах, точно бях писал малко в една друга тема. Ние ходихме с кола 4 човека през лятото на 2012. На отиване минахме през Македония. Спахме на къмпинг до Охрид на брега на езерото. После минахме през Албания. Граничния пункт, който е след Струга. После Елбасан и има два варианта от там. Минавате към морето и от там по крайбрежна магистрала. А другият е през планините до Тирана. Това е по прекия път, но е малко екстремен, защото си е стръмно изкачване по тесен път с много обратни завои. след това от Тирана до Черна гора пътят изглежда като приказка сравнение с планинските преди това. В Черна гора спахме в град Улцин на къмпинг. Там плажът е уникален. Пясъчен е със ситен пясък, който се обработва с машини всяка сутрин. Самият град не сме го гледали много, тъй като е малко скандален. Има доста мюсюлмани, които не ни гледаха много добре. Повечето са косовари. От там се стига лесно до Котор и Будва. По крайбрежния път карането е лесно и много красиво. Иначе и нощувки в останалите градове са евтини. Мисля че на място може да си намерите стаи на доста прилични цени. Котор е уникален град. Много красив не само с Которския залив, но и с архитектурата и природата наоколо. Задължително идете до град Пераст и си направете една пешеходна разходка по крайбрежната. Там има и два острова, до които се стига с лодка. Пазарете се за цената, но гледайте да отидете. Само единият остров може да се посещава от туристи. Той е с църква. Ние бяхме 5 или 6 нощувки в Черна гора и на връщане минахме през Сърбия. Там пътят е доста изморителен и се взима за цял ден. Може би 10 часа. Минава се през печално известната в България река Лим, където има паметник на загиналите български деца. Спрете да го видите(ако минете от там де). Пътят минава покрай една много красива каньоновидна долина, мисля че е на река Тара. Като цяло крайбрежието на Черна гора е много красиво. Има доста плажове и става за море, както и за туризъм. До Будва също има голям къмпинг. Иначе гледахме по път че имаше табели за квартири. Ние не минахме през целия Которски залив, но е хубаво да минете по пътя, който е успореден на брега и да се върнете после с ферибот, освен ако разбира се не продължавате по нататък. Във вътрешността на страната не сме били много. Струва си да идете до Шкодренското езеро. Има и доста планини и като цяло релефът е планински (то неслучайно и името на страната е Черна планина). Може би за толкова дни е добре да отскочите до Дубровник и Мостар. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Пантелей пътник

Крумчов,Зон,мерси много. В Дубровник съм била,този път той отпада,но сега се замислям за тоя планинския маршрут през албанско...а не през Сърбия..

Връзка към коментар

Ако влизате през Сърбия (ние влезнахме през Бйело поле)... Дормитор, това им е националния парк. Много красиво. Може да предивидите нощувка в Жабляк и да отделите ден за планина.Ако размислите продължавате към Никшич.. Которския залив е осеян с много малки градчета и селца, които имат своята красота и само от вас зависи колко време ще им отделите.

Редактирано от Polina
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Препоръчвам обиколка по часовника:

 

София - Охрид - Тирана (да, точно през планинския път, който е един от най-красивите в Европа) - Бар (или някой друг южен черногорски град) - Св. Стефан - Будва - Котор - Дубровник (можете и да го минете транзит щом вече си била) - Мостар - Сараево - Мокра гора (Дрвен град) - София

 

Сигурно ставам досаден с периодичното промотиране на този маршрут във форума, но има защо...

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте, вчера гледах едно интервю на Горан Брегович и после разбрах, че той ще бъде на площада на Будва за Нова година, и от там се загледах в цените на нощувките (които са доста добри). Та сега обмисляме варианта да ходим в Будва за празника, а дори не сме фенове на тази музика :) и имам няколко въпроса. Може ли да се влезе само с лична карта в Черна гора, защото не всички от компанията имат паспорт? Проблем ли е ако личните карти са още от старите? А може ли и с лична карта в Албания (ако решим да минем от там)?

В сайта на външното министерство за Черна гора пише: 

"От момента на пристигане в мястото на краткосрочно пребиваване, чужденецът е длъжен в срок от 24 часа да се регистрира адресно в съответното полицейско управление".

Някой от вас правил ли го е? Предполагам, че не отнема много време :)

Връзка към коментар

Неможеш да влезеш само с лична карта нито в Черна гора, нито в Албания, освен ако няма настъпили някакви промени последните няколко месеца и не съм разбрала за тях.

Регистрацията в полицейското се извършва от хотела в който сте се настанали. Ние миналата година го пътувахме, е крайната ни точка беше друга, не Будва, но минахме през Албания и така..

Връзка към коментар

Неможеш да влезеш само с лична карта нито в Черна гора, нито в Албания, освен ако няма настъпили някакви промени последните няколко месеца и не съм разбрала за тях...

 

Скоро не съм ходил в Черна гора, но според Външно може и с лична карта:

 

Документи за пътуване

Гражданите на ЕС, в това число и българските граждани, имат възможност да влизат и пребивават в Черна гора с валиден задграничен паспорт или  лична карта, които трябва да бъдат валидни най-малко до 6 месеца от датата на влизане в страната.

 

 

--------------

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Необходими са валидни български лични документи - паспорт или лична карта.

Българските граждани, притежатели на валидни паспорти и лични карти, могат да влизат и пребивават в Република Албания без визи.

Иначе аз по принцип имам навик да пътувам и с двата документа, като ги държа на различни места ;) .

Освен, че при изгубване на единия от двата, се спестяват неприятности, които освен време и нерви, могат да струват и доста пари в някои случаи. А и новите паспорти дават възможност по летищата да се спестят някои опашки, като се мине през автоматичните системи за разпознаване. :)

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар

Аз минах с изтичаща скоро лична карта този май месец през Черна гора.. Носех си и паспорта, но беше в другата кола, която както през цялото пътуване мина първа границата и не ни изчака  :rolleyes:

В Албания не съм била и не знам какво е положението. 

Връзка към коментар

Да и аз прочетох в сайта на министерството, че може с лична карта. Погледнах и в обявите на много туристически агенции и там също пише, че може или лична карта или паспорт. Проблемът е че част от хората имат паспорт, а другите нямат и съответно тези, които нямат - няма да искат да си извадят само заради Нова година :( и ще стане кофти ситуация по границите. За мен проблем няма - аз имам и двете неща и винаги ги нося :)

На няколко места в интернет прочетох, че албанците са искали паспорти, но информацията беше от 2013. За Сърбия няма проблем - там съм била с лична карта. Така, че ако трябва ще се пътува само през Сърбия.

Връзка към коментар

http://www.mfa.bg/120/findanembassy/0/9/

 

http://www.mfa.bg/120/findanembassy/0/169/

 

от страницата на Министерството на външните работи:

за Албания: "ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ Необходими са валидни български лични документи - паспорт или лична карта."

за Черна гора: "Документи за пътуване Гражданите на ЕС, в това число и българските граждани, имат възможност да влизат и пребивават в Черна гора с валиден задграничен паспорт или  лична карта, които трябва да бъдат валидни най-малко до 6 месеца от датата на влизане в страната."

 

От личен опит тази пролет, пътуване в Черна гора, Албания и Босна и Херциговина, с лична карта /белгийска/. Предполагам, че има споразумение с тези страни и всички ЕС граждани пътуват с лични карти.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Регистрацията в полицейското се извършва от хотела в който сте се настанали. 

Еми аз мисля нощувките да са от airbnb, така че няма да сме хотел. Тогава предполагам, че трябва да търся полицейско управление?

Връзка към коментар

Собственика, който ви настанява би трябвало да го направи. Попълват се едни листчета с данните ви, от кога до кога ще сте там итн информация. На нас специално ни казаха да си ги носим с документите, ако се наложи да ни проверяват някъде през деня или на излизане от страната. Не го направиха, но ни питаха на излизане къде сме били, колко време итн.

Дано имате хубаво време и да не е наваляло много сняг, за да ви бъде придвижването по-лесно, защото ще премианвате през планински участък, който е и техния национален парк Дурмитор, който пък е признат от Юнеско.

Прекрасна планина с хубави каньони.

Тук само вметка, че каньона на река Тара е втория по-големина след Големия каньон в САЩ .

(ок, корекция! най-дълбокия в Европа, според Уикипедия на Англ. пук, но според Уикипедия на БГ е втория след Аризонския пук )

Редактирано от Polina
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

С лични карти в Черна гора можеше още през 2010 г. В началото им беше видимо криво на граничните полицаи из бивша Югославия, като им се показваше лична карта - явно им е било много голям кеф да си удрят печатчета - ама вече посвикнаха :)

 

А тази глупост с регистрацията и в Черна гора ли я има? Въпреки че съм си имал неприятности с липсата на такава в Сърбия,  не бих се тормозил с глупости. Ако домакинът ти направи (този в airbnb също е длъжен) - направи, ако не - здраве да е. Не си отишъл на почивка, за да се мъкнеш по полицейски участъци. А и като им отидеш специално, само им придаваш важност на малоумните бюрократщини. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На Балканския полуостров с лична карта не може да се влиза само в най-новата държава Косово и Турция. Това за регистрацията е необходимо за целия свят, но не съм го правил поне аз никъде. На границите винаги питат каква е целта на посещението, къде ще спите, но това е по-скоро протоколно. Особено за нова година като кажете, че отивате да посрещате там, няма да има никакъв проблем. 

 

Тук само вметка, че каньона на река Тара е втория по-големина след Големия каньон в САЩ.

Това не е така. Разбира се местните могат да твърдят, че е и най-големият, за привличане на повече туристи, но каньонът на река Тара е далеч от някои други каньони в Южна Америка и Азия. Мисля, че и в Африка има по-голям каньон. В Южна Америка има един в Перу, за който почти всички жители на континента смятат, че е най-големият в света, по-голям и от Гранд Каньон. това е каньонът Колка. Иначе най-дълбокият и големият е Ярлунг-Цангпо в Азия. това е и логично, след като Хималаите са най-високата планинска верига, много млада по образуването си и се издига и до ден днешен. А американците разбира се в голямата си част считат Гранд каньон за най-големия, след като дори не са чували за другите, които са по-големи от него. Малко в македонски стил са си присвоили тази титла. Все пак най-големият на който аз съм бил е този на река Тара и определено си заслужава  :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

А има ли някакви определени спирки / отбивки от пътя, за да се види този каньон? Имам предвид някакви по-красиви места, на които задължително се спира? или ако ни хареса от колата някоя гледка тогава да спираме и да снимаме :)

Връзка към коментар

Nati, това е западната част на Черна гора. Незнам дали ще ви е по пътя за да се отбиете, може би е добре да си го оставите за друго посещение. Зависи откъде ще влезете в Черна гора.. предполагам, че ще е през Бйело поле, ако е така няма да ви е много близко и удобно, но го имайте предвид ;).

Връзка към коментар

Да сега се ориентирах кое къде е и не съм доволна :( ако имаше как този парк и каньон да се преместят малко по-надолу щеше да е добре. Много далеко става така, а ще се пътува на 31-ви и да не замръкнем в колата :) Но може би на връщане, ако не бързаме...

Връзка към коментар
Пантелей пътник

Инфо от 09-10.2014 г. - и през Албания, и през Черна гора минахме само с лични карти / носехме и паспорти, но не се наложи никъде да ги вадим/. Относно адресната регистрация - не сме го правили никога...уж и за Хърватска било задължително...ама три години подред така си откарахме в Дубровник и Опатия и околности.

 

Весело посрещане на празниците.

Връзка към коментар

Благодаря много!

Решихме да пробваме и ние с лични карти (по-скоро аз реших другите да пробват, защото те дори не се замислят за такива неща :)). Предполагам, че всичко ще е наред. А някой да има предложение за заведение, което е хубаво да се пробва? То предполагам, че заведения много, но все пак... Или пък ако се сещате нещо различно от обичайните маршрути, което си заслужава да се погледне, снима, опита....

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.