Прескочи до съдържание

Хърватия


Препоръчани мнения

Хубав и амбициозен маршрут.Само да те поправя,на хърватски град Slunj се произнася Слуня!

Ако мислиш да спиш на остров Хвар и да си качиш колата на ферибота си приготви парички.За острова ти стига един ден.Самият град Хвар и Стариград(пристанището)

Макарска е хърватския Слънчев бряг-не струва.Но има хора на които им харесва.

Трогир е на 18 км от Сплит по крайбрежния второстепенен път(през Каштелите) ,така че си направи сметка заслужава ли си да се спи и в Трогир и в Сплит и на Хвар.

Ако търсиш плаж с пясък,такъв няма от Дубровник до Рийека!Имало хубави малки заливи и плажчета на Пклени оток,на 2км от остров Хвар.Но ,за да стигнеш до там пак трябва да се бръкнеш:-))

Задар е хубав град има какво да се разглежда,същото се отнася и за Шибеник.

Връзка към мнение

Идеята е да тръгнем на 30 април, след края на работния ден, като стигнем максимално навътре в Сърбия, което да съкрати следващия преход до Сараево. Колебаем се между Ниш и Крагуевац. Ниш го дава на 2 часа и половина, Крагуевац на 4 часа и половина, като печелим час от смяната на времето. 

 

Моето предложение е да се наспите и да тръгнете около шест часа сутринта. Със сигурност ще минете границата без трафик независимо от почивните дни. Имай предвид, че смяната е в интервала между осем и девет часа - първо нашите, после сърбите. Затова препоръчвам минаване на границата преди седем часа. Първата нощувка ви предлагам да направите в Дръвен град на Костурица. Намира се точно на границата между Сърбия, Босна и Черна гора. Вервай ми, става въпрос за изключително място!! Ако следвате този план ще бъдете там около 14-15 часа, време достатъчно, за да се настаните (върти ми се цена около стотина евро за трима с включена вечеря) в неподражаемите къщи и да разгледате селището. Самата местност е уникална, представи си Юндола, но на квадрат... ;)

 

На следващата сутрин тръгвате към Сараево, като по път спирате на моста във Вишеград. Натам е ясно - Сараево, Мостар и каквото още сте решили...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Само да не забравя!!В Босна трябва да влезете с червени паспорти!!Поне до септември миналата година беше така!

И на босненската граница винаги искат да им се покаже зелена карта.Във вашият случай с рент а кара не знам какво ще поискат,но е хубаво да кажете във фирмата .че ще ходите в Босна.

Благодаря за напомнянето за паспортите :) /на страницата на Външно Министерство, Белгия, пише лична карта за БХ и за Албания, но предпочитам да си носим и паспортите/.

 

При резервацията на рент-а-кар, добавихме и опцията 'cross border card' 22 евро, за да можем да пътуваме до Монтенегро и БХ + опция застраховка срещу разбиване стъкло и кражба. До Албания не може да се пътува. Също така избрахме марка кола с която може да се пътува до БХ. /с немските марки коли не може, явно си ги харесват за крадене/.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Ще напиша малко за нашето пътуване – информация и практически неща.

Бяхме с рент-а-кар, наета от литището в Дубровник. На границата с Черна Гора ни поискаха зелената карта на колата и вкараха данните в системата си. /при наемането си бяхме добавили опция cross border/.

1/ Herceg Novi – има доста платени паркинги, не беше проблем паркирането. В по-натоварен сезон сигурно са проблем свободните места. Кулата Forte Mare се реновира и не беше достъпна.

2/ Risan, Perast - няма проблем с паркирането, в Perast има паркинг непосредствено преди града. Паркирането беше безплатно. В Perast доста сгради са реновирани и продължават други да се реновират /имат програма/.

3/ Kotor – има охраняем, платен паркинг от другата страна на реката, до стария град. The Maritime Museum ми хареса, интерсно е, а и доста валеше по това време, така, че идеално пасна в програмата заедно с посещението на St. Tryphon Cathedral, останахме сухи.

В началото, преди да се влезе в стария град има туристически информационен киоск и дават безплатни карти.

4/ Budva – има доста платени паркинги в близост до стария град. Доста валеше и уличките на стария град са като коридори на плувен басейн, но е хубаво симпатично градче. От The Citadel има хубави гледки.

5/ Ходихме до Sveti Stefan – тарифата е цял ден, независимо за колко време паркираш. Има малък парк и обозначение докъде е разрешено да се ходи.

6/ Shkodra, Албания – от автогарата на Ulcinj взехме такси: 30 евро в посока. Шофьорът ни предложи да ни върве и обратно, да ни закара до крепоста Rozafa, до центъра... и да ни чака колкото искаме време. Идеално се получи, спестихме време.

Рент-а-кара я паркирахме до такситата на автогарата в Ulcinj, безплатно.

Гледките от Rozafa Fortress са невероятни, специано към езерото – невероятни цветове, преливащи синьо в зелено.

Приемат плащане в евро.

Пътят до там е реновиран и има нов мост! Шофьорът ни показа и стария дървен мост – сега е само пешеходен и има много рибари с въдици.

7/ Ulcinj – паркирахме до стария град, безплатно /в сезона не е така/. Разходихме се в стария град. За съжаление музеят беше затворен /все още не с лятно работно време/, но се вижда вътрешният двор през решетките.

8/ Bar – посетихме The Old Town /до 20:00 вечерта беше отворен/. Препоръчвам посещението, много ни хареса.

Паркингът е 2 евро, идва служител дава ти билет и плащаш.

9/ Cetinje – приятно градче за разходка. Снимах се до Българската и Белгийската бивши легации/посолства, разположени една срещу друга.

В Българската легация сега е разположена градска кафана и пихме кафе с шоколадова торта със сметанов крем.

10/ Podgorica – паркирахме до стадиона, в центъра, на платен паркинг. Взехме безплатна туристическа карта на града от туристическия информационен офис – Slobode 47, Pdgorica /Monday to Friday 08-20h, Saturday (summer) 08-14h.

Hristovog vaskrsenja Cathedral, завършена 2013 си заслужава да се види.

11/ Спряхме във Virpazar. Има много рибарски ресторанти. От там тръгват и много туристически лодки с обиколка на езерото, наблюдение на птици и албанските планини. Беше късно и видяхме последната лодка с туристи да се връща. С колата отидохме до едно село, по тесен път, без мантинела, но с гледки.

12/ Dubrovnik – красив град, особено сутрин рано и късно вечер, опразнен от туристи.

Колата я държахме на паркинга на хотела, а до града пътувахме с градски транспорт – удобно е и бързо. Не искам да знам как е през лятото.

Много ми харесаха вътрешните градини и колонади на Franciscan Monastery и Dominican Monastery.

На градските стени се качихме и направихме обиколката сутринта до обяд , беше спокойно, след това става гъчкано.

13/ Ston – спряхме на път за Korčula. Крепостта е невероятна – голяма като размер и дължина, и запазена. В Mali Ston има рибни ферми за стриди и миди, и ресторанти, но нямахме време.

14/ Korčula – билети за ферито се купуват в офис, разположен в ляво от зоната за паркиране/чакане за натоварване. На половин час има фери.

Паркирахме колата на платен паркинг до стария град, но накрая беше безплатно – отпътувахме извън платените часове.

Градчето е малко и много красиво. Влязохме в катедралата. Музеите вече бяха затворени. Разходихме се по уличките. След това рибен ресторант на тераса до морето.

15/ Počitelj - спряхме на път за Mostar и се качихме до джамията. Красиво и приятно място е, ако има време може да се разгледат някои къщи и да се изкачат кули. Има и доста ресторанти и кафенета.

16/ Mostar – спряхме на охраняем паркинг до Franciscan Church. Не ни таксуваха ва тръгване, може би защото беше и празник 1 май и имаше разни дейности.

Старият град е туристически – ресторанти, кафенета, магазинчета със сувенири и турисити, туристи.

От моста скочиха на няколко пъти млади мъже.

Ядохме Ćevapi http://en.wikipedia.org/wiki/Ćevapčići

Влязохме в Koski Mehmed Pašia джамия /може да се качиш на минарето с гледка към града, не го направихме, въпреки, че билета ни важеше – теснички са стълбите и се изчакват туристите/.

Посетихме и две къщи музеи. Едната има и хотелста част – легло и закуска.

Пихме бира и кола в ресторант с тераса, с гледка към реката и моста.

Навсякаде приемат плащане в евро.

Разрушените сгради, гробищата и следите от стрелба по фасадите на някои от сградите, те хвърлят в друго време и размисли.

Докато стоях до старата часовникова кула и четях информация, мъжът ми ме чакаше на 20 метра, двама местни млади мъже са се приближили, попитали са го на английски език дали е американец и дали иска да го набият. Мъжът ми ги е игнорирал, не им е отговолил и се е отдалечил. Видях ги двамата отдалеч, стигаха до под мишниците на мъжа ми. Четох след това в интернет, ама не разбрах, защо са им го набрали на американците.

На границата в Босня и Херцеговина не са ни искали зелена карта на колата. Минавахме с лични карти /белгийски/, както навсякъде, включително и в Албания. На влизане в Босня, имаше много дълга опашка от коли в посока влизане в Хърватска. Сигурно защото беше преди обяд и първи май. Добре, че бяхме в другата посока. Вечерта нямаше никаква опашка.

Пътят между Opuzen Kula и Norinska беше в ремонт /махнали са платното и се кара върху камъни/, кара се бавно и внимателно.

Хърватската и черногорската кухни и храна ми харесаха – специално морската и не само. Имат и много хубави вина.

Ще публикувам и нашата програма.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

петък 25/04/2014 полет към DUBROVNK 06:05-08:10

rent-a-car DBV - Budva 115km 1:59h

after 14:00 accommodation at Iberostar Bellvue 4 nights Budva 85310, Montenegro tel. +34971077000 fax +34971760727

raquel.prieto@iberostar.com

 

Herceg Novi Old town Kalni Kula 2 euro

Risan, Perast

Kotor

The Duke’s palace, Napoleon theatre building, Arsenal building, The Church of St.Mihailo, The Church of St. Klara, St. Ozana’s Church or The Church of St. Mary of The River, St. Nicola’s Church, St. Luka’s Church, Karampana Fountain, The Grgurina Palace, Bishopric, The Drago Palace, St. Tryphon Cathedral, St. Tryphon’s Square, The Buca Palace, The Pima Palace, Trg od brašna, The Bizanti Palace, The Beskuca Palace, Tower Of Town Guards, The Clock Tower, Main Town Square, The Town Gates, Kotor fortifications

 

събота 26/04/2014 Kotor St. Tryphon Cathedral 2€ The Maritime Museum 4€ http://www.museummaritimum.com/eng/eng.htm

 

Budva Old Town The Citadel 2,50 euro

Sveti Stefan parking 2 euro

 

събота 27/04/2014 Shkodra - Ulcinj - Bar /Rruga 13 Dhjetori‎ Shkodër, Albania/

Budva - Ulcinj 61km 0:54h Ulcinj-Shkodra taxi 41km 0:56h buses leave from the city center fountain.

Shkodra Ulcinj bus station, Rruga Vellezerit Frasheri 9:00 16:00 5 euro

Kalaja/Rozafa Fortress (2km southwest of Shkodra, near the southern end of Lake Shkodra) 200 lek

Shkodra Historical Museum Rr. Oso Kuka, no. 12 AM-2PM 200lek (can pay in euro)

Fototeke Marubi Muhamet Gollesha 150lek (can pay in euro)

Ebu Beker Mosque, Shkodër Cathedral, Shkodër Orthodox Cathedral', Mesi Bridge, an Ottoman styled bridge and the nearby Drishti Castle; Albanian Alps;

Pjaca/Kol Idromeno St. /the main pedestrian street/; Molo Promenade, Shetitorja Molos (Near Buna River Old Bridge along the river bank); the Bazaar of the Artisans (Pazari i Artizanatit)

 

Ulcinj The Old Town

The Tower of the Balshic, The Palace and the Court, The Slave Market

Bar The Old Town 2 euro parking 2euro

 

понеделник 28/04/2014 Cetinje - Podgorica - lake Shkoder Virpazar

tunel 'Sozina' 2,50 euro

Budva-Podgorica 57km 0:49h

Podgorica

Old Turkish town called "Stara Varoš"/ mosques and old clock tower/; Skaline (the stairs), old turkish bridge and the ruins of old Nemanja's town; Monument to King Nikola; Hercegovačka pedestrian street; Trg Republike; St. George's church; Millennium bridge; King Nikola's castle; Hristovog vaskrsenja Cathedral; Rimski Trg; War memorial.

 

Cetinje

Monastery of Cetinje, Montenegrin Orthodox Church, The Catholic Church of St. Anthony, Orthodox Church of Ćipur, Embassies: Austria-Hungary, England, Belgium, Bulgaria, Germany, Turkey, France, Italy, Russia and Serbia; Blue Palace The residence of the president of Montenegro; Dvor Kralja Nikole (muzej); Biljarda (Billiards house)

 

вторник 29/04/2014 auto naar DUBROVNIK 115km 1:59h

11:00 accommodation at Hotel Zagreb Setaliste kralja Zvonimira 5, Lapad Dubrovnik, 20000, Kroatië 3 nights

Dubrovnik transport by public bus 12kn/valid 1h/ tickest from kiosks

the Rectors Palace The Cultural Historical Museum Working hours in summer (22 March - 2 November): 9.00 am - 6.00 pm, every day Pred Dvorom 1 Phone: +385 20 321-422 Adults 70 kunas

The Cathedral Treasury Working hours in summer (4 April - 1 November): Address: Držićeva poljana

Work days 9.00 am - 5.00 pm Sundays and holidays 11.00 am - 5.00 pm

Franciscan Monastery Museum Working hours in summer Apr-Oct: 9 am - 6pm Placa 2 Phone: +385 20 321 410 Adults 30 kunas

Dominican Monastery Museum Working hours in summer (1 May - 31 October): Working hours in winter: 9.00 am - 5.00 pm Od sv. Dominika 5 Phone: +385 20 321 423 30 kunas

CabelCar http://www.dubrovnikcablecar.com/ 100 kn

Dubrovnik ramparts, The Rectors Palace, Placa, Sponza Palace, Orlandos Column, Luža and the City-Bell Tower, Major Council Palace, City Guard Building, Revelin Fort, Lovrijenac Fort, Minčeta Fort, St. Johns Fort, Bokar Fort, Main entrance to the City Walls, St. Lukes Tower, Playwright Marin Držić – Vidra, Poet Ivan Gundulić – Mačica, Gundulić Square, Collegium Ragusinum, Pustjerna, The Lazarettos, The Large Onofrios Fountain, Small Onofrio Fountain, Pile, Ploče Gate, Buža Gate, Prijeko street

 

сряда 30/04/2014 Dubrovnik

Dubrovnik ramparts 1 April - 31 May - 8.00 am - 6.30 pm Adults: 100,00 kunas Gundulićeva poljana 6, 20 000 Dubrovnik phone: +385 20 638 800, +385 20 324 641 www.citywallsdubrovnik.hr

 

afternoon Korčula - Dubrovnik 121 km 2:39h ferry 1 car 2 persons backing the same day 89kn per direction (242 km 5:18)

Korčula

St. Mark's Cathedral, The Town Museum (the Gabrielis Palace), St.Peter's Church, /St. Anthony's Hill/, Marco Polo's House, All Saint's Church, Abbey Treasury, Revelin Tower, The Memorial Square, Dominican Monastery, Town Hall Atrium

 

четвъртък 01/05/2014 Mostar - Počitelj Dubrovnik - Mostar 142km 2:33h (284km 5:06h)

Mostar

Early Christian Basilica – Cim, Bishop’s Ordinariate, Medieval Bosnia tombstones, Synagogue (1889) and Jewish Memorial Cemetery, Crooked Bridge (Kriva Ćuprija), Monumental Partisan Cemetery, Orthodox Church, Catholic Church and Franciscan Monastery, Ottoman Residences (16th -19th century), Metropolitan Palace (1908), Austrian-Hungarian Buildings (19th-20th c.), Clock Tower (Sahat Kula) (1630), Nesuh-Aga Vučjaković Mosque, Koski Mehmed-Pasha Mosque, Hadzi-Kurt Mosque or Tabačica, Karadjoz-Beg Mosque (1557), Public Turkish Bath, The Old Bazaar, Tara and Halebija Towers, The Old Bridge

Koski Mehmed Pašia Džamija 2euro (including walk up the minaret)

Bišćevića House 2 euro

Muslibegovic House 2,50 euro

 

петък 02/05/2014 полет към BRUSSEL 09:05-11:20

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Ще се възползвам и аз от темата на Lindt с първи въпрос за амбициозен маршрут по същите места.

 

Пътуването е Германия - София като целта е сравнително бързо пристигане в София, но и с максимално разглеждане и почивка по пътя в рамките на 5-6 дни.

 

1ви ден: тръгване от Дармщад посока Хърватска, първа нощувка в района на Клагенфурт в Австрия след 750 км.

 

2ри ден: Австрия - Плитвички езера. Искаше ми се да видим и Пула, но това май ни отдалечава, така че се надявам да можем да минем поне през Опатия, Риека, Крк с крайна точка хотел до Плитвичките. Не знам дали не е много за един ден.

 

3ти ден: разходка по езерата, надявам се за 6 часа. Следобяд тръгване посока Дубровник. Тук ми е чуденката. Струва ми се убийствен ден, предполагам че е по-добре да спрем някъде по пътя за нощувка - Задар, Трогир или Сплит?

 

4ти ден: Сплит/Трогир - Дубровник, разглеждане привечер, нощувка.

 

5ти ден: Дубровник - Котор. След мненията за Котор не знам дали искам да го пропусна.

 

6ти ден: Дубровник - Почител - Мостар - Сараево, нощувка

 

7ми ден: Сараево - София, естествено със спирки Вишеград, Дрвен град, Димитровград

 

Сега като ги написах дните ми надвишават лимита. Какво мога да пропусна и какво е прекалено много? Не искам да се превърне в препускане, а така излиза че само спим на различни места. Губи ми се времето за спокойна разходка в Дубровник нещо.

Връзка към мнение

Ако нямаш дните ще режеш, какво да правиш. И ще трябва да отрежеш Дубровник и Котор. Не, че заслужават по-малко или са по-зле, но тръгване от Германия и прибиране до България чисто логистично са голямо заобикаляне. Ние имахме същата дилема, в крайна сметка решихме така и пак беше доста натоварен маршрут. 

 

1ви ден: тръгване от Дармщад посока Хърватска, първа нощувка в района на Клагенфурт в Австрия след 750 км.

Според мен е ОК.

 

2ри ден: Австрия - Плитвички езера. Искаше ми се да видим и Пула, но това май ни отдалечава, така че се надявам да можем да минем поне през Опатия, Риека, Крк с крайна точка хотел до Плитвичките. Не знам дали не е много за един ден.

Едни приятели бяха очаровани от Пираня, Словения. Риека за сметка на това им се видя сиво и скучно, което е нормално, то си е голям пристанищен индустриален град. Може би бъркаш ориентацията малко с Крка, намира се доста надолу, ако ви се ходи е по-добре да оставите за някой следващ ден. Иначе нощувка около езерата е ОК, така ще сте близо до тях и ако сте ранобудни ще избегнете тълпите, които наставали като пристигнат автобусите от Загреб и Задар. 

 

3ти ден: разходка по езерата, надявам се за 6 часа. Следобяд тръгване посока Дубровник. Тук ми е чуденката. Струва ми се убийствен ден, предполагам че е по-добре да спрем някъде по пътя за нощувка - Задар, Трогир или Сплит?

И според мен е убийствен. 6 часа обикаляне и 5 часа шофиране чисто време, при положение че сте вече трети ден на път просто не го виждам как ще стане. Да не говорим и че може повечко време да откарате на езерата. Не си го причинявайте. Според мен можете да сместите с малко повече зор езерата и Задар, като след залез да покриете малко дистанция до Шибеник. Залезите в Задар при хубаво време ще са супер, особено на ръба на морето с морския орган и слънчевата инсталация. При всички положения в тоя ден не бих отишъл по-далеч от Шибеник, а според мен дори е ОК да останете да спите в Задар.

 

4-ти ден: Тук вече ще се отклоня от твоя маршрут. Задар - Шибеник - Трогир - Сплит. Спане в Сплит или ако имате сили и време може да се метнете до Мостар и да спите там. Ако искате да разгледате нещо едва ли ще имате време. Ние имахме такъв дълъг ден в обратната посока - от Сплит до Езерата за нощувка, не ти остава време почти за нищо. Ако тръгнете сутринта от Задар може да имате време да поразгледате. Може и да отделите тук време на Крк, ако при езерата е било лошо време и т.н. Според мен е разумно да спите в Сплит. 

 

5-ти ден: от Сплит до Мостар към Сараево и спите в Сараево. С малко по-стегнато движение ще сте следобед в Сараево и ще имате 5-6 часа за разходка там. 

 

6-ти ден: Сараево - София. 

 

Така пак е претрупано, но поне е по-реалистично. Според мен просто нямате времето да идете чак до Дубровник и Котор и бих се спуснал до там, само ако имате 3-4 дни отгоре. 

 

Разгледай и моята тема, може да намериш полезен съвет и там: http://magelanci.com/topic/2179-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D1%85%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD/

Връзка към мнение

Благодаря за коментарите! Твоята тема първа я прочетох и си я държа отворена.

 

Ще се опитам да напиша малко променен план, да видим в колко дни ще го вместя. Пусто искаме всичко да видим ако може. От друга страна пък никога не сме били по тези места и не знам дали да не оставим нещо за по-подробно разглеждане друг път.

 

Помислих дали да не тръгнем вечерта и така да си помогнем с пътя до границата на Германия.

 

1ва вечер: Дармщад - Пасау, около 4 часа път. Нощувка в Пасау.

1ви ден: Пасау - спирка в Загреб след 5 часа - Плитвичките и нощувка там.

2ри ден: Плитвичките обиколка и пътуване до Задар по твоята идея и нощувка там.

3ти ден: Задар - Шибеник - Трогир - Сплит - Дубровник. Надявах се да има възможност за спирки по пътя, но четох, че Duke не препоръчва такова препускане по Адриатическото крайбрежие, защото си е нужно повече време за тези места. Опитвам се все още да запазя Дубровник в програмата. Може би да вземем бързия път до Дубровник за 4 часа и да оставим другите градове за следващия път? Така поне ще можем да разгледаме Дубровник следобяд и да спим там.

4ти ден: Дубровник разходка и потегляне към Босна.

Тук въпросите са: колко време му трябва на Дубровник? Знам, че пътят до Мостар е живописен, ще изгубим ли много ако цепим директно Дубровник - Дрвен град с нощувка там и пропуснем Мостар и Сараево?

5ти ден: Дрвен град - София

Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

На Дюк явно не му се пише, надявах се да го направи. Но ще ти препоръча да си оставиш Дубровник и Черна гора за друг път, защото участъкът е невъзможен за преминаване за един ден, а и няма смисъл.

Та сега какво си мисля :

1ви вариант - Постойна, Любляна, Пула, Риека, парк Бриони, Плитвички езера, Словония, Белград-София. Не съм убедена, че са в този ред, но е добър маршрут по мой вкус.

2ри вариант - Плитвице, Задар, Сплит, Мостар, Сараево и към София. Реалистично е най-малкото и в никакъв случай разочароващо. 

3ти вариант - припадате някъде по пътя и пак не виждате Дубровник. Ако е толкова силно желанието за него, отдели време сега за северна Хърватия, а следващия път Черна гора, Дубровник, Мостар и Сараево. 

Дубровник изисква нощувка. Великолепен е нощем, а през деня е препълнен, задушен през лятото, а и след толкова път няма да можеш да се насладиш на красотата му.

Задар също бих го препоръчала за нощувка, просто залезът, морският орган и поздравът към слънцето не бих пропуснала, ако имам избор. А и имаше концерти на открито, и страхотна пицария на брега. 

В Сплит ми хареса акапелното пеене, организираният тур из двореца и една страхотна кръчма, но и двете ни вечери не бяха организирани добре и не ми доставиха голямо удоволствие.

Трогир беше също приятен, но му отделихме 1 час разходка(имаше вятър и чадърите бяха непотребни) и 2 часа за пица. Шибеник беше малко по-различно приятен град, а и не ядохме там(явно трябва да се върнем и поправим тази невероятна случайност), но бих те посъветвала с чиста съвест да не спираш и в него. 

Ще допълвам, ако пожелаеш.

Редактирано от Lindt
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

На Дюк явно не му се пише, надявах се да го направи.

 

Чета аз, но нещо концепцията на това пътуване ми се струва доста объркана. Изведнъж видях, че в програмата се намести и Загреб и съвсем се обърках?! Каква точно е причината от Дармщад да се пътува през Пасау и Загреб, когато посоката е адриатическото крайбрежие и най-лесно дотам може да се достигне през Залцбург и Клагенфурт? Аз бих направил първа отсечка Дармщад - Триест и нощувка в този уникален "италиански" град с австро-унгарски привкус. Така печелиш един цял ден, а от Триест адриатическото крайбрежие ти е на длан. Бих препоръчал да оставите Плитвички езера за друго посещение, защото от логистична гледна точка не си заслужава да правите тази чупка, която изисква доста време. Разпределете оставащите дни по крайбрежието и се приберете през Мостар-Сараево-Мокра гора...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Dana_a, за крайбрежието имай предвид и друго. Вероятно гледаш разстоянията и времето по google maps или via michelin, които го калкулират по магистралите. А ако искаш да видиш нещо от крайбрежието по-добре е да хванеш крайбрежния път, който отнема повече време. Доста от чара и славата на крайбрежието идва и от околните острови, които ние така и не видяхме, просто приоритетите ни бяха други по време на пътуването. 

 

Та така и с твоите приоритети, ако толкова много държиш на Дубровник, сигурно хипотеетично може да се направи. Но колко време ще имаш за него, пристигаш вечер и тръгваш на другия ден по обяд, заслужава ли си цял ден отбивка заради тези 2-3 часа?

 

За мен/нас лично прехода през Босна беше най-хубавото в обиколката, хващайки Дубровник - Дрвенград изпускаш долината на Неретва, което би било грешка според мен. Но не съм бил в Дубровник, имам лукса просто да реша да го оставя за друг път, барабар с Черна Гора. Въобще, Дубровник го смятам за разделителна линия на две отделни пътувания, едното София - Македония - Албания - Черна Гора - Дубровник, а другото София - Босна - Северна Хърватия. Двете по отделно е реалистично (макар и претрупано) да ги сместиш в 5-6 дена, но тръгнеш ли да преплиташ от едното в другото няма да ти остане време. 

 

Понеже общо взето виждам, че главните ти точки (ако изключим Дубровник) съвпадат с моите от другата тема, чисто физически бяхме "на ръба" на изтощението и беше толкова, колкото и ти планираш - 5-6 дни. Единствената разлика е, че вие идвате от Германия, а ние се прибирахме от Загреб. Аз лично не виждам как Дубровник би се вместил без да загубиш Сараево и Мостар, а дали си заслужава...пак да кажа, личен избор си е, не съм бил в Дубровник, но всеки момент от Босна за мен си заслужаваше повече от всеки момент в Хърватия. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Чета аз, но нещо концепцията на това пътуване ми се струва доста объркана. Изведнъж видях, че в програмата се намести и Загреб и съвсем се обърках?! Каква точно е причината от Дармщад да се пътува през Пасау и Загреб, когато посоката е адриатическото крайбрежие и най-лесно дотам може да се достигне през Залцбург и Клагенфурт? Аз бих направил първа отсечка Дармщад - Триест и нощувка в този уникален "италиански" град с австро-унгарски привкус. Така печелиш един цял ден, а от Триест адриатическото крайбрежие ти е на длан. Бих препоръчал да оставите Плитвички езера за друго посещение, защото от логистична гледна точка не си заслужава да правите тази чупка, която изисква доста време. Разпределете оставащите дни по крайбрежието и се приберете през Мостар-Сараево-Мокра гора...

Да, D_ana, трябва ни повече информация! Кой месец е пътуването? Само веднъж ли ще минавате Германия -София или примерно живееш/работиш/учиш там и можеш да си оставиш за друг път? Колко човека сте, има ли възможност за смяна на шофьора, колата ви относително надеждна ли е?  Спирате ли често, обичате ли заведения, снимате ли, природните забележителности или атмосферата в градовете ви привличат? Музеи и крепости ли искате да видите в градчетата или просто пешеходна разходка със сладолед? Без информация каквото и да предложим, ще е малко посредствено тип екскурзия с автобус и от всичко по нищо. А и всеки ще предлага според това какво е видял или иска да види. 

Редактирано от Lindt
Връзка към мнение

Първо благодаря на всички за коментарите!

Снощи се замислих над първата идея на Линдт за Северна Хърватска и ще планирам сега един маршрут с Пула, Триесте и се сещам и за предложения от Георги Пиран в Словения. Вторият вариант ще е без Дубровник, но със Сараево.

Пасау и Загреб ги включих снощи само защото Гугле ми ги показа като краткия път до Плитвичките.

 

Пътуваме двама човека, но за съжаление само единият ще кара. Опитвам се да му го направя възможно най-лесно, въпреки че разстояния от 2000 км не са му проблем, но знам че след 500 км го хваща съклета. Ще ни е първото прибиране Германия - България с кола, което не значи че няма да може да го повторим до Хърватска. Решихме се, защото колата е вече дизел и подходяща за дълъг път. Обичаме красиви градчета с атмосфера, музеи не толкова, и на красива природа се радваме. Тръгването по план е другата сряда, което е много много скоро. :/ Захващам се наново.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Чудно, значи можеш и на 3 части да разделиш Хърватия, красива и разнообразна е.

Щом ще е другата седмица, а имаше толкова много дъждове, аз бих заложила на реките и езерата. Просто ще са пълноводни, което ги прави впечатляващи, а и прохладни, което е необходимо, ако това лято все пак някога дойде. Стъмва се късно, ще имате време да се помотаете вечер из градовете. Колкото повече, толкова повече  :rolleyes:

Последната седмица ме е обзело едно особено желание да проучвам водопадите по света, покрай черната си завист за Игуасу, така че смятам пълноводните Плитвички езера за най-близка утеха в следващите 2-3 години. Може би трябва да пусна и малко снимки от Кръка, защото само аз се отчетох този май. Отне ни около 3 часа и после отидохме в Шибеник, но ако времето е хубаво, може да си вземете храна и да си направите пикник.  

10173710_10202288292191572_6117561702609

10252058_10202288291831563_8298979680189

10341509_10202288294111620_5358163134176

10172657_10202288299711760_873196906934210314566_10202288299311750_2382171391437

Редактирано от Lindt
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Първо благодаря на всички за коментарите!

Снощи се замислих над първата идея на Линдт за Северна Хърватска и ще планирам сега един маршрут с Пула, Триесте и се сещам и за предложения от Георги Пиран в Словения. Вторият вариант ще е без Дубровник, но със Сараево.

Пасау и Загреб ги включих снощи само защото Гугле ми ги показа като краткия път до Плитвичките.

 

Пътуваме двама човека, но за съжаление само единият ще кара. Опитвам се да му го направя възможно най-лесно, въпреки че разстояния от 2000 км не са му проблем, но знам че след 500 км го хваща съклета. Ще ни е първото прибиране Германия - България с кола, което не значи че няма да може да го повторим до Хърватска. Решихме се, защото колата е вече дизел и подходяща за дълъг път. Обичаме красиви градчета с атмосфера, музеи не толкова, и на красива природа се радваме. Тръгването по план е другата сряда, което е много много скоро. :/ Захващам се наново.

 

Да ти кажа, като теглим чертата, единствения ти грешен вариант би бил да се опиташ да набиеш всичко в тия 5 дни, които имате. Който и от останалите да избереш все ще е ОК, пък при някое друго прибиране ще направите останалото и така :)

Връзка към мнение

Опитах се да включа Триест, но май предпочитам Плитвичките като отклонение. Освен това отсечката Дармщад-Триест ми идва малко длъжка за шофьора.

 

Въртя и суча и пак през този Пасау ми го показва като най-кратко за Плитвице. Мен той пък ме устройва дотолкова, че избягваме Мюнхен и са едни 4 часа, които биха ни помогнали вечерта. Иначе ако хванем А8 Мюнхен ми се струва далече за една вечер, Залцбург още повече. Нали не бъркам нещо?

 

Последният съкратен вариант:

1ва вечер: Дармщад - Пасау (или друго)

1ви ден: Пасау - Плитвице. Загреб го включвам като спирка по средата, то е ясно, че няма да го разгледаме обстойно, но пък и не бързаме за Плитвице, където ще е само нощувка.

2ри ден: Плитвичките разходка с каране до Задар вечерта, нощувка в Задар.

3ти ден: Задар, крайбрежието до Сплит, там пак нощувка. Смятам, че този ден е най-лежерен. Някакви препоръки за места, където да останем повече, ако искаме евентуално да удължим с един ден или два (шофьорът ме пита за моренце)?

4ти ден: Сплит - Мостар - Сараево. Много ли ще е ако нощувката я правим в Мокра гора? Duke го препоръчва там, четох. Така обаче не давам много шанс на Сараево.

5ти ден: Мокра гора - София

Редактирано от D_ana
Връзка към мнение

Пасау - Плитвице ще го пътувате цял ден, не виждам как точно ще включите и Загреб за разходка. Да преминеш през цяла Босна и да не останеш да нощуваш поне в Сараево е равносилно да преминеш транзит през нощта. Това би трябвало да отговаря и на последния въпрос дали може да се стигне до Мокра гора от Сплит в един ден. Да, може, но защо?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

3ти ден: Задар, крайбрежието до Сплит, там пак нощувка. Смятам, че този ден е най-лежерен. Някакви препоръки за места, където да останем повече, ако искаме евентуално да удължим с един ден или два (шофьорът ме пита за моренце)?

4ти ден: Сплит - Мостар - Сараево. Много ли ще е ако нощувката я правим в Мокра гора? Duke го препоръчва там, четох. Така обаче не давам много шанс на Сараево.

5ти ден: Мокра гора - София

 

Ако имате още екстра ден-два в Хърватия, може да прекарате ден на някой от островите. Хвар го хвалят, стига се с ферибот от Сплит. Друга опция е парка Крка (имаше снимки по-рано от Lindt в темата), особено ако поради метеорологични условия прекарването в Плитвице не е пълноценно. Пък дори и да е, пак си заслужава мисля. 

 

4-ти и 5-ти ден, един от тях трябва да го разтеглите. Ако спите в Сараево, последния ден ще е дълъг. Ако спите в Дрвенград предпоследния ден ще е дълъг :) Имайте предвид, че ако отсечката Сараево - Дрвенград я карате вечер ще пропуснете долината на Дрина, а аз не бих го направил. Пътя е и доста завойчест, с доста неосветени тунели, смятам че да го карате вечер ще е по-уморително и ще пропуснете доста красиви гледки. 

Връзка към мнение

Точно това го мисля и аз, Георги, и не знам как да го реша.

 

Сложих допълнителен ден в Сплит точно за Хвар, това е ясно.

 

Като показах на шофьора отсечката Сараево - София, не му стана приятно. Над 9 часа го дават.

Пробвах да се придържам и към първия вариант да спим в Мокра гора, да пропуснем Сараево и да минем долината на Дрина по тъмно, всичко това за да му спестя малко път.

Как мога иначе да го разтегля? Нощувка в Мостар след 2 нощувки в Сплит ми се струва безсмислено. Някъде в Сърбия?

Връзка към мнение

Точно това го мисля и аз, Георги, и не знам как да го реша.

 

Сложих допълнителен ден в Сплит точно за Хвар, това е ясно.

 

Като показах на шофьора отсечката Сараево - София, не му стана приятно. Над 9 часа го дават.

Пробвах да се придържам и към първия вариант да спим в Мокра гора, да пропуснем Сараево и да минем долината на Дрина по тъмно, всичко това за да му спестя малко път.

Как мога иначе да го разтегля? Нощувка в Мостар след 2 нощувки в Сплит ми се струва безсмислено. Някъде в Сърбия?

 

След Сплит нощувка в Сараево и след това в Ниш. Така го направихме ние (само че в обратна посока) и горе-долу пасна на маршрута. Ниш - Сараево със спиране в Дрвенград, за час-два с мотаене и обяд там, отне мисля от 10:30 до 7:30 вечерта, с час чакане на босненската граница, беше натоварено покрай празниците. Сараево - Сплит ни беше 4-5 часа разходка в Сараево, 45 мин спиране в Ябланица за обяд, 1 час и нещо в Мостар и вечерта към 8 бяхме в Сплит. 

 

Ниш - София ще е 3 часа на следващия ден и може в ранния следобед да сте в София. С доста напъване може и Сараево - София да го направите директно, но подозирам на шестия ден шофьора ще е уморен и не е добре не само за него, а не е и безопасно...

Връзка към мнение

Тръгваме утре вечер за Пасау. Там спим на реката (тук). Градчето ми изглежда по снимки приятно и бих го имала в предвид за друг път, най-малкото заради многото вода.
На другия ден потегляме за Плитвичките. Все още храня надежди, че ще остане време и за бърз тур през центъра на Загреб. Гугъл ми го дава 7 часа със Загреб, но без границите. Целта ни в Плитвичките е само за спане, така че не бързаме.
На 3тия ден имаме разходка на Плитвичките и след това каране до Задар. Там спим, гледаме залеза, слушаме органа и т.н. :)
На другия ден потегляме за Сплит, през Шибеник и Трогир, ако успеем. Там разглеждаме и спим.
След това имаме един буферен ден, в който или сме в Сплит, или на море, или просто караме надолу по крайбрежието до Градац. Вечерта спим в Градац.

В един момент се чудех дали да не отидем до Крка и да спестим заобиколката през Плитвичките. Този блог ми помогна да реша.

След това потегляме от Градац през Мостар за Сараево, спим там. При идеално придвижване ядем на обяд в Мостар (може пък и Ябланица) и разглеждаме Сараево привечер.
На другия ден доразглеждаме и тръгваме през Мокра гора за София. Спането го сложих в Крушевац. Ниш хич не го харесвам и се чудех как да го избегна. Хрумна ми, че майка ми бяха в Крушевац на Нова Година.
Последния ден потегляме за София, с ядене в Димитровград. :)

Това, което бих променила, ако можех, е да не спим всяка вечер на различно място. Ако има интерес, ще дам и хотелите по другите места.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Като цяло, знам повтарям се, но пътуването от Пасау до Плитвице в един ден с разглеждане на Загреб е леко надценяване на възможностите. Имай предвид, че между Грац и Загреб е почти изцяло планинско каране, като не съм убеден дали хърватите най-накрая са построили магистралата в планината, а в Словения се движиш по нормални пътища с доста населени места, следователно ниска средна скорост. Самият Загреб е сравнително голям град със съответните задръствания при влизане и излизане. От Загреб към Плитвице е магистрала до едно място и после тръгват едни пътища през пресечена местност с доста населени места. Всичко това ще забави допълнително пътуването и аз не бих се доверил сляпо на Гугъл...

 

Бих препоръчал вместо спане в Крушевац/Ниш да останете да спите в Дървен град. Голямата атракция там са вилите за гости, които са уникални и всяка една е с различен интериор. Освен това мястото е великолепно като природа, а ресторанта е един път, особено вечер когато в селището останат само обитателите и приходящите туристи си тръгнат. Разстоянието от Мокра гора до София се взима без никакъв зор за един ден, което обезсмисля спането някъде в Сърбия. От друга страна разстоянието от Сараево до Мокра гора, съчетано със спиране за снимки по долината на реката и Вишеград е достатъчно сериозно за пореден ден с шофиране. За толкова много години съм установил, че ако през един ден навъртиш 700-800 км, задължително на следващия е добре да починеш или да навъртиш максимум 200 км. Така гледам да редувам големи преходи с малки, за да не се получава натрупване на умора и в крайна сметка загуба на част от удоволствието...

 

Просто предлагам, гледам, че не ме отразяваш много по темата, но тези места ги познавам доста добре и говоря от личен опит...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Е как да не те отразявам, чета и попивам всичко, и не само от тази тема. Маршрутът горе долу се покрива с предложеният от теб, освен минаването през Пасау. ;)

За Загреб ясно, ще му помахаме само.

За Мокра гора исках и аз, ама нека някой ми обясни моля как се резервира там къщурка? Писах им един мейл, но не чакам отговор. Не намерих друга страница и подозирам, че се отива на място и се пита. А и за цените четох нещо от рода на 160 евро на вечер, което беше само част от мнение. Общо взето това ме затрудни за нощувката в Мокра гора. Все още мога да канселирам резервацията в Крушевац.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.