Прескочи до съдържание

Пътешественици, как сте с готвенето?


Asterisk

Препоръчани мнения

Пак тук (кога ли и по-далеч),та пътешественици, как сте с готвенето? Логично е пътешествениците да не са домошари и да бягат от всякакви подобни ангажименти, от ежедневни рутинни и задължаващи и подчиняващи дейности...От както чета тук установявам, че все повече се дразня на такива неща и започвам все повече да съкращавам времето за тях. Предпочитам всяка свободна минута, когато е възможно да обикаляме някъде. Жалкото е, че отвсякъде се намират инквизитори и става страшно. Та как намирате тънката граница и въобще има ли такава? Пиша това след като след разни случки стана ясно, че изборът (в общия случай) е или "кухнята" - поне полудневно, комбинирано с тюхкане или шляене на воля по улиците. Тук май е лесно,  ама когато стане неудържимо с избор между рутината на ежедневието и опознаването на новото вече е въпрос с 3 звездички :)

 

А  това с готвенето ми хрумна след серия случки, които в крайна сметка поставиха нещата точно така.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не обичам да готвя, но го правя защото трябва, поне 3-4 пъти в седмицата готвя. Нашата рутина е толкова бетонна, неизменяема по северноамерикански. Дразни ме на моменти, дразни ме и готвенето, ама нямам друг избор. Трябва да се яде вкъщи и да се спестява за ПЪТУВАНИЯ :).

 

Иначе обичам да пека, най-вече шоколадови десерти и всякакви кукита и бисквитки. Това го правя с голямо удоволствие!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

добра съм. не ме натоварва престоят в кухнята, та даже обратното - успокоявам се и лошотията ми минава. обичам да се застоявам в кухнята всъщност. почти всичко е домашно у дома - песто, лимончело, сушени домат, торти, паста - мое си е. с годините задобрях в рисуваните сладки (децата много се кефят) и ръчните бонбони, но и в основните ме бива. доказателствата, моля: ;)

post-1067-0-14020500-1410723086_thumb.jpg

post-1067-0-65506300-1410723179_thumb.jpg

  • Харесвам 32
Връзка към коментар

Maik - бонбоните ти са страхотни!!! Така ми се приядоха. Би ли споделила рецептата, ако е удобно? Аз много искам да направя бонбони, но никога не съм се опитвала дори.

Връзка към коментар

Аз обожавам да готвя! Даже ме успокоява...

Не мога да се похваля с домашно приготвени бонбони като maik  (което впрочем е голямо майсторство, и ако е възможно: Моля за рецептата), но пък за манджи и всякакви извъртяни рецепти съм добра!

Даже обичам като ходя някъде на пътешествие да понауча някоя и друга интерестна рецепта! :)

Спестяванията ми за пътешествия , не са от това че се храня и готвя вкъщи. За изчанчени продукти,подправки и т.н. даже давам повече .... :P

Но пък си заслужава!

Връзка към коментар

Аз също готвя с кеф. Неслучайно на интереси в профила записах и "гурме кухня"..фен съм на всякакви експерименти и нови неща в кулинарията, импровизирам често, обичам различните подправки и добре, че в по-голямата част от случаите ми се получава...

Намирам и доста общо между афинитета към пътуванията  и този към различните кухни по света..задължително на ново място /пък и на посетено вече/ пробвам местните специалитети, като дори да не ми харесат, извличам най-доброто за мен като идея.. мерси за темата :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Намирам и доста общо между афинитета към пътуванията  и този към различните кухни по света..задължително на ново място /пък и на посетено вече/ пробвам местните специалитети, като дори да не ми харесат, извличам най-доброто за мен като идея.. мерси за темата :)

 За мен опитването на месната кухня е задължително за всяко посетено място. Леле какви чудесии съм яла! :)

Готвя много добре, но го правя рядко, защото съм предоставила поле на изява на мъжа ми. :rolleyes:  Имам моментни нападения на готварските музи и тогава за нула време сготвям няколко манджи. Такива красоти като на maik и Mary, обаче не ги умея... С- т- р-а - х- о-т-н-и!

Редактирано от clete
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Биксбит, завиждам ти за кухнята! :)

Да просторна е и водатата е на коридор разстояние. :P  Ама ще трябва да въведа униформи за помощниците

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Пътешественици, как сте с готвенето?

 

Ами добре съм, благодаря че попита.

Аз с манджи не мога да се похваля, но уви с мезета от пъдпъдъци до глигани и малко питки, колкото и да не връзват като комбинация, мога! Снимков материал - бол ;)

 

post-555-0-41802200-1410777934_thumb.jpg

Редактирано от Дидко
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

И аз обичам да готвя, когато не съм на път. Обичам и да ям ;) и опитването на местната кухня е част от удоволствието при пътуване. Често експериментирам, обикновено ми се получава , но имам и големи провали, които никой не иска да яде :lol:  

Връзка към коментар

Смятам, че за се постигне поне един тип космически баланс, трябва поне веднъж тези, които могат да готвят, да сготвят на нас - тези които не можем!

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Аз с манджи не мога да се похваля, но уви с мезета от пъдпъдъци до глигани и малко питки, колкото и да не връзват като комбинация, мога!

Дидко, за коя дестинация да резервирам, че да опитам порцията от горно ляво?

Докато пиша и .... преглъщам

Връзка към коментар

Дидко, за коя дестинация да резервирам, че да опитам порцията от горно ляво?

Докато пиша и .... преглъщам

Дестинация - Плевен, резервация - до края на месеца, после почва свинското.

Вземи бири и внимавай, че с един пъдпъдък се пият 9.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Дестинация - Плевен, резервация - до края на месеца, после почва свинското.

Вземи бири и внимавай, че с един пъдпъдък се пият 9.

Еми някой да събере магеланската група и да ходим да ядем от вкусните манджи на Дидко !!!

Аз си заплюх всички 4-ри :P  от показаните....

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

...Би ли споделила рецептата, ако е удобно?...

 

...ако е възможно: Моля за рецептата...

кажете рецептата за кой вид бонбони искате, и ще разкажа кое как да забъркате. може и с ЛС, за да не морим тук форума с женски извявания :)

 

Mary - чудесни коледни нещица си спретнала! И аз по Коледа традиционно се извявам и пека килограми :) 

Миналата година в Азия носех коледни меденки със снежни човеци, опаковани в индивидуални пакетчета с панделки + щолен, и щедро черпих който паднеше. Драйверът на тук-тука в Камбоджа обаче не беше сигурен какво точно му давам и ме гледаше с недоверие, та смутено му обясних, че това са кукита и са традиционни за нас (всъщност не са, ама нейсе).

В непряка връзка сега се сещам, че около тарабата с хлебарки в Пном Пем миришеше на коледни курабийки, демек на кардамон и джинджър :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хайде и аз да се запиша в темата с един любим див плаж на юг от Созопол, където всеки летен weekend се отдаваме на плуване до острова, гмуркане за миди и скара :)

 

 

post-1693-0-90492500-1410807429_thumb.jpg

post-1693-0-26053700-1410807436_thumb.jpg

post-1693-0-87243300-1410807442_thumb.jpg

post-1693-0-33496100-1410807451_thumb.jpg

post-1693-0-55097400-1410807456_thumb.jpg

post-1693-0-12085400-1410807462_thumb.jpg

post-1693-0-26264900-1410807472_thumb.jpg

post-1693-0-95837000-1410807481_thumb.jpg

  • Харесвам 13
Връзка към коментар

Обичам да готвя. И да ям обичам :) Жалко че не съм си снимал гозбите но обещавам да поправя  тази си грешка и да постна снимки на някоя и друга гозба.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Смятам, че за се постигне поне един тип космически баланс, трябва поне веднъж тези, които могат да готвят, да сготвят на нас - тези които не можем!

 

Определено, това е конструктивното мнение в темата на този етап! Останалото са хвалби с приложен снимков материал без доказана автентичност. Предлагам Поли да организира сбирка-уикенд извън щаб-квартирата, за да дадем изява на самодейците в темата и двамата с др. Брани да проверим тази работа... :P

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Духът на една нация най-добре се отразява в храната и нейното приготвяне. И докато ний, българите, затлъстяваме (говоря за себе си) и българчетата са станали същински тюфлеци, те, италианците, изглеждат много добре като фигура, макар че си има и много регионални отлики, особено в Юга.

 

Най обичам да съм по работа или за удоволствие на Ботуша, па да се сдуша с домакинята, па да се отпочват кулинарните удоволствия. Няма значение дали ще се казва Симона, Сара или Лаура. Важното е да е "прекипяла", да е на възраст поне над 43 г., може и да е щастливо разведена. Със сигурност ще готви божествено, ще познава местните подправки, самото й присъствие ще бъде поетически ореол, витаещ като дим над манджата.

 

Прекарах доста дни през август и септември в Италия, завърнах се в Татковината и все още не мога да се нарадвам на хубостта на българката, ама намусени са нашите другарки.

 

Усмихни се, българко, това ще е най-хубавото ястие, което ти сервираш...

 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

почти всичко е домашно у дома - песто ....

би ли споделила какви съставки ползваш, че от известно време замислям да си направя песто и събирам рецепти ;) (интересува ме класическо зелено Дженовезе, не някакви вариации)

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар

песто
- много босилек. у дома е в саксии, така че не мога точно да кажа колко слагам - ок.3-4 връзки да речем (може би 100-120 гр.)

- 250-300 мл мл зехтин - колкото по-екстра, толкова по-добре, но и с помас/помаче съм правила и пак е ок;

- ок. 150-170 гр. кедрови ядки, но ако ти идва скъпо, суровите тиквени са чудесен заместител на кедровите; или пък тури' и от двете;

- ок. 200 гр. прясно настърган пармезан. до сега винаги сме имали късмет да купуваме от италия - веднъж мъжът купи огромно количество от милано, и аз го съхраних само за направа на песто, а това лято приятелка ми донесе още един басамак пак от милано; веднъж пробвах с евтин, български, но ми дъхаше на лошо и не бих повторила. с грана падано ми хареса обаче;
- сол, черен и бял пипер + 0.5 ч.л. стрити сушени лимонови кори;
всичко се смила с робот и се разбърква добре. ако ти е течно, сложи' ядки и сирене; ако ти е гъсто, добави' зехтин. босилекът си е ясен - колкото повече, толкова по-добре :) 
допълнително преди сервиране понякога слагам чесън - пресен, а не сух, а понякога и накълцани маслини; лятото добавям твърдата част от домати (сорт рома ми идват най-добре, защото не са течни), а ако имаш сушени домати с подправки, комбинацията от накълцани и с песто, положени върху печена бегетка, е трепач. моят мъж може да се храни само с това нещо. целогодишно.
съхранявам в хладилник;

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.