Прескочи до съдържание

Любими рецепти на един чревоугодник


Lindt

Препоръчани мнения

Днес се замислих покрай темата за ресторантите, че в този форум има достатъчно маниаци на тема храна, които нямат къде да споделят какво им се яде днес...пък може да намерят и кой да им го приготви, ако им се усмихне късметът. 

Една от големите ми мании, да си призная и една от основните ми причини за недоволство, е храната. И понеже не се сещам за нито едно място, в което да седна и да се нахраня без поне 5 оплаквания, се научих да готвя. Покрай многото пътувания, вероятно на някои от вас им липсват определени ястия и ми се иска да ги споделите тук, особено ако са възможни за приготвяне в нашата мила родина. 

Ще споделя откъде черпя идеи най-често, а ако не намеря каквото търся, импровизирам. Ако нямам право да пускам линкове, съжалявам  ^_^

http://www.kulinarno-joana.com/

http://goodfood.bg/

 

И предполагам, че е редно да стартирам с някакъв пример темата си и ще добавям в последствие, ако на някой му е интересно.  

 

Хтипити - стандартна разядка в Северна Гърция, подходяща за мазане на хляб или зеленчуци.

Смесват се около 500 гр  сирене фета,нарязана ситно люта чушка, зехтин, кисело мляко, черен пипер,риган, разбъркват се с кухненски робот, оставя се за около час-два в хладилника и се сервира с малко лимонов сок. IMAG0771.jpg

Редактирано от Lindt
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз като ходя някъде гледам да опитам местната кухня, или поне това, което ми се вижда приемливо и вкусно. Не мога да кажа, че изпитвам липса на "моите" си манджи, ама може да е защото до сега не съм ходил на кой знае колко продължителни пътувания.

Пък и като се върна, една тава мусака ми намества и възвръща всички вкусове и рецептори. :)

 

Сега се сещам като писах, че гледам да опитвам националните ястия, за Европа дюнера в последните години се е превърнал в национално ястие за целия континент. Абсолютно във всяко населено място има поне по една дюнерджийница, в големите градове на всеки ъгъл и на най-централните места. Даже и в Англия се опитва, и вече почти успява да измести тяхното доскорошно "национално" ястие - chicken tikka masala.  :lol:

Последния път като ходих съотношението fish&chips към дюнери вече беше 1:7, ако не и повече. Доста обикаляне падна, докато намеря едно читаво място със сносни поне на вид fish&chips.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Защо се събират мъжът и жената? То е ясно: за бебета, любов, пътуване и, най-вече, за ядене и готвене.

Преди да видиш хубостта на жената, погледни й в тенджерата, не толкова в душата. Това гарантира успех в мъжко-женските отношения и отдалечава развода.

Яденето, пиенето и местната кухня са толкова важни, колкото и самото пътуване, затова въобще не се лишавам от тях и винаги се стремя да посетя добрите местни ресторанти.

Доброто ядене и самият процес по приготвянето на храната предполагат и добро общуване между хората.

Аз дори достигам, в храносмилателното си нахалство, до там, че редовно влизам в кухнята на тосканските си колеги, за да ги гледам как табиетлийски приготвят месо, сосове, а когато пийнем и няколко чашки, то възкръсваме - духовно, храносмилателно, човешки.

После излизаме на терасата - пред нас хълмовете на Тоскана - и... знаете, както се пее в любовната песен: "Ела, ела в полунощ, когато мама и тате ги няма"...

 

 

Аре, ако е рекъл Господ, може и голям храносмилателен раздел да направим в "магеланци.ком". Не скатавайте с рецептите.

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Аз съм безкрайно бездарна готвачка. Е, готвя ги разните италиански специалитети, като пици, лазани и спагети, кога успешно, кога не, но пък продуктите в България не са същите или поне в наше село не може да се открие прошуто и пармезан, та колкото, толкова. Партньорът ми явно ме обича, щом ме търпи, при положение, че не кусва от италианските манджи :blush: Той е спортист и яде разделно, та за него ако може пържолки и салатки. Прост, какво да го правиш!

И за мен няма нищо по-секси от готвещ мъж :wub:  Но пък не ми се пада, пфу!

Ще ви следя, току виж видя някоя интересна рецепта и съм се развихрила в кухнята :lol: .

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

И аз съм от чревоугодниците и опитването на местната кухня е за мен част от удоволствието при пътуването. Даже обикновено си купувам и готварска книга от местата, където ходя. За съжаление обаче след това често я забравям (книгата) :lol:

 

За блога на Йоана, който Линдт е дала по-горе - и аз го харесвам, особено раздела с гръцката кухня, от където съм опитала май всичко. Особено харесвам стифадото и мусаката. Обаче в Гърция обикновено ям морска храна и рядко си поръчвам мусака. Мусаката иска доста време за приготвяне и по заведенията често май е приготвена предварително и само я притоплят (обикновено в гювече), при това не е особено вкусна . Само един - два пъти съм яла в крайбрежни ресторантчета тип закусвалня на самообслужване, където е имало една голяма тава и ти режат парче - много вкусно.

 

Италианската кухня също ми е голяма слабост. Ще гледам да кача някоя рецепта. За снимка не гарантирам ^_^

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ей, че хубава тема пусна Линд.И аз обичам да вкусвам местните блюда пък след това и да ги приготвям. В момента ще се отдам на вкусването, тъй като съм във Флоренция пък като се върна ще споделям.Обожавам италианската кухня, испанската морска храна и гръцките гозби. Получавала съм комплименти от италианци за приготвена от мен паста.Ще се радвам да науча нещо ново и тук

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ей, че хубава тема пусна Линд.И аз обичам да вкусвам местните блюда пък след това и да ги приготвям. В момента ще се отдам на вкусването, тъй като съм във Флоренция пък като се върна ще споделям.Обожавам италианската кухня, испанската морска храна и гръцките гозби. Получавала съм комплименти от италианци за приготвена от мен паста.Ще се радвам да науча нещо ново и тук

 

О, приятно изкарване, не съм  сигурна дали си в правилния регион, но да намериш рецепти за паста с тиква и да я споделиш като се върнеш. 

Например ето такава http://goodfood.bg/?go=recipes&p=detail&gf_recipeId=1709

 

И това препоръчвам, въпреки че напоследък не мога да намеря халуми, а преди имаше в била:

 http://goodfood.bg/?go=recipes&p=detail&gf_recipeId=1583

 

Което ми напомня да питам дали някой има идея защо розмаринът и салвията ми увяхват средно за 10 дни?

Връзка към коментар

И аз съм от чревоугодниците и опитването на местната кухня е за мен част от удоволствието при пътуването. Даже обикновено си купувам и готварска книга от местата, където ходя. За съжаление обаче след това често я забравям (книгата) :lol:

 

За блога на Йоана, който Линдт е дала по-горе - и аз го харесвам, особено раздела с гръцката кухня, от където съм опитала май всичко. Особено харесвам стифадото и мусаката. Обаче в Гърция обикновено ям морска храна и рядко си поръчвам мусака. Мусаката иска доста време за приготвяне и по заведенията често май е приготвена предварително и само я притоплят (обикновено в гювече), при това не е особено вкусна . Само един - два пъти съм яла в крайбрежни ресторантчета тип закусвалня на самообслужване, където е имало една голяма тава и ти режат парче - много вкусно.

 

Италианската кухня също ми е голяма слабост. Ще гледам да кача някоя рецепта. За снимка не гарантирам ^_^

С мусака си свалих мъжа, гръцката версия естествено. За да я сготвя отиват едни 4 часа, защото предварителното пържене на картофи и патладжани доста ме затруднява, а да направя бешамел гарантира последващо чистене и на тавана, освен всички плотове и стени. Въобще няма да споменавам каква свинщина създавам, за да приготвя болонезе или каймата за мусака.

Най-вкусната мусака съм яла на Крит, жената си правеше сама зехтин, слагаше шафран в бешамела, невероятна беше. 

Ще потърся дали съм си записала някъде моята рецепта и ще я добавя по-късно.

А иначе в Гърция предпочитам да си поръчам стифадо, кокинисто и други ястия, за които не мога да намеря дори вкусни домати тук, пък телешко съвсем. Мусака поръчвам само с цел да чуя от околните, че моята е по-вкусна. Май така стана и с лазанята болонезе в Рим, но заведението беше тъпо. Но спагетите Карбонара в Гетото дори ги сънувам, някой да ми даде изпитана рецепта.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Поднасянето и приемането на храна е важна част от ухажването, предбрачните и, то се знае, брачните отношения. Има го при насекоми, птици и бозайници...

 

Рано или късно ще дойде момент да се говори за магеланска среща във Велинград - този рай, космодрум и летище - та там изявени кулинари да се готвят да сготвят по нещо за благодарната и компетентна публика. Да видим кой какво е научил.

 

Мене ми дайте скарата, пък каквото сабя покаже... :)

Връзка към коментар

Поднасянето и приемането на храна е важна част от ухажването, предбрачните и, то се знае, брачните отношения. Има го при насекоми, птици и бозайници...

При тях посоката не е ли от мъжкия към женската  ;)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

С мусака си свалих мъжа, гръцката версия естествено. За да я сготвя отиват едни 4 часа, защото предварителното пържене на картофи и патладжани доста ме затруднява, а да направя бешамел гарантира последващо чистене и на тавана, освен всички плотове и стени. Въобще няма да споменавам каква свинщина създавам, за да приготвя болонезе или каймата за мусака.

Най-вкусната мусака съм яла на Крит, жената си правеше сама зехтин, слагаше шафран в бешамела, невероятна беше. 

 

Аз мусаката я правя без картофи, само с патладжани, точно по рецептата на Йоана. Патлажданите не ги пържа, а на скара (имам една електрическа на Тефал), че иначе ми стават много мазни, пък и така става по-лесно и бързо - само леко ги намазвам със зехтин и ги мятам на скарата.  Но пак си отнема време :-).

 

От всички версии на лазаня, най-ми харесва една леко побългарена (освен всичко, което нормално се слага, слагам шунка и гъби), но дори мъжът ми който е с италиански произход смята, че е най-вкусната, макар и да не е най оригиналната версия :-))))

 

Мислех да слагам някоя италианска рецепта, но вместо това една може да се каже международна, ще се хареса, мисля, и на любителите на пицата - фамкюш (или фламкухен) - flammekueche, популярна в областа Елзас, също и Германия особено в часта към Франция, която дъщеря ми пожела да й направя днес. Аз я имам от една българска книга - Френска кухня.

 

Тесто - 150г топла вода, 1 ч.лъж. сол, 1 пакетче суха мая (ако е от по-големите може и половин), 200-300г брашно. В рецептата е 300г, но е много, аз си отсипвам 300 и слагам докато ми хареса, по-скоро според мен е около 200г. Замесва се тесто, оставя се да втаса (аз го оставям във фурната на 50'С, за около 1/2 час). Разточва се тънко.  

 

Бланшира се 1 малка глава лук (нарязан), лука се размесва с една малка кофичка сметана, подправя се с индийско орехче, черен пипер, едно яйце и 1 суп.  лъж картофено пюре на прах (това мисля може и да се пропусне) и се размазва върху разточеното тесто. Отгоре се поръсва със нарязан на дребно бекон (150г). Пече се в предварително загрята фурна на 200'С за 10-15 мин. Ето тук снимки от нета:

 

https://www.google.bg/search?q=flammekueche&spell=1&sa=X&ei=VNEJU6uZE6uBywP8roDQCQ&ved=0CCEQBSgA

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Ей, че хубава тема пусна Линд.И аз обичам да вкусвам местните блюда пък след това и да ги приготвям. В момента ще се отдам на вкусването, тъй като съм във Флоренция пък като се върна ще споделям.Обожавам италианската кухня, испанската морска храна и гръцките гозби. Получавала съм комплименти от италианци за приготвена от мен паста.Ще се радвам да науча нещо ново и тук

 

Задължително докато си във Флоренция опитай някоя гозба или пица приготвена с едни гъби, които виреят само в тази област, но за жалост в момента не се сещам за името им...

Връзка към коментар

При тях посоката не е ли от мъжкия към женската  ;)

Бе то и при хората е така общо взето, макар и предимно в началото  :) . Ама хората са измислили ресторантите, та повечето минават по лесния начин.

Аз обичам да готвя като съм в настроение или искам да опитам нещо специално, но да мисля всеки ден какво да е ми идва в повече и убива мерака.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Мислех да слагам някоя италианска рецепта, но вместо това една може да се каже международна, ще се хареса, мисля, и на любителите на пицата - фамкюш (или фламкухен) - flammekueche, популярна в областа Елзас, също и Германия особено в часта към Франция.

 

Една от най-любимите ми рецепти от френската кухня и абсолютен хит вкъщи. Правя я много често.

 

Мисля, че flammkuchen-ът е нещата, за които е безпредмето да се спори коя точно рецепта е оригинална при положение, че колкото домове из Елзас, толкова и рецепти, но все пак е важно бъде отбелязано, че оригинално тестото е много, много тънко и не се слага никакъв набухвател, така че става и леко твърдо, не като пица, макар че наистина феновете на пицата ще си паднат и по това. А и е с месо - бекон, разбира се, но аз го правя и с шунка. Flammkuchen-ът традиционно е предястие, а не основно ястие.

 

Та, аз имам една френска рецепта, която е максимално лесна:

Тестото е от 200 гр брашно, 2 супени лъжици зехтин, 125 г вода и щипка сол. Омесва се тесто, което се разточва колкото е възможно по-тънко. Задушава се лук, нарязан на полумесеци, заедно с бекона (или шунката), нарязан на тънки лентички. Кофичка заквасена сметана се размазва върху тестото, отгоре се разпределя сместа от лук и бекон, подправя се само с черен пипер! Най-важно е печенето - фурната се загрява на максимално висока темепратура, а фламкухенът се пече в нея около 10 минути.

 

Съжалявам, че нямам снимка, която да постна, но обещавам най-тържествено следващият път, когато го правя, да снимам и да кача нещичко.

:-)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Откакто опитах мусаката с патладжан, не искам и да чуя за такава с картофи :)

Картофите са за подложка, на големи кръгове по дъното на тавата, за да ти сети цяло парченцето. Но вие си знаете де, правете  я без картофи.

 

Вчера бях на гости при свекървата, великолепна жена, семейният обяд е рай за сетивата ми, 3 салати, 2 предястия, 1 основно с гарнитура и десерт, комбиниран с около 4 вида алкохол. Най-много ме зарадва:

 

Глава цвекло, печено и нарязано на филийки. Между 3те парчета цвекло се поставят козе сирене с подправки, залято със сос от натрошени лешници с изцеден портокал, горчица и зехтин. Великолепно е и на вид, и на вкус, сега ме е яд, че не снимах!

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Оф, не знам защо си го причинявам....отварям фейсбук - Тони слага снимки на турски вкусотии, влизам тук - чета тази тема... :(

9:30 часа е, а отново огладнях.

Чудесно, тъкмо ще отидеш да хапнеш за обяд и да напишеш отзив в другата тема :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

А не, каквато съм лакомия - ще напиша там, ще го прочета и ще огладнея пак!

 

Пък и като знаеш къде работя, познай къде мога да обядвам :lol:

Редактирано от Elena
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз често преглеждам http://goodfood.bg/, но честно да си призная много рядко ми се случва да използвам рецептите 1:1. Винаги си правя малки корекции в количествата или в продуктите, за да пасне на вкуса на домочадието, но като отправна идея е супер.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Защо се събират мъжът и жената? То е ясно: за бебета, любов, пътуване и, най-вече, за ядене и готвене.

Преди да видиш хубостта на жената, погледни й в тенджерата, не толкова в душата. Това гарантира успех в мъжко-женските отношения и отдалечава развода

Тъй вярно! Само ще добавя: "погледнете й в тенджерата, а на него - в портфейла!"

 

Няма да пиша по темата, че не ще успея да стана от компа.

Връзка към коментар

Тъй вярно! Само ще добавя: "погледнете й в тенджерата, а на него - в портфейла!"

 

Няма да пиша по темата, че не ще успея да стана от компа.

Жалко, за теб си мислех, докато я създавах. Поне тиквени цветчета кажи къде се продават :lol:

 

 

Ето това е ново за мен магазинче :

https://www.facebook.com/pages/Bakalia/259162974146407?ref=profile

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.