Прескочи до съдържание

Кой е първият ми полет - дестинация, авиокомпания, самолет, цени и... незабравимо преживяване?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Продължавайки една близка тема за първата дестинация зад граница, може тук да споделяме кой е първият ни полет, до къде, с какъв самолет и на коя авиокомпания, нещо по-особено като условия на пътуването, емоции, цени на билетите (интересна ще е промяната във времето към днешна дата), времетраене, удобства (пак в съпоставка с днес) и пр.

Моят първи полет е София-Варшава в ученическите ми години.

И досега се опитвам да уточня точно на какъв самолет. Че беше създаден от Туполев, съм сигурен, че беше огромен - не особено, защото може да е било субективно момчешко възприятие.

Авиокомпанията, поне в едната посока, беше LOT, а в другата може и да е била легендарната Балкан.

За вълнение, било е вълнуващо, но ако трябва да съм честен, вторият ми полет, години по-късно, до Бодрум е оставил много по-ярки следи.

А към днешна дата, желанието да летя, независимо в каква посока, е завладяло значителна част от съзнанието и мечтите ми. Магеланска и авиоболест, какво да направиш?! :)

• Харесвам 4
Публикувано:

Първия ми полет беше до Лондон с България еър през 2001 г,  не помня дали небеше още Балкан тогава ... самолет , обаче, не помня, то аз и сега не ги разпознавам :blush:

• Харесвам 1
Публикувано:

Първият ми полет беше с авиокомпания Балкан до Италия/Малпенса през 1992 г. За да си закупиш билет от компанията трябваше да покажеш виза. Така че първо резервирахме място, после се редяхме на опашки за виза и след като получим мечтания печат в паспорта се купуваше и билета. 

Храната беше супер, да не кажа че си беше цял обяд. Имаше шунка, кашкавал и др. неща, който тогава се закупуваха само с купони и то, ако въобще успееш да ги намериш по магазина.

Не помня да ме е било страх от летенето. Мястото ми беше до прозореца и нямам идея как съм се оправяла с проверките и багажа. 

На връщане италианците стачкуваха, та самолета имаше закъснение от няколко часа. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Първия ми полет беше с Уиз през 2011г. до Барселона, Испания. И си мислех, че това което го дават по филмите първа, бизнес и икономическа класа са отживелица. От там ми е любовта към самолетите и пътуванията! 

• Харесвам 2
Публикувано:

Wizz Air София - Рим март 2007 -ма. Винаги преди това съм мислил , че полетите са супер точни до минута и баш на първия ми полет Wizz закъсняха с близо 2 часа , та от раз убиха илюзиите ми  :)

Радвам се , че наистина избрах за мен и досега най-невероятната европейска столица.

Вторият ми полет беше на следващата година отново до Рим , защото бях безкрайно впечатлен.

• Харесвам 6
Публикувано:

Моят първи полет беше през 2002 - София - Лондон - Ню Йорк с British Airways. Вълнувах се, но не заради полета, а за това, че отивам в САЩ. Не ме беше страх въобще от летене. Мястото ми беше до прозореца и правих доста снимки :).

• Харесвам 4
Публикувано:

Моят първи е от времето на якия соц. Баща ни използва, че цената на самолет Бургас-София е 10 лв за деца до 12 години, а с влак беше 12.50, та няколко пъти ни повози по дистанцията с брат ни. Така че първия ни полет беше с Ан-24 по линията Бургас-София с родния ни "Балкан". Годината не я помня, но при всички положения е преди '87. Естествено, че беше незабравимо - първи полет, бонбонки за преди излитане, големия шум от кошницата Ан-24 и т.н. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Много местни полети като дете - София - Горна Оряховица - за лентите ваканции на село :) Ката по-голяма София - Видин и София - Варна. Все мънички АН-чета май. Първи международен след ...емнайсет години София - Москва, командировка, 2002 г. Мисля с ТУ... Летенето - голямата ми любов :) Без турболенциите...

Публикувано:

Много местни полети като дете - София - Горна Оряховица - за лентите ваканции на село :) Ката по-голяма София - Видин и София - Варна. Все мънички АН-чета май. Първи международен след ...емнайсет години София - Москва, командировка, 2002 г. Мисля с ТУ... Летенето - голямата ми любов :) Без турболенциите...

Това София - Видин звучи невероятно към настоящия момент. Със самолет! :)

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Имаше вътрешни линии на Балкан от София до Варна, Бургас, Видин, Горна Оряховица, Русе. От Варна имаше до София и Пловдив, като последната понякога беше със спирка в Бургас. Возили са ме от Варна до София и Пловдив като съвсем малък, първи спомен нещо от рода на преди първи клас, може би на 6 години - Ан 24. На 8 години вече си спомням много добре полетите на Ан 24, в самолета даваха хубави бонбони и специални солети. За възрастните нес кафе, което беше кът по онези времена. Останал ми е спомен от пропадне във "въздушни дупки", както усещане в корема при издигане и снижаване. Сега явно съм свикнал и не го забелязвам или пък са пилотирали различно тогава :)

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 6
Публикувано:

Това София - Видин звучи невероятно към настоящия момент. Със самолет! :)

Тогава ходих при едно гадже, войник във Видин ;) Пуснаха ме и в пилотската кабина... хах... спомени :) Хубавите предстоят - целият свят.

Публикувано:

На мен първия ми полет е бил до Видин, когато съм бил на 3. Като че ли си го спомням, но вероятно е от разкази после.

То не е толкова чудно, че имаше полети до Видин, 10тина години по-късно бързия влак пътуваше 5 часа, експрес нямаше.

В съзнателна възраст първия ми полет е 2001 до Милано, с Балкан. Преди да се върна фалираха и се връщах с Алиталия (двупосочен билет, като втората част не я ползвах)

• Харесвам 1
Публикувано:

Някъде през 80-те, Варна-София с Балкан. Била съм много малка, но помня, че седалките бяха по две от всяка страна. Баща ми и брат ми летяха на първия ред, точно зад пилотите, адски им завиждах. Майка ми и аз бяхме назад, но майка ми - вероятно от страх да не изпадна от самолета :lol: , не ми даде да седна до прозореца. Излишно е да казвам, че това не ми беше приятно - от тогава не пропускам място до прозореца. 

Пролетях отново през 2009 г. И вече поне веднъж годишно летя, било командировка (все по-рядко) или за едната разходка. За тази година още нямам полет, но предстои един до Берлин, а може би и още един до Милано. 

• Харесвам 4

Първи вътрешен полет. Било е през лятото на 1976 година. БГА "Балкан" по линията София - Бургас. Беше привечер. Пътувахме с Ан-24. Баща ми помоли стюардесата и след разговор с пилота прекарах половината пътуване в пилотската кабина. Беше невероятно! Любов от пръв поглед. Помня, че пилотите ми показваха светлините на Стара Загора и ми обясниха, че мога да позная този град по правите улици. През следващите няколко години имах десетки полети по същата дестинация + Варна с Ан-24, Ил-18, дори Ил-14 - онзи с квадратните илюминатори.

Първи самостоятелен (без родители) вътрешен полет. През лятото на 1987 г. установих, че самолетен билет до Бургас струва 18 лева, а билет за влак до същата дестинация струва 12 лева. Живеех сам, нашите бяха в чужбина. Полетът беше на БГА "Балкан" с Як-40. Голям кеф! През същото и следващото лято съм летял пак самостоятелно до Бургас и Варна (20 лева) доста пъти с Як-40, Як-42 и Ту-134.

Първи международен полет. Лятото на 1985 година. БГА "Балкан" по линията София - Алже (Алжир). Пътувахме с Ту-154М. През следващите няколко години имах още няколко полета по същата дестинация с БГА "Балкан" и "Air Algerie". Нашите пътуваха винаги с Ту-154М, а алжирците с В-727 като кацаха на връщане междинно в Атина.

Първи самостоятелен (без родители) международен полет. Лятото на 1986 година. БГА "Балкан" по линията София - Алже (Алжир). Летях с В-727. Още се пушеше в салона и помня, че дори си поръчах някакъв коняк. Не разбрах кога кацнахме, но помня, че тогава видях Етна отвисоко. На връщане бях с алжирците и нямаше коняк - само пафкане на воля, но пък от фришопа на атинското летище купих метакса и така не бях капо... :)

EDIT: Прочетох си мнението и установих, че некоректно съм посочил наименованието на родния превозвач, което наложи своевременна редакция. Казваше се БГА "Балкан", а не Авиокомпания "Балкан". Имаше и черен виц в тази връзка: "Ако искате да посетите този и онзи свят - летете с БГА "Балкан". :lol:

Редактирано от Duke
  • Харесвам 5
Публикувано:

Първият ми полет е като бебе София-Москва /и да питам майка ми едва ли знае модела на самолета  :) /. В ученическите ми години скачах с парашут от някакъв АН, не знам точно модела, но му казваха "Антоновка".  Вече като турист, на първото си пътуване летях с "Бритиш Аероспейс" на Хемус ер.

• Харесвам 3

Първи полет - 23 август 1999 г. 

Дестинация - Лондон

Авиокомпания - БГА Балкан

Самолет: Ту 154

Цена: 310 долара (двупосочен)

Първият ми контакт с пътнически самолет. Дотогава бях имал само с военни самолети и хеликоптери в казармата. Това пътуване беше планирано като подарък за дипломирането. Самото дипломиране се отложи с няколко месеца, но това е друга тема. 

Като за първи контакт, самолетът ме впечатли. Когато след 3 часа кацнахме на Хийтроу бях като ударен с парцалот това, което видях наоколо. На втория ден, докато се мотах из парка Сейнт Джеймс видях Конкорд във въздуха. 

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 2
Публикувано:

Някъде '84,'85-аз на 2,3 годинки,дестинацията София-Русе с Балкан, естествено.Първия полет,който си спомням е пак по тази дестинация,може би няколко години по-късно.Беше лятото и помня,че много ми хареса.

Добрата новина е,че имат намерение да възстановят летище Щръклево:http://www.dunavmost.bg/Ruse/News/9085-letishteto-v-shtraklevo-stava-obshtinsko

Представете си, райъновци да направят база там(ама да пуснат линия София - Русе) и да конкурираме  Букурещките летища :P .

А бе това пътешествениците сме големи мечтатели!!! :) :) :)

• Харесвам 2
Публикувано:

Първи полет - Москва - София. Годината 1989. Самолет ТУ 154М на БГА Балкан. Нормален полет. Сега като помисля няма с какво да го запомня но ... от тогава обожавам да летя :)

• Харесвам 1
Публикувано:

София-Хавана преди 1500 години.

Единственият ми спомен е за слизане на летище в Канада по къси чорапи, а там - сняяяг!

• Харесвам 5
Публикувано:

Първият ми полет беше София - Лондон с British Airways през 2011 г. Билета беше 320 лв. Кацнах на Терминал 5 на Хийтроу. Помня, че поне 20-30 минути въртяхме кръгчета докато получим разрешение за кацане и така ми заглъхнаха ушите, че една седмица чувах шумолене..

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз точен спомен за годината на първия си полет нямам. Като дете хвърчахме София - Бургас много често с АН-24, ТУ-134, че и ТУ-154. А до Москва (1991-2 примерно) беше със ИЛ някакъв мисля. Отлично си спомням обаче вечерята в онези подносчета опаковани във фолио :)

• Харесвам 2
Публикувано:

Първи полет: ноември 2010г

Дестинация: Венеция

Авиокампания: WizzAir

Цена: беше около 230-250лв двупосочен

Може и паметта да ме лъже, но тогава седалките в самолета на Wizz не бяха така наблъскани една до друга. Имаше място за краката ми.

Беше си истинско изживяване! Всички мои приятели ,които бяха летяли вече, ме бяха наплашили че ще повръщам  многооо. Казаха ми даже къде се намират пликчетата. :huh:

• Харесвам 1
Публикувано:

Незабравим спомен! Една пиянска студентска вечер се надлъгваме с приятели и някак си стигнахме до приказки за Амстердам. Тогава казах, че някой ден ще отида там. И се започна 'да бе да-кой аз ли, ще видиш ти'. След 2 месеца, на 01.05.2008г., с един приятел се качихме за първи път на самолет до Дортмунд, откъдето после с влак се стоварихме в Амстердам :) оттам после пак с трена до Брюксел, Брюж, Кьолн и отново Дортмунд. Първото ми излизане от Европа беше тази година и сега организирам второто.

• Харесвам 1
Публикувано:

Първото ми пътуване беше 1984г. Варна - София - Варна с Балкан и много ми хареса. Самолетът  - ТУ 134, а на връщане 154. Беше лятото преди 8-ми клас, пътувах сама и се чувствах мноооооого важна. Още помня тръпката при излитане, когато самолета рязко ускори и залепих гърба на седалката. Цената беше около 20 лв, малко по-скъпо от спално купе в нощния влак.

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.