Прескочи до съдържание

Кой е първият ми полет - дестинация, авиокомпания, самолет, цени и... незабравимо преживяване?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Имаше вътрешни линии на Балкан от София до Варна, Бургас, Видин, Горна Оряховица, Русе. От Варна имаше до София и Пловдив, като последната понякога беше със спирка в Бургас. Возили са ме от Варна до София и Пловдив като съвсем малък, първи спомен нещо от рода на преди първи клас, може би на 6 години - Ан 24. На 8 години вече си спомням много добре полетите на Ан 24, в самолета даваха хубави бонбони и специални солети. За възрастните нес кафе, което беше кът по онези времена. Останал ми е спомен от пропадне във "въздушни дупки", както усещане в корема при издигане и снижаване. Сега явно съм свикнал и не го забелязвам или пък са пилотирали различно тогава :)

Ако си пътувал до Пловдив от Варна или Бургас,това е било преди Летище Пловдив да се премести в Крумово.Най вероятно е било 70-те и пътническия терминал е бил от отсрещната страна на военните стоянки на летище Граф Игнатиево. Крумово едно време беше летище само за въртолети и на Аероклуба в Пловдив. Пътническия терминал (стария)го построиха в средата на 80-те за чартърите до Пампорово.

БГА имаха полети освен споменатите Варна,Бургас,Горна Оряховица, Видин,Русе.....до Търговище ,Силистра,Кърджали с въртолет Ми-8 защото с Як-40 първия полета май завърши в яз.Студен кладенец и в по късни години имаше и до Ст.Загора със L-410.

• Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)

Първи полет със самолет (без кацане :)....2 април 1988 с АН-2...и парашут пд-47.После още 11.....по този начин :)

Първи полет като пътник....август 1991г . Бургас - София...с едно войнишко намаление- 75% с Ан-24 .

Извън България..... октомври 1996 Берген - Копенхаген с Md -82 на SAS и после Копенхаген-Будапеща - София на Балкан с ту-134.

Иначе първия допир със самолет....Миг 17 в летище Чешнегирово...бил съм на 7 години :)

Редактирано от Botko
  • Харесвам 5

Имаше вътрешни линии на Балкан от София до Варна, Бургас, Видин, Горна Оряховица, Русе.  :)

Имаше и София - Стара Загора.  На мен това ми беше първото летене - накъде в началото на 70-те.  Умрях от кеф!  Оттогава обичам летенето :).  Помня - черпеха по едно ментово бонбонче :).

А някой знае ли кога ТАБСО стана БГА Балкан?  ...Боже, колко стари неща помня... :huh:

Редактирано от Rumiana
  • Харесвам 1

Началото на 80-те трябва да е било, вътрешен с БГА "Балкан"; София - Варна, Варна - София, помня че първият беше Ту-134. След това много пъти с Ту-5 и 5М, Ил-18, Ан-24. С Як-40 не съм.

Летял съм и Търговище (Буховци) - София с Ан-24 за 16 лева, хартиен химизиран билет. :crazypilot:

На паметната дата 10 ноември 1989 година също летях, и научих новината за промяната като кацнах на Т1 в София. Всъщност още във Варна преди да се качим на самолета, чух хората като си шепнеха нещо "бай Тошо паднал", ама някак плахо и неуверено. Като кацнах тук вече всички говореха, и имаше доста силна еуфория на летището и по улиците.

А някой знае ли кога ТАБСО стана БГА Балкан?  ...Боже, колко стари неща помня... :huh:

1968 г. Не че го помня, защото още не съм бил роден... :D

Редактирано от wilks
  • Харесвам 6
Публикувано:

На паметната дата 10 ноември 1989 година също летях, и научих новината за промяната като кацнах на Т1 в София. Всъщност още във Варна преди да се качим на самолета, чух хората като си шепнеха нещо "бай Тошо паднал", ама някак плахо и неуверено. Като кацнах тук вече всички говореха, и имаше доста силна еуфория на летището и по улиците.

Аз също летях на паметната дата 10 ноември 1989 :).  Бях в командировка в "Западна Германия", вечерта на 9 ноември гледах по телевизията падането на Берлинската стена, на другия ден летях за София, в самолета ми попадна някакъв вестник - "София днес" или нещо подобно, в който пишеше за протестите пред "Кристал" - четях и не можех да повярвам на очите си, а като кацнах, мъжът ми ми каза, че май бай Тошо е паднал... Вечерта го гледахме и по телевизията :) :) :).

• Харесвам 2
Публикувано:

Първи полет Варна-София-Варна на 4 години на лагер от детската градина. След това през 80-те около двайсетина по същата дестинация. Цена на билета - 22лв., с експреса 13. Първи полет в чужбина София-Анталия-София 2008г. На връщане - повреда в двигателя във въздуха и аварийно кацане в Истанбул. Две години след това сбирах пак сили.

• Харесвам 3
Публикувано:

Първи полет Стара Загора - София през пролетта на 1989 год. като студент с Як-40. Докато спрат полетите в края на 1990 год. успях да направя 7-8 полета. Цената със самолет бе 12 лева, докато с влак /експрес 8.20 лв/. През зимата по-често летеше L-410, а през лятото Як-40.

L-410 нямаше отделна пилотска кабина и ако си на първия ред се чувстваш като на задната седалка на лек автомобил - зад гърба на пилотите. 

Най-забавният ми спомен от тези полети е сутрешния полет от Стара Загора за София на първия работен ден след Нова година. Пътниците предимно студенти с тежки сакове, от които дрънчат буркани. И тъй като не можаха да съберат багажа в товарното отделение, пилотът отвори един багажник на носа на самолета подобен на такъв на лека кола.

Първият международен полет София-Анталия с Ту-134 на Хемус Еър през 1999 год.

• Харесвам 5

София-Рим с приятелката(и тя за пръв път) супер скоро. 13 август, тази година  :lol:  От години си мисля и се глася и чак сега летях за пръв път. Хем обиколих половината континент с всякакъв друг транспорт. Летяхме с Алиталия. Airbus A319 ни бяха самолетите. Взехме по едно средно място и едно до прозореца. На отиване тя беше до прозореца, ама аз почти върху нея  :lol: Следващия полет обаче ще е по-сериозен-до Шри Ланка февруари живот и здраве. И от август ги почнах  :blush:  Колкото до преживяване свързано с полета. Самолетът ни излетя с около час закъснение(още първият в живота :lol: ) , а имахме запазени места от Фиумичино до Рим. Накрая до последно се чудихме дали ще успеем и си мислех, че багажа се чака супер много време. А то излязохме и багажът вече на лентата. После директно тичане, лека обърквация и стигнахме спирката на автобуса и даже почакахме 10 минутки. В самолета иначе ми стана малко лошо и ме заболя главата, но това от всякакви климатици дето ме бяха надухали, включително и в летището, докато чакахме. На връщане нямах никакви проблеми с полета.

Иначе 2007 работих един месец на летището и то на пистите като студент. Някаква работа към ГБС за обновяване и изграждане на нови писти. Ама пуст късмет само отвън гледах кацащите иначе суперблизко самолети.

Редактирано от Krum4ov
  • Харесвам 3
Публикувано:

А, и аз късно. 2009 Истанбул- Мелбърн. Като за пръв път и направо на дълбокото. Никакво притеснение, направо си бях свои води. Дето казва един приятел относно репликата ми- "като стъпя на летище съм направо друг човек"- "по-евтино щеше да е ако се чустваше така в мола". :)

И от тогава се отприщих, направо спиране няма. Ама в момента съм в застой :( :( . Може да се желае още много то, ама и време няма, пък и пари... :lol: :lol:

• Харесвам 3
Публикувано:

Първи полет София-Мюхен с Луфтханза с едно дребновато самолетче, на което пишеше Луфтханза регионал :) . Беше си страшничко за мен. Това подскачаше и се тресеше все едно ще се счупи в следващите 20 секунди. Февруари 2006. Дотогава бях абсолютно сигурна, че няма сила на света, която да ме качи на нещо, дето не опира земята. Втори полет /час след първия/ с еърбъс 340 /ако помня правилно, но беше гоооолямо/. Като изрева говедото на пистата при излитане и като ме залепи на седалката разбрах, че керосина вече ми е в кръвта :P. Тотал двата полета като за сефте - 8 часа във въздуха.

• Харесвам 2
Публикувано:

Първият ми полет беше през юни, 2005г. На студентска бригада София-Милано-Ню Йорк-Сиатъл. После около 14 часа с Greyhound до крайната точка. Имах чувството, че отивам на край света :)

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз летях за пръв път ноември 2004 от Дюселдорф за Солун с чартърен полет. Вида на самолета е абсурд да помня (С риск да се изложа точно в този форум, но си признавам, че хич не ги разбирам и разпознавам, дори не знам с какво се прибрахме от Куала Лумпур миналата седмица)

Интересното при полета ни бе, че изненадващо за нас кацнахме в Атина, без да слизаме от самолета изчакахме част от пътниците да слязат и нови да се качат, след което продължихме за Солун. В билетите ни пишеше, че полетът е директен, но всъщност два пъти кацахме и излитахме. Което в крайна сметка ме зарадва - оказа се, че обичам да съм във въздуха и най-вече да изпитвам това уникално гъделичкане в корема при излитане и кацане.

• Харесвам 4
Публикувано:

Аз имам "първо возене" освен "първи полет". Баща ми работеше във военното поделение в Маврудово/Крумово и се е случвало през летните ваканции да ме води там. Та имам возене във вертолет от една стоянка до друга.

Първи полети - 22 декември 2001 София-Виена-Копенхаген. Помня, че много ми хареса излитането и ми идваше да крещя от еуфория. Като стигнах крайната си дестинация просто си излязох, без да ми проверят и подпечатат паспорта, при което посрещачката-роднина се шашна и тръгна да пита някаква служителка на летището от къде да мина за проверка и печат. Изобщо не ги впечатли, че някой просто така си е влязъл в страната им и не ме провериха.

• Харесвам 4
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Март 2010

София - Лондон /Терминал 5 на Хийтроу/

British Airways, А319

Цена не знам, беше командировка

Впечатляващо си беше, все не ми се отваряше парашута със самолетите, или се проваляха планове. Счупих се от яд, че 2/3 от Европа беше облачна, като малко дете се бях залепила за стъклото. Турбуленция нямаше, друсна 1-2 пъти, колкото да стисна със всичка сила седалката  :lol: А, и на кацане над Хийтроу се спусна много бързо, чак ми се зави свят, но това продължава да ми се случва при резки спускания и изкачвания. Кацането в София на връщане не го усетих въобще. 

В края на 80те майка ми искаше да пътуваме София - Силистра със самолет, помня чудесно, че билета беше 20лв, но нямаше места до следващия вторник. Та безславно се прибрахме в Дивия запад и си отидохме до Силистра с колата. 

• Харесвам 5

Първи полет- през 1975 с БГА-Балкан, с Ту-154 по линията Атина / с кацане и сваляне на летището за 40 минути/ , Бенгази, Либия/ със сваляне на летището за 30 минути/ и накрая кацане в Тунис. Мисля, че същият полет продължи към Казабланка, Мароко / възможно е да греша/.Първите впечатления ми бяха неприятни- особено излитането и кацането-оприличавах ги на возене с виенско колело и стомаха ми се обръщаше.Иначе в самолета хранеха, имаше кърпички " Българска роза". Интересно, че вода за пиене предлагаха само една силно газирана вода, чак неприятна за пиене.Мислих си , че ще има по-силни турбуленции. Всичко мина спокойно и приятно.Спомням си , че на връщане на гишето за тегленето на багажа имахме познат от бюрото на БГА" Балкан" и с негови протекции никой не теглеше багажа.Имам чувството , че на този самолет качиха 1-2 тона багаж повече. Това си беше редовна практика. Сега осъзнавам, че е било опасно пилотите да имат грешна информация за теглото на товара.

Редактирано от rahan-le fils
  • Харесвам 3
  • 9 месеца по-късно ...
Публикувано:

Като за пръв път, направо в дълбокото - първи полет до Бразилия :) Ама като ще се сбъдват мечти, да е с размах :)
Пътувахме с Air France - София-Париж-Рио, общо около 14 часа. Въпреки многото критики за неудобните самолети на Air France, аз бях много доволна /може би и заради еуфорията/ най-вече от полета Париж-Рио. Имахме индивидуални пакети със слушалки, маски за сън, храна на корем, персонални екрани. Както обикновено, на отиване те държи вълнението и всичко ти се струва по-лесно и чудесно. На връщане, пътуването беше с по-малко от гореизброените екстри, плюс съжалението, че си тръгваш :)
Точно седмица-две след това се разби полетът по същата дестинация. 
Помня също, че до мен стоеше нашият гид и с нея нещо разговаряхме, та не можах да си дам воля на еуфорията по време на най-първото ми излитане. През дългите часове имаше и турбуленция. Нямах страх от летенето обаче. И все още обожавам мирисът на летище (то най-вече на парфюми и шоколади мирише наполседък :) ) и винаги обръщам глава към небето, когато чуя преминаващ самолет :)

• Харесвам 3
Публикувано:

София-Дамаск със Сирийските авиолинии, 2003. :) , цената не помня, не ме беше много страх, само малко. Бях сама, без придружители, сервираха топло хапване на борда , беше много вкусна рибка със сосче, ориз, имаше си и десерт, салатка, абе както си трябва. Хубав ми е първия спомен от пътуване със самолет, дай боже всички да са така.

• Харесвам 4
Публикувано:

Не помня точно годината, но в периода 1984-1985 година, Варна-София и обратно. На отиване беше АН-24, на връщане някакъв супер луксозен ТУ

• Харесвам 1
Публикувано:

Първи полет - юли 1994 (по време на Световното по футбол). София-Брюксел с ТУ-154. На връщане имаше разни турболенции и само се чудех дали ще се къпем в Балатон, или не :lol:

• Харесвам 1
Публикувано:

Моето първо пътуване беше през 1998 г. от Бургас до Дрезден с Балкан. Толкова бях въодушевена, че изщраках почти цяла лента на фотоапарата със снимки от самолета. После като ги извадих всичките бяха почти едни и същи....Снимахме се и със стюардесите и много им завиждах, че пътуват постоянно.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.