Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

преди 11 часа, Янко Велков каза:

...

Това изрязване в случая е ключово за разпознаването на Бамбергската катедрала - доста характерна средновековна катедрала със своите 4 кули, която е под закрилата на UNESCO🙂 ...

@Янко Велков , Ако си мислиш, че съм изразял снимката, за да не се виждат другите кули и да ви затрудня - надценил си ме. Синът ми е в останалата част от снимката. :smile:

Катедралата на Бамберг е наистина внушителна, а и доста стара – 0т 10-ти/ 11-ти век.

В нея е и гроба на единствения папа, погребан в Германия. Другото интересно за нея е, че има една статуя – Конникът от Бамберг.  Станала е символ на града, въпреки че не се знае на кого е.

Бамберг е сравняван с Рим. И той си има 7 хълма.

"Бамберг – германския Рим." или "Рим - италианския Бамберг" (немско чувство за хумор)

Почти все едно ние да кажем „Рим – италианския Пловдив“, заради няколкото тепета.

Историческия център на Бамберг е много красив. Кметството е на остров в реката и легендата гласи, че жителите направили остров в средата на реката и там си построили кметството след като епископа на града отказал да им даде земя за целта.

Бамберг е известен и като „малката Венеция“, заради красивите къщи (рибарски в миналото) по бреговете на р. Регнитц.

Но истинската слава на Бамберг са бирата и пивоварните. Над 400 вида бири, 11 пивоварни в града и около 60 в района. Очевидно не само вие не сте добре с вашата тема за бирите, но и всичките германци или поне тези от Бамберг.:wink:

Най-известната бира в Бамберг е пушената/опушената бира - „smoke beer”. Открита е съвсем случайно, когато една от пивоварните в Бамберг се запалила. Успели да загасят пожара, но хмела се пропил с миризмата на пушека.

Извън историческия център, Бамберг е по-скоро спокойно, скучно градче. Градския транспорт (автобусите) спират да работят в 8 часа вечерта. Една анкета в Германия показва, че най-предпочитания за живеене град в Германия е Бамберг,  но … анкетираните са били германски пенсионери.

@Янко Велков твой ред е.

Заповядай със следващата загадка

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Докато чакаме @Янко Велков с новата загадка потърсих снимка на Конникът от Бамберг. Не намерих, но се сетих, че имаме статуетка.

IMG_20200517_110444.jpg.0ae6760fd6c56a9ecc75677b9d61ba23.jpg

Не обръщайте внимание на кривите крачета на коня.

Изцяло съм виновен аз:

След като жена ми , при едно бърсане на прах, тресна конника в земята, аз не успях да залепя парченцата по най-добрия начин.:grin:

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Хммм, има доста разлики.

А цената на статуетката предполагаше да е точно и единствено копие, направено от някой немски Вежди Рашидов.

:biggrin:

---------

Е, не беше чак 40 евро. Толкова платих за една цигулка - сувенир във Виена. До тогава не знаех, че Страдивари е правил и цигулки-сувенири.:grin:

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , ven62 каза:

Хммм, има доста разлики.

А цената на статуетката предполагаше да е точно и единствено копие, направено от някой немски Вежди Рашидов.

За твое успокоение,

преди 28 минути , ven62 каза:

аз не успях да залепя парченцата по най-добрия начин.

ти си се справил доста по-добре със залепянето на краката, отколото този, дето е лепил краката на оригинала... :laugh1:

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 14 минути , ven62 каза:

Толкова платих за една цигулка - сувенир във Виена:grin:

Не че ти давам съвет, на да знаеш от мен - цигулки се купуват само от Кремона! 
Това е нещо като ... как да кажа ... като дините от Любимец и зелето от Петърч! 

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 13 часа, ven62 каза:

@Янко Велков твой ред е.

Заповядай със следващата загадка

Подготвен съм от вчера, но днес по стечение на обстоятелствата лях бетонна плоча, и чак сега имам възможност да седна на комптъра:)

В духа на вчерашната загадка, и сега ви питам - кой е следният немски град, и кое е най-значителното изобретение, което се е родило тук? Знам че звучи субективно, но само така си звучи - не може да се спори по въпроса;)

П.П. Ако някой пита за правописа на "mysterious" в заглавието - съвсем умишлено е, не защото не бях сигурен как се пише и не съм се занимавал да проверя, не!

-

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Фичо каза:

цигулки се купуват само от Кремона

А китари - от фабрика Кремона в Казанлък

преди 5 минути , Янко Велков каза:

кой е следният немски град, и кое е най-значителното изобретение, което се е родило тук?

Ако джипито те праща за рентгенова снимка, иди във Вюрцбург (старогерманска пословица)

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 8 минути , домосед каза:

Ако джипито те праща за рентгенова снимка

Все се каня да проверя кой ми е GP, че последно като дарявах кръв лекарят, който ми попълваше данните пита за него, а аз - нямам представа? 

Вюрцбург - не бях го чувал да си призная, но бърза справка показва, че там са открити рентгеновите лъчи - от хер Wilhelm Conrad Röntgen, каква изненада:)

Но това не е нито търсеният град, нито така важното му изобретение 🤓

Връзка към коментар
преди 46 минути , Янко Велков каза:

Но това не е нито търсеният град, нито така важното му изобретение 🤓

От екранче на телефон - толкова 😉

Вече на по-голям екран, на лаптоп, разпознавам града като Аугсбург.

Ама по мое време (1985) такива трамваи нямаше.

За изобретението е субективно. На нас местните ни се хвалеха, че през Средновековието са изобретили общинските домове за социално слаби и още го поддържали на съшия наем (едва ли не).

В интернет пише, че дизелът също бил потекъл оттук.

Знам ли кое е по-значимо.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 5 часа, AlexandraKo каза:

А аз не го отварям този клип.

Не тръгва.

Клипът е частен в youtube, т.е. всеки, който има линка би трябвало да може да го гледа, но може и да влиза в някакви противоречия с определени устройства🙂

Иначе...

преди 6 часа, домосед каза:

Вече на по-голям екран, на лаптоп, разпознавам града като Аугсбург.

Точно така. Именно там един съвременник на вече споменатият Рьонтген - Рудолф Дизел, след като поработва заедно с екипа си в Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg (още по-известна със съкращението си MAN) - успява да завърши първият дизелов двигател. Като поразмислих малко реших, че сравнението между общинските домове за социално слаби (което дори бих поспорил дали се класифицира като изобретение!) и дизеловият двигател (...) е шега:

преди 6 часа, домосед каза:

Знам ли кое е по-значимо.

Но признавам първата ми реакция беше да се хвана за главата 😂

@домосед е отново на ход;)

Връзка към коментар
На 17.05.2020 г. в 23:39, Янко Велков каза:

@домосед е отново на ход;)

Хайде от обща култура да се настроим на забавна народопсихология

Загадката е от категорията Какво са пуснали, че се редят хората?

Търси се категория продукт. Не задължително точната марка. 

Вече съм пускал такива загадки и съм обяснявал какво значи пускане  😉

Разликата е, че мястото, времето и народът не са същите. Ама за по-трудно ще си призная само годината: 2014

2014070786.jpg

Връзка към коментар
преди 55 минути , домосед каза:

Загадката е от категорията Какво са пуснали, че се редят хората?

Търси се категория продукт. Не задължително точната марка. 

2014070786.jpg

Бързият визуален оглед и последвалото възрастово-социално-икономическо профилиране (с участието на две мозъчни клетки в dual channel mode) на гражданите, фотографирани от теб, ме кара да си мисля, че ще да чакат за някоя джаджа (gadget). Отказвам да повярвам, че е за ринопластика!

Връзка към коментар

Ключовият знак е SuBе - фалирал суши бар в Портланд, Орегон.

От там нататък и съдейки по думата народопсихология, няколкото шкембета бръкнали гладно в джобовете и гугълмапс бих казал, че се редят за джаджата кръгла поничка - с дупка, а понякога и без дупка.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, домосед каза:

2014070786.jpg

мязат на янки ...
значи трябва за някаква кльопачка да са се наредили ... :grin:

да кажем - за понички ... 
вуду понички ...

P.S. упссс ... @juriwaro e по-бърз :clapping:

• Браво 1
Връзка към коментар
В момента, juriwaro каза:

че се редят за джаджата кръгла поничка - с дупка, а понякога и без дупка.

Абсолютно!

Редят се за понички с дупка в средата

В случая - понички Voodoo - най-добрите понички в Портланд, Орегон, за 2014

@juriwaro е на ход!

2014070786portland.thumb.JPG.5225406c78b04bf81599c3abbc26f5c9.JPG

преди 2 минути , Фичо каза:

да кажем - за понички ... 
вуду понички ...

упссс ... @juriwaro e по-бърз :clapping:

Да,  @juriwaroe по-бърз 😃

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 6 часа, juriwaro каза:

Време за 2 жокера и 1 факт:

- надписът не е на кирилица

- надписът всъщност е подпис

- докторските почерци не са от особено четливите 🙂

Целият подпис ли е или нещо е изпаднало?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 36 минути , juriwaro каза:

Единствената изпаднала лилава чертичка е до ламаринения покрив, но тя все пак е ясно видима.

А бе на мен ми прилича на подписа на Ленин на сграда за детски лагери в стил соц, ама казваш, че не е на кирилица.

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• r_nikolov1
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.