zvezda9001 Публикувано: 17 ноември, 2024 Публикувано: 17 ноември, 2024 преди 49 минути , Ивайла каза: Някой ходил ли е на Коледния в Крайова? Интересува ме с кола какъв е маршрута и откъде се купува винетка... Аз не съм ходила, но във фейсбук четох наскоро, че се взима ферибот от Оряхово. А винетка за Румъния може онлайн да се купи 🙂 2 1
ivelina666 Публикувано: 17 ноември, 2024 Публикувано: 17 ноември, 2024 Преди 1 час, Ивайла каза: Някой ходил ли е на Коледния в Крайова? Интересува ме с кола какъв е маршрута и откъде се купува винетка... Иве, ние през Оряхово с ферито ходихме, а винетка купих онлайн. 2 1
chandni Публикувано: 17 ноември, 2024 Публикувано: 17 ноември, 2024 преди 56 минути , Ивайла каза: Някой ходил ли е на Коледния в Крайова? Интересува ме с кола какъв е маршрута и откъде се купува винетка... Ние сме ходили. На отиване минахме през Видин, на връщане - през Оряхово с ферибот. Вторият вариант беше по-малко комфортен и по-скъп. За ферибота се събира опашка, около празничните дни има по-малко курсове и на слизане се виси на 2 гишета за плащане на такси за пристанището. Винетката за Румъния се купува онлайн. Базарът впечатлява с хилядите си светлини, няма красиви сувенири, по-скоро китайски джунджурийки, има няколко места за хапване и един павилион за коминчета. 6 1
ДиянаВ Публикувано: 17 ноември, 2024 Публикувано: 17 ноември, 2024 преди 1 час, Ивайла каза: Някой ходил ли е на Коледния в Крайова? Интересува ме с кола какъв е маршрута и откъде се купува винетка... За Румъния винетка вземам от https://www.roviniete.ro/en/ Нищо не принтирам напоследък и няма проблем. Преди имаше 3-дневни, но сега най-кратките са за 1 и 10 дни, пак са на добра цена. 3 1
neuromancer Публикувано: 17 ноември, 2024 Публикувано: 17 ноември, 2024 По-удобно е през моста - не чакаш разписание, дали е пълен ферибота или не... С ферибота е по-пряко като разстояние, но времето как е зависи от чакането. Аз бих минал по моста. 4 1
Ивайла Публикувано: 18 ноември, 2024 Публикувано: 18 ноември, 2024 Благодаря много за отговорите на всички!:) 1
D_Ivanova Публикувано: 24 ноември, 2024 Публикувано: 24 ноември, 2024 Здравейте, Имам нужда от малко съдействие във връзка с купени билети за 3 дена за коледните базари в Германия и по-точно Ротенбург Об дер Таубер и Нюрнберг. Пристигането е в Меминген/Мюнхен запад рано сутринта и след това идеята е директно да се вземе влак за Ротенбург Об дер Таубер, видях че има 5 прекачвания обаче, но се надявам някак да се оправим. Нощувка там и след това към Нюрнберг за откриването на базара и на следващия ден следобед влак за Меминген, тъй като нощувката я избрах близо до летището, защото на следващия ден полетът е рано сутринта. Та имам въпроси относно устройствата на Deutche bahn на летището, мисля да си взема оттам Bayern ticket за влака, някой може ли да ме светне, как става плащането в брой или може с карта и лесно ли е изобщо 😁 и по тия базари, как се плаща, може би в брой? Ако някой има и по-добри предложения, ще съм благодарна 😊
iaia_mama Публикувано: 24 ноември, 2024 Публикувано: 24 ноември, 2024 преди 6 часа, D_Ivanova каза: Здравейте, Имам нужда от малко съдействие във връзка с купени билети за 3 дена за коледните базари в Германия и по-точно Ротенбург Об дер Таубер и Нюрнберг. Пристигането е в Меминген/Мюнхен запад рано сутринта и след това идеята е директно да се вземе влак за Ротенбург Об дер Таубер, видях че има 5 прекачвания обаче, но се надявам някак да се оправим. Нощувка там и след това към Нюрнберг за откриването на базара и на следващия ден следобед влак за Меминген, тъй като нощувката я избрах близо до летището, защото на следващия ден полетът е рано сутринта. Та имам въпроси относно устройствата на Deutche bahn на летището, мисля да си взема оттам Bayern ticket за влака, някой може ли да ме светне, как става плащането в брой или може с карта и лесно ли е изобщо 😁 и по тия базари, как се плаща, може би в брой? Ако някой има и по-добри предложения, ще съм благодарна 😊 На летище Меминген няма автомати за билети за обществен транспорт. Билети се купуват от шофьора на автобуса (N2 или N810, който е по-начесто), цена на един билет=3,50€. За тези автобуси важи и Байерн тикет, но него трябва да си го купите предварително от автомат на която и да е гара или от офиса на Дойче бан, ако има такъв на гарата. Но, ако е от офис, се плаща допълнително 2€ за услугата. Вие можете да си купите Байерн тикет за желаната дата от сайта на Дойче бан и когато се качвате в автобуса от летището само показвате билета на шофьора. Не е нужно да го разпечатвате, достатъчно е на мобилното устройство да е. Добре е, ако сте повече хора всеки да го има на телефона си (за всеки случай 🙂 ) На билета трябва да са написани имената на пътуващите. Макар и много рядко, но може кондукторът във влака да ви поиска документ за самоличност, когато проверява билетите. Предполагам знаете, но да кажа пак, че Байерн тикет-а е валиден само за регионалните обикновени, бързи, експресни и крайградски влакове, метро, трамваи, автобуси, тролейбуси; в делничен ден от 09ч до 03ч на следващия ден, а в събота, неделя и официални празници - от 00ч до 03 ч на следващия ден. Плащането на автомат може да е и в брой, и с карта. Ако е в брой, обаче, банкоматът не приема банкноти над 50€, а ако трябва да ви върне ресто, връща само в монети. На самите базари се плаща най-вече кеш, но има и места, където може и с карта. Купуването на Байерн тикет от автомат е много лесно. Има меню на няколко езика, просто следвайте стъпките. Съвет: На същите автомати можете да инсценирате закупуване на билет за където желаете и като ви излезе разписанието (на екрана на автомата), кликнете на детайли. Виждате какъв вид и кой номер е вашият влак, в какво направление пътува, от коя платформа тръгва, кои са спирките преди да стигнете вашата, там на коя платформа пристига и ако там трябва да се прекачите, от коя платформа тръгва следващият ви влак. Когато имате време само 3-5 минути за прекачване, вероятно влаковете са на съседни платформи, т.е. слизате от единия и веднага се качвате на другия. За коледния базар в Нюрнберг - за мен той е най-добрият в Германия или поне един от най-добрите. Само че по-добре щеше да е да го посетите не на откриването му, а в разгара му - някъде около 18-22 декември. Но пак ще ви е интересно, особено ако не сте били в Нюрнберг друг път. Ротенбург об дер Таубер - оо, ако има и сняг, вълшебната приказка ви е в кърпа вързана! 🙂 Приятно пътуване! 15
Nayden Bondzhev Публикувано: 24 ноември, 2024 Публикувано: 24 ноември, 2024 За мен е любопитно да се напишат градовете, в които по Коледа не е мъртвило, а работят кръчми и магазини. Приятел живеещ във Виена ме отказа, а аз ядох дърво в Швейцария. 1
iaia_mama Публикувано: 24 ноември, 2024 Публикувано: 24 ноември, 2024 преди 7 минути , Nayden Bondzhev каза: За мен е любопитно да се напишат градовете, в които по Коледа не е мъртвило, а работят кръчми и магазини. Приятел живеещ във Виена ме отказа, а аз ядох дърво в Швейцария. Истанбул, например 😉 1 5
Argentique Публикувано: 24 ноември, 2024 Публикувано: 24 ноември, 2024 преди 13 минути , Nayden Bondzhev каза: За мен е любопитно да се напишат градовете, в които по Коледа не е мъртвило, а работят кръчми и магазини. Приятел живеещ във Виена ме отказа, а аз ядох дърво в Швейцария. Валенсия, Аликанте - даже имаше специални обедни коледни менюта по ресторантите. Лудница беше от обяд на 25.12. Истински празник и веселба. Пък и времето хубаво. Само на 24.12. затвориха по-ранко повечето кръчми (преди 20 часа). Магазини - испанските затвориха за два дни, обаче хранителни и прочие дребни с продавачи-китайци е пълно и са отворени. Влязохме в Меркадона на 24-ти вечерта - ами то кеф, никой не се блъска, не зарежда количества храни като за края на света, даже и хора чак толкова повече нямаше. За наблизо –Сърбия, Македония и т.н. 4
ivailo_radev Публикувано: 24 ноември, 2024 Публикувано: 24 ноември, 2024 преди 3 часа, iaia_mama каза: На летище Меминген няма автомати за билети за обществен транспорт. Билети се купуват от шофьора на автобуса (N2 или N810, който е по-начесто), цена на един билет=3,50€. За тези автобуси важи и Байерн тикет, но него трябва да си го купите предварително от автомат на която и да е гара или от офиса на Дойче бан, ако има такъв на гарата. Но, ако е от офис, се плаща допълнително 2€ за услугата. Вие можете да си купите Байерн тикет за желаната дата от сайта на Дойче бан и когато се качвате в автобуса от летището само показвате билета на шофьора. Не е нужно да го разпечатвате, достатъчно е на мобилното устройство да е. Добре е, ако сте повече хора всеки да го има на телефона си (за всеки случай 🙂 ) На билета трябва да са написани имената на пътуващите. Макар и много рядко, но може кондукторът във влака да ви поиска документ за самоличност, когато проверява билетите. Предполагам знаете, но да кажа пак, че Байерн тикет-а е валиден само за регионалните обикновени, бързи, експресни и крайградски влакове, метро, трамваи, автобуси, тролейбуси; в делничен ден от 09ч до 03ч на следващия ден, а в събота, неделя и официални празници - от 00ч до 03 ч на следващия ден. Плащането на автомат може да е и в брой, и с карта. Ако е в брой, обаче, банкоматът не приема банкноти над 50€, а ако трябва да ви върне ресто, връща само в монети. На самите базари се плаща най-вече кеш, но има и места, където може и с карта. Купуването на Байерн тикет от автомат е много лесно. Има меню на няколко езика, просто следвайте стъпките. Съвет: На същите автомати можете да инсценирате закупуване на билет за където желаете и като ви излезе разписанието (на екрана на автомата), кликнете на детайли. Виждате какъв вид и кой номер е вашият влак, в какво направление пътува, от коя платформа тръгва, кои са спирките преди да стигнете вашата, там на коя платформа пристига и ако там трябва да се прекачите, от коя платформа тръгва следващият ви влак. Когато имате време само 3-5 минути за прекачване, вероятно влаковете са на съседни платформи, т.е. слизате от единия и веднага се качвате на другия. За коледния базар в Нюрнберг - за мен той е най-добрият в Германия или поне един от най-добрите. Само че по-добре щеше да е да го посетите не на откриването му, а в разгара му - някъде около 18-22 декември. Но пак ще ви е интересно, особено ако не сте били в Нюрнберг друг път. Ротенбург об дер Таубер - оо, ако има и сняг, вълшебната приказка ви е в кърпа вързана! 🙂 Приятно пътуване! Една добавка само към горното - Bayern Ticket може да си вземете и от приложението на DB, тогава ще може да ползвате и автобуса до гарата. Свалете го предварително, направете си регистрация и на място взимате само билета. 3
Asya Assenova Публикувано: 24 ноември, 2024 Публикувано: 24 ноември, 2024 Преди 1 час, Nayden Bondzhev каза: За мен е любопитно да се напишат градовете, в които по Коледа не е мъртвило, а работят кръчми и магазини. Приятел живеещ във Виена ме отказа, а аз ядох дърво в Швейцария. Имам много хубави спомени от Коледа в Прага. 1
D_Ivanova Публикувано: 25 ноември, 2024 Публикувано: 25 ноември, 2024 преди 22 часа, iaia_mama каза: На летище Меминген няма автомати за билети за обществен транспорт. Билети се купуват от шофьора на автобуса (N2 или N810, който е по-начесто), цена на един билет=3,50€. За тези автобуси важи и Байерн тикет, но него трябва да си го купите предварително от автомат на която и да е гара или от офиса на Дойче бан, ако има такъв на гарата. Но, ако е от офис, се плаща допълнително 2€ за услугата. Вие можете да си купите Байерн тикет за желаната дата от сайта на Дойче бан и когато се качвате в автобуса от летището само показвате билета на шофьора. Не е нужно да го разпечатвате, достатъчно е на мобилното устройство да е. Добре е, ако сте повече хора всеки да го има на телефона си (за всеки случай 🙂 ) На билета трябва да са написани имената на пътуващите. Макар и много рядко, но може кондукторът във влака да ви поиска документ за самоличност, когато проверява билетите. Предполагам знаете, но да кажа пак, че Байерн тикет-а е валиден само за регионалните обикновени, бързи, експресни и крайградски влакове, метро, трамваи, автобуси, тролейбуси; в делничен ден от 09ч до 03ч на следващия ден, а в събота, неделя и официални празници - от 00ч до 03 ч на следващия ден. Плащането на автомат може да е и в брой, и с карта. Ако е в брой, обаче, банкоматът не приема банкноти над 50€, а ако трябва да ви върне ресто, връща само в монети. На самите базари се плаща най-вече кеш, но има и места, където може и с карта. Купуването на Байерн тикет от автомат е много лесно. Има меню на няколко езика, просто следвайте стъпките. Съвет: На същите автомати можете да инсценирате закупуване на билет за където желаете и като ви излезе разписанието (на екрана на автомата), кликнете на детайли. Виждате какъв вид и кой номер е вашият влак, в какво направление пътува, от коя платформа тръгва, кои са спирките преди да стигнете вашата, там на коя платформа пристига и ако там трябва да се прекачите, от коя платформа тръгва следващият ви влак. Когато имате време само 3-5 минути за прекачване, вероятно влаковете са на съседни платформи, т.е. слизате от единия и веднага се качвате на другия. За коледния базар в Нюрнберг - за мен той е най-добрият в Германия или поне един от най-добрите. Само че по-добре щеше да е да го посетите не на откриването му, а в разгара му - някъде около 18-22 декември. Но пак ще ви е интересно, особено ако не сте били в Нюрнберг друг път. Ротенбург об дер Таубер - оо, ако има и сняг, вълшебната приказка ви е в кърпа вързана! 🙂 Приятно пътуване! @iaia_mama, безкрайно благодаря за толкова обстоятелствената информация, много е ценна! 😊 1
Граф Вронски Публикувано: 25 ноември, 2024 Публикувано: 25 ноември, 2024 Sofia Christmas Fest е вторият коледен базар, открит в София. Аз мислех, че това ще е за втора година, но организаторите казват, че е трета. Сигурно аз не си спомням. Но си спомням как беше миналата година. Цялата площ на базара е по-голяма от предходната година. Има още повече къщички за най-различни храни. Но скарата на ресторант "Добро" май бие с най-дълга опашка. Белият пушек е ясно видим. Ако правилно се ориентирах част от фонтаните са покрити и отгоре са сложени бурета-маси за хапване. Малкото виенско колело е също нов атракцион, разбира се и там опашка. Докато старата въртележка е яко fun за най-малките. В по-късните часове на деня местата бяха заети от доста по-големи деца. Пак се забавляваха. Много , много повече светлинки има. За мен, цялостно този базар е в доста по-добра визия (от миналата година). Нова порция от снимки, микс от двете локации. А, тази елха я видях тази сутрин до църквата Света Неделя, в началото на улица Съборна. 26 2 6
chandni Публикувано: 25 ноември, 2024 Публикувано: 25 ноември, 2024 На 7.10.2024 г. в 15:54, chandni каза: Craiova - Nov 15 to Jan 5 Някой планира ли да стане част от коледния базар в съседна Крайова? Какви настанявания запазихте? Мъжът ми хвърли бегъл поглед в букинг и се оказа, че е страшна цифромания - в момента се предлагат апартаменти с ретро соц обзавеждане за неприлични суми.🤔 2
Ивайла Публикувано: 26 ноември, 2024 Публикувано: 26 ноември, 2024 преди 2 часа, chandni каза: Някой планира ли да стане част от коледния базар в съседна Крайова? Какви настанявания запазихте? Мъжът ми хвърли бегъл поглед в букинг и се оказа, че е страшна цифромания - в момента се предлагат апартаменти с ретро соц обзавеждане за неприлични суми.🤔 Аз запазих хотел почти веднага като излязоха датите на базарите - две хотелски стаи за 300 лева. На селдващия ден трвбваше до букна още една стая и хотела вече излизаше като разпродаден. Още тогава имаше безумни цени, но както знаем, ден година храни… 4
luba_rizova Публикувано: 26 ноември, 2024 Публикувано: 26 ноември, 2024 Миналата година бях в един хотел с удобен паркинг на не лоша цена, ще погледна тази. Много е красиво в Крайова, но беше ужасно претъпкано. Лудница навсякъде, ама навсякъде, едвам намерихме къде да ядем (виетнамски ресторант беше, само там имаше места). Не бих си го причинила пак, въпреки че е наистина впечатляващо . В хотел Andre's сме били. Погледнах го, и сега не е скъп, 470 леи. Което си е ок що годе. 2 2
ivelina666 Публикувано: 26 ноември, 2024 Публикувано: 26 ноември, 2024 Аз ползвах AirBnB миналата година и платих 92 евро за 2 нощувки в апартамент с паркоместа пред блока. Но беше малко встрани от базарите, до които така или иначе ходихме с колата. 1 1
chandni Публикувано: 26 ноември, 2024 Публикувано: 26 ноември, 2024 преди 3 часа, luba_rizova каза: Лудница навсякъде, ама навсякъде, едвам намерихме къде да ядем (виетнамски ресторант беше, само там имаше места). Не бих си го причинила пак, въпреки че е наистина впечатляващо . Явно е станал много популярен. Когато ние ходихме имаше интерес, но чак лудница не беше. Замисли ме. 1
feel_the_rush Публикувано: 30 ноември, 2024 Публикувано: 30 ноември, 2024 Така, завърнахме се и ние от Коледния базар в Осло. Много ни хареса - не беше много студено, нито много претъпкано, така че си изкарахме супер. На базара има всякакви изделия от вълна - шапки, ръкавици, шалове и тн, салами от елен, кит и лос, всякакви неща за хапване - карамелизирани ябълки, чурос, наденички и други видове скара, палачинки, гофрети, както и тяхната греяна напитка гльог (не е алкохолна), топъл шоколад и тн. В центъра има и ледена пързалка, но не дават кънки под наем - само, ако си носите. За децата има виенско колело, въртележки, както и къщата на дядо Коледа. Много добро впечатление ми направи, че от едната страна имаше кръгли пейки, в средата на които бяха запалени огньове, а от другата страна газови лампи. Така дори, ако някой е поизмръзнал, има къде да се стопли и да си хапне каквото си и закупил 🙂 Коледният базар е точно в центъра, така че лесно се стига от летището - излизайки в залата за посрещане, завивате в дясно и вървите само напред. Ще стигнете пероните на гарата, където си вземете билети за държавната железница (VY), а не за частната (FlyToGet) - двойно по-скъпа е, а разстоянието е късо и няма особено значение. Държавните влакове са R10, R110 и R12. Винаги тръгват от 4ти перон. Ние си взехме билети на касата, но може и през машинките. Пътува се до Oslo S (Централна гара) или до следващата спирка - National Theatre. Ако искате да ползвате и автобуси, свалете си Ruter - билети се взимат директно през приложението, бързо и лесно. Важат за един час. 26
Граф Вронски Публикувано: 30 ноември, 2024 Публикувано: 30 ноември, 2024 Преди 10 дни имаше голямата новина, че коледните базари в София отварят. 6 на брой. Да, два вече отвориха. Другите 4 са с по-късни дати. Единият дори е само за два-три дни през декември. Та, аз очаквах: на паркинга на централните Хали - минах през седмицата във вторник, нямаше нищо Коледното село на Кока Кола до катедралата Александър Невски - от днес. Видях снимки из мрежите на камиона на Кока Кола - тази вечер отидох и нямаше нищо. Освен една елха с половин украса, А и храмът не е мръднал. Коледен парк на площад Гина Кунчева (дори не знаех къде е този площад, ама леко логично е, оставям го за домашно да го проверите за точна локация в google maps) - ми, погледнах, тъмно. Та, измамиха ме 😄 Разходих се малко под дъжда. Малко снимки за спомен: 14 1
iMari Публикувано: 30 ноември, 2024 Публикувано: 30 ноември, 2024 Утре ще стартира еднодневен коледен фестивал " Малките 5". https://artsofia.bg/bg/events/2024/12/01/kvartalen-festival-koleden-den-na-malkite-5 На 1 декември кварталният фестивал "Коледен ден на Малките 5" ще отпразнува светването на коледната украса на кръстовището на "Малките 5 кьошета" в София с над 50 са участници. Инициативата се провежда за четвърта поредна година, подкрепяйки малкия бизнес и обединявайки местната общност около споделени каузи. 8
ivailo_radev Публикувано: 1 декември, 2024 Публикувано: 1 декември, 2024 На 26.11.2024 г. в 9:11, ivelina666 каза: Аз ползвах AirBnB миналата година и платих 92 евро за 2 нощувки в апартамент с паркоместа пред блока. Но беше малко встрани от базарите, до които така или иначе ходихме с колата. То в Крайова има ли значение къде нощува човек? Аз си го представям като Бургас, където си навсякъде за 30-40 минути пеша или 20-25 с градски транспорт (айде Меден рудник не го броя). 3
Препоръчани мнения
Публикувано от Моника,
22 реакции
Към мнение
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега