ven62 Публикувано: 1 декември Публикувано: 1 декември А в това Крайова не се ли притеснявате къде паркирате. Или Румъния не е като в България. Да не взема да се връщам пеша. 2
ivelina666 Публикувано: 1 декември Публикувано: 1 декември По мое мнение не е за пеша, най-вече защото е студено. Така че, паркирахме на подземния паркинг в центъра. Но когато беше пълен /вечер особено/, търсихме по улиците места за паркиране. Трудно се намират, но не е невъзможно. 1
Аzia Публикувано: 1 декември Публикувано: 1 декември Върнахме се днес от Катания, градът е осветен със светлинки, магазинчетата греят с коледни украси. Има няколко базарчета, но не са интересни, малко хендмейд нещица. Няма павилион чета с вкуснотии, пийване, хапване... По-натам може и подобрят положението, но ме съмнява. 16
blueriver Публикувано: 1 декември Публикувано: 1 декември Може би е рано. Бях в Катания по време на Ковид и си имаше павилиончета с вкуснотии дори тогава. На площада с елхата беше пълно със сергии и работеха и в полунощ. Разбира се,базарите им не могат да се сравняват с немските или швейцарските,но пък за сметка на това е топло! 3
Яничка Публикувано: 2 декември Публикувано: 2 декември По повод скъпите и въобще липсващи нощувки в Крайова - гледах, че в AirBnB има налични (в зависимост от дани) и на доста по-прилични цени. 6 1
chandni Публикувано: 2 декември Публикувано: 2 декември преди 22 часа, ven62 каза: А в това Крайова не се ли притеснявате къде паркирате. Или Румъния не е като в България. Да не взема да се връщам пеша. Ние вървяхме пеша от настаняването до базара - бяхме на не повече от 20 минути. Ако има наистина голямо струпване, за което се споменава по-горе, едва ли ще е лесно с намирането на места за паркиране. 3
Аглая Публикувано: 6 декември Публикувано: 6 декември Не знам за Крайова, но съм изключително впечатлена от Коледния базар в село Чавдар, ами той не отстъпва на този в Градската градина. Паркинга си беше обозначен, и атмосферата си съответства. Така са си го и нарекли - Коледното село 😀 😋 То вярно, че е само събота и неделя пълноценен, но за село и без някакви залегнали традиции си е топ. Снимките са от дневно посещение и времето малко мрачно, но колкото - толкова. 16
r_nikolov1 Публикувано: 7 декември Публикувано: 7 декември Поздрави от коледния базар в Белград! 👋🇷🇸🎄 27
Eva eva Публикувано: 8 декември Публикувано: 8 декември Лил, Франция - чудно беше 🙂. Много ми хареса 🙂 32 5
chandni Публикувано: 8 декември Публикувано: 8 декември преди 14 часа, r_nikolov1 каза: Поздрави от коледния базар в Белград Голям ли е базара в Белград? И допадна ли ти? Между другото все още не съм се разхождала в този град. Само съм прекосявала главните булеварди с кола. Имаше ли големи навалици на коледния базар и как стои въпроса с паркирането в града?
r_nikolov1 Публикувано: 8 декември Публикувано: 8 декември преди 1 час, chandni каза: Голям ли е базара в Белград? И допадна ли ти? Между другото все още не съм се разхождала в този град. Само съм прекосявала главните булеварди с кола. Имаше ли големи навалици на коледния базар и как стои въпроса с паркирането в града? Много ни хареса - имаше един кът на Кока Кола с много безплатни активности и след това - стандартните къщички с храни и напитки, както и ледена пързалка (на нея обаче имаше много хора) и сцена за концерти. Настроението беше много хубаво. Имаше много хора, но не чак непоносимо. За паркирането не мога да помогна, тъй като спахме в Radisson Collection, бяхме паркирали там и използвахме градския транспорт. 7 1
ven62 Публикувано: 9 декември Публикувано: 9 декември К-Крайова, К-Коледа, К-Kрачун (Мош Крачун), К-Кеф Храната не е за вегетарианци - имаше само карфьол: Румънски качамак: Църкви в Крайова: На отиване малко от нашия си Видин: На връщане - красотата на Петрохан: И за край - едно малко видео с летящия на шейна Мош Крачун (Дядо Коледа) : 29 2 3 9
Яничка Публикувано: 10 декември Публикувано: 10 декември Препоръчайте, моля, някой приятен ресторант/кръчма в Крайова. Прерових нета, но нещо все не си харесвам... @ven62, ти не вярвам да си гладувал 🙂 2
ven62 Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември преди 11 часа, Яничка каза: Препоръчайте, моля, някой приятен ресторант/кръчма в Крайова. Прерових нета, но нещо все не си харесвам... @ven62, ти не вярвам да си гладувал 🙂 Не сме влизали в кръчма. Месото по щандовете/сергииките ни беше абсолютно достатъчно. Закуската беше кафета, топли шоколади, понички (тип Казанлъшки понички, заляти с какъвто си поискаш сироп/течен шоколад) и коминчета. @Lindt, предполагам си шокирана от тълпата. Меня - тоже. При това 70-80% бяха българи. По принцип е идея по-малко, но вечерните снимки са правени около 18:30-19:00 когато пускат "летящата" шейна с дядо Крачун (как пък може да си кръстят Дядо Коледа - Крачун. Да им се чуди човек на тези румънци ) и тогава всеки иска да види тази "магия". 3 1 7
Lindt Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември преди 7 минути , ven62 каза: Не сме влизали в кръчма. Месото по щандовете/сергииките ни беше абсолютно достатъчно. Закуската беше кафета, топли шоколади, понички (тип Казанлъшки понички, заляти с какъвто си поискаш сироп/течен шоколад) и коминчета. @Lindt, предполагам си шокирана от тълпата. Меня - тоже. При това 70-80% бяха българи. По принцип е идея по-малко, но вечерните снимки са правени около 18:30-19:00 когато пускат "летящата" шейна с дядо Крачун (как пък може да си кръстят Дядо Коледа - Крачун. Да им се чуди човек на тези румънци ) и тогава всеки иска да види тази "магия". Напълно правилно предположение Усърдно избягваме коледните базари, дори да сме отишли някъде уж за тях, та съм доволна, че има защо Добре поне, че е имало коминчета! 5
ven62 Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември преди 2 минути , Lindt каза: ... Добре поне, че е имало коминчета! Нарочно се въздържам от неположителни коментари - нали трябва да сме добри, за да получим подаръци на Коледа. Но, коминчетата им не са като наште на базара пред НДК - не са толкова хубави (сладки), а и не ги мажат отвътре с течен шоколад. 4
Lindt Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември преди 7 минути , ven62 каза: Нарочно се въздържам от неположителни коментари - нали трябва да сме добри, за да получим подаръци на Коледа. Но, коминчетата им не са като наште на базара пред НДК - не са толкова хубави (сладки), а и не ги мажат отвътре с течен шоколад. Някога преди дузина лета, когато Жижо работеше в Тимишоара и аз му правех компания, открих техните коминчета и гевречетата с кашкавал. Мисля, че понякога има и с шоколад, но аз ги предпочитам без нищо, максимум кокос или захар. 6
Граф Вронски Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември @ven62, благодаря за снимковия материал. Как беше трафикът по границата? От къде минахте и кога?
ven62 Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември преди 3 часа, Граф Вронски каза: @ven62, благодаря за снимковия материал. Как беше трафикът по границата? От къде минахте и кога? На влизане в Румъния беше около 11 часа преди обяд (събота) и чакахме около половин час. На връщане около 9 часа сутринта (неделя) имаше една кола пред нас. И двата пъти през моста при Видин. Пътя и на отиване и на връщане беше без проблеми с изключение на пътя Монтана - Видин на отиване. Вече беше по тъмно около 18 часа. На изхода при Монтана имаше табели за Видин показващи две различни посоки. Google maps имаше свое (трето) мнение по въпроса. В крайна сметка минахме през някави безлюдни селца. По едно време мислех, че някак си са ме телепортирали в района на Чернобил. Схлупени, изглеждащи запустели къщи, никакви хора, тук-там мъждука някоя лампа. Така си го представях онзи район. 4 1
kakadu Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември Тая година разцъках базара в Букурещ, пред Парламента. Не е толкова шарен, но много по-спокоен, доста по-голям и някак по-подреден от този в Крайова. Бях следобедите, че вечерите имах други мероприятия. Няма бутаница, лашканица, няма "Шшш, алоу", няма " Аре, уа", нама "Ююю, тея па кви цени са турИли". В Крайова все едно бях на Халкидики - пълно с българи и тук там някой местен. Дунав мост е в ремонт и много не препоръчвам точно поради тази причина. Автобуси, коли, ТИР-ове - всички минават на едно, в една лента, всеки се бута и си е таковало мамата. На отиване, /беше през седмицата/ минах за 15 мин, но на връщане около обяд в неделя - два часа, че и отгоре. 11
nestinarka Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември Да дам малко обратна връзка и аз за Коледния базар в Крайова. Посетихме го тази събота (07.12). Минахме границата през Видин. Тръгнахме в 10:00 и чакахме час и половина, нямаше толкова дълга колона, колкото много рейсове (пред нас имаше поне 5) и се забави много преминаването. Имаме познато семейство, румънци, които живеят там, затова решихме да се срещнем с тях в Ботаническата градина, съответно паркирахме отпред, на самата улица. Нямаше нито знаци за забранено паркиране, нито синя зона. Имаше много свободни места, а е на 10-15 минути пеша от Коледния базар. Там и оставихме колата, което се оказа много добро решение. По препоръка на нашите приятели отидохме да хапнем в ресторант "La dolce vita'' - тук беше челен сблъсък с реалността. Чакахме час и 20 минути, като за това време ни донесоха само бирата, ресторантът не беше пълен, но така и не дойде нещо за хапване. Накрая бяхме принудени да си тръгнем гладни. Оттам се отправихме към базара - още по-голям ужас. В събота вечер няма къде да минеш, толкова много хора могат да се видят само на площадите по Нова година. За храна не може и да става въпрос - на всички павилиончета имаше огромни опашки. Базарът наистина е много красив, но ако някой планира да го види, нашият съвет е това да е през седмицата, защото се изсипват десетки автобуси от България и Сърбия там. При нашето посещение бяха над 50... Спахме във Видин, защото решихме, че ще посетим Крайова 6 дена преди това и съответно нямаше къде да се отседне. Надявам се да съм била полезна с информацията 🙂 7 1
iaia_mama Публикувано: 11 декември Публикувано: 11 декември А от мен поздрави от Коледния базар в Букурещ 🙂 26
Граф Вронски Публикувано: 12 декември Публикувано: 12 декември На 11.12.2024 г. в 14:19, ven62 каза: На влизане в Румъния беше около 11 часа преди обяд (събота) и чакахме около половин час. На връщане около 9 часа сутринта (неделя) имаше една кола пред нас. И двата пъти през моста при Видин. Пътя и на отиване и на връщане беше без проблеми с изключение на пътя Монтана - Видин на отиване. Вече беше по тъмно около 18 часа. На изхода при Монтана имаше табели за Видин показващи две различни посоки. Google maps имаше свое (трето) мнение по въпроса. В крайна сметка минахме през някави безлюдни селца. По едно време мислех, че някак си са ме телепортирали в района на Чернобил. Схлупени, изглеждащи запустели къщи, никакви хора, тук-там мъждука някоя лампа. Така си го представях онзи район. Благодаря! Още един въпрос ми изникна: къде паркирахте?
Anna Kalinovska Публикувано: 12 декември Публикувано: 12 декември На 25.11.2024 г. в 20:11, Граф Вронски каза: Sofia Christmas Fest е вторият коледен базар, открит в София. Аз мислех, че това ще е за втора година, но организаторите казват, че е трета. Сигурно аз не си спомням. Но си спомням как беше миналата година. Цялата площ на базара е по-голяма от предходната година. Има още повече къщички за най-различни храни. Но скарата на ресторант "Добро" май бие с най-дълга опашка. Белият пушек е ясно видим. Ако правилно се ориентирах част от фонтаните са покрити и отгоре са сложени бурета-маси за хапване. Малкото виенско колело е също нов атракцион, разбира се и там опашка. Докато старата въртележка е яко fun за най-малките. В по-късните часове на деня местата бяха заети от доста по-големи деца. Пак се забавляваха. Много , много повече светлинки има. За мен, цялостно този базар е в доста по-добра визия (от миналата година). Нова порция от снимки, микс от двете локации. А, тази елха я видях тази сутрин до църквата Света Неделя, в началото на улица Съборна. Вчера минах за първи път през базара до НДК. Само минах с познавателна цел, без нищо да опитам. Търсех фотокъщичката, намерих я - далече по-скромна като обзавеждане, техника, професионализъм и посетеност от тази на традиционния Немски коледен базар, но нищо отчайващо; цените същите, гамата на оферираните продукти също твърде скромна. Вниманието ми привлече единствено къщичката Черноморски улов, където видях само някакви консерви. Днес обаче ми казаха, че имало консервиран паламуд - макар и за гордите 8 лв. за малограмажна порция. Та ще мина пак да грабна една заради прокрадналата се странна носталгичност. Видях и стрелбищата, където деца могат да стрелят с топки за 10 левчета за брой, както ми сподели приятелка с внуци.. На Немския коледен базар имам намерение да посветя отделен пост, дано успея, преди да го закрият на 22.12. Под секрет: там ходя единствено за раклети от швейцарската къщичка и от години съм се сприятелила със служителите. Наглеждам, нерядко и само от дистанция, фотостудиото, където с шефа сме с една фамилия и ми вика "мамо" 🤠 Имам все още топъл спомен от предколедна Виена от началото на 90-те - благодаря,че ми напомни 🙂 Апетитни ухания от край до край, най-запомнени тези на печени и захаросани бадеми. И по австрийски красиви щандове с изделия за коледни декорации. Харесах и тамошния Glühwein. Пак ми се ходи. Дано идната година съумея да се организирам. И без друго имам да си догледам някой и друг музей и се каня от 5 години, а и с установили се там съученици ще се видя и споделя време, както навремето 😇. На 16.11.2024 г. в 23:35, Граф Вронски каза: Вчера беше откриването на Немския коледен базар (в градинката срещу Царския дворец, в близост до Народния театър), а вече 2 пъти минах оттам. Но нито съм ял, нито съм пил греяно вино 😄 тренировката и сауната взеха приоритет. Като цяло базарът е подреден точно както миналата година : едно към едно. Снимам, снимам, ама кадрите са ми познати, та малко се повтарям с предната година. Новото нещо, което виждам е, че има фигура от светлинки (да речем) във формата на мъж и жена в бални дрехи (пред един от входовете). Също така има и чаши с името на базара и годината. Тези са с телефон ми: В следващия коментар ще продължа с други, които направих с един фотоапарт. На Славейков има Арт Базар. Има и малко коледни неща. Ето част от тях: И аз го посетих два пъти досега. Но до закриването му на 22 декември ще мина още няколко пъти, след днес утре пак. Любим ми е - най-уютен и свойiur за немски възпитаници. Първия път п покана на шефа пих кафе от Kaffeehaus ☕ , - то беше определено хубаво и на напълно поносимата цена от 2,50 - във фото-къщичката насреща и наблюдавах процеса на заснемане и изработване на услугата Моментни снимки и аксесоари с тях 📸 като календари, магнити и елхови топки. А днес, което в този час се явява на практика вчера, се криех на топло пак там и може би малко смущавах младия фотограф, докато си пиех дългия чай и похапвах богатия сандвич с разтопено сирене, надлежно, до почерняване, поръсен с чер пипер . От Коста, заради топлата WC, взех превъзходен плодов чай с мед, а от Schweizer Haus - раклети с ароматното едноименно сирене от Швейцария 🧀. После повторно се разходих до швейцарската къщичка, за да си купя от сиренето Raclette на кг за вкъщи. И веднага го опитах в домашни условия, този път с миналогодишно червено вино от собствено на фамилията производство от свои гроздови насаждения 🍷. Греяно вино няма нужда да опитвам извън Виена и Немско, просто виждам, подушвам и знам, че няма как да ми хареса. Инак за всичко предлагано с пълна сила важи: Скъпотия до шия, по моите скромни представи. Спомних си, как преди няколко години си купих най-малкия възможен продукт, една шоколадова гайка за 1 левче, но не ми се услади. Утре ще погледна какво би струвала сега. Сега ми липсваха шоколадите Benjamin, в предишни години в собствена къщичка - те бяха много хубави, макар и със солената цена от 5,50 лв. като за Коледен базар; а обслужващите щедро предлагаха дегустационни парченца от всеки вид и с готовност обясняваха съставките и вкусовите акценти. Разбира се, опитвах и си купих цели 3 шоколада. 4
Препоръчани мнения
Публикувано от Моника,
22 реакции
Към мнение
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега