Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Този път решихме да сменим континента поради това че събитието заради което искаме да се върнем в Азия е август-септември. От приказка на приказка (..дай и това да видим, не се знае дали ще има друг път в тоя район.. ) се оформи доста сериозен и скоростен маршрут.

19.01- Guate - Antigua  - Lago de Atitlan - San Cristobal – Palenque -  Merida - Chichen ItzaTulumBelize city - San IgnasioTikalFloresCopan - San salvadorManaguaGranada - Rivas -isla de OmetepeArenal – Tortuguero - Bocas del ToroDavid - Panama sity - 20.02

post-17-0-44069600-1416772082_thumb.jpg

 

Приемам всякакви съвети и предложения на тема "Какво да не пропуснем" ...

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Леле, това цялото с автобуси ли ще го минете? Много амбициозно ми се струва, но аз не съм човека, който да дава акъл. Една приятелка ходи там преди 3 месеца, за 4 седмици, без Белиз и Мексико. От Гватемала до Панама, с много нощни преходи с автобус, с лодки и се уби от път, затова.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Правил съм планове за този целия регион в Централна Америка плюс Мексико. Не задълбочени и подробни, но имам някакъв общ поглед върху нещата. При мен обаче, тези държави ще са на две, в оптималния вариант даже три пътувания по около 4 седмици всяко. И то без Хондурас и Салвадор (засега). Бях ги писал в темата, където спомена за първи път за плановете ти, като купуваше билетите.

Това твоето ще е голямо препускане само за 5 седмици. Пак подчертавам - според мен. Не ти се меся, сигурно си го обмислил достатъчно добре, но според мен по-приемливо би било от Гуате да се спуснеш направо на юг. Мексико и Белиз да ги оставиш за следващ трип. И без това до Мексико (Канкун) излизат достатъчно много оферти с евтини самолетни билети от Европа.

Каквото и да решиш, пожелавам ти успех!

 

П.П. Имай предвид, че автобусите не навсякъде тръгват всеки ден, или точно в часовете, които на теб ти трябват. Поне нощните мисля са редовни. И понякога разписанието може да не съвпадне точно с реалността. Затова трябва да имаш много точна и актуална информация за транспорта навсякъде.

Редактирано от wilks
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

19.01 - 20.02

Естествено, нали и за знамето си се записал. Понеже там имаше разни размествания и реших да питам.

Пожелавам всичко предвидено да успеете да видите и все хубаво време да имате.

Предполагам другите ще се включат със съвети по маршрута. Ако имаш възможност дописвай я темата по-време на пътуването, предполагам ще е интересно за всички. Пък после можеш да я поместиш в пътеписите.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Не знам лесен начин от Flores  до Copan- най-вероятно ще трябва да сменяш автобус/минибуси. Аз се бях примирила, че трябва да отида до Гуатемала сити/Антигуа и от там до Копан - макар и да минавам част от пътя напред-назад...

От http://grupofuentedelnorte.com/ бяха много любезни - с информация как и къде да сменяме, съхранение на багаж и пр.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не знам лесен начин от Flores до Copan- най-вероятно ще трябва да сменяш автобус/минибуси. Аз се бях примирила, че трябва да отида до Гуатемала сити/Антигуа и от там до Копан - макар и да минавам част от пътя напред-назад...

От http://grupofuentedelnorte.com/ бяха много любезни - с информация как и къде да сменяме, съхранение на багаж и пр.

Мдааа....За тази отсечка сме се примирили че денят ще е дълъг и ще се сменя поне три пъти автобус - РиоДулче, Чикимуля и границата, но на тая агенция не бях попадал. Грасиас! Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Мдааа....За тази отсечка сме се примирили че денят ще е дълъг и ще се сменя поне три пъти автобус - РиоДулче, Чикимуля и границата, но на тая агенция не бях попадал. Грасиас!

Рио Дулсе, Чикимульа

 

Fuente del Norte не са агенция, а фирма за автобусни превози, една от големите

С nomad спорим в момента коя кога сме ползвали, явно не помним.

 

Въпросът е не само смените, а дали ще можеш да ги направиш - дали ще има автобус когато на теб ти се ще или ще трябва да преспиш или пък ако има автобус той може да е през нощта

В Рио Дулсе напр. няма тук-тук след 8ч, изглежда пълна мизерия, не бих висяла в 2 през нощта там...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Според мен маршрута ти е прекалено амбициозен, не че не може да бъде изпълнен, но ще е пряко сили. Подобно пътуване ще е изморително, меко казано. Бил съм на част от местата. Пътуването от Сан Кристобал до Антигуа например е доста изморително, спомням си че тръгнах от Сан Кристобал рано сутринта а стигнах в Антигуа 8-9 вечерта. Бях скапан, целия следващ ден просто релаксирах за да мога да се възстановя. При теб има много подобни отсечки от по 8-12 часа. Умората се натрупва и при толкова плътен график в един момент ще ти дойде в повече.

Съгласен съм с wilks, че е по-добре да оставиш Мексико и Белиз за друго пътешествие. Също бих преминал през Хондурас по най-бързия начин, според мен няма смисъл от Копан, при условие че в Гватемала можеш да видиш Tikal и Yaxha. Има директни минибуси от Антигуа до Леон в Никарагуа- http://gekkotrailsexplorer.com/our-services/ .

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

С nomad спорим в момента коя кога сме ползвали, явно не помним.

Нямам нищо против да спорите и тук :)

Това което разбрах е че трябва да тръгнем много рано от Флорес, да сменим на Санта Елена, ако не успеем да хванем директно до Чикимуля да сменим на Рио Дулсе пак до там, да сменим на границата .. Други вариант е да търсим трансфер от някой хостел - щом правят от Копан до Флорес бусчето би трябвало да се върне обратно все пак.  Затова търсим и спане във Флорес.Решихме този маршрут тъй като за най- опасния град за 2012 - Сан Педро Сула, на спътника не му хареса един коментар  "..усещаше се напрежението..."

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Да, има 3 доста сериозни прехода - Антигуа-Сан Кристобал, Паленке - Мерида и Флорес - Тикал, но смятаме да релаксираме надолу по плажовете когато сме по-близо до крайната точка.

Все още конкретизираме маршрута точно след Салвадор и може и да се отрежем Мексико и Белиз. Въпреки че Жени се заплесна по Мексико което не беше в плановете.

Но при положение че сме на ден път и от Хондурас, и от Салвадор, няма да пропусна възможността да се убедя че " няма кой знае какво да се види там"

Връзка към коментар

Флорес и Санта Елена на практика са един и същ град(Флорес е сарата част), автогарата е в Санта Елена. От който и да е хотел във Флорес, до автогарата в санта Елена са 5-10 мин с тук-тук. Автобусите до Рио Дулсе са през час. Пътуването трае 4-5 часа.  Рио Дулсе е едно от най-страхотните места на които съм бил. Нямам предвид самото градче, което е мизерно, а езерото и природата. Има ланчи (моторни лодки)  от Рио Дулсе до Ливингстон, плаването по езерото беше невероятно преживяване, уникална атмосфера.

Според мен си струва да отделите един ден за Рио Дулсе и по точно за плаване по езерото с ланча до Ливингстон.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

nomad намира Хондурас за опасен и затова ти препоръчва да го посъкратиш. A не, че няма какво да се види.

Тук се разминавам с него за Рио Дулсе. Да пътуваш 3ч в едната посока в 12 местна лодка и да те заливат вълни и да се чудиш дали няма да потънеш... След като си го преживял е страхотно, природата наистина много ми хареса, но не го препоръчвам на всеки.

Както и преди те бях посъветвала - направи си края на програмата и виж колко дни ти остават в началото. Направи варианти, ако се наложи да съкратиш някоя част в движение. Градовете на маите наистина може да ти поомръзнат, особено, ако не се интересуваш толкова много от тях.

Ще потърся, ако имам някакви останали разписки, че записки не съм правила.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Хм, тва с напрежението се усеща не само в Сан Педро Сула и не само в Хондурас хаха, споко, вие ще минавате там транзит. Аз говоря за разходки сам по центърчето с фотоапаратчето хаха

 

Дали е много агресивен график - бих казал да... там нещата се случват маняна, маняна :) Но вие си знаете...

 

Гуате - директно към Антигуа с тоя график

 

Антигуа - вероятно ще се качите до Пакая, ще разгледате и градчето, ще почнете аклиматизация...

 

Атитлан - писах в другата тема

 

Мексико - за Ривиера Мая - зависи какво ви се прави, значи Тулум е яко, ама реално е ден макс. По пътя между Чичен Итца и Тулум, ако имате време се отбийте до Исла Мухерес, но само ако е сезон за китовите акули, според мен е яко.

 

От Тулум до Белиз има рейс, идеален е, спестявате една нощувка и спите в рейсчето. Белиз Сити - нищичко, по-добре вземете фери до Кий Каулкър, там ще усетите карибски живот, лобстъри ще хапнете, и така... Препоръчвам :)

 

Тикал - вземете си нощувка вътре в парка. Флорес няма нищо, ползвайте го за вход-изход само, за два часа ще го поразгледате....

 

Сан Салвадор - нищо интересно... Аз бих отишъл или в близост до Гуатемала по Рута де лас флорес, или долу на океана по плажовете... Но няма лошо, поразходете се, Ел Салвадор е сравнително ситно и се пътува лесно вътре с рейсчета.

 

Манагуа - като Сан Салвадор, че и по-зле. Гранада - красиво е, но не е мой тип - прекалено туристическо и гринго-ориентирано. Аз предпочитам Леон, там бих могъл да поживея дори :)

 

Исла де Ометепе си иска време, там няма много редовен транспорт дотам, поне преди нямаше и затова не отидох. Но ще е супер яко, сигурен съм.

 

Коста Рика - не съм в супер възторг, всичко е скъпо, не предлагат нищо различно от Ника примерно. А и на мен ми беше втръснало от вулкани, джунгли, и т.н. Иначе Поас е лесен за стигане, имат готини рафтинг места. Културно е и нагласено за гринго туристи. На гринго цени :) Хората са пичове, пура вида мае.

 

 

Като общ съвет - виж къде може да летите, за да спестите време. Не е лош транспорта, но винаги може да изникне нещо...

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Както и преди те бях посъветвала - направи си края на програмата и виж колко дни ти остават в началото. 

Мдаа.. Поорязохме Панама. Оставихме само столицата - Miraflores, Casco Viejo (с нощувки) и евентуално старият град разрушен от Морган.. А и вече ще ни е мъчно за дома :(

 

По пътя между Чичен Итца и Тулум, ако имате време се отбийте до Исла Мухерес, но само ако е сезон за китовите акули, 

Не е  :( !!! Както и не е сезона за размножаване на костенурките в Tortugero, въпреки че Жени мнооого държи да отидем до там.  И да загубим 2-3 дни в път насам-натам без сериозни шансове да видим нещо....Аз пък си държа на Аренал!!!  

Обаче Леон, Гранада и Ометепе остават твърдо.

 

  от Рио Дулсе до Ливингстон, плаването по езерото беше невероятно преживяване, уникална атмосфера.

Според мен си струва да отделите един ден за Рио Дулсе и по точно за плаване по езерото с ланча до Ливингстон.

Отделен!!!

 

Страхотни сте! За по малко от 24 часа доста полезни съвети се събраха. 

Друго?  Кой какво се сеща от "раз"? Да не пропуснем нещо, че има още места по света за гледаме.

Редактирано от stefanrusev
Връзка към коментар

Аз предвиждам половин ден с транспорта от Канкун, т.е. тръгваме сутринта и се връщаме на обяд, самото разглеждане около 2-3 часа, зависи дали ще плувате в cenote.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

От Канкун до Чичен Ица ние пътувахме малко повече от 2 часа, с микробус. Около 180 -190 км е, но на участъци се кара бавно. А вътре беше голямо тичане, защото направо не се издържаше от жега. Разгледахме го за час и нещо, а на 2 сенотета само спряхме да ги видим, без къпане. Направихме обяд във Валядолид , един от най-старите колониални градове и всичко това се случи от 8 ч сутринта до 17 ч. Никакво мотаене.

Там на място има безплатни гардероби, но нас ни посъветваха да не рискуваме, а някой местен да помоли в магазин или барче да ти го приберат.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Там на място има безплатни гардероби, но нас ни посъветваха да не рискуваме, а някой местен да помоли в магазин или барче да ти го приберат.

Защо има риск да си оставиш багажа на гардероб? А в ресторант или барче няма такъв, и е по-добър вариант.

Не разбирам логиката на това упражнение. Това, че е безплатен гардероба ли създава усещането за несигурност? Не се ли заключва?  Или има друга причина. Каква е гаранцията, че барманът или сервитьорите в ресторанта ще ми върнат куфара, или няма да го отворят, докато аз обикалям?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Защо има риск да си оставиш багажа на гардероб? А в ресторант или барче няма такъв, и е по-добър вариант.

Не разбирам логиката на това упражнение. Това, че е безплатен гардероба ли създава усещането за несигурност? Не се ли заключва?  Или има друга причина. Каква е гаранцията, че барманът или сервитьорите в ресторанта ще ми върнат куфара, или няма да го отворят, докато аз обикалям?

Заключват се, но явно не е проблем да се отворят, така ни намекнаха. А ако местен помоли в заведение или магазин нямало проблем. Манталитет, какво да ги правиш /да не кажа друга дума/...

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

1.Колко време за разглеждане на Чичен Итца?

2.Има ли къде на входа да оставим раниците?

Посещението на археологичните зона Чичен-Ица да отнеме 2-3 часа максимум. Наистина е невероятно горещо, слава Богу има дървета да пазят сянка. На нас ни раздадоха чадъри за предпазване от слънцето и вода. Иначе и ние бяхме в Канкун и екскурзията до Чичен-Ица беше организирана и отне 1 ден. Тръгнахме в 8 сутринта, първата спирка във Валядолид за половин час разходка в центъра на града. Втора спирка - сенот Хубику, плуване там и обяд. Към 2 часа бяхме на Чичен-Ица до 5, когато затварят.

Руините в Тулум и Коба също са интересни, но ние не успяхме да ги посетим. От приятели знам че за Коба може да наемете колело и така да обикаляте, а и там може да се качите на върха на една от пирамидите.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.