Прескочи до съдържание

Австралия, Нова Зеландия и Малайзия

Препоръчани мнения

Публикувано:

За Бариерния Риф има две основни отправни точки. Айде нека са 3. 

1. Споменатия Cairns. Там е обаче за по-професионални гмуркания. По-професионални условно казано, може и аматьорски да са, но общо взето се влиза навътре в морето с яхти и се спи 1-2-3 нощувки и се правят 7-8 гмуркания. Има и дневни трипове, но като цяло мисля че рифа е доста далечко и имаш малко време там, ако искаш да отидеш и да се върнеш в един ден. 

2. Airlie Beach. Тук рифа е малко по-близо, изкарахме си плътно 5-6 часа там. Има обаче и екстра бонус, близо са Whitsunday Islands, с Whitehaven beach, който е един от най-красивите плажове в света. Ходи се само с лодка до там, не може да се пренощува. 

3. Oshko беше споменал един от островите, който също има допир до Рифа, но не помня кой е. 

Като цяло трябва много да се внимава с австралийското крайбрежие, защото има доста рифове с шарени красиви рибки, но самия Голям Бариерен Риф си е доста навътре, което повечето тур брошури пропускат да го споменат :) Не съм сигурен дали е много по-красиво на самия Риф, от колкото по-близките до брега, но ако искаш вътрешно да имаш усещането, че си видяла Рифа трябва да се влезе навътре.

За да съм кратък, ако искате сериозно гмуркане по-добре Cairns с поне 1 нощувка на кораб. Ако искате просто да видите рифа и да поджапате малко, по-добре Airlie Beach. 

И двете летища са сравнително добре свързани с нискотарифни вътре в Австралия (Cairns е по-голямо и има доста повече полети), но мисля, че нямат директни международни полети. 

• Харесвам 3
Публикувано: (редактирано)

И двете летища са сравнително добре свързани с нискотарифни вътре в Австралия (Cairns е по-голямо и има доста повече полети), но мисля, че нямат директни международни полети. 

Cairns:

Има от Гуам, Папуа Нова Гвинея, Токио, Осака, Шанхай, Хонг Конг..

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 1
Публикувано:

Поправка. Изглежда има и други градчета по източното крайбрежие с еднодневни лодки до рифа (Port Douglas, Townsville). Освен това много съм надценил свързаността на Airlie Beach - полети има от Сидни и Бризбейн и толкоз. 

Но все пак ти препоръчвам да комбинираш рифа с Whitsunday Islands и по-точно Whitehaven beach: http://en.wikipedia.org/wiki/Whitehaven_Beach

Друго летище в района е на Hamilton Island. До там има полети и от Мелбърн, освен Сидни и Бризбейн. 

• Харесвам 2

Поправка. Изглежда има и други градчета по източното крайбрежие с еднодневни лодки до рифа (Port Douglas, Townsville). Освен това много съм надценил свързаността на Airlie Beach - полети има от Сидни и Бризбейн и толкоз. 

Но все пак ти препоръчвам да комбинираш рифа с Whitsunday Islands и по-точно Whitehaven beach: http://en.wikipedia.org/wiki/Whitehaven_Beach

Друго летище в района е на Hamilton Island. До там има полети и от Мелбърн, освен Сидни и Бризбейн. 

Ееее, много ти благодаря за изчерпателното инфо. не сме никакви гмуркачи, само зяпачи сме ;) , ама как да ида чак в Австралия и да не го зърна пустия му риф ;) .От и до Кернс няма полети от КЛ, има само до Брисбейн. Ще се ходи с корабче навътре само за зяпане и към о-в Фрейзър, дето бил хубав прибаваям и това, което ти казваш. А ти как мислиш, Аделайд и около него струва ли си? Канбера мисля да я пропуснем, ти какво ще речеш, моля?

Редактирано от AlexandraKo

3. Oshko беше споменал един от островите, който също има допир до Рифа, но не помня кой е. 

Green Island се казва, на него може и да се преспи срещу скромните 1000$, ние до него ходихме само за през деня, бил единственият остров, част от рифс, който е със зеленина, но като че ли твоят е по-красив.

post-64-0-47456100-1421140827.jpg(снимка от интернет)

Редактирано от Oshko
Публикувано:

Ееее, много ти благодаря за изчерпателното инфо. не сме никакви гмуркачи, само зяпачи сме ;) , ама как да ида чак в Австралия и да не го зърна пустия му риф ;) .От и до Кернс няма полети от КЛ, има само до Брисбейн. Ще се ходи с корабче навътре само за зяпане и към о-в Фрейзър, дето бил хубав прибаваям и това, което ти казваш. А ти как мислиш, Аделайд и около него струва ли си? Канбера мисля да я пропуснем, ти какво ще речеш, моля?

Ние ползвахме ей тая фирма за разходката до рифа и островите: http://www.cruisewhitsundays.com/

Ако купиш в пакет няколко трипа има отстъпки. Ако не сте в хипер висок сезон може и на място да резервирате, ако нямат много хора правят още по-големи отстъпки, налични са в агенциите по главната на Airlie Beach. Самото Airlie Beach е доста бекпекърско място, ние спахме в едни прекрасни дървени къщички, ако се спреш на този вариант ще гледам да ги изровя кои бяха. 

В Аделейд не съм бил, но го бях проучвал. Две австралийки ми бяха казали, че е най-депресиращото място на света, но това в кръга на шегата, аз не бих ги слушал, бяха пияни :) Та има там един Kangaroo Island, което е основната забележителност, освен това е добра отправна точка, ако ще се пресича пустинята през средата, нещо което рано или късно ще направя. 

Канбера бих я пропуснал. Има интересен военен музей, но нищо, което да си заслужава отбивката. Има и един хълм, от който се вижда целия град и как планирането му се реализирало на практика. Сигурно знаеш, че това е град строен с идеята да е столица :) Ако имаш месец в Австралия, разбира се, мини през Канбера, ама иначе такива чудесии има в цялата държава, че не мисля че има смисъл да се отбиваш :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Само да добавя, че едно от най-интересните места на Австралия е остров Тасмания. След като имате цял месец, редно е да му отделите поне една седмица. Разучете как стоят нещата и си помислете.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ама вие 1 месец за всяка държава ли ще имате или за 3-те общо, защото ако периода е за 3 държави това изобщо не е много. Само пътя ще е поне 1 седмица. Оги, като организирах нашия тур много се запалих по идеята да видим Тасмания, звучи супер екзотично, а и бяхме наблизо. И като започна едно гледане на снимки, гледах, гледах и нищо не ми хвана окото. НЗ си струва много повече.

Само да добавя, че едно от най-интересните места на Австралия е остров Тасмания. След като имате цял месец, редно е да му отделите поне една седмица. Разучете как стоят нещата и си помислете.

Благодаря ти, Ру, записвам го в тефтерЯ ;)

Ние ползвахме ей тая фирма за разходката до рифа и островите: http://www.cruisewhitsundays.com/

Ако купиш в пакет няколко трипа има отстъпки. Ако не сте в хипер висок сезон може и на място да резервирате, ако нямат много хора правят още по-големи отстъпки, налични са в агенциите по главната на Airlie Beach. Самото Airlie Beach е доста бекпекърско място, ние спахме в едни прекрасни дървени къщички, ако се спреш на този вариант ще гледам да ги изровя кои бяха. 

В Аделейд не съм бил, но го бях проучвал. Две австралийки ми бяха казали, че е най-депресиращото място на света, но това в кръга на шегата, аз не бих ги слушал, бяха пияни :) Та има там един Kangaroo Island, което е основната забележителност, освен това е добра отправна точка, ако ще се пресича пустинята през средата, нещо което рано или късно ще направя. 

Канбера бих я пропуснал. Има интересен военен музей, но нищо, което да си заслужава отбивката. Има и един хълм, от който се вижда целия град и как планирането му се реализирало на практика. Сигурно знаеш, че това е град строен с идеята да е столица :) Ако имаш месец в Австралия, разбира се, мини през Канбера, ама иначе такива чудесии има в цялата държава, че не мисля че има смисъл да се отбиваш :)

Да, аз също Канбера я пропускам. Аделайд ми е в планчето, но още събирам инфо, не съм сглобила програмата. Тези дни ще пътуваме из Европа и като се върнем, окончателно ще реша в коя посока ще летим първоначално - дали към ГБР и ще слизаме на долу или към Аделайд и ще вървим нагоре.

Аз не обичам лудото препускане - то, в една мънинка България да дойдеш, пак не мож видя всичко за толкоз време. :unsure:

Вероятно ще направя по 4-5 нощувки в големите градове и ще се разгледа всичко наоколо - дали с кола, дали с местна агенция, но това ще съм си го организирала предварително. Аз черпя инфо и от един италиански сайт, доста турове имат огромно намаление, като се резервират предварително, даже да не са платени.

Ние не сме от тези туристи, дето пътуват с една раница, дето ще се катерят пеша по планинител Ако има път до нещото, което трябва да се види - добре, ама иначе - не. Спане на къмпинг и на палатка - този модул сме го минали на младини. Сега вече си искам удобен креват и комфорт около мен. Круизче с нощувка и слизане по острови, например. За стоте ми години съм видяла толкова изгреви и залези на различни места, че и това не бих клекнала да чакам специално. :)

Искам да видя как живеят хората там, да усетя атмосферата и, естествено - да се полюбувам на природата. И ако пропусна нещо, няма да има драма. ;) ;) ;)

• Харесвам 3
Публикувано:

Да не оставяш с грешно впечатление, Австралия си е държава, която си има супер инфраструктура и макар и да е много популярна сред бекпекърите, няма такова място, което да е достъпно само за тях, а за хората обичащи комфорта не. А и да има, със сигурност не е от обсъжданите тук. До навсякъде може да се стигне без излишни премеждия, за хора дори в напреднала възраст стига да са прилично мобилни. Не мисля, че имаш нужда от турове, всичко е супер лесно да се намери, но ти си преценяваш.

Ще си разпиша май цялата програма по източния бряг от-до по-късно, ако намеря време днес...

• Харесвам 1

Абе от залези до залези разлика огромна.

Да кажа да Тасмания, че и аз я гласях преди, но беше студено за там. Но мои приятели ходиха два-три пъти, хареса им, но те си живеят там и им е близо. Най-използвания и удобен начин да се стигне е с кораб, тръгват вечер, имаш каюта и прочие и зарана си там, разминават се по пътя- Спирит ъв Тасмания и Спирит ъв Тасмания 2. Показвам снимки на чудото, но не помня какви бяха цените, може се изровят.

post-108-0-99142800-1421220897.jpg

Иначе за спиране по Грейт оушън роуд препоръчвам Джилонг - страхотно градче и много хубави места по крайбрежието, бях пускала снимки във фотописа,Лорн- имаше страхотен водопад. Ние правихме една нощувка там пак в едни дървени къщички за 4 човека, много готини.

Също така интересно място е Cape Otway, можеш да се качиш горе в самия фар, но е доста ветровито...

Препоръчвам да направите една нощувка на Роrt Campbell, това е населеното място точно до Апостолите, така ще ги видите на залез, изумителна гледка са, а после и на дневна светлина. Там също местата за нощуване са от типа къщичка от дърво, с една или две спални, много практично.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 1
Публикувано:

Да не оставяш с грешно впечатление, Австралия си е държава, която си има супер инфраструктура и макар и да е много популярна сред бекпекърите, няма такова място, което да е достъпно само за тях, а за хората обичащи комфорта не. А и да има, със сигурност не е от обсъжданите тук. До навсякъде може да се стигне без излишни премеждия, за хора дори в напреднала възраст стига да са прилично мобилни. Не мисля, че имаш нужда от турове, всичко е супер лесно да се намери, но ти си преценяваш.

Ще си разпиша май цялата програма по източния бряг от-до по-късно, ако намеря време днес...

Да, ако можеш, моля!

Абе от залези до залези разлика огромна.

Да кажа да Тасмания, че и аз я гласях преди, но беше студено за там. Но мои приятели ходиха два-три пъти, хареса им, но те си живеят там и им е близо. Най-използвания и удобен начин да се стигне е с кораб, тръгват вечер, имаш каюта и прочие и зарана си там, разминават се по пътя- Спирит ъв Тасмания и Спирит ъв Тасмания 2. Показвам снимки на чудото, но не помня какви бяха цените, може се изровят.

attachicon.gifспирита.jpg

Иначе за спиране по Грейт оушън роуд препоръчвам Джилонг - страхотно градче и много хубави места по крайбрежието, бях пускала снимки във фотописа,Лорн- имаше страхотен водопад. Ние правихме една нощувка там пак в едни дървени къщички за 4 човека, много готини.

Също така интересно място е Cape Otway, можеш да се качиш горе в самия фар, но е доста ветровито...

Препоръчвам да направите една нощувка на Роrt Campbellq това е населеното място точно до Апостолите, така ще ги видите на залез, изумителна гледка са, а после и на дневна светлина. Там също местата за нощуване са от типа къщичка от дърво, с една или две спални, много практично.

Тони, много ти благодаря! :)

Публикувано:

Забравила съм да кажа и за шарените къщички на плажа Брайтън в Мелбърн, много са готини...

https://www.google.bg/search?q=brighton+beach+melbourne&biw=1280&bih=677&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=5Cy6VKSHBMjSaJSTgdAM&ved=0CAYQ_AUoAQ

Дето ги беше показал някой в темата за познаване на снимки ли?Май някой каза, че нощувката там била около 1000 долара.

За тези ли става въпрос?

Тези не са за нощуване. Виж снимките. Всъщност представляват барачки за багаж и неща за съхранение за плаж. Буквално са два на три метра, виждала съм отворени, събира точно две единични легла, и то едно до друго опрени почти. Но са защитени от общината и нямат право да ги пребоядисват по различен начин или махат.

ПП-Мисля, че аз ги бях пускала...

Редактирано от Тони
Публикувано:

Вътре из Австралия определено самолет. Аз пътувах между Мелбърн, Сидни и Голд Коуст за нищо пари, плюс на два пъти ме изненадваха приятно, като ме качваха на по-ранен самолет по същия маршрут, тъй като се бях озовал по-рано на даденото летище. Гореспоменатите Jetstar, Tiger и Virgin Australia ползвах.

• Харесвам 1
Публикувано:

По въпроса дали да ходите до Аделейд - градът е приятен, а ако си любител на виното, около него е пълно със страхотни винарни, където можеш да дегустираш какво ли не. За съжаление не успях да отида до Kangaroo Island, което е доста популярна дестинация, така че нямам наблюдения за там. Самият Аделейд с нищо не ме впечатли, така че не знам дали си заслужава да се ходи до там. Иначе с две ръце подкрепям идеята за кола по Great Ocean Road post-2569-0-01402200-1421536771_thumb.jpg

И най-готиното там - 12-те апостоли 

post-2569-0-02815800-1421536787_thumb.jpg

По пътя можете да видите и това

post-2569-0-56364700-1421536838_thumb.jpg

Другото ми предложение за място, което да разгледате е Ballarat и по-точно Sovereign Hill - градче, създадено по време на златната треска и напълно запазено до днес в автентичния си вид. Има златни мини, всевъзможни работилници, включително за свещи, каруци и ковчези, кръчма със забележителен дървен боулинг (всъщност в селището всичко е дървено), пожарна и всичко, което е нужно за един град. През градчето минава река, в която сами можете да си търсите злато и дори да намерите. Въпреки че има много туристи, имате шанс да си намерите златни люспи, защото реката редовно се захранва изкуствено - за кефа на туристите, които са кихнали по 45 долара, за да влязат в градчето. Но парите си заслужават.

Намира се на стотина километра от Мелбърн.

post-2569-0-98571500-1421537453_thumb.jpg

post-2569-0-08845700-1421537457_thumb.jpg

post-2569-0-80103200-1421537459_thumb.jpg

post-2569-0-70910100-1421537465_thumb.jpg

post-2569-0-41903500-1421537469_thumb.jpg

• Харесвам 7
  • Браво 1

По въпроса дали да ходите до Аделейд - градът е приятен, а ако си любител на виното, около него е пълно със страхотни винарни, където можеш да дегустираш какво ли не. За съжаление не успях да отида до Kangaroo Island, което е доста популярна дестинация, така че нямам наблюдения за там. Самият Аделейд с нищо не ме впечатли, така че не знам дали си заслужава да се ходи до там. Иначе с две ръце подкрепям идеята за кола по Great Ocean Road attachicon.gifIMG_4605.JPG

И най-готиното там - 12-те апостоли

attachicon.gifIMG_4631.JPG

По пътя можете да видите и това

attachicon.gifIMG_4618.JPG

Другото ми предложение за място, което да разгледате е Ballarat и по-точно Sovereign Hill - градче, създадено по време на златната треска и напълно запазено до днес в автентичния си вид. Има златни мини, всевъзможни работилници, включително за свещи, каруци и ковчези, кръчма със забележителен дървен боулинг (всъщност в селището всичко е дървено), пожарна и всичко, което е нужно за един град. През градчето минава река, в която сами можете да си търсите злато и дори да намерите. Въпреки че има много туристи, имате шанс да си намерите златни люспи, защото реката редовно се захранва изкуствено - за кефа на туристите, които са кихнали по 45 долара, за да влязат в градчето. Но парите си заслужават.

Намира се на стотина километра от Мелбърн.

attachicon.gifIMG_4225.JPG

attachicon.gifIMG_4226.JPG

attachicon.gifIMG_4243.JPG

attachicon.gifIMG_4324.JPG

attachicon.gifIMG_4334.JPG

Много, много ти благодаря! Ето, за това този форум е невероятен и никой пъводител не може да го замени. Личното магеланско мнение няма цена.

• Харесвам 4
Публикувано:
  • 3 седмици по-късно ...

Тони, то наистина е приказно. А това в коя посока се намира и как се стига до там?

И още един въпрос - за Тасмания. Намирам пакети - самолетни билети +2 нощувки +обиколка на града Мелбърн - Хобарт. Някой ходил ли е така?

Намира се североизточно от Мелбърн, ето координатите.  37°30'48.57"Ю 145°44'49.81"И

http://www.marysvilletourism.com/

За Тасмания не мога да ти кажа, но предполагам ще е ок. Мои приятели бяха там и казаха, че за два дни-три е добре.

Редактирано от Тони
Публикувано:

Намира се североизточно от Мелбърн, ето координатите.  37°30'48.57"Ю 145°44'49.81"И

http://www.marysvilletourism.com/

За Тасмания не мога да ти кажа, но предполагам ще е ок. Мои приятели бяха там и казаха, че за два дни-три е добре.

Благодаря ти, аз също останах с впечатление, че толкова ще са достатъчни. От мненията, които чета из разни форуми.

Но е добре, ако някой от форума е бил, да сподели.

Въпрос за тези, които са били в НЗ: Какви пари излиза рент-а-кар на ден, приблизително? Че седнах да гледам разните му турове ето тук:

http://www.discovernewzealand.com/index.cfm/shorttoursauckland/

Сериозни цифри :wacko: :wacko: :wacko:

И някой има ли мнение за KIWI experience?

Публикувано:

Въпрос за тези, които са били в НЗ: Какви пари излиза рент-а-кар на ден, приблизително? Че седнах да гледам разните му турове ето тук:

http://www.discovernewzealand.com/index.cfm/shorttoursauckland/

Сериозни цифри :wacko: :wacko: :wacko:

И някой има ли мнение за KIWI experience?

Евтино беше , да кажем 30евро, http://www.apexrentals.co.nz/

Публикувано:

Такаааа, вече купих и билетите. Мулти -сити:

Истанбул - Куала Лумпур

Куала Лумпур - Мелбърн

Оклънд - Куала Лумпур

Куала - Лумпур - Истанбул

Цената - 869,20 евро на билет.

Бях ги запазила на цена 995, сега ги купих малко по- надолу.

Програмата:

7 нощувки в Мелбърн и отръшкаване каквото може наоколо.

7. нощувки в Сидни - и там така.

4 нощувки в КЛ

8 нощувки в НЗ, сигурно ще ги разделя по 4 на двата острова, но още не съм решила.

Някой може ли да препоръча хотели в Мелбърн и Сидни, моля!

Аз съм се спряла на тази верига:

http://www.booking.com/hotel/au/travelodge-southbank.bg.html?aid=368032;label=bookings-naam-XdSf49HzTflXIONktjPBMQS35820504258%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2600%2C000%3Aac%3Aap1t1%3Aneg;sid=608d021f3af0af36a85b5ab505bf0ba0;dcid=1;checkin_monthday=5;checkin_year_month=2015-10;checkout_monthday=12;checkout_year_month=2015-10;no_rooms=1;req_adults=2;req_children=0&

Някакви мнения?

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.