Прескочи до съдържание

пътеводител Амстердам - магелански пътеводител


Георги

Препоръчани мнения

Основна тема: Холандия (Нидерландия) - магелански пътеводител

 

131766_10151117376602965_1782694682_o.jpg

 

Как да отидем до Амстердам?

 

Със самолет

 

Повечето хора пристигат в града от двете основни летища в Холандия - летище Схипхол (Schiphol) и летище Айндховен (Eindhoven)

 

От летище Schiphol до центъра на града се стига изключително бързо и лесно с влакове, които спират на самото летище. Просто следвайте табелите за влакове, след като преминете стерилната зона. Пътуването до центъра отнема около 15 минути, текущата цена (Март 2015) е 4.10€. Влакове има през около 10 минути. Ако сте се насочили към друга част на Амстердам или някое околно градче, от второто ниво на летището тръгват многобройни автобуси, най-добре проверете в http://9292ov.nl за най-подходящия маршрут. 

 

Интересна опция е т.нар. Amsterdam Travel Ticket, който включва двупосочен влак от летището до центъра + неограничен градски транспорт в рамките на града от фирма GVB, която оперира най-много превозни средства основно в центъра. Не важи за Connexxion, EBS и Arriva. Цената е 15€ за един ден, 20€ за два и 25€ за три. Повече информация: http://www.ns.nl/en/travellers/arrange-and-buy/tickets-and-passes/amsterdam-travel-ticket.html Ако планирате доста движение из центъра на града определено е най-изгодният вариант. 

 

От летище Айндховен имате два варианта. Първият е шътъл автобусите, които тръгват от самото летище до центъра на Амстердам. Цената им е 22.50€ на посока и се оперират от AirportExpressBus . Сайтът им има проблеми от време на време, алтернативно може да изполвате Terravision, които изглежда препродават същите автобуси. За разлика от шътъл автобусите до други градове, тук няма значение дали ще купиш по-рано или ден преди полета. Онлайн има малка отстъпка. Ето графика на автобусите за текущото зимно разписание: http://www.airexpressbus.com/images/timetable-aeb/Eindhovenwinter.pdf

 

Много добра алтернатива, особено ако поискате да се потопите в Холандия веднага след кацането си е комбинацията градски транспорт+влак. Веднага след излизане от летището има два автобуса (номера 400 и 401), чиято първа спирка е летището, а последна спирка е централна гара Айндховен - няма как да се объркате. Автобусите са 10 пъти на час общо, трансфера отнема около 20-ина минути с малко разлика между двата автобуса. Цената на автобуса е 3.50€, билетче се купува от автомат на спирката, някои от автобусите разполагат с машина вътре в самия автобус. От гарата може да хванете влак към Амстердам, който отнема 1:20ч и струва 18.80€, като пътува през 10-15 минути. В крайна сметка цената е почти същата като туристическия автобус, но ще е много по-комфортно и много по-холандско. В почти всички холандски влакове има безплатен Wi-Fi. 

 

Трик за пътуващите с Wizz Air:

 

 

Настоящото разписание на Wizz изисква да тръгнете около 6 сутринта от Амстердам за Айндховен за да хванете самолета за София. Вместо това, може да пристигнете предишната вечер и да прекарате нощувката в хотела над самия терминал на летището. Цените са нормални до ниски по холандски стандарт: http://www.booking.com/hotel/nl/tulip-inn-eindhoven-airport.en-gb.html?aid=368032

 

 

С влак

 

Междуградската железопътна мрежа в Холандия, както и като цяло в Западна Европа е добре развита. До Амстердам може да стигнете от практически всяка друга точка в Холандия използвайки влаковете на NS: http://ns.nl

 

За връзки между Амстердам и съседни държави полезен е международният сайт NS International: https://www.nsinternational.nl/en Показва маршрути както на холандския оператор, така и на чуждите - ICE (Германия), Thalys (Франция), Eurostar (Великобритания) и др.

 

 

Транспорт в Амстердам

 

Пеша

 

Амстердам е страхотен град за обикаляне пеша. С много компактен център, в който основните забележителности са близо една до друга. Всъщност, една от основните причини да посетите града е да се разходите из него на крак и да се радвате на каналите, кривите къщи и хилядите велосипедисти. Сами ще разберете, че използването на градски транспорт в никакъв случай не е необходимост. 

 

С колело

 

Макар и Амстердам да е една от световните столици на колоезденето, карането на колело в центъра е силно непропоръчително. Многото туристи, а и други велосипедисти пречат на удоволствието и е много вероятно в един момент да ви писне и да прекарате деня в бутане или просто да вържете колелото на някой мост. 

 

Ако все пак имате желаение, колела под наем се дават на много места, както и организирани турове на групи с колела. Повече за колоезденето в Холандия

 

Градски транспорт

 

В Амстердам има трамваи, автобуси, метро и фериботи. Основната фирма, която оперира в границите на града е GVB - нейни са метрото, фериботите, трамваите и част от автобусите. Другата част от автобусите се оперират от ESB и Connexxion, но те свързват Амстердам предимно с други градчета в областта. 

 

Билети се продават както на борда на транспортното средство, така и в специални пунктове. Опциите са няколко:

  • Еднократен билет - обикновено излиза най-скъпо и се препоръчва, само ако пътуването с градски транспорт ще е инцидентно. 
  • Дневни и многодневни билети - започват от 7.50€ на ден и излизат икономично, ако ще пътувате повече от 3 пъти дневно. Повече информация: http://en.gvb.nl/ontdek-amsterdam/gvb-dag-meerdagenkaart
  • OV-Chipkaart - ще излезе рентабилно, само ако ще използвате градския транспорт многократно по време на престоя си. Повече информация в темата за OV-Chipkaart
  • Гореспоменатия Amsterdam Travel Ticket - може би най-икономичната опция за средностатистическия гост на града. 

 

С качването в превозното средство допирате картата до четците, при слизане пак я маркирате. Системата е такава и недейте да философствате много, че ако сте с дневен билет е достатъчно да се маркирате само веднъж сутрин :) Нормалния градски транспорт работи между 6:30 и 00:00. След това има специални нощни автобуси от центъра. 

 

За пореден път, маршрути се търсят най-лесно в 9292ov.nl

 

Такси

 

Едва ли ще ви се наложи, при положение, че из града се ходи предимно пеша, а градския транспорт е перфектен, но все пак е добре да имате малко информация и за такситата. Ориентировъчни цени за 2015:

  • Начална тарифа: max 2.83€
  • Цена на км: max 2.08€
  • Цена на минута: max 0.34€

 

Такситата хич не са евтини, особено по български стандарт, но обикновено са луксозни коли, с добре облечени и възпитани шофьори. Все пак таксиджийските тарикатлъци и тук не са чужди, така че очаквайте от време на време нежелание да ви качат на кратка дистанция, отказ да се пусне метъра и т.н. Ако ви се случи нещо такова оплакване може да подадете тук. Необходимо е да имате регистрационния номер на автомобила и евентуално касова бележка. Бакшиш като цяло не се очаква, може да закръглите, ако сте доволни от обслужването. Специално в центъра на града е трудно, до почти невъзможно да се спре такси в движение, за това търсете обособените такси стоянки. 

 

Личен автомобил или кола под наем

 

Ще се опитам да натъртя колкото ми позволяват силите - недейте да шофирате в центъра на Амстердам. Уличките са тесни, трудни за маневриране, с ограничен достъп, липсват парко места, а ако случайно се доберете до такова тарифите са около 5€ на час. Просто направете всичко възможно колата да не е с вас в центъра. Ако все пак сте с автомобил добра алтернатива са Park&Ride паркинзите, както и безплатното паркиране отвъд река IJ. 

 

Park & Ride

 

Може би най-добрата опция за вас и вашият автомобил. Така оставяте колата срещу символична сума на паркинг в покрайнините на града и ползвате градски транспорт до центъра. Цената е 8€ за първия ден + 1€ за следващи дни, ако влезете в паркинга преди 10 сутринта и 1€ на ден, ако влезете след 10 сутринта. Т.е. влизайте след 10 :)

 

От там си купувате допълнителен двупосочен билет за градски транспорт до центъра, който струва 5€ за 1 човек, 5€ за двама, 5.90€ за трима, 6.80€ за четирима, 7.70€ за петима. Много е важно да използвате този билет и в двете посоки, ако не сте маркирали билета за връщане до 1 час след искане да напуснете паркинга, ще ви се наложи да платите по нормални тарифи, които са доста по-скъпи. Прави се с цел паркинзите да се използват специално от хора, които пътуват до центъра, а не квартални :)

 

Park&Ride обикновено са близо до магистралите влизащи в града и има табели. Карта на паркинзите, както и друга полезна информация може да намерите в следната брошура:

 

Amsterdam Park & Ride.pdf

 

 

Паркиране отвъд река IJ

 

Съвсем безплатен вариант е паркиране на другия бряг на река IJ, където има улици с безплатно паркиране. От там наблизо са безплатените фериботи на GVB, които за броени минути ще ви оставят до централна гара Амстердам. 

 

Безплатните улици постоянно намаляват, за това оглеждайте дали парко мястото има синя боя пред него, това означава, че е платено. Някой хора твърдят, че квартала там е леко притеснителен да оставиш кола за дълго време. При всички положения е опция, която да използвате само ако имате няколко часа в града. За многодневен престой P&R е много по-добър вариант. 

 

 

Туристически пасове

 

В Амстердам и Холандия като цяло има няколко паса, които комбинират безплатни входове в музеи, бърз вход без чакане за някои от тях, отстъпки от атракции и заведения, както и безплатен градски транспорт. Както винаги, ползата от тези пасове всеки трябва сам да прецени на базата на направения му план, но в общия случай колкото повече музеи се посещават, толкова са по-рентабилни. 

 

Прегледайте внимателно всички предложения и преценете кое е най-доброто за вас. Всяка от картите си идва с предимства и недостатъци. 

 

IAmsterdam City Card - включва безплатен вход в много музеи, но се забелязват и очевидни липси - къщата на Ане Франк, както и Rijksmuseum. Включва и безплатен транспорт в рамките на Амстердам за 24/48/72 часа. Подходяща, ако сте за кратко в града и искате да наблъскате много музеи. Текуща цена (Март 2015): от 49€.

 

Amsterdam Holland Pass - тук с картата купувате определен брой "жетони" (3-5-7), които може да използвате за който си поискате музей, както в Амстердам, така и в други градове. Отново липсва къщата на Ане Франк. Допълнителни екстри към картата са транспорт от летището и хоп-он хоп-оф автобус ИЛИ канален круиз по каналите. Включва отстъпки в заведения, отстъпки от другите музеи след изчерпване на жетоните ви и т.н. Текуща цена (март 2015): от 42€.

 

Museumkaart - национална карта за музеите в Холандия. Безплатен вход за повече от 400 музея, в рамките на една година, включва всички големи, известни и популярни музеи. Не включва никакви допълнителни екстри като транспорт, круизи и др. Подходяща, ако искате да посетите даден музей повече от веднъж, или ако ще имате няколко пътувания в Холандия в рамките на една година. Тъй като официалният сайт е само на холандски, ето повече информация на английски: http://www.amsterdamtourist.info/tips/amsterdamdiscount-cards/museumkaart/

 

 

Къде да отседнем

 

Центъра на Амстердам, независимо дали говорим за района около Централна Гара или в противоположния му край Museumplen е изключително компактен, така че голямо значение няма къде точно сте отседнали стига да сте в периметъра очертан на картата почти всички основни забележителности ще са на пешеходно разстояние. 

 

2015-05-02_16-56-52.png

 

Цените и предложенията варират в огромни граници, измежду исторически пет звездни хотели и хостели като от филми на ужасите. Важно е да прочетете ревюта за избрано място, много от хотелчетата може да са със стръмни стълби и миниатюрни стаи. Което от една страна си носи специфичен чар, защото точно в такива сгради живеят доста от холандците в градовете. От друга, чисто практически не е приятно да носиш тежък куфар по такова стълбище - преценявайте!

 

Като цяло центърът е скъп район, за това често е за предпочитане да се ориентирате към малко по-отдалечен квартал, но с отлични връзки на градския транспорт. Такъв например е районът на Amsterdam Sloterdijk - с гара с многобройни влакове и трамваи до всяко кътче на центъра. Конкретно хотел Meininger Amsterdam City West беше препоръчан неколкократно от магеланци като добър компромис между цена, качество и местоположение. 

 

Друг скрит бисер са хотелите в близост до летището. Много от тях имат безплатни шътъл автобуси от/до летището или от/до града, а цените им често са доста по-ниски. Ако смятате да разгледате и други части на Холандия или пък имате ранен полет на следващия ден, тези хотели не са за подценяване спрямо централните. 

 

Все пак, ако смятате да се възползвате от активния нощен живот на града, нищо не може да бие престоя в оградения централен периметър по-горе. 

 

Климат

 

Информацията се повтаря с написаното за климата в "Нидерландия (Холандия) - магелански пътеводител".

 

Полезни връзки 

 

http://www.iamsterdam.com/en/ - сайт с много практическа информация, написан на лесен език. 

 

Официални празници и други интересни дати

 

Безспорно най-значимият ден за годината е "Денят на краля".

Нощ на музеите през в събота през първата седмица на ноември.

 

Забележителности и планове за Амстердам

 

Амстердам и околностите за 5 дни

Амстердам за два дни

Помощ за пътуване до Амстердам

Градски транспорт в Амстердам и други

Кофишоповете в Амстердам

 

Еднодневни екскурзии извън града

 

От Амстердам на практика може да стигнете и да се върнете до всяко кътче на Холандия за един ден, а с малко повече мерак може да отидете дори до Париж и обратно. Не само, че е силно препоръчително, а е направо задължително да излезнете поне за малко от града. Останалата част от Холандия има доста по-различно излъчване извън туристите и тълпите. Препоръчвани градчета за разходка са Leiden, Haarlem, Zandvoort, а малко по-далеч Utrecth, Rotterdam, Delft и Den Haag (Хага).

 

Популярни разходки в близост до града са:

 

Парка Keukenhof през пролетта

Zaanse Schans с вятърните мелници

 

Туристически капани

 

Както във всички популярни туристически градове внимавайте за джебчии, за таксита, които не включват апарата и други традиционни измами. Като цяло Амстердам е супер сигурен град и шанса да имате неприятности е минимален. В зоната на червените фенери през нощта може да е малко притеснително с всичките пияници наоколо, но пък от друга страна е района с най-силно полицейско присъствие. 

 

За информация в темата допринесоха: Георги, Мрън, Фичо

  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.