Прескочи до съдържание

пътеводител Нидерландия (Холандия) - магелански пътеводител


Георги

Препоръчани мнения

Нидерландия, по-известна като Холандия, е една от най-колоритните държави в Европа. Холандия всъщност е името на област от държавата от Кралство Нидерландия, в която коректните наименования и статуси са доста оплетени, но тъй като това е наименованието познато по широкия свят, ще го използваме и ние в нашите теми, не ни се сърдете за неточността. Повече информация за наименованията в това клипче от нашата видео секция.

 

Как да отидем до Холандия?

 

Със самолет

 

Общо взето най-разумният начин за пътуване до Холандия, тъй като разстоянието от България хич не е малко. 2 авиокомпании летят директно до градове в Холандия:

 

- Wizz Air и Ryanair, която летят често между София и Айндховен, честотите са в зависимост от разписанието. Повече информация на: http://wizzair.com и https://www.ryanair.com/

 

- България Ер, която лети всеки ден, а в определени дни и два пъти дневно между София - Терминал 2 и Амстердам. http://air.bg

 

- От пролетта на 2017 нискотарифната Transavia лети директно между София и Амстердам: http://transavia.com/

 

Много от другите авиокомпании летящи до София предлагат удобни прекачвания, които често излизат и по-евтино от директните полети - Lufthansa през Мюнхен и Франкфурт, Austrian през Виена и т.н. Ако са ви необходими по-прецизни детайли попитайте във форума ни за търсене на самолетни билети.

 

С автобус

 

Поради отдалечеността хич не се препоръчва нещо различно от самолет. Но, ако имате специфични изисквания, например много багаж и страх от летене, то има редовни автобуси до Холандия от централна автогара София. Пътуването отнема около 35-40 часа. 

 

С автомобил

 

С по-продължително каране се стига спокойно за 2 дни, нощувката обикновено е в района на Виена. 

 

Транспорт в Холандия

 

С влак

 

Холандия е с изключително добре развита железопътна мрежа. Повече информация в специалната тема за Обществен транспорт в Холандия и ov-chipkaart.

 

С автобус

 

В Холандия няма междуградски автобуси с изключение на определени линии от редовния градски транспорт, които покриват по-голям периметър. Евентуално може да се хванат някои от международните, които прескачат между основните градове, но е силно вероятно разписанието да не съвпада с търсеното от вас, но може да проверите например разписанието на Flixbus: https://www.flixbus.com

 

Влаковете са много по-удобни, макар и по-скъпи.

 

С автомобил

 

Шофирането между градовете като цяло е лесно, шофьорите са любезни, а пътната мрежа е в отлично състояние. Въпреки хилядите километри магистрали, в час-пик задръстванията са нещо обичайно. Обикновено има светлинна сигнализация по магистралите, която ще ви предупреди да намалите преди задръстване. 

 

Спазвайте правилата за движение, ако не искате да отнесете глоби. Внимавайте със скоростта, често пътя позволява доста по-висока скорост от ограничението, но не се отпускайте. Освен нормалните камери по пътищата, има и други, които ви измерват средната скорост в определена отсечка. Ако я надвишите ви чака глоба. 

 

Ако сте на сравнително свободна магистрала сте задължени да карате в най-дясната свободна лента. Останалите ленти се ползват само при изпреварване. 

 

С колело

 

Няма майтап, цяла Холандия е опасана със велоалеи, не само в градовете, но и междуградски. Често между два града има повече от един маршрут - бърз и кратък или по-обиколен през паркове. Повече в специалната тема за Колоездене в Холандия.

 

Климат

 

Олеле, от къде да започнем. Накратко - климата в Холандия може да е всякакъв. Недейте да планирате пътуване в държавата около времето - винаги може да ви изненада приятно, винаги може да ви разочарова. Живота в Холандия не е спрял заради лошо време, просто хората се адаптират и не им пука.

 

Естествено летния сезон е за предпочитане, най-вече заради дългите си дни със залез около 11 вечерта, но както може да се случи през април да сте със зимно яке, така може и да сте на плажа. Пробвано и изживяно. 

 

Със сигурност гледайте да имате нещо против дъжд и вятър - най-добре тънко яке с качулка. Малка е вероятността да прекарате няколко дни в Холандия и да не ви вали. Друг голям бич е вятъра, който може да е доста силен до ураганен. 

 

Температурите като цяло са по-умерени от колкото в България, но близостта със Северно Море вдига чувствително влажността и затова и жегата и студа се усещат доста по-осезаемо. 

 

Средногодишни температури и валежи в Амстердам:

 

2015-01-06_22-45-01.png

 

Източник: http://en.climate-data.org/location/3330/

 

Най-използван сайт за метеорологични прогнози: http://buienradar.nl . Сайтът показва дъждовната покривка над Холандия в реално време, като има прогнози и за следващите часове. Проверете как ще се движи дъжда в следващите два часа или следващите три часа и преценете разходките, и обиколките си. Облаците маркирани на картата са дъждовни, т.е. ако липсват такива не означава, че е слънчево, просто няма да вали. Ако са червени, значи очаквайте сериозна буря. Сайтът разполага и с мобилно приложение: Android , iOS и Windows Phone.

 

Продължителност на деня в различните месеци: http://www.timeanddate.com/sun/netherlands/amsterdam

 

Комуникации и полезни телефонни номера

 

В Холандия е активен телефон 112, който е универсален за всички спешни случаи.

 

Повечето мобилни оператори предлагат предплатени сим карти с включени минути или пакет за интернет. Понеже офертите варират е трудно да се знае постоянно най-добрата, спрямо изискванията.

 

Ако няма да говорите много, а ви трябва предимно за интернет добро предложение е на Vodafone. Техният prepaid план включва 100mb интернет дневно за 1€, цената на минута разгвор с холандски номер е 0.30€ на минута. SIM карта може да се закупи както от магазини на Vodafone, така и от други, например BelCompany, PhoneHouse и на практика всяко магазинче, което продава мобилни телефони. Там ще могат и по-добре да ви ориентират в джунглата от предложения.

 

Избягвайте магазин Airport Telecom на летище Схипхол, Амстердам. Там картите са надценени с поне 5-10€.

 

Има безплатен Wi-Fi на доста места в градовете, но обикновено изисква код от заведението, което го предлага. Безплатен е Wi-fi достъпа във всички ресторанти на McDonalds.

 

Посолство на Република България в Хага

Адрес: The Netherlands, The Hague, Duinroosweg 9, 2597 KJ Den Haag

Телефон:

+31 70 350 30 51

Факс: +31 70 358 46 88

Дежурни телефони в извънработно време:

+ 31657448073

Работно време:

По - Пт, 9.00 - 17.00 ч.

E-mail: Embassy.Hague@mfa.bg

 

Валута и плащания с карти

 

Холандия е член на еврозоната.

 

Плащания с карти са широко разпространени, но основно от холандския стандарт PIN и Chipknip. Особено в супермаркетите не можете да платите с друг тип карта. За това винаги си носете евро в кеш. Банкоматите са често срещани и поне по моят опит рядко има проблеми с български дебитни карти. Избирайте банкомати на основните банки в Холандия: ABN Amro, ING, Rabobank. Разпространени, особено в туристическите райони са банкоматите и офисите на GWK Travelex. Те обикновено добавят такси или неприятни обменни курсове, за това ги избягвайте.

 

Обменни бюра се намират във всички градове, най-вече около гарите и туристическите райони. Ако искате да обменяте левове почти със сигурност ще ви махнат главата с курс, ако въобще поддържат. Избягвайте бюрата - или си носете кеш евро от България, или имайте дебитна карта.

 

Може да ползвате кредитни или международни дебитни карти в повечето магазини, ресторанти и хотели, но трябва да внимавате ако обекта поддържа само холандската система спомената по-горе.

 

Чужди езици и полезни фрази на холандски

 

Холандският е уникален език, с уникални звуци, използван по време на войната от местните да разпознават немските шпиони. Език, който моя милост така и не благоволи да научи за много години там, факт с който не се гордея.

 

Може да се каже, че английският е втори език за Холандия. На практика ще е по-трудно да намерите човек, който не го говори, отколкото обратното. Важи с двойна сила за туристическите райони, където персонала вероятно общува на английски повече, от колкото на холандски. Силно възможно е със сядането в кафе в туристическия район на Амстердам да ви посрещнат директно на английски. Холандците говорят ясен и отчетлив английски, за разлика от собствения им език. Повечето машини за покупка на билети, терминали, информационни табели са дублирани и на английски, така че ако се оправяте с английския ще сте като у дома си.

 

Макар и и английският да е широко разпространен е добре да знаете произношението на определени буквени комбинации, които се срещат често, особено в наименованията на туристическите обекти. Най-разпространена и нестандартна е комбинацията от ij. Това не се чете "иж", както предполагаме по инерция, а "ай". За това градчето Rijswijk е Райсвайк, а не е Рижсвижк. Също Kinderdijk е Киндердайк и т.н. По начало в доста думи j се чете като й. Един от професорите в университета казваше на Jumbo Jet, Йъмбо Йет. 

 

Друго, с което ще се сблъскате е малко странното изговаряне на звука породен от буквата "G". Не е "Г", а е по-скоро нещо като "Гкх". "V" пък не е чисто като в английския, а бие леко на "Ф". Често се среща и комбинацията Sch, която не е "Сч", а по-скоро "Сх". Groningen е Хрьонинкхен, Scheveningen е Схефенинген, van Persie е фан Перси, а Георги е Кхеоркхи (Уви).

 

Едва ли ще се наложи да кажете и думица на холандски, но е добре поне да знаете как се произнасят имената на местата, които търсите, да кажете на хората да ви упътят. Кажете им едно данк ю вел (dank je wel, благодаря) и поемайте по пътя. 

 

Полезни връзки 

 

www.holland.com - официалният туристически уебсайт на Холандия. В подобни сайтове преобладава рекламата и малко полезна информация, но все пак. 

 

www.9292ov.nl - транспорт от точка до точка. Ще ви каже кои автобуси, с кои трамваи и кои влакове да смените, така че да стигнете от адрес, обект, кино музей до друг адрес, обект, кино, музей. Ще изпише и колко би ви струвало. Този уебсайт и мобилното приложение към него са общо взето задължителни. 

 

www.ns.nl - същото като горното, но само за влаковете. Конкретно за железниците върши по-добра работа, защото показва и текущи закъснения, ремонти и т.н. Системата е свързана директно с централата на влаковете и това, което излиза в сайта и мобилното приложение е същото, което излиза и на таблата в гарите. 

 

Официални празници и други интересни дати

 

Безспорно най-любопитната дата в годишния календар е Koningsdag или Денят на Краля. Трудно може да се опише с няколко думи чудото на това празненство, за това имаме отделна тема посветена на Денят на Краля. До миналата година беше Денят на Кралицата, но след като тя абдикира в полза на сина си, вече е ден на краля.  Всяка година на 26 или 27 април, в зависимост от това кой ден се пада.

 

Другите официални празници в Холандия не се отличават с нещо значимо, може би с изключение на Sinterklaas в началото на декември, когато всички се замерят с джинджифилови бисквитки, добрите деца получават подаръци, а лошите биват отнасяни в трюмовете на корабите към Испания (шшшт, нищо общо няма с търговията на роби, в която Холандия е била лидер, ама нищо общо, шшшт!).

 

Всички национални празници и ваканции в Холандия: http://www.timeanddate.com/holidays/netherlands/

 

 

Пътеписи

 

Пътеписи от Белгия, Холандия и Люксембург

 

Албуми в галерията

 

Снимки от Белгия, Холандия и Люксембург

 

 

Градове и Региони в Холандия

 

compass.pngАмстердам - магелански пътеводител

 

Айндховен три дни?

 

Интересни дискусии и теми за Холандия

 

Нидерландия - кратки въпроси

 

Денят на краля / Денят на кралицата  

 

Посещение на парка Keukenhof, лалета, цветя и др.  

 

Обществен транспорт в Холандия и OV-chipkaart  

 

Храна и напитки в Холандия  

 

Вятърни мелници в Холандия  

 

Колоездене в Холандия  

 

Любопитно от Холандия

 

Ориентировъчни цени и трикове за спестяване в Нидерландия.

 

 

Транспорт до близките до Холандия страни

 

Често пътуване до Холандия се комбинира добре със околните държави тук ще изложим основните методи за придвижване.

 

NS International: https://www.nsinternational.nl/en Това е сайта на международните влакове от/до Холандия. Тук може да видите разписанието на всички връзки до Белгия, Франция, Германия, Великобритания.

 

Thalys: https://www.thalys.com/nl/en/ Thalys е високоскоростна железница, която минава през Холандия, Белгия и Франция. Еднодневно пътуване до Париж по този начин е напълно постижимо с отиване сутрин и връщане вечер, а цените са двупосочен билет в промоционален период започват от 70€. За пътуване до Белгия се препоръчват обикновените влакове на NS International - не са много по-бавни, но са чувствително по-евтини.

 

Eurolines: http://www.eurolines.nl/en/ Европейска мрежа на автобусни компании, доста от големите холандски градове имат спирки. Обикновено е най-икономичният начин за пътуване до съседни държави.

 

С автомобил, личен или под наем: Не е никакъв проблем да пресичате границите на държавите в региона с личния си автомобил или взет под наем. Ако не гледате внимателно може да изпуснете табелите. Границата с Белгия например се познава това, че изведнъж качеството на пътната настилка рязко се влошава :) Ако сте с кола под наем е добре да попитате фирмата дали има проблем да карате в други държави, възможно е да поискат малко доплащане на застраховка, но в общия случай няма никакъв проблем да стигнете до Белгия или Германия.

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.