Прескочи до съдържание

С какъв куфар, раница или сак пътувате

Препоръчани мнения

Публикувано:
50 minutes ago, neuromancer said:

аз никъде не виждам размери за чекирания багаж

image.png

От миналата година въведоха размерите на малкия чекиран багаж да са като на Priority.Допреди това беше както при Wizz :

https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/terms-and-conditions/termsandconditionsar_696869348

8.3 Carry-on baggage and 10kg Check-in Bag

8.3.1 You may carry on board one small cabin bag of up to 40 x 20 x 25cms (no allowance for infants travelling on their parent’s lap) Click here for Regulations concerning Cabin Baggage.

8.3.2 If you purchased Priority & 2 Cabin Bags , including Regular and Flexi Plus (or Plus tickets purchased prior to 11 December 2019), you may carry on board the small and a large piece of Cabin Baggage, weighing up to 10kg with maximum dimensions of 55cm x 40cm x 20cm, unless operational reasons require us to place the large cabin bag in the hold.

8.3.3 If you purchased the 10kg Check-In Bag (up to 10kg with maximum dimensions of 55cm x 40cm x 20cm) you may carry your small bag on board the aircraft, however the 10kg Check-In Bag must be deposited at the bag-drop desk prior to entering security. Upon arrival at your destination you will collect the bag at the baggage belt. Regulations on Checked Baggage apply accordingly. Please click here for our Table of Fees.

• Харесвам 2
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 5 часа, Miladina каза:

Снощи на летището в Солун /полет Солун - Станстед/ проверяваха. Багажите, но платиха само тези, които бяха надминали себе си. Обаче екипажът на Раян се държаха много грубо и меко казано нелюбезно. И за капак имаше ужасна турболенция, която направи усещането за този полет още по- неприятно.
Днес, от Станстед за Копенхаген, Раянци бяха много ларж- големи раници, торбички и разни видове дисаги 🙂бяха пропуснати без забележка дори. Екипажът супер любезен, усмихнати стюарди, дори подредиха раничките на хората в багажниците. 

И двата полета бяха пълни, пълни. 

Аз летя във вторник от Солун за Букурещ и ще ви кажа как е минала проверката 🙃

Като цяло всичко си зависи от служителите на летището, нека да си пишат за размерите, ако искат ще те пуснат ако искат не....

Публикувано:
7 minutes ago, Иван Попов said:

🙃

Като цяло всичко си зависи от служителите на летището, нека да си пишат за размерите, ако искат ще те пуснат ако искат не....

Ами тя и държавата ни така се управлява.Няма нищо ново под слънцето.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 минути , stanimir каза:

Ами тя и държавата ни така се управлява.Няма нищо ново под слънцето.

Да, прав си 😊

Публикувано:

Здравейте, интересно ми е да разбера има ли някой от вас, който при закупуването на куфар carry on за пътуване priority, се е съобразил с размерите посочени в сайта и бордната карта на Ryanair. На етикета на куфара да пише, че размирите му са 55х40х20 и въпреки това на гейта при измерването на куфара в мерилката, служителят да твърди, че куфара не отговоря на размера и да иска да наложи глоба. Въпросът ми е провокиран от множеството клипове в социалните мрежи, за масово измерване на багажа на всички пътници и налагане на поголовни глоби дори за куфари, които видимо са даже под тези размери. Интересно ми е има ли някой, който е подал жалба срещу такава наложена му глоба, доказвайки с етикет/каталог на производителя, че куфара му е с допустимите размери на авиокомпанията.

• Харесвам 1
Публикувано:

Клетката за мерене е малко по-голяма от допустимите размери на Раян. Няма вариант куфара да е със същите или по-малки размери от допустимите и да не влезе. Убедена съм, защото имам два куфара, единият е с допустимите размери и приляга идеално, другия е малко по-голям и няма как да влезе. Никога и не са ме карали да го слагам в клетката, но и си имам едно наум с него, ако пътувам с Раян.

При мерене трябва да включите и дръжки,колелца и всякакви издатини, дори да са с чисто естетическа цел за да излезе правилно сметката. 😉

Обикновено правят проверка на багажа на първите, най-нетърпеливи да се борднат или на последните, ако не са били достатъчно свирепи с първите. А най- често на тези, които са прекалили с много. Да ти мерят куфар за ръчен багаж, ако си с приорити е по-скоро изключение. Повече преследват тези с малък ръчен. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Измерете куфара дали наистина отговаря на размерите или просто са му сложили  стикерче, за да вървят продажбите. Ако случайно ви глобят, а куфарът е влезнал в измервателната рамка, направете снимка и претендирайте.

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

И така отново за куфара Priority за полет на Ryanair. Решавам да сменя моя куфар, защото е с единични колелца и да си взема нов с двойни. Избирам си нов от колекцията на Estil, българска марка чието съотношение цена - качество харесвам. Избирам куфар с размер 55х40х20 за да отговаря на изискванията на Ryanair и на Wizzair ,с които обикновено пътувам ( както знаете размера на WIZZ е 55х40х23) . Провокирана от множество клипове на разтроени хора, които са били принудени да платят по 75€ глоба, включително на една полска девойка, която също като мен беше си снимала етикета на чисто новия куфар. Аз вземам решението да напълня куфара с дрехи, да взема и ролетка за измерване и да отида да летището да измеря в мерилките и да видя каква е истината. Е не ми хареса това което видях. Куфара ми стърчи и не влиза в техния стандарт въпреки , че е точните размери. А причината е , че мерилките на Ryanair са с по-малки размери от обявеното. Извода за мен е , че няма да купувам Priority, от тях поне докато не ги съсипят от дела и ги принудят да спрат да се държат с пътниците си , като с боклук.

IMG_3555.jpeg

IMG_3560.jpeg

IMG_3568.jpeg

IMG_3566.jpeg

IMG_3571.jpeg

IMG_3637.jpeg

IMG_3640.jpeg

IMG_3638.jpeg

IMG_3645.jpeg

IMG_3643.jpeg

• Харесвам 1
  • Браво 2
  • Замислям се 3
Публикувано:

Чакай сега, защо така с лошо? Куфара ти влиза идеално в мерилката, не виждам да стърчи. Има едно оребряване над колелцата, но не вярвам дори най-злия бординг служител да се заяде точно за него. 🙂

Публикувано:

Напротив, той куфара влиза, но погледнато от страни стърчи и проблема е в 20-те см , които в мерилката всъщност са 19,5 см Гледах клип където Ryanair обясняват, как всички страна на куфара трябва да са зад жълто - синия маркер/лента. И да интернет е пълен с клипове на хора ,на които са се заяли точно защото куфарът им изглежда в мерилката точно като моя. И като се има предвид , че не пътувам сама вероятността да изгоря със сума от 150€ до 300€, защото цялото семейство имаме еднакви куфари в различни цветове, ами не благодаря.  https://www.facebook.com/share/v/1HGbEib9AM/?mibextid=wwXIfr

IMG_3638.jpeg

IMG_3653.png

IMG_3654.png

• Замислям се 1
Публикувано:

Куфара наистина е малко извън рамката . По снимката с ролетката на клетката куфара следва да е около 22см, не 20см.

• Харесвам 2
Публикувано:

Нали рулетката показва 20 см размер на кошарката в дълбочина , както е според правилата ? 

Леле , това нещо тежи близо 3 кг 😞

Публикувано:

Рулетката показва че дълбочинта която е определена от райънеър е 19.5см , същата ролетка показва че габарита на кошарката е 21.4см. И както се вижда куфара е извън габарита на кошарката , и за това казвам че на око куфара е около 22см.

• Харесвам 2
Публикувано:

Куфарът е 20 см и по етикет и по измерване с ролетка. Просто в мерилката има няколко мм. въздух от към гърба има и вероятност колелцата да са застанали в позиция в която да опират в гърба на мерилката и ако отпред мога да ги наглася с ръка то отзад  нито мога да видя в каква позиция са нито да ги нагласа, лепенката е сложена на 19.5 см и ето, че куфара стърчи. А и в близост имаше мерилка на wizz където куфара влезе без проблем и имаше доста голям луфт, но все пак техния размер е на 23 см

IMG_3568.jpeg

IMG_3571.jpeg

• Харесвам 1
Публикувано:

Поставете куфара легнал на широката му страна. Ролетката трябва да опира пода и да е вертикално изправена. Засечете върху нея с правоъгълен триъгълник другата плоскост на куфара и така ще разберем действителния най-малък размер. Катетът на триъгълника трябва да стига до издутата част на куфара.

Сега куфарите имат заоблени форми и са издути, а не като на дядо ми куфара, който приличаше не само на цвят, но и на вид, на тухла. Той можеше да се измери така, само с рулетка.

Т.е. и аз смятам, че куфарът е около 22 см и не отговаря на етикета.

• Харесвам 1
Публикувано:

Хм, интересно!

А на снимките, където куфара е измерен с ролетката, куфара празен ли е? Ако на снимките, където е в клетката на Райънеър е пълен, дали е възможно да се е издул (ципоевете да са се опънали) и наистина да е с 1см повече?

Също така, не знам дали си въобразявам или е визуална измама, но имам чувството, че липсват първите 2-3мм от вашата ролетка. 

• Браво 1
Публикувано:

Да, празен е и да, възможна е описаната от вас ситуация.И не, на ролетката не липсват сантиметри. Даже в къщи ми предложиха варианта да купим пристягащи колани , с които да пробваме да свием размера. Но целта на всички тези постове беше друга. Като потребители отиваме в магазина и разчитаме на етикета на производителя , не е нормално да ходим с ролетка, шублер, триъгълник.   Колко от вас купувайки си куфар отиват в магазина с измерващи инструменти? А в моят случай дори да бях измерила куфара в магазина щях да стигна до извода, че размера отговаря на етикета. От друга страна мерилката на Ryanair е с по-малки размери от тези , които са обявили и това си е нарушение на сключен договор между пътник и превозвач. Аз за себе си съм си направила моите изводи. Отивайки  на почивка няма да си причинявам излишен стрес. Ще ги избягвам, а ако се наложи вместо с 2 малки Prority или 2 чекирани по 10 кг , защото и те трябва да отговарят на същия размер. Ще пътуваме с един 20 кг чекиран. Просто имайте едно на ум, че мерилката им е с по-малък размер и че дори да сте сигурни в размерите на куфара може да се окаже, че те не отговарят.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Клетките са с 5 до 10 милиметра по големи, за да няма основания за претенции. Клетките на всички летища са еднакви и сертифицирани като средство за контрол. Раън преди време смениха рамката от тръба с ламарина, защото винаги има стърчащи елементи извън допустимия размер. 

При клетките няма измама, обикновено е при търговеца и често при измерването и .не случайно клетката вече е кутия. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Турските куфари на марка Estil са определено добри, такъв е средният ми, който ползвам от седем години за по-далечни места.

За да влезе в мярката, е добре куфарът да е мек, за да може да му се помогне при нужда. Пред гейта за Рим служител дал знак на брат ми да свием малко обема на лидлския от сто години за 60 лв. тогава, та преместихме някои неща в раниците.

Не меря куфар или раница, гледам да не са препълнени, да могат да се компресират за клетката на гейта.

• Харесвам 2
Публикувано:

Не помня кога последно съм го ползвал. Но знам, че проверявах специално да става за голям ръчен багаж и почти съм сигурен, че дори имаше нещо като стикер "Ryanair approved" или нещо от този род на самият куфар като дойде. И на сайта им си пише за кои авиокомпании е ОК:

https://www.americantourister.co.uk/airconic-spinner-4-wheels-55cm-aqua-green/128186-1013.html?cgid=cabin-luggage_all-cabin-luggage

image.png.44776129d84f06b4d3b853eb3b9c967a.png

Но и не помня да съм имал приорити и да са се пазарили, но явно и това става понякога...

Публикувано:
преди 10 часа, Radost1 каза:

И не, на ролетката не липсват сантиметри. Даже в къщи ми предложиха варианта да купим пристягащи колани , с които да пробваме да свием размера.

Първият сантиметър сякаш е с няколко мм по-малко. От снимката не може да се прецени.

На етикета на куфара пише "20% expandable", тоест до 20% може да се разшири. Теоретично 4см. може да се разшири. На твоите снимки изглежда, че е добре натъпкан и затова е издут и излиза извън рамката.

Публикувано:
Преди 1 час, Patrick K каза:

Първият сантиметър сякаш е с няколко мм по-малко. От снимката не може да се прецени.

На етикета на куфара пише "20% expandable", тоест до 20% може да се разшири. Теоретично 4см. може да се разшири. На твоите снимки изглежда, че е добре натъпкан и затова е издут и излиза извън рамката.

Ако ролетката е с няколко мм по-малко в първия см, то измереното ще е със същите мм по-голямо. Явно не е такъв случая, което си е притеснително от видимото измерване на самата мерилка. Ясно е, че ролетки и други подръчни не са особено точни, но в случая 5 мм отклонение на 20 см е много, та не бих винила ролетката. Съгласна съм и с Доктора, че сигурно много са мерили преди да направят стотици "кошарки" и това ме кара сериозно да се замисля за нови куфари, че и нашите са на ръба.

А за снимания куфар би могла да е такава ситуацията:Screenshot_20250415-122101_SamsungInternet.jpg.bc0510999559f5d5ea466c82e8e3bbd3.jpg

• Харесвам 1
Публикувано:

Дълги години ползвах куфар от типа на снимката. Колелата 2 бр. са вкарани в корпуса под основата и излизаха около 10 милиметра,  за стабилност имаше две крачета под 10 милиметра. Разтегаемата дръжка е до горната част и заема по-малко обем от примера по-долу, дръжката с която се носи е мека и ако не се ползва влиза в габарита на куфара. Никакъв джоб отпред или от страни нямаше и при необходимост пристягах с тънки меки ленти с велкро. Закупен беше от ТСМ, за съжаление не намирам снимка на същия модел, но мисля че е ясно. Габаритни размери 55х40х20 в плюс 5 милиметра. Мерил съм го в клеткит на много летища, не е имало проблем.

image.png                                                                image.png.ffde89c34cf1acc90d36f2a65065a30d.png                 

Ако някой попадне на подобен модел нека сподели.  Този е самсонайт, но не е добър заради джоба видим на първата снимка.      

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.