slujitel Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 Ще попитам за подробностите в цифри, защото не ги запомних, когато го разправяше. Едно, обаче е сигурно, нищо не е крил. Продавача купи също жилище със средствата и трябваше да са с доказан произход.
iMari Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 преди 24 минути , Niceday каза: Нотариалните такси са високи и повечето хора продават/купуват по данъчна оценка, та разликата спокойно може да е 100К За да бъдат нотариалните такси 100К, имотната сделка трябва да е на цена към 4 милиона. Данните са за София. Т.е. за разлика от 100К, между данъчна оценка и реална цена в нотр.такси може да се получи при поне 8 милн. цена на имот. Не, че няма и такива, но те не са водещи за пазара. Ако приемем една средна цена от 200 000 лева/100 000 евро за имот, нотр. такси, пак за София, са малко над 6 000лв. Като ги разделиш между купувач и продавач става по около 3 000лв на страна и никой не може с пръст да те бутне. Това е с около 1 500лв повече, отколкото при изповядване по данъч. оценка. Всеки си преценява ползите и рисковете. 6
slujitel Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 преди 2 минути , Мари Николова каза: За да бъдат нотариалните такси 100К, имотната сделка трябва да към 4 милиона. Данните са за София. Т.е. за разлика от 100К, между данъчна оценка и реална цена в нотр.такси може да се получи при поне 8 милн. цена на имот. Не, че няма и такива, но те не са водещи за пазара. Ако приемем една средна цена от 200 000 лева/100 000 евро за имот, нотр. такси, пак за София, са малко над 6 000лв. Като ги разделиш между купувач и продавач става по около 3 000лв на страна и никой не може с пръст да те бутне. Това е с около 1 500лв повече, отколкото при изповядване по данъч. оценка. Всеки си преценява ползите и рисковете. Продавача не плаща никакви такси, поемат се от купувача. 5 1
iMari Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 Ооо, въпрос на договорка. Това отдавна не е правило. 4 1
neuromancer Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 може Понеже аз не ги разбирам тия неща, всякакъв намек за някакво заобикаляне на закона ми светва червена лампичка, че е възможно да искат да ме прекарат и гледам всичко да е изрядно 4
hristov.hb Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 преди 18 минути , slujitel каза: Продавача не плаща никакви такси, поемат се от купувача. Закон за задълженията и договорите Чл. 186. Разноските за договора и другите разходи във връзка с прехвърляне на собствеността са за сметка на купувача освен при продажбата на недвижими имоти, при които разноските се заплащат от страните по равно. Отделен е въпросът, че на практика при повечето сделки с недвижими имоти, разноските се поемат от купувача. 5
slujitel Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 преди 5 минути , hristov.hb каза: Закон за задълженията и договорите Чл. 186. Разноските за договора и другите разходи във връзка с прехвърляне на собствеността са за сметка на купувача освен при продажбата на недвижими имоти, при които разноските се заплащат от страните по равно. Отделен е въпросът, че на практика при повечето сделки с недвижими имоти, разноските се поемат от купувача. Е, не съм чула продавач да плаща, но явно има и такива.
Niceday Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 преди 30 минути , Мари Николова каза: данъчна оценка, та разликата спокойно може да е 100К За разликата от 100К имах предвид разликата между действително платената сума и данъчната оценка. Мислех, че става ясно 🙂 * дано на някой да му е полезно инфото за нотариалните такси - аз прекрасно ги знам 🙂 преди 1 минута , slujitel каза: Е, не съм чула продавач да плаща, но явно има и такива. Има, познавам лично 🙂 4
Pantelej Putnik Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 преди 24 минути , neuromancer каза: може Понеже аз не ги разбирам тия неща, всякакъв намек за някакво заобикаляне на закона ми светва червена лампичка, че е възможно да искат да ме прекарат и гледам всичко да е изрядно Тук веднага се сещам за оня виц, където двама спрели човек с колело да го питат дали им е виждал овцете и т.н. и т.н. По едно време оня ги гледал, гледал и с недоверие им отвърнал: "Абе вие да не искате да ми откраднете колелото?!?" 🤣 1 3
AlexandraKo Публикувано: 28 юни, 2021 Автор Публикувано: 28 юни, 2021 преди 54 минути , Мари Николова каза: За да бъдат нотариалните такси 100К, имотната сделка трябва да е на цена към 4 милиона. Данните са за София. Т.е. за разлика от 100К, между данъчна оценка и реална цена в нотр.такси може да се получи при поне 8 милн. цена на имот. Не, че няма и такива, но те не са водещи за пазара. Ако приемем една средна цена от 200 000 лева/100 000 евро за имот, нотр. такси, пак за София, са малко над 6 000лв. Като ги разделиш между купувач и продавач става по около 3 000лв на страна и никой не може с пръст да те бутне. Това е с около 1 500лв повече, отколкото при изповядване по данъч. оценка. Всеки си преценява ползите и рисковете. @Мари Николова, мтного лесно се смятат - обикновено, таксите за общината+нотариалните, са къде 3% 3
iMari Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 преди 5 минути , AlexandraKo каза: @Мари Николова, мтного лесно се смятат - обикновено, таксите за общината+нотариалните, са къде 3% Могат да бъдат различни за различните населени места, затова е по-удобно ползването на подобен калкулатор, където отбелязваш населеното място. 4
Guinness Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 преди 5 часа, Alexander каза: Сигурно, аз чакам с нетърпение деня, когато няма да има плащане на ръка за нищо дори за 1лв. Знам, че има хора, на които не им допада идеята. И аз това чакам, ама няма да стане. В по-малките градове Cash is the King. Миналата година в Шумен един магазинер не ми продаде бира, защото поисках да платя с карта. Изрече нещо от сорта: "Това да не ти е София, бе, момче?!". А пресен пример имам от преди 2 седмици в ресторант в Копривщица. Поисках да платя на отделна сметка с карта, защото нямах пари в брой. Първо сервитьорката ми каза, че имат ПОС-терминал и не е проблем, но след като се е консултирала с управителката за тази толкова сложна процедура, дойде и ми каза, че шефът им е забранил да приемат плащания с карта за суми под 20 лева, защото плащали високи такси към банките. 2
iMari Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 преди 25 минути , Guinness каза: че шефът им е забранил да приемат плащания с карта за суми под 20 лева, защото плащали високи такси към банките. Поредица аналогични случаи в Бургас. 🙂 Само сумата беше по-малка - 10лв май беше.
Sju Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 преди 4 часа, slujitel каза: Пазарят, защото таксите на банките са такива, че колега се принуди да тегли всеки ден по незнам колко пари в брой от АТМ за да плати къща. Ходеше да тегли всеки ден в продължение на можеби седмица. Таксите на банката за теглене на пари в брой на каса са % от теглената сума и могат да възлязат на няколко стотин лева. Понякога тегленето на суми от банкомат може да е безплатно. преди 4 часа, Niceday каза: повечето хора продават/купуват по данъчна оценка Вероятно това е причината за тегленето на парите (разликата) в брой от колегата. 3
antea Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 стандартно таксата, която плащат за пос-терминал е около 1,4% от стойността на транзакцията, нормално е да им е неприятно да я плащат, но могат да си увеличат цените с подобен процент, или малко по-нисък, защото, доказано, пос-терминалните разплащания увеличават оборота аз лично почти никога и никъде не плащам в брой каквото и да било, ако някое място няма терминал, директно ме губи като клиент, важи както за дребни покупки от порядъка на 5-6 лв, така и за фризьори и зъболекари, нямам никакво намерение да подхранвам сива икономика с кешови плащания 10 1
stanimir Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 Прави се точно за да се спестят нотариални такси и при много близки и доверени хора в повечето случаи ще е безпроблемно ,но в останалите случаи си насилваш късмета. Все пак глупостта ходи по хората и когато някой се опари почва да псува "тая мошеническа държава".В България сакове с пари падат от балконите , та това ли... 3
slujitel Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 Не съм убедена, че продавач може да си позволи да получи над 10 000 лв в кеш за да се спестят нотариални такси. Какво ще ги прави после, ще ги тъпче в дюшеците ли? 2
antea Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 после ги ще прави като всички, на които като им погледнеш публичните отчети с много доходния бизнес са на загуби от години и излиза, че не могат да си платят тока и водата, а иначе харчат като разпрани 4 1
chandni Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 преди 4 часа, AlexandraKo каза: @Мари Николова, мтного лесно се смятат - обикновено, таксите за общината+нотариалните, са къде 3% Точно пък в община Пловдив 3% ти е само местният данък придобиване - било за недвижимо, било за движимо имущество. За прехвърляне на МПС с цена 20 000 лв местният данък ти е 600 лв, нотариалната такса 240,50 лв, ДДС - 48,10 лв, банков комисион 6 лв или общо 894,60 лв (почти 4.5%).
logist13 Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 Можеш да плащаш в брой и без да нарушаваш каквито и да е закони. Някой много се заблуждава ако си мисли, че основните измами се правят с разнасяни куфарчета с пачки, тези години приключиха отдавна. Всичко си минава през банките, които удобно си затварят очите, многократно доказано. Основната разлика между плащането в брой и с карта е това, че при плащане с карта вече ти се знаят и кътните зъби, всичките ти навици, покупки и т.н. И колкото и да си мислиш, че няма какво да криеш, на наша почва всичко може да се тълкува превратно и да ти докара сериозни неприятности. Пак прочетете внимателно как данъчните се разправяха примерно с Лозан Панов, който поне може да се защитава адекватно. Само, че дребни хора попаднали на радара по някакви причини нямат такива възможности... 8 1
AlexandraKo Публикувано: 28 юни, 2021 Автор Публикувано: 28 юни, 2021 преди 8 минути , logist13 каза: Можеш да плащаш в брой и без да нарушаваш каквито и да е закони. Някой много се заблуждава ако си мисли, че основните измами се правят с разнасяни куфарчета с пачки, тези години приключиха отдавна. Всичко си минава през банките, които удобно си затварят очите, многократно доказано. Основната разлика между плащането в брой и с карта е това, че при плащане с карта вече ти се знаят и кътните зъби, всичките ти навици, покупки и т.н. И колкото и да си мислиш, че няма какво да криеш, на наша почва всичко може да се тълкува превратно и да ти докара сериозни неприятности. Пак прочетете внимателно как данъчните се разправяха примерно с Лозан Панов, който поне може да се защитава адекватно. Само, че дребни хора попаднали на радара по някакви причини нямат такива възможности... За какви нарушения става въпрос, като срещу издадения касов бон , се плаща кеш, че не схванах ? Като плащаме в магазина кеш, това сива икономика ли е? В случая съм много съгласна, @logist13 - знаят се и пломбите на кътните зъби:))))) 8
Zaro Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 Преди 1 час, antea каза: стандартно таксата, която плащат за пос-терминал е около 1,4% от стойността на транзакцията Има различна такса в зависимост от това дали се плаща с дебитна или кредитна карта. С дебитна на доста места вече е 0,5%, с кредитна - 2%. Преди години в Гърция на много места вдигаха сметката с 2%, ако се плаща с карта. Тъпо е пред клиент да кажеш, че сметката му е с 2% по-висока, ако иска да плати с карта. Личното ми мнение е, че този, който ползва удобството да дадена услуга (в случая плащане с карта) трябва да заплати комисионата за това. Ако цената на продукт или услуга е 100 лева, не виждам защо продавачът трябва да получи 98, само щото клиентът иска да плати с карта. И за каква проблемна сива икономика говорите при КТБ, "половин милиард километра магистрали", студен резерв на един ВЕЦ и т.н.? Когато решим тези проблеми, сивата икономика ще изчезне от самосебе си. Докато сме се вторачили само в сивата икономика на дребния бизнес (който прибягва до нея по-често по принуда, а не за да си спести 50 милиона ДДС), другото няма да се оправи от нищото. Всичката Мара втасала, опряхме до касовата бележка за пакет солети. Големите финансови измами не стават с плащания в брой, а по банка! 100%! 12 2
stanimir Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 Няма държава която реално да се е справила с големите финансови измами,защото хората на едно определено ниво нямат интерес да го направят. Справка - скандалите около Креди Суис , Дойче Банк , Париба ... "панамските досиета' и т.н. Ние нищо ново не сме измислили. На техен фон КТБ и студения резерв са като детска игра. 2
AlexandraKo Публикувано: 28 юни, 2021 Автор Публикувано: 28 юни, 2021 преди 51 минути , chandni каза: Точно пък в община Пловдив 3% ти е само местният данък придобиване - било за недвижимо, било за движимо имущество. За прехвърляне на МПС с цена 20 000 лв местният данък ти е 600 лв, нотариалната такса 240,50 лв, ДДС - 48,10 лв, банков комисион 6 лв или общо 894,60 лв (почти 4.5%). Вярно ли, беше 2% и около 1% другите, излизаше към 3%. Вероятно са ги вдигнали - от две години, не сме купували нов имот и са ни издебнали:((((((Ама, скоро ще продаваме, та ще ги видим:( П.П. Сега ги проверих - декември 2019 са го вдигнали на 3:(
bad kid Публикувано: 28 юни, 2021 Публикувано: 28 юни, 2021 Всъщност 'удобството' е много повече за търговеца, отколкото за потребителите. Доказано е, че хората харчат повече и правят спонтанни ненужни покупки, когато не виждат физически парите, които дават. Едно е да имаш сума в портмонето, която намалява непрекъснато, друго е да извадиш една пластика (или смартфон вече) и да се цъкнеш за секунда. А и от друга страна търговецът според мен лесно може да си нагласи така цените, че разходът за терминала да се плати от клиента. 6
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега