Прескочи до съдържание

Адаптация към чуждите цени

Препоръчани мнения

С риск темичката ми да бъде отнесена като популярност от "Секс туризма" ми е интересна вашата гледна точка по един въпрос. Започвам директно с пример. 

В Холандия бирата, 250мл струва между 2 и 2.5 евро и като цяло нямам против да ги плащам, защото това е нормалната цена тук. От друга страна, никога не бих дал 9лв 500мл бира в България, дори в най-луксозното заведение при все че съм ги дал вчера в Холандия в пропаднала дупка. 

Същото и в Прага, там 0.5л генерално е около евро, в центъра да е евро и малко. Влезнахме в някакво заведение, с огромни пещерни сводове, глави на диви животни по стените, мечове разни рицарски, бе въобще атмосферата беше интересна. Но бирата вътре - 4 евро, на практика по-евтина от холандската, но и поне 3 пъти по-скъпа от приетото. Обърнахме се и си излезнахме. 

Предполагам просто не обичам да плащам повече, от колкото е нормалната цена за мястото...независимо колко е тази цена. В Норвегия и Швеция не бих имал проблем да си поръчам в най-пропадналия пъб бира на цена двойна на тази скъпата в Прага.

Не говорим само за бирата естествено, просто пример. Вие как сте, обръщате ли всички цени в левове за да добиете някаква представа колко плащате? Аз като цяло се информирам винаги какви са ориентировъчните цени, не само за да знам как да си планирам бюджета, но и да съм по-ориентиран в какви заведения да ходя и какви да избягвам. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Аз обръщам цените в лева и си го отчитам като голяма грешка, защото така всичко ми се струва адски скъпо. Надявам се, като попътувам повечко да се науча да ги потушавам тези напъни.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Според мен по-важното в случая е с какви пари разполагаш, а не какви са цените :D И аз принципно все гледам да съм на далавера, но понякога просто няма как. Приемаш, че стандартът е по-висок и си ок. Макар че доста неща в белите страни са даже по-евтини, отколкото в България. Мисля, че някъде бях споменал за градския транспорт в Хановер - карта за цялата градска мрежа при годишен абонамент излиза към 40 евро на месец, а в Бургас струва 83 лева!!! Качеството и обхвата на услугата изобщо няма да я коментирам.

И друго - когато се правят намаления, наистина са намаления, а не като тук лъжи-мажи :) Иначе услугите по принцип са по-скъпи /разни фризьори, обущари, таксита и т.н./, ама не може да очакваш същите цени като в Бг.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз като Елена в началото обръщах всичко в лв, но това си е бая натоварващо непрекъснато да смяташ кое колко би ти струвало. Напоследък изобщо не се замислям след 2рия-3тия час където и да съм.

По-скоро ми прави впечатление, че цените са горе долу като в БГ, само че в евро :)

Връзка към коментар

Никога не сравнявам цените в отделните държави, още по-малко ги обръщам  в левове. Не съм някакъв баровец, но ми е като принцип.

Оня ден ме питаха за дестинация, която съм посещавал: Няма ли да е скъпо? Няма ли да се набутам ако тегля от банкомат? Да пия ли бира ако е повече от 3 евро? Ами работиш хубава и платена работа, отиваш за 5 дни, наслади се и не мисли дали комисионата от банкомата ти е 50цента или 1 евро или бирата е 3 евро!

Естествено опитвам се да подхождам разумно (имал съм идентичен случай в Прага с бирата).

Изхождам от идеята, че така или иначе съм за малко и не бива да се лишавам от живителни неща като Бира, Вода, Ядене, разни други дреболии...

Малко се отклонявам от темата, но винаги гледам да се ориентирам къде ядат и пият местните, а не туристите. Работи безпогрешно в ценово отношение, а и атмосферата е по-автентична.

Редактирано от juliof
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

В мига, в който мина КПП "Калотина" или паспортна проверка на "Летище София", започвам да мисля в евро. Левовете ги забравям, дори имам навик да ги прехвърля в друго отделение в портфейла си. Принципно в Западна Европа разсъждавам за цените като за цени в България. Просто не умножавам по две и нещата винаги ми се струват по-евтини от България. Единственото място където не ползвам евро в мислите си е Лондон, но съм свързан с този град вече двадесет години и британската лира си ми е на сърце. Е, кофти ми става като трябва да платя 6-7 паунда за бира в местния пъб, но няма как - плащам и чакам следващото кръгче... ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В България например никога не съм пил кола или мин. вода над 2лв, обаче в чужбина се примиряваш и това е единствения начин да си изкараш хубаво.

Какъв всъщност ви е рекорда? Някой спомена тук за 10$, това още не ми се е случвало, но за Appletizer, пак безалкохолно ми се случи веднъж :)

Иначе 0.5мл мин.вода из Норвегия по 4 евро доста си ме дразнеше.

Връзка към коментар

Абе като сме се хванали на хорото, било то Норвегия, Швеция или Лондон, ще плащаме, няма как :) Въпроса ми по-скоро е може би в обратната посока, когато нещо е по-евтино отколкото сте свикнали, хм може би на мен ми е крива перспективата след като на практика съм свикнал тук, имаме късмет в България цените да са или равни или по-ниски от повечето места. 

Та, нека да го направя по-хипотетично, имаме дестинация, в която бирата би била 50 стотинки. Отивате ли в супер луксозното заведение, където е 2лв, цена на която сте свикнали, или бихте избягали от него с крясъци, защото е четири пъти по-скъпо от нормалното?

Връзка към коментар

Преди да тръгнем на път, сме наясно, че парите, които сме турили в джЕба, са вече похарчени! Тръгваме винаги с толкова, че да сме бели хора, иначе не тръгваме! И си харчим както на нас ни е кеф без да се замисляме.

Сещам се за една случка пред катедралата в Милано преди 10-тина години! Мотаем се с една приятелка и аз се запътвам да си харесам кафетерия в Галериите (или както там се казваха), а тя ме спира: не тука, бе! тука кафето е евро и половина! Ще ходим еди къде си! Викам й аз: ма ти луда ли си , кво ли? Тука ще си пия кафето, щото тука ми е кеф! :)

Редактирано от но нейм
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

И аз като пътувам го правя така, че да се чувствам бял човек. Направо ще ми се счупи кефа ако трябва да си броя стотинките. А и за какво съм там ако не мога да го изживея по начина по който ми харесва. 

Последната "набутка" беше на Тегел преди да литнем. Взехме си със жената бира от по 6 евро. Ако трябва да съм честен очаквах повече да ни одрусат :) Но пък си бях наумил да пия за последно и на летището една немска. Предпочитам да съжалявам за някоя такава "минавка", отколкото да се чудя дали е щяло да ми хареса.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не знам, ама ако някой е тръгнал към Норвегия, Швейцария и други подобни страни с висок стандарт, най-добре още от летището в София да остави всякакво намерение да обръща местните цени в български пари, че ще му се пръсне кратуната и накрая рискува да ходи по 20 км пеш на ден, да спи под мостовете и да се храни с корени :D Определяш си там някакъв бюджет, адекватен на местния стандарт, и този бюджет се следва неотклонно, без всичко да се обръща пресмята с еквивалента в левове. 

Иначе най-скъпата бира съм пил в Осло - идваше някъде около 18 лева за половинлитров наливен пикоч в някакъв посредствен бар. А най-евтината май беше в Кишинев - некви жълти стишки се падаше и се натаралянкахме подобаващо. Там определено разбрах как се чувстват чужденците, като дойдат в България. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Забавна случка по темата бира и цени.

Седнахме да гледаме мач с едни колеги (англичанин и италианец) в един бар в Цюрих мисля 2008 беше имаше някакво европейско ли световно ли, както и да е. Поръчахме си бири.

Платихме. По едно време англичанинът вика - абе аз ще се обадя на приятелката ми да й кажа, че пия по-скъпа бира от в Лондон. :D

Барът не беше скъп, нито цените надути - просто бирата в заведенията е между 5 и 7 швейцарски франка.

Без значение дали ресторантът е в малко село или в Цюрих.

Иначе и аз като Георги гледам да не плащам повече от нормалната цена за мястото. Но пък има места, където се замисляш дали да поръчаш втора бира - виж по-горе ;)

Връзка към коментар

С риск темичката ми да бъде отнесена като популярност от "Секс туризма" ми е интересна вашата гледна точка по един въпрос. Започвам директно с пример. 

В Холандия бирата, 250мл струва между 2 и 2.5 евро и като цяло нямам против да ги плащам, защото това е нормалната цена тук. От друга страна, никога не бих дал 9лв 500мл бира в България, дори в най-луксозното заведение при все че съм ги дал вчера в Холандия в пропаднала дупка. 

Същото и в Прага, там 0.5л генерално е около евро, в центъра да е евро и малко. Влезнахме в някакво заведение, с огромни пещерни сводове, глави на диви животни по стените, мечове разни рицарски, бе въобще атмосферата беше интересна. Но бирата вътре - 4 евро, на практика по-евтина от холандската, но и поне 3 пъти по-скъпа от приетото. Обърнахме се и си излезнахме. 

Предполагам просто не обичам да плащам повече, от колкото е нормалната цена за мястото...независимо колко е тази цена. В Норвегия и Швеция не бих имал проблем да си поръчам в най-пропадналия пъб бира на цена двойна на тази скъпата в Прага.

Не говорим само за бирата естествено, просто пример. Вие как сте, обръщате ли всички цени в левове за да добиете някаква представа колко плащате? Аз като цяло се информирам винаги какви са ориентировъчните цени, не само за да знам как да си планирам бюджета, но и да съм по-ориентиран в какви заведения да ходя и какви да избягвам. 

Аналогична случка в Прага, но не излезнахме. Кръчмата беше уникална, а нашата компания - ракиджии. Да се каже, че не обръщам внимание на цената - няма да е вярно. Но пък .. кеф цена няма. 

Въпросната вечер на излизане от кръчмата ни постлаха червеното климче и ни изпратиха с дълбоки поклони, защото ... изпихме сливовицата. Бяхме 6 човека, поръчахме 3 салати, 2 чаши вино, 3 порции уникални ребра и ... останалото до 250 евро сметка беше сливовица. То и с техните детски порции - 40 мл. нормалната, щото те нямали големи. Да им се неначуди човек. 

Избягвам да обръщам в левове, освен когато купувам валута. Не може да искаш и да очакваш да платиш същото в Прага, Виена или където и да е, колкото и в София, при положение, че тук газиш в калта. 

До известна степен разликите в цените се дължат на разликата в заплащането на човешкия труд. Неслучайно разликите в магазините са значително по-малко, но когато се намеси човешкият труд, нарастват. 

Информирането за цените е друга история, това си е задължително, най-малкото за да си предвидиш бюджета. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Вие как сте, обръщате ли всички цени в левове за да добиете някаква представа колко плащате? Аз като цяло се информирам винаги какви са ориентировъчните цени, не само за да знам как да си планирам бюджета, но и да съм по-ориентиран в какви заведения да ходя и какви да избягвам.

В общи линии и аз съм на този принцип. Как беше - "В Рим - като римляните".

Е, правя си някаква ориентировъчна сметка, но човек ако тръгне да мисли за всеки сантим - ще си отрови екскурзията. :wacko:

Гледам да не се изхвърлям с неразумни харчове , но пък като ми се е допила чаша вино  на Шан-з-Елизе, едно кафе на площада при Арена ди Верона ... -  ми ще седна и ще си поръчам, нищо че две преки в страни е много по-евтино. Все пак - веднъж се живее и човек няма да фалира от едно по-скъпо кафе или бира.

По принцип сметката с еврото е лесна, щото нали е почти 1 към 2 с лева, по-кофти е например с унгарския форинт - иди смятай на ум 1 към 147 :D

Иначе, разбира се, е дразнещо, когато някой се опитва да те прекара само защото си в чужда страна и нещо не си много добре ориентиран в обстановката!  Както казва един приятел: "Абе тия май ни взеха за туристи :angry: !"  (не че не сме точно такива :D )

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Всичко предварително смятам, после нищо не мисля, само се наслаждавам. Не ми трябваше много време да достигна тази точка. Друга тема е цифровото изражение на заплатите ни в евро. :)   

Връзка към коментар

Eeee като каза сливовица се сетих за една случка от далечната 2004, когато бяхме на проект в Братислава.

Та бяхме си харесали една "Унгарска" кръчма (в кавички, понеже името беше нещо унгарско, ама всичко унгарско се изчерпваше с гулаша) и си ходехме в нея често да вечеряме.

Една вечер се оказа, че имаме двама рожденници и решихме да отидем там, понеже си знаехме менюто, а и вече там ни познаваха, а и имаше туршия - това става малко преди Нова година.

Съответно се започна по стар БГ обичай - колко сте-толкова, ама ще станем повече, ама тва ама онова накрая събрахме 2 или 3 маси и се почнаха поръчките за напитките.

Брои едната рожденичка - една двойна сливовица, две двойни сливовици, три, четири... абе я дайте една бутилка...

Сервитьорката първо се опули :blink: , после взе да се чуди как да запише поръчката, после взе да си говори с бармана и като я донесе и отперихме въпроса - имате ли още една бутилка че чакаме още хора :blink: .

Но не ни постлаха килимче де.

От Братислава само хубави спомени имам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Никога не обръщам цените в BGN, това е грешка според мен и ще се развали кефа от консумацията.

А като инфо на площад Каталуня в Барселона една наливна бира и кола по литър обаче,  25Е. На терасата на хотел Мирамар с чуден изглед към пристанището San Miguel-а мисля беше 6 или 6.50Е. Но кеф цена няма, нали? ;)

Връзка към коментар

Общо взето гледам да не обръщам, освен ако е лесно и става автоматично като лев-евро.

Иначе сега както живея в Бразилия, където и да отида ми е евтино. Като бяхме в България, жената се възмути как може бразилските орехи и ананасите да са по-евтини в България, отколкото тук... За детски стоки накупихме бая, щото цените бяха наполовина. Даже столчета за кола мислех да взема, ама се отказах със съжаление, защото мъкненето е трудно...

Иначе съм доста стиснат, но не се лишавам от нищо, което съм решил че ми трябва или го искам. Т.е. много мразя да плащам повече, отколкото струва нещо, ако мога да го намеря лесно по-евтино.

Нещо май не се изразих разбрано, но подкрепям Георги от първия пост. И бих платил тройно за бира, ако е във ресторант с фадо например и аз съм отишъл да слушам фадо. Ако не искам да слушам фадо, не бих платил толкова.

Връзка към коментар

Все си мисля, че човек винаги трябва да си направи сметката добре. Изобщо не ми влияе на кефа факта, че сравнявам какво е в БГ и какво в чужбина. Това е за мен практичен и разумен подход. Милиардерите затова са милиардери, защототеглят чертата за всичко, не мисля обаче, че не си правят кефа, като пресмятат какво, колко, на кого и защо.

Типичен пример от онзи ден - летището във Варшава - дютито - гледам любим парфюм -  Terre D' Hermès - за 100 мл цената му беше 603 злоти, което е 300 лева!!!, е извинявайте, в БГ цената му за 100 мл на парфюма е около 150 лв. Направи ми впечатление, че и в моловете из Варшава, парфюми под 230 злоти, т.е. 100 лв - няма - за 50 мл малките разфасовки. Дали са с по-добро качество - нямам представа. Помня как преди време от Виенското летище взех един Армани, който се измирисваше за около час...

И тъй като не си изкарвам парите като ги бера от дърветата, а работя достатъчно отговорна работа, каквато е да приспиваш и събуждаш хора, то не изпитвам нито срам, нито угризения за направена добре сметка. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ние много се забавляваме като сме някъде в чужбина да си говорим в лева. Примерно много се забавлявахме в Исландия - колко е латето? Я да видя- ами 550 ...лева  :D  или бутилката вино - 2800 ..лева. Голям купон!

Винаги така си говорим, последно в Лондон попаднахме в магазин всичко за един паунд - Паундланд се казваше и там все казвахме - абе на това какво му плащаш - 1 лев :P

• Харесвам 1
Връзка към коментар

:lol:

Извинявам се. Прочел съм "жени" вместо "цени"   :)

За цените е лесно - не сравнявам чуждите с нашите, а си правя сметката в съответствие с това, дето го нося в джобчето. Тръгвал съм на път и с много изпилен бюджет, и с доволно щедър...

:)

Все си мисля, че човек винаги трябва да си направи сметката добре. Изобщо не ми влияе на кефа факта, че 

И тъй като не си изкарвам парите като ги бера от дърветата, а работя достатъчно отговорна работа, каквато е да приспиваш и събуждаш хора, то не изпитвам нито срам, нито угризения за направена добре сметка. 

Ей, братче... аз ако взема да плащам на жена ми за приспиването и събуждането, къде ще му излезе краят, бе?! :D

Анестезиолог ли си? :)

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Извинявам се. Прочел съм "жени" вместо "цени"   :)

За цените е лесно - не сравнявам чуждите с нашите, а си правя сметката в съответствие с това, дето го нося в джобчето. Тръгвал съм на път и с много изпилен бюджет, и с доволно щедър...

:)

Ей, братче... аз ако взема да плащам на жена ми за приспиването и събуждането, къде ще му излезе краят, бе?! :D

Анестезиолог ли си? :)

И аз така отначало ...  :D

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.