Argentique Публикувано: 27 февруари Публикувано: 27 февруари В шок съм!!! преди 4 минути , ven62 каза: Ако съм познал (почти) , може ли дължимата бира да бъде заместена с кафе/капучино? Записвам - @ven62 - кафе и капучино! 5 1 1 1
iMari Публикувано: 27 февруари Публикувано: 27 февруари @ven62, брех, ти в темата "познай откъде е снимката" не си бил толкова бърз и активен! 😄 А ако коментарите в тази тема продължат да свързват бирата с пейзажа по този толкова докосващ, лиричен начин както го представят @домосед и @Брани, страхувам се, че ще започна да я следя с интерес. 😍 1 2 6
ven62 Публикувано: 27 февруари Публикувано: 27 февруари преди 1 час, Argentique каза: В шок съм!!! Записвам - @ven62 - кафе и капучино! преди 1 час, iMari каза: @ven62, брех, ти в темата "познай откъде е снимката" не си бил толкова бърз и активен! 😄 А ако коментарите в тази тема продължат да свързват бирата с пейзажа по този толкова докосващ, лиричен начин както го представят @домосед и @Брани, страхувам се, че ще започна да я следя с интерес. 😍 Това е защото се чувствам виновен пред @Argentique за недомлъвките (лигавенето) ми в класическата тема "познай откъде е снимката" по отношение на един друг римски театър в Кадис. Заменям и кафето за поднесено и прието извинение. 2 1
Брани Публикувано: 27 февруари Публикувано: 27 февруари преди 1 час, iMari каза: @ven62, брех, ти в темата "познай откъде е снимката" не си бил толкова бърз и активен! 😄 А ако коментарите в тази тема продължат да свързват бирата с пейзажа по този толкова докосващ, лиричен начин както го представят @домосед и @Брани, страхувам се, че ще започна да я следя с интерес. 😍 Всички знаят за сериозните нива на Величие, които съм постигнал в много насоки ... Едно от тях е по пътя на изкуството, поезията и възвишеността като цяло. А това винаги ме поставя на един сериозен пиедестал, високо над обичайните дайнърс-консумеризъм и експедия-далавери🙂
Брани Публикувано: 27 февруари Публикувано: 27 февруари преди 2 часа, Argentique каза: Не, бирата е местна и се явява своеобразен фокус на снимката, който свързва самата снимка както с локацията, така и с уникалния момент във времепространството, който обединява минало, настояще и бъдеще и който никога няма да се повтори... Btw, никога не съм била на Женския пазар и вероятно някакъв нюанс в отговора ми убягва... Често и на мен ми убягват нюанси от моята мисъл, но съм свикнал да се уповавам на Силата и да не размишлявам много откъде идват. 🙂 За да подплатя с фото довод поетичното ми твърдение от по-горе, прилагам снимка от обяда ни с колеги в неособено симпатичен столичен квартал (тя и самата столица като цяло не води много по показателя симпатичност) и това как една бира добавя изтънченост и мечтателност дори и в най-сивата градска среда … 7
master_of_germs Публикувано: 27 февруари Публикувано: 27 февруари преди 2 часа, ven62 каза: Девойката ми прилича на италианка/французойка. След кратка справка в google се спрях на бира перони (извадих късмет, че почнах с италианските бири) После пак google ми каза за градчето Vigevano (за мен тотално неизвестно). Но после прочетох, че преместили бизнеса в Рим. И сега, ако е Рим, има толкова много емблематични сгради... Добре де, да предположа - Колизеума Виджевано наистина е тотално неизвестно място. И може би най-незаслуженото такова в цяла Италия. Аз за бирата не знаех, но Виджевано е световен център на обувната промишленост. Там е първата обувна фабрика в света. Но не заради това си струва да се посети. Аз поне за по-красив ренесансов площад не се сещам 🙂 5
Argentique Публикувано: 27 февруари Публикувано: 27 февруари Преди 1 час, ven62 каза: Заменям и кафето за поднесено и прието извинение. Прието е, но кафето може да остане, щом съм обещала. Ето още една снимка от там. Бутилката е с неизяснена собственост. Май не съм пила повече от три бири за всичките ми ходения в Италия, защото с храна предпочитам друго. А без храна там някак не се получава. 😄 Единият път – със сигурност във всеизвестната пицария в Чита Алта в Бергамо, която въобще не харесвам за разлика от всеобщите мнения. @master_of_germs, какво си дирил във Виджевано? Или правиш проучвания? 5 1
ven62 Публикувано: 27 февруари Публикувано: 27 февруари преди 4 минути , master_of_germs каза: Виджевано наистина е тотално неизвестно място. И може би най-незаслуженото такова в цяла Италия. Аз за бирата не знаех, но Виджевано е световен център на обувната промишленост. Там е първата обувна фабрика в света. Но не заради това си струва да се посети. Аз поне за по-красив ренесансов площад не се сещам 🙂 Сиена? Всъщност, не знам дали е точно ренесансов. 2
Otnesen Публикувано: 27 февруари Публикувано: 27 февруари Да въведа ред в темата след целия спам... Микс сейшелски и индийски Тази е австралийска. Тези от плажа специално са правени за група приятелчета, които ги получават между 15 и 16 часа в работен ден.... 🙂 12 1 1 1
Брани Публикувано: 27 февруари Публикувано: 27 февруари преди 28 минути , Otnesen каза: Да въведа ред в темата след целия спам... Микс сейшелски и индийски Тази е австралийска. Тези от плажа специално са правени за група приятелчета, които ги получават между 15 и 16 часа в работен ден.... 🙂 Имах приятели, точно като тебе! Вече нямам … 4
Argentique Публикувано: 27 февруари Публикувано: 27 февруари В Тайланд изпих някакво невъобразимо за мен количество бира -- по 1-2 на ден без Ланта, че тамошните мюсюлмани бяха много добри в алкохолните коктейли. Но на повечето места на бирите им слагат ръкави против стопляне (не вършат) и не съм снимала. Големият Чанг е 600 и няколко мл. Последния ден тъкмо попаднахме на богат избор за дегустация и точно тогава продажбата на алкохол била забранена навсякъде в страната. Но канабис се продаваше свободно. 🤔 Тази тъжна дата е 12 февруари, някакъв будистки празник. 7
Otnesen Публикувано: 27 февруари Публикувано: 27 февруари преди 29 минути , Брани каза: Имах приятели, точно като тебе! Вече нямам … Винаги са много превъзбудени ,като им прат преди 31 минути , Брани каза: Имах приятели, точно като тебе! Вече нямам … Винаги реагират радостно на тези мой снимки и ме наричат нежно на едни приспособления за управление на автомобил ,намиращи се в краката на шофьора..... 7
Argentique Публикувано: 27 февруари Публикувано: 27 февруари преди 32 минути , Otnesen каза: Винаги реагират радостно на тези мой снимки и ме наричат нежно на едни приспособления за управление на автомобил ,намиращи се в краката на шофьора..... Интересно, а жените на красиви снимки обикновено пращат сърца и никога не ползват технически термини. 🤔 1
Джимбо Публикувано: 28 февруари Публикувано: 28 февруари Дегустацията в Индокитай продължава.... обаче Сайгон води по точки на Камбоджа 🥂 5 1
zon Публикувано: 1 март Публикувано: 1 март На 27.02.2025 г. в 14:12, ven62 каза: Сиена? Всъщност, не знам дали е точно ренесансов. Да, ренесансов е, но по-късно са трансформирали част от площада и се намесил и бароковия стил. Спойлер Piazza Ducale (Vigevano) — Wikipédia Пиаца Дукале е името, дадено на главния площад на община Виджевано в Ломбардия. Истинско бижу на Ренесанса, той е построен по време на управлението на Лудовико Сфорца, известен като Ил Моро (в годините 1492 - 1494), който го смята за преддверието на своя замък. Контекст Лудовико Сфорца обяви намерението си да възстанови Пиаца дел Мерканти, площада на търговците на 3 май 1492 г. Този нов площад трябваше да бъде достоен за присъствието на херцога и неговите придворни, подходящ за magnitudo et dignitas на принца. Богато украсен, той трябва да може да посреща изтъкнати посетители, като същевременно запазва икономическата си функция. Виджевано е важно място в търговията с вълна, чиято индустрия Лудовико се опитва да развие. Кампанията за преобразуване започва през 1492 г. Старите къщи са разрушени, дворецът на Подеста е разрушен и възстановен1. Инженерът, който отговаря за проекта, изглежда е Амброджо Ферари, който отговаря за доставката на материали и надзора на работата. Архитектите вероятно са били Александро да Кремона, който е преустроил двореца Подеста, и Браманте, въпреки че няма документация, която да потвърди това. Само стилът и декорът ни позволяват да предположим това1. Основната функция на този площад е да изрази властта на херцога на Милано. Намаляването на общинския дворец до незначително място по протежение на площада и доминирането на замъка показват желанието на херцога да скъса с общностното минало и да извика Римската империя чрез архитектурните форми и бюстовете на императорите, които го украсяват. Там ясно се проявява властта на княза. Описание Поява под ръководството на Лудовико Сфорца Дълга 134 метра и широка 48 метра, тя е построена по проект на архитекта Донато Браманте. По времето на Лудовико Сфорца площадът вече е затворен от три страни от дворци с портици и непрекъсната, изрисувана с фрески фасада, аркадите поддържани от 84 колони с различни капители всяка. Четвъртата страна беше заета от две триумфални арки на пресечната точка на настоящите виа дел Пополо и виа Силва, докато дълга каменна рампа - която започваше от центъра на площада - позволяваше на конници и колесници да имат достъп до замъка, чийто кортил е разположен на 7 метра по-високо1. Размерът на площада е прекалено голям в сравнение с този на малкия град. Построен е за две години, рекордно време, като се има предвид, че много сгради трябваше да бъдат разрушени, за да се отвори градът. Той е свързан с югозападния си ъгъл с галерията, която води към замъка и е доминиран от високата входна кула, построена от Браманте1. Дългите аркадни фасади на сградите се поддържат от колони, поддържащи полукръгли арки с рисувана архитектура отгоре. Архиволтът е увенчан със сложен фриз, горният корниз носи прозорци с полуколони във формата на канделабри, които поддържат горния фриз с големи окули в оста на прозорците. Използването на свещници като колони около прозорците принадлежи на ломбардския архитект Джовани Антонио Амадео, който ги е използвал в Charterhouse на Павия. Окулите, от друга страна, предизвикват стила на Браманте1. Площадът е украсен с бюстове на велики фигури от римската история, херцозите Висконти и Сфорца, поставени в кръгли надписи над колоните с надписи и поговорки. Тази подредба отразява фасадата на Charterhouse на Павия. По желание на Лудовико Сфорца, формата на площада напомня римския форум. Мащабът му и стилът на триумфалната арка, която го затваря, напомнят за архитектурата на Витрувий, на която Браманте е бил добър познавач. Въпреки размера си, той остава наистина джудже от масивния силует на замъка1. Текущ външен вид Сегашната архитектурна форма е проектирана от архитекта епископ Хуан Карамуел и Лобковиц през 1680 г. От източната страна фасадата на Дуомото, в напълно бароков сценографски ефект, се простира в извивка по цялата ширина на площада. Площадът е, както в Quattrocento, заобиколен от дворци с аркадни портици, с пиано нобиле със сводести прозорци, увенчани с таванско помещение, отворено с окулус. Всички сгради са покрити с жива живописна украса. Премахват се рампата за достъп до замъка и двете триумфални арки. От тази дата до периода на Наполеон се нарича Пиаца дел Дуомо. През първата половина на 18 век австрийските окупатори инсталират на площада статуята на Свети Йоан Непомук. Между 1903 и 1910 г., по време на мащабен реставрационен проект, фрагменти от стенописи от Quattrocento от периода Сфорцеско - скрити от боя от 17-ти век - са открити и подчертани от художника от Виджеван Казимиро Отоне. Настилката на площада е с плочки от бял и черен гранитогрес от етрека Тичино, докато уличните лампи от чугун са направени през 1911 г. Piazza Ducale все още остава основният достъп до Castello Sforzesco на Vigevano (it) и до внушителната назъбена кула на Bramante, която може да се изкачи до върха и да се насладите на панорамна гледка към целия град. Ще се ходи във Vigevano :)) чудесно място за разходка наблизо до Милано. Благодаря на Мастъра и Венчо за идеята! 2 1
ven62 Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март преди 9 часа, zon каза: Да, ренесансов е, но по-късно са трансформирали част от площада и се намесил и бароковия стил. Скрий Piazza Ducale (Vigevano) — Wikipédia Пиаца Дукале е името, дадено на главния площад на община Виджевано в Ломбардия. Истинско бижу на Ренесанса, той е построен по време на управлението на Лудовико Сфорца, известен като Ил Моро (в годините 1492 - 1494), който го смята за преддверието на своя замък. Контекст Лудовико Сфорца обяви намерението си да възстанови Пиаца дел Мерканти, площада на търговците на 3 май 1492 г. Този нов площад трябваше да бъде достоен за присъствието на херцога и неговите придворни, подходящ за magnitudo et dignitas на принца. Богато украсен, той трябва да може да посреща изтъкнати посетители, като същевременно запазва икономическата си функция. Виджевано е важно място в търговията с вълна, чиято индустрия Лудовико се опитва да развие. Кампанията за преобразуване започва през 1492 г. Старите къщи са разрушени, дворецът на Подеста е разрушен и възстановен1. Инженерът, който отговаря за проекта, изглежда е Амброджо Ферари, който отговаря за доставката на материали и надзора на работата. Архитектите вероятно са били Александро да Кремона, който е преустроил двореца Подеста, и Браманте, въпреки че няма документация, която да потвърди това. Само стилът и декорът ни позволяват да предположим това1. Основната функция на този площад е да изрази властта на херцога на Милано. Намаляването на общинския дворец до незначително място по протежение на площада и доминирането на замъка показват желанието на херцога да скъса с общностното минало и да извика Римската империя чрез архитектурните форми и бюстовете на императорите, които го украсяват. Там ясно се проявява властта на княза. Описание Поява под ръководството на Лудовико Сфорца Дълга 134 метра и широка 48 метра, тя е построена по проект на архитекта Донато Браманте. По времето на Лудовико Сфорца площадът вече е затворен от три страни от дворци с портици и непрекъсната, изрисувана с фрески фасада, аркадите поддържани от 84 колони с различни капители всяка. Четвъртата страна беше заета от две триумфални арки на пресечната точка на настоящите виа дел Пополо и виа Силва, докато дълга каменна рампа - която започваше от центъра на площада - позволяваше на конници и колесници да имат достъп до замъка, чийто кортил е разположен на 7 метра по-високо1. Размерът на площада е прекалено голям в сравнение с този на малкия град. Построен е за две години, рекордно време, като се има предвид, че много сгради трябваше да бъдат разрушени, за да се отвори градът. Той е свързан с югозападния си ъгъл с галерията, която води към замъка и е доминиран от високата входна кула, построена от Браманте1. Дългите аркадни фасади на сградите се поддържат от колони, поддържащи полукръгли арки с рисувана архитектура отгоре. Архиволтът е увенчан със сложен фриз, горният корниз носи прозорци с полуколони във формата на канделабри, които поддържат горния фриз с големи окули в оста на прозорците. Използването на свещници като колони около прозорците принадлежи на ломбардския архитект Джовани Антонио Амадео, който ги е използвал в Charterhouse на Павия. Окулите, от друга страна, предизвикват стила на Браманте1. Площадът е украсен с бюстове на велики фигури от римската история, херцозите Висконти и Сфорца, поставени в кръгли надписи над колоните с надписи и поговорки. Тази подредба отразява фасадата на Charterhouse на Павия. По желание на Лудовико Сфорца, формата на площада напомня римския форум. Мащабът му и стилът на триумфалната арка, която го затваря, напомнят за архитектурата на Витрувий, на която Браманте е бил добър познавач. Въпреки размера си, той остава наистина джудже от масивния силует на замъка1. Текущ външен вид Сегашната архитектурна форма е проектирана от архитекта епископ Хуан Карамуел и Лобковиц през 1680 г. От източната страна фасадата на Дуомото, в напълно бароков сценографски ефект, се простира в извивка по цялата ширина на площада. Площадът е, както в Quattrocento, заобиколен от дворци с аркадни портици, с пиано нобиле със сводести прозорци, увенчани с таванско помещение, отворено с окулус. Всички сгради са покрити с жива живописна украса. Премахват се рампата за достъп до замъка и двете триумфални арки. От тази дата до периода на Наполеон се нарича Пиаца дел Дуомо. През първата половина на 18 век австрийските окупатори инсталират на площада статуята на Свети Йоан Непомук. Между 1903 и 1910 г., по време на мащабен реставрационен проект, фрагменти от стенописи от Quattrocento от периода Сфорцеско - скрити от боя от 17-ти век - са открити и подчертани от художника от Виджеван Казимиро Отоне. Настилката на площада е с плочки от бял и черен гранитогрес от етрека Тичино, докато уличните лампи от чугун са направени през 1911 г. Piazza Ducale все още остава основният достъп до Castello Sforzesco на Vigevano (it) и до внушителната назъбена кула на Bramante, която може да се изкачи до върха и да се насладите на панорамна гледка към целия град. Ще се ходи във Vigevano :)) чудесно място за разходка наблизо до Милано. Благодаря на Мастъра и Венчо за идеята! Венчо няма принос, но с удоволствие се включвам по този начин в тази тема. 2
MayaS Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март Айде и аз да не остана по назад с Виетнамските бири. 5 1 1
zon Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март На 27.02.2025 г. в 11:11, ven62 каза: Ако съм познал (почти) , може ли дължимата бира да бъде заместена с кафе/капучино? Девойката ми прилича на италианка/французойка. След кратка справка в google се спрях на бира перони (извадих късмет, че почнах с италианските бири) После пак google ми каза за градчето Vigevano (за мен тотално неизвестно). Но после прочетох, че преместили бизнеса в Рим. И сега, ако е Рим, има толкова много емблематични сгради... Добре де, да предположа - Колизеума Как да нямаш принос? От твоето разследване изкочи Vigevano и след това Мастъра веднага се включи за площада му. 2
Topfly Публикувано: 3 март Публикувано: 3 март Today, March 1st, Iceland celebrates Beer Day, or Bjórdagur. The day commemorates the end of the 74-year ban on beer in Iceland in 1989. Skål! 6 1
Джимбо Публикувано: 3 март Публикувано: 3 март Днес попаднах на една камбоджанска пантера, донякъде го докарва го на дядо си Гинес. Наздраве за празника !🥂 6
Джимбо Публикувано: 4 март Публикувано: 4 март Днес обратно във Виетнам /Хой Ан/ че бирата им по-добра от Камбоджанската 🙂 5
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега