Прескочи до съдържание

1 седмица в Емилия-Романя


Spqr

Препоръчани мнения

Започвам темата, където ще представя отделни детайли от предстоящето пътуване в рамките на седмица за региона Емилия-Романя. Wizz летят до Болоня, дотук добре, но като че ли е с цел трансфериране за някое по-популярно място и гастрономическото сърце на Италия остава леко встрани. Махаме с ръка, стига вече, Емилия-Романя е на ред. Заслужава си посвещението, нали... 

 

Организация:

Регионът е удобен за пътуване с влак. Bologna Centrale е една от най-големите ж.п. гари в Италия по пътникопоток и като цяло е най-добрият вариант за нощуване. Другата опция е Римини. С моите хора, с които ще пътувам, не сме по морските дестинации, но е удобен за Сан Марино, за Урбино (не е в Емилия-Романя), както и за Равена. Обмисляхме разпределението на нощувките да е Болоня:Римини - 5:2, но след още умуване се намери добра оферта със стабилно намаление в Airbnb за 7 дни, което наклони везните за Болоня. Важно е да се уточни, че при 5 или 6 нощувки излиза по-скъпо, отколкото 7 дни :). Знам, че не е логично, но така излезе сметката за този апартамент.

 

Това е първият ми съвет: при планиране на минумум 7 нощувки в региона и желание да използвате Airbnb, не ги разбивайте по отделни градове. А направо си търсите за целия период в един апартамент.

 

Програма: пиша дните, защото са важни пли планирането.

събота - пристигане следобед и Болоня;

неделя (първата неделя от месеца са безплатни музеите в Италия, но кои точно е добре да се провери) Болоня до обяд, Модена до вечерта;

понеделник (тогава пък не работят музеите) Сан Марино 4-5 часа - Римини няколко часа;

вторник - Равена цял ден (не влиза в безплатните музеи, иначе щеше да е неделя);

сряда - Ферара цял ден или до късен следобед и след това няколко часа в Болоня;

четвъртък - Болоня до обяд и следобяд Имола + концерт на ACDC;

петък - Парма цял ден или 3/4 + невидяно от Болоня;

събота -  2 часа в Болоня и прибиране.

 

Планирането на програмата не е окончателно. Примерно Имола едва ли си заслужава да се посети при едноседмичен маршрут, но в случая няма как. От друга страна Болоня е разкъсана, но пък ако е цял ден някои из между Ферара, Парма и Модена ще бъдат със съкратен маршрут. Именно за въпросните три града ми е чуденката и като че ли Модена е по-компактна и затова лекичко ще бъдат изрязана с някой и друг час.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Добре балансирана програма, но дали все пак един рент-а-кар няма да се яви по-удачен вариант за придвижване от пътуването с влак? Аз също съм фен на железопътния транспорт в Италия, но съчетано с посещение на Имола за концерт на AC/DC, бих помислил за вариант автомобил от логистична гледна точка...

Връзка към мнение

но съчетано с посещение на Имола за концерт на AC/DC, бих помислил за вариант автомобил от логистична гледна точка...

 

За съжаление няма нощни влакове по линията Имола-Болоня, но пък има организирани стотици автобуси от цяла Италия, а и няма как да не се изпият по няколко бири. Понеже се очакват 65 000/70 000 души ще видим как ще го организират в 68 000 град. Иначе автомибилъе добра опция, но в случая влаковете са по-практични.

 

Продължавам с практичната информация. Карти на градовете със забележителности, които съм намерил до този момент.

Болоня - https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z7XbcPS9chis.ky5dU70KID-c&msa=0&ll=44.499628,11.347675&spn=0.028406,0.054846

 

Равена - https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z7XbcPS9chis.kj9Wy35sgsJU&msa=0&ll=44.419743,12.202892&spn=0.014222,0.027423

 

Равена Класе - https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z7XbcPS9chis.k_YIQLQCNu3w&msa=0&ll=44.39258,12.236195&spn=0.056916,0.109692

 

Ферара - https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z7XbcPS9chis.kFg-m92KgRug&msa=0&ll=44.836578,11.616411&spn=0.028241,0.054846

 

Ако намеря още карти ще допълня бройката. Ако някое услужливо магеланче има, да не се спотайва, а да праща линка  ;).

 

Цени на влаковете в евро на човек еднопосочно. 

Видове R - Regionale; I - Intercity; F - Freccia. За I и F се изисква ранно закупуване, за да бъдат на тези цени. За R на място.

 

Модена - 3.75 R

Римини - 9 F или 9.5 R

Сан Марино - автобус 4.5

Равена - 7.1 R

Ферара - 4.6 R

Парма - 7.1 R или 9 F

Общо около 36 - 38 евро на човек в една посока. Двупосочно 70-75 евро, което си е немалък разход, но пък има доста обикаляне.

 

В Модена F е доста по-скъп за сметка на R и то за няколко минути разлика. В други като Римини F е даже малко по-евтин от R, но при предварително резервиране. В трети като Парма има 2 евро разлика в цените за 20 минути разлика.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аферим, Бояне, много вдъхновяваща програма. Ако по това време не бях в Тоскана, щях да се запиша на твоята програма. Такваз добра екскурзия в района отдавна не бях виждал, така че ако има умни туристически агенции, трябва да ти я откраднат.

Чакат се отчети от тебе, не скатавай, а преди да тръгнеш не е лошо да видиш музикантите от Емилия-Романя, сред тях има големи имена от италианския рок: http://it.wikipedia.org/wiki/Categoria:Gruppi_e_musicisti_dell%27Emilia-Romagna

 

Ако пък родните "туристи" не те слушат, зарежи ги, хвани влака от Болоня за Флоренция, слез в Арецо и бегом към Капрезе Микеланджело на поклонение.

 

Със здраве! :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз, като услужливо магеланче пускам две карти. :)

 

Равена -  Ravenna Map.pdf

 

Болоня -  mappa456x305eng2.pdf

 

И понеже съм лично заинтересована ще следя темата с интерес.

На мен ми предстои през лятото два пъти по седмица в любимата Италия, включително и в Емиля - Романя. :)

 

 

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Ето още малко карти и брошури от мен:

 

Римини

 

Rimini.pdf

 

Rimini-centro.pdf

 

rimini-riccione-2013.pdf

 

rimini-sanmarino.pdf

 

rimini-sanmarino-orario2015.pdf

 

 

Равена

 

ravenna-2013.pdf

 

ravennantica-eng.pdf

 

ravenna-unmosaicodiarteecultura-eng.pdf

 

 

 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Колегата всичко е описал,дори и аз който съм бил 3-4 пъти в Емилия Романа не мога да допълня кой знае какво.:-))

Сещам се само за Музея на Енцо и Дино Ферари в Модена.Той може да се посети отделно (или в пакет) с този в Имола.Всъщност той се води и като музей на автомобилостроенето в областта.Има различни модели на Мазерати,Алфа Ромео,Ферари.Помещава се до родната къща на фамилията Ферари.На много удобно място е,само на 500 метра от гарата на Модена.(стига се пеша от гарата).Буквално на 300 метра от него пък се намира шоу рума на Мазерати,на "Понте Мазерати."

Само на 12-15 км от летището на Болоня пък се намира завода,шоу рума и малкият музей на Ламборгини в селцето Санта Агата.Друг завод и музей е този на моторите Дикати,който се намира в рамките на Болоня(на около 3-4км от гарата).Самата Болоня е меката на кулинарията на Италия(северна).Пълна е с месарнички,магазини за зеленчуци,сирена и много приятни ресторанти(които са евтини на фона на тези в Рим,Милано,Флоренция)

В Модена е задължително да се посетят магазините за "ИСТИНСКИ" оцет от Модена.(оптимален за джоба и вкуса е отлежалият м/у 8 години и 15 години).Има и организирани посещения на фабрички за оцет.Около самата Модена се намират едни от най-добрите мандри за производство на "Пармиджано".Лично аз препоръчвам отлежалия 24-30 месеца.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Направих една карта на Забележителностите на Равена.

Постарах се за всяка забележителност да дам линк, работно време и цена.

 

Ако се сещате за още места, които да бъдат включени, давайте идеи и ще ги допълня. :)

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

В Болоня ми се стори, че сте пропуснали маршрута с прочутите арки до "Сан Лука". И едно лично мнение: Емилия Романя се смята за кулинарната столица на Италия. Едно посещение на мандра за пармиджано, или място, където правят прошуто крудо или оцет балсамико е по-запомнящо се от това да посетите всички музеи в Болоня например. Също така, след като сте базирани в Болоня, проучете кои са най-добрите джелатерии в града (не всички са в центъра), някои са изключителни.

Ако някой предпочита варианта за придвижване с кола, вместо с влак - при този вариант се получават забавяния на околовръстното на Болоня, вземете ги предвид, особено в почивни дни през лятото. А и почти всички изброени градове имат ZTL - зона с ограничен трафик, влизането в която носи мноооого сериозни глоби, затова пак трябва се паркира относително встрани от забележителностите.

Редактирано от Дориана
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Мислих да понатрупам линкове и да ги пусна. Относно Равена, доста добър и информативен блог.

 

Сан Витале

 

Сант Аполинаре ин Класе

 

За другите забележителности в Равена може да ги намерите в блога.

 

Този канал в youtube също му "хвърлям по едно око" за изкуство и архитектура. Сан Витале, Сант Аполинаре ин Класе, Гала Плацидия

 

Видяло се, пътят е магелански пътеводител... 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Е, няма да е тези дни. След повече от месец вероятно ще бъде реализиран. За кои градове ти трябва инфо? 

Връзка към мнение

Е, няма да е тези дни. След повече от месец вероятно ще бъде реализиран. За кои градове ти трябва инфо? 

:(

Като за начало събирам Равена(май само тя е в Емилия Романя) и Сан Марино, а може и Урбино, и Анкона.

Това е за този месец, а после ще имам други мераци. :lol:

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Мари,

 

Моля подробно да споделиш за Урбино и Сан Марино. Ние от Ареззо пътьом към Сан Марино ще го посетим за половин ден. Ще нощуваме в Сан Марино.

Връзка към мнение

Мари,

 

Моля подробно да споделиш за Урбино и Сан Марино. Ние от Ареззо пътьом към Сан Марино ще го посетим за половин ден. Ще нощуваме в Сан Марино.

Кога ще е вашето пътуване?

Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Е то за Сан Марино няма кой знае какво да се чете. Едва ли щеше да е популярна дестинация ако не бяха двата фактора: живописното разположение и самостоятелна държава.

 

Римини има по-значимо и за мен по-интересно наследство.  Кеф ти римски паметници, кеф ти Фелини. Доста неща се въртят около него. Този квартал Сан Джулиано е интересен и с рисунките си - паметни сцени от творчеството му. А тук може да се види турът на Фелини.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ураа, и аз си имам билети за Болоня. Купих ги импулсивно, сега предстои да реша какво да се прави в района. Да запълвам пропуските в Тоскана или да остана в региона. На първо време, някой може ли да препоръча място за хапване в Болоня, че предишният път от разтреперване от глад се натресохме на доста разочароващ туристически капан.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

В мама-та на няколко пъти хвалиха това:

Pizzeria Ristorante Il Portico

Via Augusto Righi, 11
40126 Bologna. 

 

И това: http://www.polpetteecrescentine.com/

Редактирано от Bliss
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз пък хвалех това. Някой спомена, че веднъж са ходили, но нямало топла кухня. Обаче явно са били в часове не за хапване, знаете ги как са италианците. Три пъти вече съм сядала тук и всеки път имаха уникални неща, току-що приготвени.

http://www.panevinoesandaniele.com/menu

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Собствен опит от преди десетина дни - нощувахме в Болоня в хотел Амадеус (http://www.booking.com/hotel/it/amadeus-bologna.bg.html?aid=368032)

Хареса ми, особено за парите които бях платил. 4 звезди, с безплатен паркинг

Намира на 5-10 минути от летището с кола и 15-20 минути с градски транспорт от историческия център на града. Автобусната спирка е до хотела.

Та там има ресторант (беше пълен, чакахме да се освободи маса) и храната много ни хареса. даже правят отстъпка за гостите на хотела. Вечеряхме двама човека с преяждане + няколко чаши вино за около 25 евро.

 

Историческия център на Болоня в момента е разкопан и правят ремонти. 

 

По темата: Не прочетох да се споменава Маранело и музея на Ферари. Намира се на тридесетина километра от Болоня. Караше ми се ферари, но от музея казаха, че пистата им в момента не работи.

post-3293-0-36563300-1433518883_thumb.jpg

 

Ако някой много държи да направи някое завойче може да се възползва от другите фирми наоколо. Цената започва от 80 евро за 10 минути. Каките се навъртат пред музея и колкото по-късно отидете и повече се дърпате, толкова повече отстъпки ще ви направят. Аз не исках да карам из улиците и не се съгласих, ама колкото за спорта изслушахме обещанията на каката :) Ние бяхме там след 17 часа и стигнаха до безплатен видео клип на карането (иначе цената май беше 20 евро) и безплатен сувенир (не знам колко струва).

 

Още нещо. В прехода от Тоскана до Болоня пресякохме планината не по магистралата, а го направихме по пътя Лука-Маранело. Е, красиво си е. Много зелено, много планина, селца и много гледки. Пътя не е лош, особено ако го сравнявам с българските, но имайте предвид, че на места е като прохода Шипка и са необходими няколко часа, особено ако спирате по-често.

 

 

post-3293-0-27455700-1433518558_thumb.jpg

 

post-3293-0-68649500-1433518688_thumb.jpg

 

post-3293-0-96526800-1433518955_thumb.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

 Едно посещение на мандра за пармиджано, или място, където правят прошуто крудо или оцет балсамико е по-запомнящо се от това да посетите всички музеи в Болоня например.

А дали някой може да сподели координати на такива места?

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.