JazzMaster Публикувано: 13 декември, 2018 Сподели Публикувано: 13 декември, 2018 преди 9 минути , sndos каза: Благодаря, както народът е казал "Кьорав карти не играе" 🙂 Дано обаче да може да се пързаля! 😀 Малка двусемейна група с деца откриваме коледно 22-29 дек., района на Sella Ronda и кой докъдето може наоколо. Да не е толко позаглъхнала темата... Айде наточени... кантове и приятни пързалки! 3 Връзка към коментар
sndos Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 (редактирано) преди 20 часа, JazzMaster каза: Дано обаче да може да се пързаля! 😀 Малка двусемейна група с деца откриваме коледно 22-29 дек., района на Sella Ronda и кой докъдето може наоколо. Да не е толко позаглъхнала темата... Айде наточени... кантове и приятни пързалки! Снежен и слънчев ски сезон на всички! Доломитите са любима ски-дестинация. Много ми се иска и лятото да ги посетя. В края на януари ще ходим до Червиня-Зермат, живи и здрави! Редактирано 14 декември, 2018 от sndos 4 Връзка към коментар
JazzMaster Публикувано: 31 декември, 2018 Сподели Публикувано: 31 декември, 2018 (редактирано) Тъкмо се прибрахме от коледната ски-ваканция в Доломити. Като цяло чудесно, не беше твърде натоварено, въпреки очакванията ми за задръстени писти. Разбира се ски-обиколката Sella Ronda е магнит и се посъбира народ, но не чак до степен да те откаже. Аз този път не го въртях този тур, правил съм го за 1 ден в двете посоки и смело твърдя, че е повече возене по лифтове за сметка на качествено пързаляне, но забавното му са гледките и разбообразието. Отидохме за 1 ден до Marmolada, че не бях ходил Гледка впечятляваща към групата Sella, една дълга писта до долу, обаче през цялото време духаше кофти вятър снегояд, оголва пистата до леда и не беше голям кеф. Става за "отмятане". Разбира се Saslong, пак "за отмятане" Пистата е много гот като разнообразие на терена, само че сума ти народ също иска "да отмята", та състоянието освен че няма как (и нужда де) да е като за състезанието, става и изровено. Добре е да се мине рано сутрин, но тоя път го давахме "квот` и когат` стане". Приятно ме изненада зоната San Pelegrino, има всичко: писти за лежерно каране, за натоварване, при ясно време е целодневно огряна от слънце, широко. "Колегите" ги мързеше да отделят 20-30 мин. път с кола до там, та ходих сам, случих на чудесен ден, съвсем слабо натоварване. До обяд карах "на вафли", това не помня да ми се е случвало. Това вече е снимка от следобяд, когато се уморих и преместих "на лекото". И задължителната забавна тоалетна "не помня къде" За храненето няма какво да ви разправям, вие си знаете.... Италия. За мен е особен кеф сутрин към 10, след няколко юркания да изпия едно бързо еспресо където видя приятна хижа-кафене-ресторантче. Има някъкъв особен чар в това. Минах два различни прохода (отиване/връщане), passo Pordoi около скалите Grupo Sella и passo San Pelegrino, много приятно е да се връткаш по тия пътчета, въпреки че е бавно. Гледките си заслужават. Поздрави и успешна зима на скиорите! (И на нескиорите!) Редактирано 31 декември, 2018 от JazzMaster 10 1 Връзка към коментар
Neargale Публикувано: 2 януари, 2019 Сподели Публикувано: 2 януари, 2019 (редактирано) На 12.01.2017 г. в 22:50, ivooo каза: “...та дано повечко хора се престрашат.” Наскоро и аз разбрах, че животът тече бързо и без обратен билет. Приспана от уюутния битовизъм на офиса, съм пропуснала да хвана влака (или ските) навреме. Е воала - ще хващам ските за първи път този февруари в района на Skiwelt! Благодаря за чудесните насоки и линкове, както винаги много полезни за ориентиране в напълно нова за мен област. Представям си, че ще е почти като да летиш... Надявам се, страстта към живота да няма възрастови ограничения. 😁 Редактирано 2 януари, 2019 от Neargale 4 1 Връзка към коментар
Пешо Петров Публикувано: 10 януари, 2019 Сподели Публикувано: 10 януари, 2019 On 12/31/2018 at 8:58 AM, JazzMaster said: ... За мен е особен кеф сутрин към 10, след няколко юркания да изпия едно бързо еспресо където видя приятна хижа-кафене-ресторантче. Има някъкъв особен чар в това. ... Ние откакто се светнахме, че кафето е на цената на бирата, кафе не пием! Много скали по снимките, на каква височина сте били? 1 1 Връзка към коментар
JazzMaster Публикувано: 11 януари, 2019 Сподели Публикувано: 11 януари, 2019 (редактирано) Кафе струва 1,20-1,50. Еспресо. Бира струва 3-4 кинта, не знам как ги сравняваш. Аз не се водя от цената на едното-другото за да си избера напитка. По време на пързалка алкохола ми влияе зле, дори и бирата. Ползвам я след пързалката. "Многото скали" е изгледа от терасата на горна станция Marmolada, 3265м.ндм.в. Редактирано 11 януари, 2019 от JazzMaster 5 Връзка към коментар
JazzMaster Публикувано: 17 януари, 2019 Сподели Публикувано: 17 януари, 2019 От 20-и се набутваме в многото сняг на Заалбах-Леоганг-Хинтерглем ... и кой до където стигне...⛷ 1 Връзка към коментар
JazzMaster Публикувано: 30 януари, 2019 Сподели Публикувано: 30 януари, 2019 (редактирано) Е набутахме се, но само в снега, което беше добре! Зоната Заалбах-Леоганг-Хинтерглем не ме изкефи, главно заради струпването на народ (дори в този период), иначе всичко си е наред със самата зона. Но поради гужвата, на която се натъкнахме, аз и някои колеги не й дадохме втори шанс. Други колеги, които я извъртяха почти цялата, бяха частично доволни от гл.точка на народ по трасетата. 1 ден на ледника Капрун, хареса ми, нямаше много хора, 3-4 отлични писти (някой ще каже малко са), но за "изрязване" и умора на мат`ряла бяха идеални. Останалите без забележки. Е, по-малък ледник от Хинтертукс е, но за 1 ден пързалка е идеален. Истинската ми находка беше Хохкьониг: https://www.hochkoenig.at/en/vacation.html Няма струпване на народ, някак си много уютна и китна, от първия час прекаран там ме спечели. Отделихме й 2 дни, за да я обиколим цялата. Чудесни кръчми! Специално ми хареса за настаняване Maria Alm, като една от точките на тази зона, делодневно огряване от слънце, широко, просторно, леко хълмисто Един ден в Zell am See, и тази зона ми хареса, нещо като Витоша за Софиянци, ама работи! Цекооууу, чуваш ли де***(й зората). Пак има от всичко като писти + много приятни кръчми, абе ние по време на тая ваканция се движихме основно по точките с нож и вилица на картата. 😀 Снимка за "зеето", че останалото е видео-материал с вътрешнозаводски хумор и се самоцензурирам (баш кат`българските телевизори) Последния ден валеше сняг, по-точно прашолеше (по Банския речник), решихме да видим зоната Kitzski от южната страна, демек без да стигаме до самия Китцбюел, отделно че там щеше да е зор с паркинатето, в този ден бяха изместили спускането от СК. Даже гледахме в една кръчма състезанието заедно с австрийци. Всеки си "държи за неговия", но уважава всеки останал, защото знае каква мъка и усилия е спускането. Ми въпреки времето тая южна част на Киц ми хареса, пак има от всичко, пак нямаше гужва, само крака да имаш! И добре изрисувана врата на тоалетна, става ми фетиш вече с готините врати на тоалетни 😜 Като цяло беше жестоко, голяма заслуга има също компанията, не спряхме да се хилим.... Храната биваше, като аз лично не им ям надениците и шницелите. Последните са ок, но са ми тежки с тая панировка. От преди им харесвам една супа с топка жълти сирена вътре, засища, дава нужната течност (бульона е готин). И с това човек може да продължи пързалката, иначе кат` се натъпче (като колегите) и го "пиши дъждовен". Неприятно: кафето във всякви разновидности хем двойно по-скъпо от италианското, хем смотано пак в сравнение с тяхното. Редактирано 30 януари, 2019 от JazzMaster 7 2 Връзка към коментар
Пешо Петров Публикувано: 30 януари, 2019 Сподели Публикувано: 30 януари, 2019 Ъ-ъ, да си дойдем на думата за цената на кафето и бирата :). Явно в Италия нещата са малко по-различни, не съм се катерил там нагоре. Благодаря за ревюто за Хохкьониг, толкова да е близо до мястото, където спим а до сега не я бяхме погледнали, обикновено по-на запад от Флахау не ходим. Явно ще е тази година :). 1 Връзка към коментар
sndos Публикувано: 4 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 4 февруари, 2019 Завърнахме се от Червиня - Зермат. Изкарахме чудесно, много ни хареса. Имахме всякакво време, предимно много студ (около минус 20 постоянно) в ски-зоната от италианска страна. Отвори се и "прозорец" и два дни карахме и на Зермат - страхотно място за ски. Правят се сериозни изкачвания с гондоли (над 1000 м) и дълги спускания. Общо взето постоянно си над 2 000 м. и достигаш до почти 4 000 м. Много ни хареса спокойствието и на двете ски зони, където си бяха почти частни писти. Иначе ценово в Италия си е по-скъпо от Австрия, а в Швейцарско съвсем. За първи път платих ски карта над 100 лв на ден (Червиня - Зермат 120 лв. на ден). Самите градчета от италианска страна малко ми се сториха като от времето на соца, но Зермат си е чудесен. В края на краищата италианската кухня компенсира всичко :) Внимавайте с колите под наем, защото от Rhodium (JoyRent) Cars на Малпенза ни дадоха две коли с летни гуми и беше голям фън по снежните пътища. Добре, че имахме вериги, че поне сглобихме гръцка зимна гума, както казват по Банско :) Евентуална дестинация за следващата зима - Val Thorens в 3те долини, живи и здрави :) 5 Връзка към коментар
aleksandrina Публикувано: 4 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 4 февруари, 2019 Зермат = Цермат? Връзка към коментар
sndos Публикувано: 4 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 4 февруари, 2019 преди 3 часа, aleksandrina каза: Зермат = Цермат? Май зависи от езика, не съм сигурен ама за едно и също градче става дума. 1 Връзка към коментар
dankatar Публикувано: 13 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2019 (редактирано) Tъкмо се завърнахме от Кицбюел. Бяхме само с жена ми......, по-добрия вариант според мен. Страхотно време, страхотни писти за всеки вкус и възможност, уникални лифтове . Определено бихме се върнали там........дори само заради тръпката да пусна още няколко пъти Щтрайф 🙂 Редактирано 13 февруари, 2019 от dankatar 6 1 Връзка към коментар
JazzMaster Публикувано: 13 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2019 преди 21 минути , dankatar каза: Бяхме само с жена ми......, по-добрия вариант според мен. Винаги е по-добрия вариант 😉, добре че имаш (надявам се) караща жена със сходни умения, и "крака", и хъс! А още (по-) добър вариант е 2-3 семейства примерно... ама ся...да оставим философиите... преди 33 минути , dankatar каза: заради тръпката да пусна още няколко пъти Щтрайф Щрайф, Саслонг, Гран Риза, "онази" във Венген и прочие.... изпитваш ли "нещо" като ги пускаш? Аз не, или ми харесва пистата, или не. "Магията" в която ги обвиват е свързана по-скоро с разнообразен/труден терен и то за спускане или суперГ, заедно със "стогодишното" им задължително присъствие в календара на СК. Ние нямаме шанс (дори да имаме умения, а аз нямам) да ги пуснем дори подобно на "майсторите", спускане без необходимата сигурност е абсурд. Слаломче, ала-бала... става... и до там. Киц обаче е чудесна зона, както впрочем и повечето алпийски! Помня, че се бяхте наточили в седмицата 19-26 януари с провеждането на състезанията, явно сте сменили периода. Връзка към коментар
dankatar Публикувано: 13 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2019 преди 1 минута , JazzMaster каза: Винаги е по-добрия вариант 😉, добре че имаш (надявам се) караща жена със сходни умения, и "крака", и хъс! А още (по-) добър вариант е 2-3 семейства примерно... ама ся...да оставим философиите... Щрайф, Саслонг, Гран Риза, "онази" във Венген и прочие.... изпитваш ли "нещо" като ги пускаш? Аз не, или ми харесва пистата, или не. "Магията" в която ги обвиват е свързана по-скоро с разнообразен/труден терен и то за спускане или суперГ, заедно със "стогодишното" им задължително присъствие в календара на СК. Ние нямаме шанс (дори да имаме умения, а аз нямам) да ги пуснем дори подобно на "майсторите", спускане без необходимата сигурност е абсурд. Слаломче, ала-бала... става... и до там. Киц обаче е чудесна зона, както впрочем и повечето алпийски! Помня, че се бяхте наточили в седмицата 19-26 януари с провеждането на състезанията, явно сте сменили периода. Изпитвам някак си тръпка като карам по тези писти, дори леко и на слаломче. Да видиш стартовата къщичка, през която са минали поколения велики скиори, да минеш през места на които се чудиш с минути как летят с по над 100 км/ч. Някак си ме зарежда положително. Относно датите, сменихме ги, първо за да изчакаме природата да се повъзтанови от снежния капан и второ заради евентуалната лудница покрай провеждането на състезанието. И в крайна сметка уцелихме 6 безветрени и безоблачни дни. Най- странното е, че след Вал Гардена миналата година и сега ,незнам къде ми хареса повече 🙂 Но със сигурност и двете места са адски красиви и внушителни 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 13 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2019 преди 54 минути , dankatar каза: Tъкмо се завърнахме от Кицбюел. Бяхме само с жена ми......, по-добрия вариант според мен. Страхотно време, страхотни писти за всеки вкус и възможност, уникални лифтове . Определено бихме се върнали там........дори само заради тръпката да пусна още няколко пъти Щтрайф 🙂 Много хубави снимки и явно сте си прекарали чудесно! Връзка към коментар
JazzMaster Публикувано: 13 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2019 (редактирано) преди 13 минути , dankatar каза: след Вал Гардена миналата година и сега ,незнам къде ми хареса повече 🙂 Но със сигурност и двете места са адски красиви и внушителни Доломитите като част от Алпийската верига са с особен чар/присъствие, различно от всичко останало. В Австрия ми е да кажем..."еднакво" по ски-зоните, върховете и зъберите ми са "еднакви" и вече дори не ми правят впечатление. Доломити обаче завинаги са ми в предпочитанията за гледки, не ми омръзват. Цитат заради евентуалната лудница покрай провеждането на състезанието. В случай че някой друг път ти се случи нещо някъде "покрай състезание", да си знаеш: лудница няма и ако не си на лифта, който обслужва пистата със състезанието, няма и да разбереш, че има. Киц е особено събитие, заради споменатото вече, но и там няма лудница извън града и прилежащите му няколко съседни на града паркинги. Проверих го лично, баш в деня на спускането бяхме, но на южните писти (и паркинги), спокойно, та спокойно... Редактирано 13 февруари, 2019 от JazzMaster 1 Връзка към коментар
Neargale Публикувано: 13 март, 2019 Сподели Публикувано: 13 март, 2019 (редактирано) Wunderbar! 😃 Освен че сбъднах дългогодишна мечта, го направих по възможно най-великолепния начин. Както се казва на езика на киното заснех един основен кадър, наричан „мастър”, един достатъчно изразителен кадър, в който се развива цялата сцена отначало до край. Запечатах в съзнанието си величието на австрийските Алпи. В най-високата точка на красивата долина Brixental, можете да се насладите на очарователен ски курорт, закътан 794 м. надморска височина. Китното тиролското село Brixen im Thale разположено в една от малкото долини, която е отворена от двете страни. Ледниците са причинината долината да образува форма на купа. Тревните склонове на Бриксентал са сгушени между каменистите склонове на Wilder Kaiser и снежните върхове на Hohe Tauern. Brixen im Thale е разпръснат по главния път, което е за сметка на очарованието на селото, но благодарение на това предлага удобна връзка с останалите курортни села и лифтове в ски комплекса. В северната част на този ваканционен курорт се намира планината Hohe Salve, която е известна с „вятърната арфа” на върха. На юг се намират планините Нахцълберг и Гайсберг. Съставен от девет села, SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental е един от най-големите и модерни ски курорти в Алпите. Brixen im Thale е чудесна отправна точка на комплекса, осигуряващ директен достъп до повече от 284 км. ски писти, перфектно подготвени всеки ден, както и 21 спускания. От едната страна на селото можете да карате в посока Westendorf, а от другата можете да карате ски до известни места като Ellmau, Söll и Scheffau am Wilder Kaiser. Ски курортите Кирхберг и Кицбюел също могат да бъдат достигнати бързо и лесно. Ето по такива писти летях! 🤩 Летенето е процес, при който един обект се движи през атмосферата или извън нея без да се докосва до друга повърхност. Освен карането на велосипед, това е другият похват на придвижване, който свързвам с летенето. Оказа се изключително приятно, когато да можеш да му контролираш посоката и скоростта. Независимо дали сте начинаещи, карате ски само за удоволствие, опитен скиор или сте любител на зимната красота и апреските - може да се забавлявате наистина добре. В комплекса има 77 уникални хижи с тераси за слънчеви бани, хубава бира или топъл обяд. Редактирано 13 март, 2019 от Neargale 6 1 Връзка към коментар
sndos Публикувано: 20 август, 2019 Сподели Публикувано: 20 август, 2019 Макар и посре лято ама вече се почва планиране на ските за следващата зима. Първоначалният план са Трите долини във Франция. Очертава се да е скъпо ама се опитваме да намерим нещо по-приемливо. Ще съм благодарен да споделите впечатления и идеи оттам. Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 20 август, 2019 Сподели Публикувано: 20 август, 2019 преди 20 минути , sndos каза: Макар и посре лято ама вече се почва планиране на ските за следващата зима. Първоначалният план са Трите долини във Франция. Очертава се да е скъпо ама се опитваме да намерим нещо по-приемливо. Ще съм благодарен да споделите впечатления и идеи оттам. Зоната е огромна . Май е най голямата свързана зона в света с над 600 км писти . Долините са както подсказва името 3 успоредни , като Мерибел е в средата . Отляво и отдясно са Куршевел и Вал Торенс . Тук трябва да се отбележат 2 неща . Първо по селата горе в долините има много хубави къщи , шалети и хотели , а във Вал торенс излизат направо на пистите ,но цените им въобще не са приятни . И второ зоната е много голяма и ако искате да облазите и трите долини качествено , най добре е да се ситуирате около средната - Мерибел . Ако сте в някоя от крайните риска да се убиете от бързане докато стигнете от едната крайна до другата е много голям или да се прибирате с такси . Ски картите , когато се взимат примерно за седмица не са много по скъпи от тези в Австрия или Италия , но цените в ресторантите по пистите са направо отвратителни . В населените места ресторантите също са скъпи . Ама то какво може да очакваш от тикви дето си кръщават селата Куршевел 1950 и Куршевел 1650 , вместо Горен и Долен Куршевел примерно🙂 . От всичко казано мястото за търсене на квартира е селцето Brides-les-Bains . Под средната долина е и лифт го свързва нагоре със ски зоната . Има множество апартаменти , селф кетъринг настанявания , хранителни магазини , пекарни , както и хотели разбира се. Неудобство е че лифта до горе е около 30-40 мин . Ако не ви се носят ските до апартамента/хотела срещу няколко евро може да се оставят заедно с обувките на гардероб на началната станция. Като заключение . + Зоната е прекрасна огромна висока е и винаги е с много сняг . - Въпреки ценита хора има доста . - Съоръженията са ок , но можеха да си поглезят гостите с по някоя пътека на равните участъци вместо да се бута човек. - Скъпите ресторанти по пистите правят не много разумно застояването в тях . При нас поне това си е част от кефа. Ако сте по млади някой сандвич или патронче в раничката не е лоша идея 🙂 3 Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 20 август, 2019 Сподели Публикувано: 20 август, 2019 Между Куршевел и Мерибел . Вал Торенс и разни други от там Пак ми се доходи . 8 Връзка към коментар
temporary Публикувано: 13 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2019 Аз да питам - някой спускал ли се е из Андора? Да разкаже и да препоръча? Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 13 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2019 преди 1 час, temporary каза: Аз да питам - някой спускал ли се е из Андора? Да разкаже и да препоръча? страница назад от въпроса. 1 Връзка към коментар
Neargale Публикувано: 14 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2019 преди 17 часа, temporary каза: Аз да питам - някой спускал ли се е из Андора? Да разкаже и да препоръча? Точно същия въпрос мислех да задам, но ми се стори, че доста от пътешествениците тук не са особено въодушевени от Андора, за разлика от мен. Неотдавна ми се случи да посетя Андора (с автомобил) през май и много ми допадна атмосферата. Макар и за един ден, радвам се, че успях да се докосна до това закътано като орлово гнездо място. Струва ми се, че ще ми допадне и за ски ваканция. 🙂 Ако някой има повече информация за зимна ваканция, ще е чудесно да я сподели. Всъщност, разбирам, че полети до там няма - https://visitandorra.com/en/visitor-information/how-do-i-get-to-andorra/get-to-by-plane/ Ето малко информация, която открих: https://www.grandvalira.com/en/ski-encamp Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 14 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2019 преди 44 минути , Neargale каза: Точно същия въпрос мислех да задам, но ми се стори, че доста от пътешествениците тук не са особено въодушевени от Андора, за разлика от мен. Неотдавна ми се случи да посетя Андора (с автомобил) през май и много ми допадна атмосферата. Макар и за един ден, радвам се, че успях да се докосна до това закътано като орлово гнездо място. Струва ми се, че ще ми допадне и за ски ваканция. 🙂 Ако някой има повече информация за зимна ваканция, ще е чудесно да я сподели. Всъщност, разбирам, че полети до там няма - https://visitandorra.com/en/visitor-information/how-do-i-get-to-andorra/get-to-by-plane/ Ето малко информация, която открих: https://www.grandvalira.com/en/ski-encamp Ами написал съм цял роман 2 страници назад. Май добре съм се ориентирал да не пиша от известно време. Лишено от смисъл занимание. 3 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега