Брани Публикувано: 5 януари, 2021 Сподели Публикувано: 5 януари, 2021 Не че съм някакъв капацитет по ски-курортите де, ама за сръбските бях чувал преди 58 минути , ivooo каза: Предполагам си погледнал тук . И при мен сайта не се отваря , но имат фейсбук . И Разказ на нашенец от 2015 . Всеки повод е добър да се отбие човек в Македония ( тази година не знам как е ) на жълта ракия и шопска салата 😀 . Днес от Ястребците . Много слънце и почти никакви хора . Пистите са позаледени , та който ходи да погледне кантовете 😀 . Не че съм капацитет по ски-куророртите де, за сръбски знаех, ама за македонски не бях чувал. Добре е да се има предвид. Догодина де 🙂 Връзка към коментар
maatin Публикувано: 8 януари, 2021 Сподели Публикувано: 8 януари, 2021 На 5.01.2021 г. в 20:14, Suunto каза: Малко да раздвижа темата, че сме баш в сезона, а си седи без нови мнения. Чудейки се къде да мръдна тази зима, без да се налага да си правя пет пср теста на отиване и поне още толкова на връщане, попаднах на неизвестния за мен ски курорт Попова шапка в Македония. Сайтът им не се отваря, хотелите не могат да се резервират през букинг, има няколко останали лифта от югославко време - въобще пълна екзотика. Без майтап, на снимки изглежда много красиво, четох, че има и условия за фрийрайд, а лифтът качва на 2500 м., откъдето може да се качи един връх наблизо. Та сериозно се замислих... досега не съм бил в Македония, а ако по пътя видя още нещо (Каньона Матка, Осоговския манастир) и ще стане чудна екскурзийка. Някой от форума бил ли е на гореспоменатото място и има ли впечатления? Другият въпрос е изисква ли се още пср тест за връщане от Македония? Доколкото прочетох, те не ни искат. Поздрави! Попова Шапка е много добро място за freeride и най-вече за cat skiing. В момента цените са ги вдигнали малко, но въпреки това може би са най-добрите въобще. Аз съм ползвал eskimo като фирма и в момента цената е 220 евро на ден с включено спане, храна и между 5-10 качвания с ратрака или 180 евро на ден без нощувка:). Като се отиде на място обаче е по-евтино и има още една две фирми, така че може да се разпита. Хотелите в самия курорт могат да се запазват през booking, но повечето са доста зле. Лифт картата иначе е 1000 денара (32 лева) , и човек може да се попързаля за ден-два при хубаво време, а там е доста хубаво. PCR тест се изисква само на връщане от Македония и там струва горе долу колкото с София. На 5.01.2021 г. в 22:25, ivooo каза: Предполагам си погледнал тук . И при мен сайта не се отваря , но имат фейсбук . И Разказ на нашенец от 2015 . Всеки повод е добър да се отбие човек в Македония ( тази година не знам как е ) на жълта ракия и шопска салата 😀 . Днес от Ястребците . Много слънце и почти никакви хора . Пистите са позаледени , та който ходи да погледне кантовете 😀 . Били сме по едно и също време , но аз държах да ме брули на Маркуджиците:)) 3 Връзка към коментар
maatin Публикувано: 8 януари, 2021 Сподели Публикувано: 8 януари, 2021 Някой ако е решил да ходи в Швейцария може да следи тук: https://www.myswitzerland.com/en/planning/transport-accommodation/travel-to-switzerland/where-and-when-is-what-open/#open 4 Връзка към коментар
mitaka Публикувано: 21 януари, 2021 Сподели Публикувано: 21 януари, 2021 Планирам следващата седмица да отскоча до Сърбия(Бабин зуб). Прочетох, че не се изисква PSR при влизане в страната, но след като се върнав България дали ще трябва да се карантинирам или да правя PSR? Връзка към коментар
Гост Публикувано: 21 януари, 2021 Сподели Публикувано: 21 януари, 2021 Parsenn - Klosters Davos. За пръв път се докосвам до писти в Швейцария - и изобщо извън България, както и за пръв път се докосвам до ски от 25 години 🙂 - и съм безкрайно очарована! Противоепидемични мерки се спазват сериозно - като изключим гондолите. Тълпата беше изумителна - когато видях опашката, кротко припаднах - нямах си на идея как ще ни извозят до Parsenn, но го сториха сравнително бързо. Kакто е факт, че всички бяха с маски, правилно поставени. Доколко помагат при липсваща дистанция е друга опера... Условията за каране са разкошни! Връзка към коментар
JazzMaster Публикувано: 22 януари, 2021 Сподели Публикувано: 22 януари, 2021 преди 7 часа, ivooo каза: Сайта им въобще не е верен. За пореден път. Томба трябваше да е затворена, а платото и околните писти отворени. На практика точно обратното Сега си представи, как аз се юркам за до проверя кое е вярното, като им чета "сайта", never! 🤓 Отделно, може да не се пързалям, на Цеко 1 лв неа му дам. "К за Ц"! Във всеки случай е радостно, че се кефиш! 3 Връзка към коментар
tougherty Публикувано: 22 януари, 2021 Сподели Публикувано: 22 януари, 2021 Като гледам снимките на ivooo от Боровец и Банско ми прави впечатление колко малко сняг има всъщност. Дано поне февруари да понавали по-сериозно! 2 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 24 януари, 2021 Сподели Публикувано: 24 януари, 2021 Flumserberg, Tannenbodenalp. (Благодарност към човека, който ми го подсказа). Домашните писти на скиорите от Цюрих (1 час с влака) до Unterterzen (ски лифтът от гарата директно те качва на пистите - или трековете за ходене) . Дневният ски пас не е особено по-приемлив - CHF 68 през уикенда плюс 5 франка за пластиката, но тук ценовото приемане е сложна история (просто свикваш). Чудесни противокарантинни условия - няма гондоли, а малки кабинки, плюс четириместни ски-лифтове. Гледките към Walensee са огромен бонус и са омагьосващи! Връзка към коментар
mitkot Публикувано: 24 януари, 2021 Сподели Публикувано: 24 януари, 2021 А някой ходил ли е тази година в Копаоник, Сърбия? Гледам на сайта им всички писти са отворени? Как стои въпроса с ресторантите? Намират ли се хотели или апартаменти? 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 24 януари, 2021 Сподели Публикувано: 24 януари, 2021 преди 49 минути , mitkot каза: А някой ходил ли е тази година в Копаоник, Сърбия? Гледам на сайта им всички писти са отворени? Как стои въпроса с ресторантите? Намират ли се хотели или апартаменти? И аз се опитвах да намеря отговор за ресторантите в Сърбия. Според външното министерство на UK са ограничени да работят до 20:00, а ако са в хотел и си гост до 21:00. Според USA обаче работят до 17, а през уикендите да затворени. Като цяло ми е много трудно да намеря официална и систематизирана информация за повечето държави и редовно откривам само становището на тези две страни. П. П. Ето тук пише, че работят до 20:00: https://www.serbia.travel/en/covid-19 3 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 4 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 4 февруари, 2021 Румънците са влезли преди новата заповед с тестовете. Писаха, че повечето са изтеглили зимната ваканция с няколко дни напред. Другите за по-нататък са анулирали резервациите си, така че следващата седмица ще е по-безлюдна от румънци. Много е готино небето от снимките ти🙂 3 Връзка към коментар
Suunto Публикувано: 5 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 5 февруари, 2021 преди 21 часа, ivooo каза: Изродите бяха затвотили лифтовете до Тодорка , а Томба си я пазят за състезание 😠 . На Чалин валог лифта работи , но 2 те писти са затворени и необработени 😠. А на сайта им пише, че всички писти работят... Признал съм ги тия банскалии. 1 Връзка към коментар
sndos Публикувано: 14 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 14 февруари, 2021 Не съм на заплата при Цеко, но споделям мнение натрупано от доста ски пътувания по Алпите и доста "стаж" по нашенските писти. Ако уцелите ски ваканции на алпийски държави, опашките на Банско ще ви се сторят песен. Ако искате да го видите от първа ръка, отидете във Франция например около 10 фев. А за САЩ да не говорим, за там можете и клипчета да гледате в Ютуб. Доколкото ми е известно вече няма съвременни лифтове, които да се спират на ръчен режим заради наличие или липса на вятър. Те имат датчици за вятъра на определени стълбове по трасето инсталирани от производителя и ако тези датчици измерят стойности които са над нормата лифтът или спира или просто не тръгва в началото на деня. На Банско лифтовете работят по същия начин. За Световна купа, навсякъде по света се затваря пистата, както и поне още едно резервно трасе седмици по-рано. Например в Кицбюел това се случва някъде около 6 седмици преди състезанието. Така наречените "изроди" в Банско обикновено затварят 3 седмици по-рано. И мисля, че тези хора заслужават уважение за усилията да имаме събитие от такъв ранг и съответно реклама за България и т.н. Наистина заради малката ски-зона на Банско, при един затворен лифт заради вятър или затворена писта за Световна купа, това създава опашки и т.н. При по-голяма ски зона това няма да се усети. Та това е, иначе можем да си хейтим колкото искаме. И не на последно никой не кара никого да ходи някъде насила вкл. и Банско. 2 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 14 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 14 февруари, 2021 Davos - Parcens 😊 Връзка към коментар
sndos Публикувано: 15 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 15 февруари, 2021 @ivooo опитах се да дам моето мнение базирано на някакъв опит и наблюдения, не на емоция, надявам се да е било от полза за форума иначе можем да си водим безкрайна дискусия на ниво "тия са маскари, ония са мафия и т.н." желая хубави емоции по пистите и повече сняг 3 1 Връзка към коментар
funny Публикувано: 15 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 15 февруари, 2021 На 14.02.2021 г. в 18:48, sndos каза: Ако уцелите ски ваканции на алпийски държави, опашките на Банско ще ви се сторят песен. Ако искате да го видите от първа ръка, отидете във Франция например около 10 фев. А за САЩ да не говорим, за там можете и клипчета да гледате в Ютуб. Прясно прясно от Швейцарските Алпи - събота + децата във ваканция . Опашки, ако така може да се каже има някакви в началото но не се чака повече от 5 мин. После по лифтовете /котви/паниччки/гондоли /кабинки ... няма опашки . Та... да не говорим за Банско. А и карта за лифт за н-найсе лифта/влека и подобни за ден беше 71 франка а в Банско е 70 лв., но нали няма да сравняваме пистите - и като брой и като качество ? 5 Връзка към коментар
maatin Публикувано: 15 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 15 февруари, 2021 Аз само ще кажа , че заради COVID пандемията от началото на годината до днес 15.02 ски картата на Sölden (един от най-добрите и най-скъпи курорти в Австрия) беше 35 ЕВРО ЗА ЦЯЛ ДЕН.... опитвам се да намеря причина на плащам 72 лева в Банско , но не успявам... 10 Връзка към коментар
sndos Публикувано: 16 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 16 февруари, 2021 Последно включване от мен и повече няма да участвам в тази тема - по мое мнение отговорът на всички ваши чудения относно цени е конкуренцията. Просто в Алпите има конкуренция и заради това ски зоните се състезават помежду си. Там има малки ски зони с няколко писти и влека, където е евтино. Има и мега ски зони, където цените са високи. При нас конкуренция няма на практика, и трите ски зони държат горе-долу еднакви цени дори и качеството между тях да е различно. А причините за липса на конкуренция са много: монопола на сегашните курорти, зелените, пембените и т.н. Между другото ако има ентусиасти сред вас които биха инвестирали в ски зона и биха си я организирали по техни разбирания може да се свърже с общината на село Горни Лом (ако не се лъжа в името), Белоградчишко. Хората там имат готов и защитен проект за ски зона Миджур, само търсят инвеститор. На отсрещния баир в Сръбско е Бабин зуб така че може би има смисъл от ски писти там... 4 Връзка към коментар
JazzMaster Публикувано: 16 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 16 февруари, 2021 Неизбежно сравняваме "възможности Алпи"/"възможности НеРеБе", не разбирам защо се сърдиш, някой обиди ли те? Не съм изследвал конкуренцията на "зони Алпи", единствено знам, че там общините заедно с търговците на легла/писти/съоръжения/кръчми и пр. в голямата си част участват "солидарно", солидарно го слагам в кавички, 'щото не съм изследвал относителния им дял, едва ли е еднакъв за всеки вид търговец. Но от това се получава продукт, който ми е приятно да ползвам и с радост давам повече пари, за да имам почивка с кеф. Но това съм аз. Друг се кефи (примерно) на сутрешно надбягване за Боро, или за 12лв паркинг при Цеко, или за 70лв/ден за две писти, или за да се снима на пистата, кой каквото му 'аресва. Хората с готовия и защитен проект за ски зона Миджур ги поздравявам, мога само да предполагам защо не идва инвеститор, дали е модела в НеРеБе-то, който иска от инвеститора такса "за да стане", много вероятно. Мисля, че вече съм го писал: харесвам нашите планини, страхотни са и с възможности, какво ни липсва вече дори не се наемам да мисля... нямам време и пари за глупости. 2 Връзка към коментар
Пешо Петров Публикувано: 16 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 16 февруари, 2021 преди 17 минути , sndos каза: Последно включване от мен и повече няма да участвам в тази тема - по мое мнение отговорът на всички ваши чудения относно цени е конкуренцията. Просто в Алпите има конкуренция и заради това ски зоните се състезават помежду си. Там има малки ски зони с няколко писти и влека, където е евтино. Има и мега ски зони, където цените са високи. При нас конкуренция няма на практика, и трите ски зони държат горе-долу еднакви цени дори и качеството между тях да е различно. А причините за липса на конкуренция са много: монопола на сегашните курорти, зелените, пембените и т.н. Между другото ако има ентусиасти сред вас които биха инвестирали в ски зона и биха си я организирали по техни разбирания може да се свърже с общината на село Горни Лом (ако не се лъжа в името), Белоградчишко. Хората там имат готов и защитен проект за ски зона Миджур, само търсят инвеститор. На отсрещния баир в Сръбско е Бабин зуб така че може би има смисъл от ски писти там... Сигурен ли си за "малките ски зони с няколко писти и влека, където е евтино"? Може би преди доста години бизнес модела е работил по този начин но в момента или са част от някоя по-голяма зона (Ski Amade, Saalbach, Bergfex, Zillertal, etc, или се използват предимно от местни ски училища но цените им са същите с мноооого пренебрежителни разлики. Разлика ще намериш между Швейцария и всички останали. 2 Връзка към коментар
ACM Публикувано: 16 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 16 февруари, 2021 Аз лично ходя на само на Пампорово и ако ми се наложи да чакам повече от 10 минути за лифт почвам да псувам. Не мога да си представя да чакам по 40-50 минути за лифт или пък часове за кабинка в Банско. 4 Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 16 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 16 февруари, 2021 Ако на някой модератор му се занимава . Нека моля прехвърли всички мои неща за България и на който друг иска в тази тема . Да не бъркаме ските в Европа с тези в България и да я оспамваме 🙂 . Не че не сме в Европа де 🙂 . 2 Връзка към коментар
Mary Публикувано: 17 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 17 февруари, 2021 преди 8 часа, ivooo каза: Ако на някой модератор му се занимава . Нека моля прехвърли всички мои неща за България и на който друг иска в тази тема . Да не бъркаме ските в Европа с тези в България и да я оспамваме 🙂 . Не че не сме в Европа де 🙂 . Прехвърлих без две мнения, където си писал за чужди ски зони, а си бил явно в бг и само снимките са от тук, та прецених да си останат в тази тема. В новата тема, понеже първоначалното ти мнение остана назад, го "закачих" най-отгоре, като се надявам така е да е по-полезно. 1 Връзка към коментар
JazzMaster Публикувано: 9 декември, 2021 Сподели Публикувано: 9 декември, 2021 Отварям сезона 15-22 дек. Пак в Доломити, не се оплаквам, там не ми омръзва, ще се правя на гид за новаци в тия зони.... Пътуване с кола, един взимаме от загребското летище, та маршрута е през Караванке-Лиенц и вход през "селската будка" в "южен Тирол", че ни е най-бързо това спрямо настаняването. Всички сме имунизирани (истински), попълвам това, щот се иска, не виждам някакви проблеми за транзит до крайната точка, wish me luck! ⛷️ 3 Връзка към коментар
Suunto Публикувано: 9 декември, 2021 Сподели Публикувано: 9 декември, 2021 Привет! С оглед все по-скъпите цени на ски лифтовете в България започнах да се замислям за една ски ваканция в Европа. Карал съм абсолютно навсякъде в България, много ми е писнало, а никога никога. Целта ми не е само да карам ски, а и да погледам малко гледки и да усетя алпийска атмосфера. Поразрових се сериозно из нета, както и из форума, и рязко ми се доходи до Шамони. Освен че изглежда мега красиво, логистиката също изглежда лесна и евтина - с полет до Милано и оттам с Фликсбъс, които имат няколко автобуса на ден по маршрута. Като минус отчитам факта, че май няма чак толкова много ски писти в сравнение с други райони на Алпите. Ще се радвам на съвети. Струва ли си една такава почивка, добре ли съм се ориентирал като дестинация, имате ли други предложения, кой месец е най-добре да се отиде? Благодаря предварително! Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега