Прескочи до съдържание

За адаптацията на биологичния ни часовник


Препоръчани мнения

Малко или много, биологичният часовник на всички нас, които живеем в България, е настроен към нашето си астрономическо време. През лятото денят е дълъг, стъмва се късно и съвсем естествено си лягаме по-късно. През зимата е обратното - стъмва се в 17.00 часа, а в 21.00 (когато през лятото още е светло) вече ни се струва, че е доста късно. Самите ние през зимата и есента сме по-сънливи, а пролетта и лятото слънцето активира определени хормони и като цяло настроението ни е повдигнато, по-влюбчиви сме и изобщо сме по-активни като цяло. Поне при мен и хората около мен е така. Интересно ми е как влияе обаче промяната на астрономическото време на биологичния ни часовник в чужбина? Как се чувствате вие физически на другия край на света и колко време ви е нужно за адаптация към съответното място? Тези размисли ми изникнаха в главата по повод часовете на полетите, които резервирам в ЮИ Азия. Наблюденията ми са, че държавите там са близо до Екватора и съответно разликата в продължителността на деня и нощта през различните месеци е в порядъка на 1 час. Винаги се съмва около 7.00 +/- 30 мин. и слънцето залязва около 19.00 +/-30 мин. Заради това ми е интересно по какъв начин бихме се чувствали ние там и как би възприемал нашият биологичен часовник различните условия? Дали по-ранното замръкване ще води до това вътрешният ни часовник да ни кара да си лягаме по-рано? Дали ще се чувстваме по-уморени ако разменим режима си? Ще имаме ли сили да ставаме рано-рано (Air Asia препоръчва да сме на летището 1.5-2 часа по-рано) за полети в 7.00 например? А от това зависи много постройката на деня ни - ако ще сме бодри и на крака в 6.00 часа, към 16.00-17.00 вече ще сме уморени, което в комбинация с жегата и влажността може да доведе до това след 19.00 часа да не сме в състояние да отидем или правим каквото и да било. Надявам се, че разбрахте какво имам предвид, защото малко неясно се изразих. Какъв е вашият опит?

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Изобщо никакви проблеми съм нямала. Кацам и винаги директно съм по тяхното време. Когато и да стигна, по което и време да е, то си изкарвам деня до края и си лягам пак по тяхно. Веднъж ми се е случвало да се събудя доста рано, но като цяло никакъв проблем, дори при часова разлика от 7-9 часа.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

И при мен е както каза Тони. Преспивам и на сутринта разлика няма. Но то е индивидуално. Има много хора, на които смяната им влияе. В ЮИ Азия обикновено програмата е пълна с интересни неща и човек е по-скоро в състояние на превъзбуда, а спането остава на втори план :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Пътувал съм в двете посоки - изток и запад, и почти не съм попадал в Jet lag. Може само при първото патуване, но след това човек свиква и се адаптира.

Редактирано от tom777
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз леко се ошашквам, но това си е част от тръпката на пътуването :) Последно като ходихме до Сан Франциско, което общо взето е от най-отдалечените места от България излетяхме от Франкфурт по обяд и кацнахме в СФ по обяд. Едно на ръка уморителния полет, но и биологичния часовник беше направил 2-3 салта :) Легнахме към 4 следобед уж да дремнем малко преди вечеря, събудихме се в 4 сутринта! :)

 

Следващите няколко дни на спътницата ми постоянно и се приспиваше към 1-2 следобед, т.е. когато сме свикнали в бг да ни се приспива, но като пробута 2-3 часа и се връщаше енергията. 

 

Абе много индивидуално е. Ако можеш да планираш така, че да кацнеш в крайната дестинация в ранна вечер, така умората от полета ще си каже своето, ще заспиш по местно време и ще се събудиш пак по местно време и адаптацията ще е доста по-лесна. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ами свиква се. Аз лично след едно наспиване съм готов по новото време. Ако се съди по независими от часовника хора като децата, отнема 3-4 дена да се приспособят, а през това време стават много рано сутрин (или късно, зависи от посоката на движение). Това на тях не им пречи, за разлика от възрастните.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

 

Абе много индивидуално е. Ако можеш да планираш така, че да кацнеш в крайната дестинация в ранна вечер, така умората от полета ще си каже своето, ще заспиш по местно време и ще се събудиш пак по местно време и адаптацията ще е доста по-лесна. 

 

Това е рецептата! Десетчасова разлика въобще не повлия нито на мен, нито на съпругата ми и реално не разбрахме кога се адаптирахме към новото време. Същата работа и на връщане. Кацнахме в София привечер и просто легнахме да спим. На другата сутрин все едно не сме сменяли времето...

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз съм чела, че за всеки един час разлика, на тялото е необходим един ден да се приспособи. На мен ми отнема около 1 седмица да се възстановя напълно. По-лесно ми е когато пътуваме от Европа за Канада - първите 2-3 дена ставам в 4-5 сутринта и лягам между 7-9. Наобратно ми е доста по-трудно, защото винаги първите няколко нощи не мога да спя и спя през деня.

 

Но нашите по-дълги пътувания обикновено не са с туристическа цел, не ни се налага да хукваме на другия ден да разглеждаме забележителности, това сигурно също има значение до някъде.

 

Относно ранното стъмване през лятото - във Флорида беше така, между 7:30 и 8 вечерта се стъмняваше много бързо. Определено се усещаше, че деня е по-кратък и да, това предразполага да си лягаш по-рано.

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На мен изобщо не ми пречи часовата разлика. А и не си спомням някога да ми е била проблем. Мога да спя много, мога и да не спя, според случая. И все съм си в кондиция . :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На мен изобщо не ми пречи часовата разлика. А и не си спомням някога да ми е била проблем. Мога да спя много, мога и да не спя, според случая. И все съм си в кондиция . :)

То и на мен не ми пречи, но си я има :)

Връзка към коментар

Аз досега не съм имал огромни часови разлики, понеже съм пътувал само на юг от Европа. Но си го усещам- свикнал бях да ставам към 10 сутринта, като отидох в Реюнион (Франция+3 часа) като ставах в 7 за лекции в началото ми се струваше че ставах в 4 сутринта... На края на деня бях пребит. Моя е вината, че не бях предвидил никакво време за адаптация. За около седмица се оправих и свикнах.

 

И от други съм чувал, че малката часова разлика (3-4-5 часа) е най-коварна.

 

Иначе и там се стъмва около 19 часа във всеки сезон, така че е малко странно в началото - хем горещо, хем нощта идва в часовете на нашата зима. Но и това не е проблем, човек си ляга по-рано, а ако иска да излиза нощта е по-дълга за парти :-) човек се приспособява във всякакви условия - хора живеят и в пустинята Сахара и в Гренландия.

Редактирано от Kaloyan89
Връзка към коментар

В чужбина нямам проблем, бързо се адаптирам, а когато пътувам спя всякак, по всяко време, нооооо когато се върна съм като парцал 1 седмица особено след по-дълго и уморително пътуване съчетано с голяма часова разлика.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.