Прескочи до съдържание

Източни Родопи

veseliache

Препоръчани мнения

Публикувано:

а телефона на кметицата на с. Долно Луково кой е?

Кметицата (кметският наместник) на Долно Луково се казва Христина Кюлекчиева. Стационарният й телефон (най-вероятно в кметството) е 036614171.

Изпращам ти на лично съобщение личният й мобилен телефон.

• Харесвам 2
Публикувано:

Може да  нощувате в Калояновите къщи в село Плевун Ивайловградско  , то е изходен пункт за крепостта Лютица , меандрите на Бяла река ,както и тракийския долмен в близост до селото , а също така до селото има изградена площадка за изхранване на бели лешояди ,с възможност за  уникални снимки на тези животни  ,в селото има интересна църква  и камбанария със следи от стрелбата по Капитан Петко Войвода  и неговата чета ,както и голям негов паметник , интересен е и музея  на малоазийските  българи. Може да Ви организират среща  с дивите родопски коне в съседното село Костилково .

http://kaloyanovikashti.com

В края на септември сме решили да отидем за 3 дни там.Можеш ли да ми дадеш някаква информация за меандрите на Бяла река,има ли нещо организирано като каяк или лодки,туристическа пътека /означена/ и подобни интересни маршрути там?

Публикувано:

В края на септември сме решили да отидем за 3 дни там.Можеш ли да ми дадеш някаква информация за меандрите на Бяла река,има ли нещо организирано като каяк или лодки,туристическа пътека /означена/ и подобни интересни маршрути там?

Според мен в края на септември реката ще има много малко вода и едва ли ще става за каяк , пътека означена няма , но има много горски пътища ,който водят натам, местните хора ще Ви напътят , имайте предвид ,че трябва да сте подготвени физически за Меандрите , защото  маршрута е труден ,особено при топло време ,реката изключително чиста , а природата непокътната 

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Направихме грешката да минем по пътя Харманли-Долни Главанак,пътя е в ужасно състояние,за високо проходима машина.Кромлеха все пак видяхме,въпреки избелелите табели.Нямахме същият късмет с домлена в Хлябово ,който не можахме да намерим.Защо такива уникални исторически места не се поддържат?!

Язовир Ивайловград е много красив,а за меандрите на Арда думите са малко.Уникална природа имаме!

• Харесвам 1
Публикувано:

Долмена е съвсем до пътя, м/у Хлябово и Българска поляна, има и паркинг. Като че ли имаше табели, но бях там преди години и може да са изчезнали.

С всичко е така, вземат се някакви пари по европейска програма, наслагат табели, мостчета, пейки а после поддръжка няма, защото не е по програмата.

• Харесвам 2
  • 1 година по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, опитвам се да намеря добър маршрут за Саръ Кая в Източните Родопи, но няма никъде информация. 
Ще бъда благодарен ако някой може да удари едно рамо. 

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

От много време искам да посетя Източните Родопи - едно от най-малко посещаваните ми части от страната. Планираме с моя приятелка да посетим районът около язовирите Кърджали, Студен кладенец и Маджарово. За 4 дни е невъзможно да обходим всичко, което ми се иска, затова сме избрали следния маршрут: 

София - Пещера Утроба - село Дъждовница (пешеходен преход по моста до Сухово и оттам към Стар Читак и популярния завой на Арда) - Каменната сватба.  На следващия ден връх Бездивен, който се качва от село Русалско. Трети ден село Широко поле - Моняк - село Лисиците по въжения мост, продължаване по пътя към разклона в близост до село Пчелари и оттам към село Студен кладенец с Абразивните кладенци и Шейтан дере и след това по другия разклон за Кован кая. Връщане на главния път и продължаване към Маджарово, нощувка някъде там. Четвърти ден - Маджарово-Бориславци - Малки Воден с множество спирки по пътя, защото там знам, че е най-живописния участък на р.Арда, достигане до Глухите камъни и по същия път продължаване до Любимец, от където се хваща магистралата за София. 

Моля за съвет за места за нощувки около Кърджали ( но не в самия град) и около или в Маджарово. :)

• Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)

Миналата есен бяхме отседнали в комплекс до с. Царева поляна.

Приятно местенце, обзаведени къщички и апартаменти, палят и външно барбекю, за да си пекне човек мръвките. 

Малко е встрани от основните пътища, но там разстоянията са малки

Редактирано от deyan
Публикувано:

задължително отидете до завоя на яз. Кърджали, който е много по-красив от този на Арда. 

Ние сме спали в Мезек и в Ивайловград и бяхме много доволни. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 55 минути , veseliache каза:

задължително отидете до завоя на яз. Кърджали, който е много по-красив от този на Арда. 

Ние сме спали в Мезек и в Ивайловград и бяхме много доволни. 

Може би имаш предвид точно там между Рибарци и Стар Читак или пък някой друг? До Йвайловград няма да имаме време да стигнем. Все още обмислям да включим и Татул и Харман кая, ако имаме време в някой от дните.

Публикувано:
преди 4 часа, mary_shery каза:

Моля за съвет за места за нощувки около Кърджали ( но не в самия град) и около или в Маджарово. :)

Единственото място, което ме привлече "от интернет" да нощувам в района: http://www.friendsvilla.bg/

Закуска отлична, тихо, примамливо и за вечеря, с кратко меню и стараещ се готвач. Персонал неформален.

(Всичко останало не ми е по вкуса с пост-регионално-битовите архитектурни изгъзици.)

Публикувано:

На мен пък дори ми харесват по-автентичните родопски къщи. Тези хотели с басейни, сауни и т.н. са ми малко в повече за такова място.

• 2 години по-късно ...
Публикувано:

Ще повдигна малко темата като покажа местата, които аз съм посещавала в Източни Родопи и които могат да послужат при създаване на програма:

• Глухите камъни - из Родопите има много подобни скални ниши, за които все още не се знае какво е било предназначението им. Смята се, че името Глухите камъни идва от факта, че там няма ехо. За съжаление аз забравих да проверя дали наистина е така. 😁 Това е едно от най-тайнствените и обвити в мистика места, според мен не само в България.

372191297_gluhitekmayni.thumb.jpg.d0af47a6f2fa36fb6396fbef804e88ae.jpg

• Тракийска куполна гробница Мезек - историята около гробницата е наистина много интересна, включва глиган...,но ще оставя да я научите при посещението, тъй като жената, която ни проведе беседа беше много отдадена и супер увлекателно разказа всичко около гробницата и селото.

mezek.thumb.jpg.c5cf86a12312f42b3275fad9af45b35d.jpg

• Александровска гробница - посещава се копие на гробницата, изградено с дарение от Япония. Гробницата датира от 4 в. пр.н.е.

2088138354_aleksandrowkagrobnica.thumb.jpg.1cb49b0d8dece61f9899d7c465fdfd1c.jpg

• Вкаменената гора - счита се, че в резултат на вулканична дейност преди 25-30 милиона години лава е засипала гората и дърветата, които не изгорели, се съхранили под пластовете пепел и един вид се вкаменили. Уникално място. 

950824823_vkamenenatagora.jpg.5658a789810953defd0e4271a185a175.jpg

• Дяволският мост в Ардино - легендите около моста са много, но едно е сигурно - много е красив!

1660350724_dqvolskiqmost.jpg.9cb975a2972bed49dcc27bdd706aaf34.jpg

• Село Лисиците - единствения начин да се стигне селото е по въжения мост, който се счита и за най-дългия у нас или с лодка по язовира. Селцето е почти пусто, има няколко постоянни жители, но са разговорливи и благи хора.

1863443882_.thumb.jpg.febd1f8e29161c8c612a825c1735085e.jpg

• Средновековна тракийска крепост - с. Мезек - Смята се, че това е най-добре запазената средновековна крепост в България. Най-ранните открити находки във вътрешността на крепостта датират от XI в. Край крепостта има места за отдих, предлага се стрелба с лък и т.н.

1974267560_2020-01-0812_57_41-.png.ce0b715f039af5c91222c825fc63fd79.png

• Връх Шейновец - от крепостта може да се отправите към връх Шейновец, който е известен с това, че на този връх се е състояла първата битка от Балканската война. На върха има и телевизионна кула, а гледките са чудесни.

719281083_.thumb.jpg.008b7e5308b4c04d9ed75c8824f2fe88.jpg

• Костенурките, Фотиново - скално образувание, най-вероятно това са били нещо като канали...За съжаление мястото не се поддържа и няма информационни табели.

1819800616_fotinowokosti.jpg.53f8d6f5b1ec07246fd11487bf208704.jpg

• Гъбата, Бенковски - скално образувание

gybata.thumb.jpg.9ab10cd3c00064324b921dc1cdbd60ca.jpg

• Крокодила, Бенковски - от същия комплекс с Гъбата е и Крокодилът. Хареса ми, наистина прилича.

krokodil.thumb.jpg.55bd9c34d15a065ad2300afd896376e7.jpg

• Скално образувание Слона и Извънземното, с. Каялоба - слон много не разпознах, глава на извънземно, да. Смята се, че извънземното е лековито, в горичката до образуванието има навързани части от дрехи като малки парцалчета, което също е ритуал за здраве. Извънземното е част от самия слон.

slon.thumb.jpg.bb6f141aa92021fbe641b7225f7531e6.jpg

izwynzemn.thumb.jpg.72f63b0d6c0e49ebcb878b9e5f80b811.jpg

• Каменните гъби - удобни за посещение от Кърджали, до самия път се намират. С тях се свързва легенда за девойки, турци и отрязани глави...А близо до гъбите е село Бели пласт, до него има изоставена кариера за минерали и ....чешма, за която се смята, че водата ѝ е лековита.

1870399536_kamennitegybi.jpg.680c071c58adf5cc6b99fda979901a3b.jpg

• Маджарово - наблюдение на лешояди и каране на каяк по реката или просто наслаждаване на гледката - няма да сбъркате.

madvarowo.thumb.jpg.70e16227fe59e89a158e7954fdfa5bae.jpg

• с. Ненково - ако продължите по пътя след пещера Утробата се стига до селото, подобно на с. Лисиците и достъпът до него е по въжен мост или с лодка, но мостът е доста по-къс.  Няма много жители, училището е заторено. Местен жител ни сподели, че там живее учителка и учи няколкото останали деца. Преди селото може да видите и хубав каменен мост.

nenkovo.thumb.jpg.e2330ab697766b792e1ba7171e7b5467.jpg

nenkowo.thumb.jpg.473ce984395dc2517ee7c865bdd25847.jpg

• Перперикон - свещеният град. Посещението е задължително.

perperikon.thumb.jpg.deeb581637d86ecd7b4805ac313f18a8.jpg

• Татул - най-интересен в комплекса е каменният саркофаг, за който археолозите смятат, че няма аналог сред множеството мегалитни паметници регистрирани у нас и по света.

15754483_.thumb.jpg.912b881cab4b8a3655753f50680b89a3.jpg

• Каменната сватба - скално образувание, има легенда за вкаменените младоженци и техните гости. Близо е до Кърджали.

swatbata.thumb.jpg.91c7c0b1949f2287b64bed1441802b75.jpg

• Пещера Утробата - до нея си е дълга разходка с изкачвания, на места по-трудни, на места по-леки. А за да влезете в самата пещера се изкачвате по стълба. Пещерата наподобява женска утроба и е свързана с ритуали от миналото.

utrobata.jpg.f1d4cd5764222ea67d14e73fe10f5d2a.jpg

• Вила Армира, Ивайловград - запазени автентични мозайки. Имате възможност да се преоблечете в одежди и да си направите хубави снимки. Красива вила, интересно място.

1439757113_wilaarmira.thumb.jpg.c230c9f5eb5cc54d9827a0c820d456e3.jpg

• Златоград - автентични къщи, музеи, работилници и разбира се въртяно кафе на пясък.

zlatograd.thumb.jpg.136072c633470514e242808d6838e66a.jpg

Тези места сме ги обиколили на три пъти за по няколко дни и определено повечето от тях бих повторила. 😃

• Харесвам 16
  • Благодаря 4
  • Браво 11
Публикувано:
52 minutes ago, Моника said:

Вкаменената гора - счита се, че в резултат на вулканична дейност преди 25-30 милиона години лава е засипала гората и дърветата, които не изгорели, се съхранили под пластовете пепел и един вид се вкаменили. Уникално място. 

Как намерихте гората? Преди няколко години обикаляхме района и това беше една от целите ни. Паркирахме на полянката с беседката преди черния път, но от там повече не видяхме табели. Вървяхме по пътя доста и стигнахме до една изоставена махала. Продължихме още но така и не видяхме вкамемената гора. Може ли лесно да се открие, че при следваща разходка из този район да се опитаме пак да я открием.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , MayaS каза:

Как намерихте гората? Преди няколко години обикаляхме района и това беше една от целите ни. Паркирахме на полянката с беседката преди черния път, но от там повече не видяхме табели. Вървяхме по пътя доста и стигнахме до една изоставена махала. Продължихме още но така и не видяхме вкамемената гора. Може ли лесно да се открие, че при следваща разходка из този район да се опитаме пак да я открием.

Да, малко е объркващ пътя до гората тъй като реално може да се стигне от две места. Но както вие сте спрели при беседката тръгвате по черния път и ще излезете на едно открито място, но не трябва да продължавате нагоре, да се изкачвате по хълма към махалата, а трябва да се спуснете надолу към поляната (обикновено има пасящи крави там), като ориентир вдясно има чешма. Минавате през поляната и има табели върху дърветата, имаше едно дърво като арка, на ляво трябва да поемете. А ако гледате карта то реката ви е ориентир, трябва да вървите покрай нея, на места я пресичате. Някои от дърветата са съвсем до реката, за другите трябва да се катерите и на места е доста хлъзгаво. Дърветата са номерирани. 

Ето снимка на дървото "арка" и на една от табелите (довечера ще потърся снимки на мястото, от което трябва да поемете надолу и ще ги кача):

dyrwo.thumb.jpg.30508a3d753db225685bfe71a7e57640.jpg

533234180_dyrwo2.thumb.jpg.b3b84989439281364b4879fecb7871a9.jpg

Ето и от geo tracker-a

1433634255_.png.a04d69be737195c8ebb52739a2cc90cb.png

Честно казано откриването на гората наистина е трудно. При нашето посещение едни хора тръгнаха след нас така и никъде ги засякохме, което ме наведе на мисълта, че са се заблудили и са продължили нагоре и не са достигнали гората. Но това също е чар на мястото. 

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
2 minutes ago, Моника said:

Да, малко е объркващ пътя до гората тъй като реално може да се стигне от две места. Но както вие сте спрели при беседката тръгвате по черния път и ще излезете на едно открито място, но не трябва да продължавате нагоре, да се изкачвате по хълма към махалата, а трябва да се спуснете надолу към поляната .......

Много, много благодаря! Ценна информация.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, MayaS каза:

Много, много благодаря! Ценна информация.

Няма за какво 🙂 .

Намерих снимка, помня, че до поляната имаше останки от стени - камъни и също по самата поляна има камъни, ако не се лъжа е имало махала и там навремето, но не съм много сигурна. Спускате се надолу и после вляво:

322836398_.png.5f4d44cea2d94135936991b4665b5572.png

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Моника, чудесно си ги подредила, аз смея да добавя още няколко неща:

* Скалната гъба при село Женда 

* крепостта Моняк - намира се точно над моста на Лисиците. Заслужава си да се качите горе, почти останки от крепост няма, но гледката наоколо е уникална.

* Шейтан дере по поречието на р. Арда

Мои познати от Хасково, пък редовно ходят до връх Аида на разходка, още не съм бил там, нищо че 4-5 пъти го подминавам.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 17 часа, lamerz1912 каза:

@Моника, чудесно си ги подредила, аз смея да добавя още няколко неща:

* Скалната гъба при село Женда 

* крепостта Моняк - намира се точно над моста на Лисиците. Заслужава си да се качите горе, почти останки от крепост няма, но гледката наоколо е уникална.

* Шейтан дере по поречието на р. Арда

Мои познати от Хасково, пък редовно ходят до връх Аида на разходка, още не съм бил там, нищо че 4-5 пъти го подминавам.

Супер! Чудесно допълнение! 😊 

Да, Моняк е много удобно за съчетаване с Лисиците. Ние нямахме време и решихме да пропуснем качването и да остане за друг път. Връх Аида не го знаех, ще го проверя.

• Харесвам 2
  • 2 години по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

Ще си позволя да задам няколко въпроса в тази чудесна и информативна тема, която отвори Веселяче. 

Смятаме да отделим другата седмица поне 5 дни на района около Кърджали, та ето и въпросите:

1. Струва ли си да се обединят в един ден, тръгване от Кърджали, по-скоро от Главатарци  - Стремци - Перперикон - Чифлик- Широко поле - Мезек? В смисъл, не обичаме да "претупваме" нещата и да "отмятаме" обекти. 

2. С кола "средна хубост" би ли било проблем да се мине по маршрут Главатарци - ДЪждовница - Пъдарци - х-л Боровица - Пешера Утроба - моста при сНенково (Асар кая и светилището дали препоръчвате като отбивка)  - Комунига и прибиране към Главатарци?

3. От южната страна препоръчвате ли еднодневно до меандрите "Стар Читак" вила Белеца и над нея към Сполука и Русалско за хубави гледки? Пътят що годе читав ли е за споменатата в т.2 кола? 

4. Ако трябва да се разделят обектите от т.1, как ви се струва вариантът с трена до спирка Момина скала - Мезек - въженият мост и прибиране обратно . 

Благодаря!

Публикувано:

Под "Мезек" имаш предвид "Моняк", че Мезек е далече оттам и в началото ми се видя странно. Иначе след като имате кола не виждам смисъл да се занимавате с влака, той сигурно е много нарядко. Нямам актуална информация за състоянието на пътищата.

Публикувано:
преди 15 часа, Светославов каза:

2. С кола "средна хубост" би ли било проблем да се мине по маршрут Главатарци - ДЪждовница - Пъдарци - х-л Боровица - Пешера Утроба - моста при сНенково (Асар кая и светилището дали препоръчвате като отбивка)  - Комунига и прибиране към Главатарци?

Няма проблем да се мине (тествано по Великден). С изкл. на 10-12 км., които са в ремонт, останалата част от пътя е в отлично състояние. Участъкът в ремонт е в района на х-л Боровица, като черен път е, трамбован, без дупки, просто се кара бавно и е прахоляк. Възможно е, обаче, сега да работят там, ние минахме в празничен ден.

Аз горещо препоръчвам този маршрут, много е красиво точно в момента. Също така, силно препоръчвам да се види Асар кая, гледките са пленителни, лесно достъпно е (върви се по черен път, почти по равно). Все пак, ако не обичате да "претупвате" нещата, не съм сигурна дали в един ден ще успеете да видите и Утробата и Асар кая и района около Женда. Там има още едно светилище, което не е за изпускане - при Небеска. Описах нашето пътуване в района в темата Нашите приятни открития в България, може да надникнете там.

преди 16 часа, Светославов каза:

1. Струва ли си да се обединят в един ден, тръгване от Кърджали, по-скоро от Главатарци  - Стремци - Перперикон - Чифлик- Широко поле - Мезек?

Явно имате предвид крепостта Моняк, а не Мезек. Ако е така - комбинацията на Перперикон с Моняк зависи изцяло от стила Ви на обикаляне и разглеждане на обектите и от темпото на придвижване по баир 🙂. От крепостта Моняк не е останало много и смисълът да се качите до горе е в страхотните гледки. Доста изкачване е, но си заслужава напълно.

преди 16 часа, Светославов каза:

4. Ако трябва да се разделят обектите от т.1, как ви се струва вариантът с трена до спирка Момина скала - Мезек - въженият мост и прибиране обратно

Това не работи, според мен. Влакът май се движи сутрин и вечер. Мостът при Лисиците е лесно достъпен от към Широко поле - ходи се по равно и не дълго. А отбивката към отправната точка за изкачването на Моняк е преди въобще да се влезе в Широко поле. Бих препоръчала, първо да изкачите Моняк, докато сте със свежи сили и е по-прохладно, а след това да минете по моста и да се разходите из село Лисиците.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 18 часа, Svetulche каза:

Явно имате предвид крепостта Моняк, а не Мезек.

Досадна грешка, извинявайте. 

Много благодаря за споделеното, Svetulche! Ще прочета пак темата ти. 

Надявам се някой да  сподели що-годе актуална информация по 3-ти въпрос от вчерашното ми питане. 

Публикувано:

@Светославов кърджалийското пътно управление се справя много добре с работата си навсякъде в региона. Това дето на картата са бели линии , са си чудесни асфалтови пътища между селищата. 

Точно първият ти ден от Кърджали, без Моняк, но с Татул , минах наскоро и си беше ок.  Мисля, че ще имате достатъчно време - денят е дълъг . Перперикон ще ви отнеме най - много два часа , дори да сте по - подробни и от мен, Мара Подробната.  Все пак , колкото по - рано през деня идете, толкова по - добро опознаване ще направите. 

Не подценявайте слънцето, носете си много вода и шапки, и ще си изкарате чудесно. От глад няма да умрете, нито пък от липса на кафе. Родопчани ще се погрижат за вас навсякъде.

Пък колкото толкова. 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.