Прескочи до съдържание

Куба, Доминиканската република и Хаити

Здравко Ангел

Препоръчани мнения

Здравко Ангел

Каквото и да решите, предполагам, че ще ви хареса. На мен остров Левантадо ми остана едно от любимите места, макар че освен плаж и котейли там друго няма, ама пък плажът беше най-готиният който видяхме в Доминикана. Поради ограниченото време обаче /за една седмица притичахме републиката/, ние не видяхме Ел Лимон и националният парк, така че нямам база за сравнение. Ще ми е много интересно да прочета как сте си изкарали и какво съм пропуснала.

E ние ще проверим Ел Лимон и парка, и тези, които пътуват след нас вече ще имат пълна картина какво ги очаква :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За Куба, местен с кола едва ли ще намерите, колите им са стари и няма да се навият, аз поне не видях такъв вариант, а и не успях да намеря за Винялес. Автобусите са само едни, Viazul, имат сайт може да се ориентирате за маршрути и часове. Препоръчвам да си купите отсечките онлайн, пълни са и не знам дали на място ще има места.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Здравко Ангел

За Куба, местен с кола едва ли ще намерите, колите им са стари и няма да се навият, аз поне не видях такъв вариант, а и не успях да намеря за Винялес. Автобусите са само едни, Viazul, имат сайт може да се ориентирате за маршрути и часове. Препоръчвам да си купите отсечките онлайн, пълни са и не знам дали на място ще има места.

Много благодаря за инфото, проверих ги, така и ще направим, ще си купим билетите онлайн.

http://www.viazul.com/index.php

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Някой летял ли е с кубинските авиолинии Cubana? Намерихме много изгодни билети с тях от Рим и си ги взехме - 404 EUR. Ние сме еднопосочни, защото връщането няма да е от Куба, а и не се знае кога ще се върнем. Преди това се бяхме спрели на Aерофлот, ама техните цени са фиксирани на 722 ЕUR. А пък до Рим "България Еър" точно в този период имат много изгодни цени - 112 лв., та ни излиза към 460 EUR от София до Хавана. От Хавана пак с Cubana ще летим до Санто Доминго.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Някой летял ли е с кубинските авиолинии Cubana?

Летях с тях от Канкун до Хавана и после от Хавана до Мадрид. Напълно поносими са, но не очаквай много усмивки от стюардесите :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

М да, върнахме се със счупен куфар, и самолета беше доста старичък, но полета беше къс, за дългите може да имат по добри самолети и да са по-внимателни.

Редактирано от slujitel
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Летях с тях от Канкун до Хавана и после от Хавана до Мадрид. Напълно поносими са, но не очаквай много усмивки от стюардесите :)

E, ще ги преживеем и без да се усмихват :) Значи стават.

Връзка към коментар

E, ще ги преживеем и без да се усмихват :) Значи стават.

Да, но имай едно наум, че често имат навика да закъсняват с по няколко часа. Ако евентуално правите връзка с тях гледайте да си оставите минимум 6-7 часа между двата полета за да се презастраховате.

А последно ще включвате ли Хаити в програмата? Тази дестинация ми е много интересна.

Връзка към коментар

Да, но имай едно наум, че често имат навика да закъсняват с по няколко часа. Ако евентуално правите връзка с тях гледайте да си оставите минимум 6-7 часа между двата полета за да се презастраховате.

А последно ще включвате ли Хаити в програмата? Тази дестинация ми е много интересна.

Няма да ги ползваме за връзка, летим от Рим до Хавана, ще се мотаем около 2 седмици из Куба, и после ще ги вземем Хавана - Санто Доминго. Иначе Хаити си остава, ама ще отидем с автобус от Санто Доминго. Пишем си с разни американци, дадоха ни разписание на автобусите, казаха, че няма нищо страшно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние летяхме с кубана Мадрид-Хавана-Мадрид. Самолетът беше руски Ил-96 и нямаше абсолютно никакви забавления по време на полета. За сметка на това мисля, че е по-широко и съответно по-удобно за пътниците и сервираха ром на корем. Йо-хо-хо ☺

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Ние също летяхме с Кубана Мадрид Хавана Мадрид. В самолета настроението беше купонджийско и приповдигнато, което за нощен полет не ми беше ок, но проблеми нямахме. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Хора, защо не ми напомняте, че ви обещах инфо за улицата в Хавана, съвсем бях забравила. :) Казва се callejon de hamel и ето как изглежда.

post-181-0-07776600-1445807736_thumb.jpg

post-181-0-95677200-1445807752_thumb.jpg

post-181-0-47478600-1445807856_thumb.jpg

post-181-0-64347200-1445807868_thumb.jpg

post-181-0-05186500-1445807887_thumb.jpg

post-181-0-60470300-1445807903_thumb.jpg

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 17
Връзка към коментар

Хора, защо не ми напомняте, че ви обещах инфо за улицата в Хавана, съвсем бях забравила. :) Казва се callejon de hamel и ето как изглежда.

attachicon.gifHabana001b.jpg

attachicon.gifHabana002b.jpg

attachicon.gifHabana003b.jpg

attachicon.gifHabana004b.jpg

attachicon.gifHabana005b.jpg

attachicon.gifHabana006b.jpg

Досега май не съм виждала друг да е бил там, затова пускам снимките, ако на някой му е интересно, струва си.

Мноооого благодарности! Ние тепърва започваме да подготвяме пътуването.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние също летяхме с Кубана Мадрид Хавана Мадрид. В самолета настроението беше купонджийско и приповдигнато, което за нощен полет не ми беше ок, но проблеми нямахме. :)

Т-у-у-у-ка не-е-е спаа-а-а-ален вагон, спален вагон, спален вагон  ^_^

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Най-накрая се пооформи престоят в Куба. Може ли някой да даде съвет дали този план е осъществим? Чудим се дали да слизаме с нощувки до Valle de Vinales и Maria la Gorda, или да си вземем еднодневна екскурзия до Долината и от Хавана направо да продължим на изток.

1 - Havana

2 - Havana

3 - Pinar del Rio

4 - Maria la Gorda

5 - Havana

6 - Cienfuegos

7 - Trinidad

8 - Trinidad

9 - Camaguey

10 - Bayamo

11 - Santiago de Cuba

12 - Santiago de Cuba

Връзка към коментар

Какви хубави снимкииииии! Както си обичам шаренко, напълни ми се душата с удовлствие:)))

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравко Ангел, планът е напълно осъществим в частта от Хавана до Тринидад. След това не мога да кажа, защото не съм ходила до другите градчета. Ние взехме екскурзия от Хавана до Винялес, но долината толкова много ми хареса, че съжалих, че не сме отделили повече време. Аз бих сменила Мария Ла Горда с Кайо Хуитас, а и до там може да се отиде за ден от Винялес. Също бих обърнала последователността - първо Пинар дел Рио и след това Хавана, за да не се разкъсва времето в Хавана. И за Тринидад 2 дни са му много. Виж Сиенфуегос си заслужава. Аз бих направила повече нощувки в Сиенфуегос и от там с Виазул е много удобно да се иде до Тринидад за един ден. Малко снимки: https://www.flickr.com/photos/121631785@N06/sets/72157659074414836

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Здравко Ангел, планът е напълно осъществим в частта от Хавана до Тринидад. След това не мога да кажа, защото не съм ходила до другите градчета. Ние взехме екскурзия от Хавана до Винялес, но долината толкова много ми хареса, че съжалих, че не сме отделили повече време. Аз бих сменила Мария Ла Горда с Кайо Хуитас, а и до там може да се отиде за ден от Винялес. Също бих обърнала последователността - първо Пинар дел Рио и след това Хавана, за да не се разкъсва времето в Хавана. И за Тринидад 2 дни са му много. Виж Сиенфуегос си заслужава. Аз бих направила повече нощувки в Сиенфуегос и от там с Виазул е много удобно да се иде до Тринидад за един ден. Малко снимки: https://www.flickr.com/photos/121631785@N06/sets/72157659074414836

Благодаря! Мария Ла Горда, Теди ми я препоръча. Ще прегледам обстойно дали там има друго освен плажовете, защото ние все пак след Куба ще се пуснем по островите, и там плажове ще има достатъчно. Иначе сложили сме Хавана в началото, защото кацаме там, решихме първите два дни да са в Хавана, а след това още един, защото така или иначе, за да се върнем от Долината, ще минем отново през Хавана, и направо ще останем за през нощта и след това тръгваме надолу. Иначе излитаме от Сантяго де Куба, и няма да се връщаме нагоре.

За Тринидад ще ги оставим 2 дни, а пък ако ни дойдат повече ще останем един, пък след това ще намерим къде да го прекараме този, който ще ни остане от Тринидад.

Връзка към коментар

До Мария Ла Горда не сме ходили и не мога да дам отзиви, но като правих организацията, четох последните мнения в трипа, че е станало много мръсно място и има много бълхи, та затова не отидохме. Ако ще имате 2 нощувки в Тринидад, може за 1 ден да отидете до Санкти Спиритус. Има удобна връзка с Виазул сутринта, но на връщане трябва да се спазарите с такси. В Куба няма никакъв проблем да се пазарите с такситата. Имат си някакви фиксирани тарифи, но предлагането е толкова голямо, че предпочитат да те закарат за по-малко пари, отколкото изобщо да не те закарат.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В Мария Ла Горда е най-доброто място за шнорхелинг/дайвинг. Уникално чиста и прозрачна вода, но ако не сте фенове на рибките наистина няма смисъл да ходите. Ето това е Мария Ла Горда:

post-181-0-70197800-1447599756_thumb.jpg

post-181-0-91551700-1447599771_thumb.jpg

post-181-0-30587600-1447599791_thumb.jpg

Кайо Хутиас:

post-181-0-92346300-1447599809_thumb.jpg

post-181-0-31598800-1447599836_thumb.jpg

post-181-0-13077500-1447599851_thumb.jpg

post-181-0-62771700-1447599864_thumb.jpg

post-181-0-27150300-1447599887_thumb.jpg

• Харесвам 14
Връзка към коментар

Ако имах само 12 дена в Куба щях да откажа целия маршрут след Тринидад и щях да остана повече време в Хавана, 2 нощувки във Винялес, за да има време за Кайо Хутиас, изключително красиво място. Самият Тринидад не е чак толкова интересен, а по-скоро района около него, но без кола ще трябва да наемате таксита. Лично мен Сантяго не ме впечатли. Има крепост и центъра е приятен, но нищо ново като архитектура, което човек да не е видял вече в Хавана, Тринидад или Сиенфуегос. Ние минахме през града за 1 нощувка, че полета ни беше оттам. Всъщност за мен най-готиното място в Куба беше Баракоа. :)

Да не забравя нещо важно - по залез и изгрев на пясъка излизат хехените и комарите, които хапят, ама много хапят. :lol:  Лично аз такава алергия получих, че се наложи и на лекар да ходя, та или се мажете, или избягвайте да се разхождате по пясъка по това време.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Теди, а какво е хехени? :unsure:

Едни ситни гадинки, има ги край Карибско море, докато се усетя и здраво ме бяха нахапали. Излизат по залез и изгрев, точно когато снимам, затова се обринах цялата, беше много неприятно. Никъде не бях чела инфо и предупреждения по въпроса, та е хубаво да се знае. :) А край мангровите дървета в момента, в който слънцето залезе излизат толкова много комари, че на остров Хутиас целите бяхме почернели.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.