stanimir Публикувано: 2 октомври, 2015 Сподели Публикувано: 2 октомври, 2015 (редактирано) Aко трябва да запомня Перу с нещо любопитно това ще са аптеките. Никъде по света не съм виждал такава концентрация на аптеки и дори в най-порутеното гето това е най-лъскавото място. Модерни , съвсем по европейски на фона на цялата заобикаляща мизерия. Явно това е огромен бизнес в Перу за който нямам никакво логично обяснение и със сигурност няма аналог в Европа. Имаше райони където на растояние да кажем едно 400-500 метра имаше по десeтина , дори повече аптеки и това е масова картинка в големите градове. Има нещо много сбъркано там , което не разбирам Другото са магазините за обувки на всяка крачка и по-специално тези на Bata ... е няма да да видите толкова Bata другаде по света Последното е , че тези романтичните индианци с пончота и пера свирещи "Полета на кондора" по улиците на всеки голям европейски град , и на всеки панаир предлагащи диск с музиката си просто не може да се видят никъде в Перу. Май всички са емигрирали на гурбет ... такива гледки в Перу няма ! Редактирано 2 октомври, 2015 от stanimir 11 1 Връзка към коментар
Цвете Публикувано: 2 октомври, 2015 Сподели Публикувано: 2 октомври, 2015 (редактирано) Стенк, интересно ми е мнението ти като цяло за Перу. Както писах за мен то е топ 1 в желанията ми, ама все се отлага. Чела съм какви ли не впечатления и като знам твоето виждане за нещата, много често припокриващо се с моето, ще ми е от голяма полза Милилия винаги толкова увлекателно пише. И аз си чакам вашия дневник. Споделете, моля Редактирано 2 октомври, 2015 от clete Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 2 октомври, 2015 Сподели Публикувано: 2 октомври, 2015 Перу ми хареса много откъм история и природа. Аз съм градски тип турист , но тук мисля човек трябва да излезе , колкото може по-бързо от градовете. С изключение на красивите колониални сгради в центъра на Лима и Арекипа ( разглеждат се за няколко часа) , както и красивия Куско съвременната архитектура е рядко грозна която трудно мога да сравня с друго място където съм бил. Та за мен Перу е много красива и разнообразна природа и с това ще го запомня. 6 1 Връзка към коментар
Цвете Публикувано: 2 октомври, 2015 Сподели Публикувано: 2 октомври, 2015 И аз съм по градовете и точно за ради природата и историята там го мечтая. Като се вдъхновиш, напиши един от твоите хубави разкази, за да го покажа на мъжа ми и да кажа- ето ти програмата, виж колко е хубаво, ще тръгваме, нали! 2 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 2 октомври, 2015 Сподели Публикувано: 2 октомври, 2015 Ооо при всички положения си заслужава и рано или късно щях да стигна дотам. В случая ми дойде малко неочаквано , но много се радвам , че го видях. Имахме страхотно време там Предполагам си чела някой от старите ми пътеписи , защото отдавна ме обзе мързела и спрях да пиша. Магеланците ме комплексираха 6 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 3 октомври, 2015 Сподели Публикувано: 3 октомври, 2015 Перу е лесно за организация, дори на място. Аз като ходих имахме резервация само за първата нощ в Лима и обща представа за маршрута, по който ще вървим (Лима - Куско - Мачу Пикчу - Титикака - Арекипа и Колка - Наска - Лима). Такива подробни програми с часове и цени като тук аз и насън не съм виждал. Освен това е сравнително безопасно, много по-сигурно от Бразилия, Венецуела... В началото изглежда доста мизерно, още от самолета и по пътя от летището, но се свиква. 6 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 3 октомври, 2015 Автор Сподели Публикувано: 3 октомври, 2015 (редактирано) Перу, наистина е много лесно за организиране. Със сигурност всичко може да се организира на място, стига да имаш достатъчно време, за да отделиш и за това, а и да имаш поне малко опит в непланираните пътувания. Лично аз, обаче, без предварителен план и наличие на много допълнителни контакти в таблета ми, ей така за всеки случай, не бих предприела такова пътуване спокойно. Да не говорим, че имам нужда и от известна доза комфорт при пътуването. В тази връзка бях супер доволна, че резервирахме предварително ВИП места за нощните преходи. Така успях да се наспя и през деня да обикалям без проблем. Единствената екскурзия, с която импровизирахме, бяхме на път да изпуснем. Попаднахме на нескопосани агенти, които след като ни взеха парите, забравиха за нас. Добре, че хората от хотела ни помогнаха, та някак успяхме да спасим деня и да се доберем до тура. При нас също се наложи промяна в програмата, с оглед на загубения багаж. Отказахме нощувката в пустинята Атакама в Паракас и се върнахме в Лима, предния ден. Всичко останало обаче премина по план, без сътресения и неприятни изненади на място. Ние мизерията не я видяхме по пътя от летището, защото беше нощ и нямахме гледка върху околността. На сутринта имахме гледка към купола на катедралата в Лима и щъкащи около нас пауни, та всичко беше много екзотично. Шокът с мизерята и незавършените сгради се появи в едно такси на път за музея Ларко в Лима. Тогава осъзнах, че в Лима без такси не може и че това е единствения начин да разгледаш града. Редактирано 3 октомври, 2015 от mililia 6 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 3 октомври, 2015 Сподели Публикувано: 3 октомври, 2015 Предпоследния ден ходихме с такси до летището да си взема багажа и си беше панорамна обиколка на Лима вкл.минава се в непосредствена близост до почти идентичните на бразилските фавели накацали по хълмовете. 5 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 7 октомври, 2015 Автор Сподели Публикувано: 7 октомври, 2015 (редактирано) Да напиша няколко неща, които си бяха съвсем нови за нас, тъй като никой преди това не ги беше споменал: 1. При самостоятелно организиране за посещение на Мачу Пикчу по имейла изпращат само потвърждение за резервация, а билетите следва да се вземат на място. Това означава, че веднага след като се слезе от влака на Агуас Калиентес трябва да се намери офиса на тази забележителност. Доколкото спомените ми са пресни след слизането на жп гарата се преминава през пазар и малко преди да се поеме по пътечката, за спирката на автобусите, в ляво има нещо като място за хранене. Преминава се през него и в дъното е билетния офис. Срещу резервацията се получават билетите за Мачу Пикчу. Ние не знаехме за това и след закупуването на билетите за автобуса се бяхме наредили на дълга опашка за качване в автобуса като аз си мислех, че взимането на билетите ще стане някъде на входа на забележителността. Добре, че на тази опашка минаха да проверят дали сме се снабдили с билети за Мачу Пикчу и тогава установихме, че качването на автобуса не трябва да става преди взимането на билетите за Мачу Пикчу. Освен това в средата на септември можеха да се закупят билети на място за Мачу Пикчу. Автобусните билети могат да бъдат заплатени и в долари. 2. При отпътуване от дадена автобусна гара освен цената на билета задължително се заплащат и такси за напускане на автогарата. Без тях не може да се качите на автобус. Цените са ниски, но така или иначе платен билет за някъде не е достатъчно основание, за да ви пуснат да пътувате. Самата такса се плаща на специално гише, което е общо за всички автобусни компании. Единственото място където не ни се наложи да плащаме такава такса е автобусната гара в Паракас, ама то там думите автогара са силно преувеличени. 3. Нощните преходи с автобус на Круз дел сур се провеждат при засилени мерки за охрана. Всеки един от пътниците се заснема с камера на мястото, на което трябва да стои. Багажът се чекира преди това. Хората се качват в автобуса след показване на паспорт и билет, а също така минават и през скенер. 4. В повечето хотели може да се плаща и в долари и така излиза малко по-евтино или поне да се плати цената, посочена в букинг. Ако се плаща в солес, прилагат някакъв измислен курс на долара, който завишава цената. Аз плащах в долари и на пазара, но там курсът си беше такъв, какъвто е на обменните бюра. Просто продавачката отиде до бюрото да смени парите вместо мен. Почти навсякъде приемат кредитни карти между които и Дайнерс. Ако някой друг от групата се сети нещо да допълва. Редактирано 7 октомври, 2015 от mililia 11 Връзка към коментар
Svetymil Публикувано: 21 март, 2016 Сподели Публикувано: 21 март, 2016 Здравейте, Аз ще пътувам за Перу през май-юни и намирам всичко написано тук за изключително полезно и интересно. Все още съм в процес на организиране - така че не мога да включа свои впечатления, а само ползвам опита на всички. Планирала съм долу-горе нещата в южната част на Перу, като последният ми ден там ще е на 7 юни на Мачу Пикчу (четох, но късно, съвета че явно е по-добре да се организира в обратен ред пътуването, но вече няма как) - след това имам цели 10 дена (полетът ми е на 17 юни от Лима). Някой ходил ли е в северната част - на север от Лима - какво освен Икитос си заслужава да включа? По повод Мачу Пикчу искам да добавя, че току-що си закупих билета - успях да не само да направя резервация, но и да го разпечатам, така че явно това е някаква стъпка напред в сравнение със ситуацията преди няколко месеца. Ще пътувам съвсем сама, така че повечето съвети за наемане на таксита в група са неприложими за мен, но ще видим как ще се наредят нещата. Преводач съм но от английски език, а испанският ми е съвсем слаб, но се надявам да се оправя. Съвсем нов член съм на Магелнаци, а и нямам много опит по форуми, така че ако съм нарушила протокола, моля да ме извините 6 Връзка към коментар
veseliache Публикувано: 21 март, 2016 Сподели Публикувано: 21 март, 2016 Някой ходил ли е в северната част - на север от Лима - какво освен Икитос си заслужава да включа? аз не съм ходила в Северната част на Перу, но считам че е изключително интересна и все още не толкова разработена дестинация. Ако не ме лъже паметта точно там е открита най-старата култура на територията на Перу - заслужава си, според мен да се посети Трохильо, Чан чан... 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 21 март, 2016 Сподели Публикувано: 21 март, 2016 За северната част - ако си по трековете виж Кордилера Бланка. Ако си падаш по джунглата и природата, не ходи в Икитос, а по резерватите на изток от Куско - Ману, Тамбопата... Това са 3-4 дена с тур, тръгва се от Куско или се лети оттам. 1 Връзка към коментар
ShaMan-H_Fel Публикувано: 21 март, 2016 Сподели Публикувано: 21 март, 2016 Здравей, Svetymil, правил съм "обратната" обиколка - Арекипа->Пуно->Куску->Мачу Пикчу. Стига да имаш поне ден два за аклиматизация не би трябвало да имаш особени проблеми. Все пак имай едно на ум, че височинната болест може да е коварно нещо. С такситата ще се оправиш, моя испански е трагичен, но все някак си успявахме да се разберем. Стига да знаеш числата . Само имай едно на ум, че са мошеници, а никъде не видях апарати, все се пазаряхме. Провери из Интернета за текущите цени на такситата в Лима (моята информация е от преди 2 и половина години) защото летището е далече от града и сумата не е малка. По спомени цената до Мирафлорес трябваше да е около 25 лева (50 солес по онова време), но мен яко ме метнаха и ми взеха двойно. 1 Връзка към коментар
Svetymil Публикувано: 21 март, 2016 Сподели Публикувано: 21 март, 2016 (редактирано) Постоянно се боря със склонноста да планирам (свръхпланирам, може да се каже ) всичко, но все пак тук трябваше да определя датата, на която ще съм на Мачу Пикчу и затова направих няколко резервации - едната в Пуно - в един остров-хотел : www.uroskhantati.com - наясно съм че е твърде комерсилизирано, но все пак е някакъв начин да се докосне човек до живота на хората там. А след това съм си отделила за Куско цяла седмица, така че ще имам време (надявам се да се аклиматизирам). Наистина мислих за Manu - ще проверя как стоят нещата. Колкото до трекинга - пишман планинар съм - обичам да вървя - изминах три пъти сама Камино в северна Испания, но изпитвам голям ужас от стръмните височини, а тук си е високичко Имам желание за предизикателства, но се боя че на стръмните места ще блокирам и не знам как ще сляза Затова и в Колка каньон съм резервирала две нощувки в Cabanaconde - ще погледам, ако мога ще сляза надолу към оазиса. Така и ще се кача само на Мачу Пикчу, а не върховете наоколо, затова мисля че една седмица ще ми е достатъчно. Умувам след Куско да летя до Лима и оттам да видя какво мога да намеря за пътуване на север, но пък изпускам Ayacucho, не зная дали си заслужава - защото дотам се стига само след тежък път с автобус - доколкото намерих информация в интернет. Но пък и човек не може да види всичко, нали Редактирано 21 март, 2016 от Svetymil Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 21 март, 2016 Сподели Публикувано: 21 март, 2016 Да разбирам , че вече няма нужда да взимаш билетите за Мачу Пичку на място и е изцяло онлайн ли ? В събота мои познати на които помагах с организация бяха там , но не ги питах как е въпроса с билетите. Единственото нещо което си купуха сами , че имаха проблем с една кредитна карта. Връзка към коментар
Svetymil Публикувано: 21 март, 2016 Сподели Публикувано: 21 март, 2016 Мисля Да разбирам , че вече няма нужда да взимаш билетите за Мачу Пичку на място и е изцяло онлайн ли ?В събота мои познати на които помагах с организация бяха там , но не ги питах как е въпроса с билетите. Единственото нещо което си купуха сами , че имаха проблем с една кредитна карта. Да - току-що си разпечатах билета - първо имаше заявка, а след това платих (след като изчетох доста мнения в трипадвайзъра очаквах проблеми с плащането, но си мина съвсем бързо и нормално) и ми излезе електронен билет за запазване и принтиране - мисля че това би трябвало да е достатъчно. Позлвах този линк - https://www.tripadvisor.com/Travel-g294318-c165226/Machu-Picchu:Peru:Getting.Tickets.html Дори използвах версията изцяло на английски на сайта - излезе ми (само за мачу Пикчу) 68 лева мисля. Докато попаднах на сайтове на официални фирми, които продават билети за около 70 долара. Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 21 март, 2016 Сподели Публикувано: 21 март, 2016 (редактирано) Не помня вече , то си излизаше и преди за принтиране , но си провери пак преди качването да си сигурна. Да това е офуциалния сайт Проблем с плащането има когато картата не е Verified by Visa, както беше в случая с познатите ми. След като го активираха плащането мина безпроблемно. Имаше нещо странно , щото и ние мислехме , че това са билетите , ама не Редактирано 21 март, 2016 от stanimir Връзка към коментар
Svetymil Публикувано: 21 март, 2016 Сподели Публикувано: 21 март, 2016 Това е много ценен съвет - аз вече безгрижно си мислех, че всички евентуални трудности с този въпрос са зад гръба ми Връзка към коментар
mililia Публикувано: 21 март, 2016 Автор Сподели Публикувано: 21 март, 2016 Понеже аз купувах билетите за Мачу Пикчу да кажа, че след плащане наистина получаваш потвърждение. Някъде обаче на него пишеше, че билетите се взимат от офис срещу представяне на паспортите. Ние се объркахме, защото аз очаквах този билетен офис да е пред входа на забележителностите, а той се оказа на автобусната спирка. Така или иначе преди да се качиш в автобуса искаха да видят билетите. Ние имахме само разпечатка на потвърждение за закупени билети и ни накараха да отидем да си получим самите билети. Паспорти не поискаха. Не е голям проблем освен, че за автобусите се заформя огромна опашка и изпускането на реда може да забави много време. Това обаче беше миналия Септември и не знам сега как е. Би следвало да пише в това, което си получила след плащането. Връзка към коментар
Svetymil Публикувано: 21 март, 2016 Сподели Публикувано: 21 март, 2016 Хм, сега чета - пише Ticket for access to Machupicchu, entry point - Control Ciudad Inka MAPI - но за всеки случай аз смятам да нощувам в Акуас Калиенте и ще мога да си осигуря потвърждение предния ден (ако е възможно) или поне на самия ден, но (надявам се) преди да са пристигнали мнозинството туристи с влака. Ще ви пиша - но е чак на 7 юни Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 21 март, 2016 Сподели Публикувано: 21 март, 2016 Като се свържа тия дни с моите познати ще питам как са процедирали с билетите. Бяха там преди два дни. Връзка към коментар
Sun4o Публикувано: 23 март, 2016 Сподели Публикувано: 23 март, 2016 Хм, сега чета - пише Ticket for access to Machupicchu, entry point - Control Ciudad Inka MAPI - но за всеки случай аз смятам да нощувам в Акуас Калиенте и ще мога да си осигуря потвърждение предния ден (ако е възможно) или поне на самия ден, но (надявам се) преди да са пристигнали мнозинството туристи с влака. Ще ви пиша - но е чак на 7 юни Акуас Калиентес определено си заслужава, няма да съжаляваш.7 дена в Куско.... - супер си! Трековете не бива да те плашат, с изключение на Уайна Пикчу, а гледам, че за там нямаш резервация, няма някакви екстремни. За височинната болест взимай Diamox, започни с приема 2-3 дена преди да отидеш в Перу. Аз бях смачкан от височинната болест, в смисъл ходех, все едно нося 50 кила на гръб. И трудно дишах, дори нощем. Тук групата дето беше ми се правят на железни, ама за мен не беше много така Clete...и досега Перу си остава номер 1 от всички места, на които крачето ми златно е стъпвало 4 Връзка към коментар
Oshko Публикувано: 25 април, 2016 Сподели Публикувано: 25 април, 2016 Като се свържа тия дни с моите познати ще питам как са процедирали с билетите. Бяха там преди два дни. Пиши после, като разбереш, как се процедира с билетите. Връзка към коментар
RumyGancheva Публикувано: 25 април, 2016 Сподели Публикувано: 25 април, 2016 Здравейте, аз ще пътувам за Перу през Юни. И за Куско съм отделила 3 дни. До там ще летя от Лима. Интересувам се от DIAMOX хапчета за височинна болест. Някой има ли инфо как да се сдобия с тях или със SOROCHE Благодаря предварително! Връзка към коментар
Tedy Публикувано: 25 април, 2016 Сподели Публикувано: 25 април, 2016 Интересувам се от DIAMOX хапчета за височинна болест. Някой има ли инфо как да се сдобия с тях или със SOROCHE Сорочи пробвай да си купиш в Лима или си вземи аспирин от България, върши същата работа. 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега