Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши?


Препоръчани мнения

Здравейте,

Не успях да намеря подобна тема и искам да ви попитам кога, къде и колко е нормалния бакшиш?

Скоро ми предстои пътуване до САЩ и горе-долу съм се информирал как са нещата по заведенията, но не знам примерно дали трябва да оставям в хотела на възглавницата и каква сума. Примерно в Тайланд, ако оставиш под 50 бата те гледат лошо, а ако оставяш между 50 и 100, изведнъж обслужването коренно се променя. Как е по различните места на които сте били? 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз ще мина по тънката лайсна за Япония . Там това е почти обидно и те гонят да го върнат. Затова самите японци никога не оставят бакшиш в чужбина.

Позволи ми малко да не се съглася. В един рок бар на Самуи, най-големите бакшиши за групата се оставяха от японци. Може би за тях това не е бакшиш, знам ли.

Връзка към коментар

Позволи ми малко да не се съглася. В един рок бар на Самуи, най-големите бакшиши за групата се оставяха от японци. Може би за тях това не е бакшиш, знам ли.

 

Японците обичат много да са вежливи и ако някой ги предупреди, че това е знак на вежливост и те дават яко бакшиши :)

Връзка към коментар

Имахме такава тема: Бакшишите по света

 

Моята логика е, като си в Рим прави като римляните...т.е. където се оставя, оставям, където не се оставя не оставям. Цялостното ми отношение обаче е против, но то аз не съм съгласен с много привички и обичаи, но не пречи да ги уважавам, когато съм на съответното място. 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

За бакшиш в Щатите се приема за нормално около 15-20% от сметката. В зависимост от щата и заведението, за парти от 6 или повече хора, особено, когато са чужденци, се слага в повечето случаи автоматично в сметката, когато се донесе (на англ. gratuity, ако има, значи е добавено и вече няма нужда, освен по ваша преценка още). При заведение, където е без храна, напр. в баровете, бакшишите са значително по-ниски. Но си гледайте в сметката, има ли я споменатата думичка, може да не слагате още. Като цяло, в сферата на услугите, се типва. Примерно, в такситата е някъде десетина процента пак, на камериерката може да оставите 5-10 долара, не съм чувала за повече в нормални условия, ако не сте доволни - няколко пенита, много е обидно. 

А, сетих се още нещо - ако случайно ходите на стриптийз клуб - там се дава по едно доларче на танцьорките (много пъти). Не смятам, че е важно, но да съм по-изчерпателна :)

Редактирано от Gerry Lova
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Имахме такава тема: Бакшишите по света

 

Моята логика е, като си в Рим прави като римляните...т.е. където се оставя, оставям, където не се оставя не оставям. Цялостното ми отношение обаче е против, но то аз не съм съгласен с много привички и обичаи, но не пречи да ги уважавам, когато съм на съответното място. 

Извинявам се, не успях да открия предната тема. И аз се опитвам да действам така, тоест да оставям където и колкото е прието, лошото е, че има доста неписани правила.

Връзка към коментар

Хммм това за стриптизьорките . Предполагам не се обиждат и на по-високи купюри.

Съмнява ме да е невъзпитано ?

Никога не мога да възприема тия безалкохолни клубове ...американска му работа :)

Връзка към коментар

Лично мен не ме интересува много къде съм и какво "трябвало" да оставя. Оставям както намеря за добре, ако съм много доволен оставят, ако положението е средно, оставям много малко. Имам доста случаи, когато не оставям нищо и хич не ме интересува дали сервитьора щял да се обиди или разсърди.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Да, оставяме бакшиши в заведения винаги, тук така е прието. Оставям 20%, освен ако не съм доволна от обслужването. В хотелите не оставям.

Като бяхме в Мексико си бяхме приготвили около $100 на банкноти по $1 и давахме бакшиши на всички от обслужващия персонал.

За Европа да си призная не си спомням дали е прието да се оставят бакшиши, в България оставяхме в заведенията някаква малка сума, ако сме доволни от обслужването.

Връзка към коментар

Много зависи. В България знам, че работят за смешни пари сервитьорите, така че ако са усмихнати и любезни (което не винаги е така) закръглям сметката. В ресторант винаги оставям. 

Във Франция например, където повечето сервитьори са дръпнати и надути оставям по-рядко, още повече че те често печелят повече от мен. Но пък тук не е като в САЩ, минималната заплата е 9,61 евро на час за всички. Французите рядко оставят бакшиш. аз ако съм доволен гледам да оставям, а моите френски приятели ми казват "Защо му оставяш на него стотинките, той си има работа и дом, по-добре ги дай на клошарa на ъгъла". Въпрос на манталитет. 

В Мадагаскар бях с група испанци, еййй, по-стиснати хора не бях виждал. На една екскурзия с лодка по един от каналите тия момчета гребаха в 40 градусова жега под слънцето без вода и сянка няколко часа. Ние намазани с лосиони, противокомарни препарати, под сенници се возим и снимаме красоти. Нашата лодка, трима немци, един британец, една испанка и аз събрахме еквивалента на 2-3-5 евро и им дадохме отгоре. В шок видях как при пристигане на другата лодка, испанската група си изчака настоятелно рестото до стотинка. 

Редактирано от Kaloyan89
Връзка към коментар

На полските пияндурници клошари в Ница не бих дал пукнат цент или другите дето се търкалят по цял ден с бира по сенките !  :mad:

На момичетат в кафетата обаче сме оставяли. Някой са много мили.


Относно САЩ там нали заплата в определени сфери е извън правилата за минимална ставка и на практика основния доход е от бакшиши. Доколкото знам дори са данъчно облагаеми.

Връзка към коментар

Задължително поне 10% независимо къде и кога.С изключение в един хотел в Мале(най-мизерния в който съм бил),пиколото  ни заведе до стаята толкова демонстративно си чакаше бакшиша,което много ме подразни,почна да щрака с дистанционното 10 минути и да ни обяснява нещо само и само да протака да искубе бакшиш, нещо като игра на нерви.Гледахме го слушахме го усмихвахме му се дори(ехидно) Оправихме си багажа  между другото,и му казахме като свърши с телевизора на излизане да затвори вратата.Оня взе ,че се сконфузи и в асансьора дума не обели,беше много тягосна атмосферата  за него докато се возехме.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На полските пияндурници клошари в Ница не бих дал пукнат цент или другите дето се търкалят по цял ден с бира по сенките !  :mad:

На момичетат в кафетата обаче сме оставяли. Някой са много мили.

Има и наши Стенк, и то не един и двама. На Променада има един клошар с куче дето седи и проси и тегли наред майни на български на тези, които го подминават. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Относно САЩ там нали заплата в определени сфери е извън правилата за минимална ставка и на практика основния доход е от бакшиши. Доколкото знам дори са данъчно облагаеми.

Да, така е, през 2003-2004 сервитьорите вземаха около $3 на час. Сега не знам как е, може би е по-високо. Наистина заплащането е почти изцяло от бакшишите.

 

Една от причините, поради които винаги оставям 20% е, че и аз съм работила за бакшиши в САЩ и си спомням колко добре се чувствах, като получавах високи бакшиши :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Когато си странник на дадено място, бакшишът, в умерен размер, винаги помага.

Прекалиш ли, веднага минаваш в категория "платежоспособна млеконадойна крава" :)

Често си правя експерименти, като не давам бакшиши до последния ден, и тези, които запазят доброто си отношение, получават джакпота на тръгване :) Физиономиите им са безценни :lol:

 

Във Фиджи, където бакшишите не са нещо традиционно очаквано, няколко "изхвърляния" от по 5-10 долара ми докараха свръх ексклузивно обслужване, че даже и няколко мейла от персонала дали искам да инвестирам в новите им бизнес начинания :)

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Винаги съм гледал на бакшиша като награда за добро обслужване/добре свършена работа и когато съм доволен - давам бакшиша наистина с кеф, защото смятам, че усърдието и професионализма трябва да се стимулират.

Не съм ли доволен обаче, ставам гадна скръндза и понякога правя простотии :blush:  като това да боря да стотинка за да демонстрирам недоволството си..., може би защото не обичам (и не умея) да правя скандали.
Все пак за чужбина не е лошо човек да се осведоми най-общо какви са обичаите, за да не изпада човек в ситуация както

Прекалиш ли, веднага минаваш в категория "платежоспособна млеконадойна крава" :)

 

 

а това

Често си правя експерименти, като не давам бакшиши до последния ден, и тези, които запазят доброто си отношение, получават джакпота на тръгване :) Физиономиите им са безценни :lol:

е много готин подход, браво!  :biggrin:

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Не знам дали съм прекалено претенциозен, но много рядко обслужването ми прави дотолкова добро впечатление, че да искам да оставя бакшиш накрая.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Във Фиджи, където бакшишите не са нещо традиционно очаквано, няколко "изхвърляния" от по 5-10 долара ми докараха свръх ексклузивно обслужване, че даже и няколко мейла от персонала дали искам да инвестирам в новите им бизнес начинания :)

 

Търсиш ли партньори за новия бизнес на Фиджи  :lol:

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Шегата настрана, хората, които ми предложиха, наистина имаха качества, с които да прокопсат. Трябва да ги чуя докъде са стигнали и да пращаме ли първата група :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.