airborne Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Здравейте, Не успях да намеря подобна тема и искам да ви попитам кога, къде и колко е нормалния бакшиш? Скоро ми предстои пътуване до САЩ и горе-долу съм се информирал как са нещата по заведенията, но не знам примерно дали трябва да оставям в хотела на възглавницата и каква сума. Примерно в Тайланд, ако оставиш под 50 бата те гледат лошо, а ако оставяш между 50 и 100, изведнъж обслужването коренно се променя. Как е по различните места на които сте били? 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Аз ще мина по тънката лайсна за Япония . Там това е почти обидно и те гонят да го върнат. Затова самите японци никога не оставят бакшиш в чужбина. 5 Връзка към коментар
airborne Публикувано: 9 август, 2015 Автор Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Аз ще мина по тънката лайсна за Япония . Там това е почти обидно и те гонят да го върнат. Затова самите японци никога не оставят бакшиш в чужбина. Позволи ми малко да не се съглася. В един рок бар на Самуи, най-големите бакшиши за групата се оставяха от японци. Може би за тях това не е бакшиш, знам ли. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Позволи ми малко да не се съглася. В един рок бар на Самуи, най-големите бакшиши за групата се оставяха от японци. Може би за тях това не е бакшиш, знам ли. Японците обичат много да са вежливи и ако някой ги предупреди, че това е знак на вежливост и те дават яко бакшиши Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Е , така може. Аз съм попадал все на "стиснати" . Нито в ресторант , нито по турове оставяха 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Имахме такава тема: Бакшишите по света Моята логика е, като си в Рим прави като римляните...т.е. където се оставя, оставям, където не се оставя не оставям. Цялостното ми отношение обаче е против, но то аз не съм съгласен с много привички и обичаи, но не пречи да ги уважавам, когато съм на съответното място. 6 Връзка към коментар
Gerry Lova Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 (редактирано) За бакшиш в Щатите се приема за нормално около 15-20% от сметката. В зависимост от щата и заведението, за парти от 6 или повече хора, особено, когато са чужденци, се слага в повечето случаи автоматично в сметката, когато се донесе (на англ. gratuity, ако има, значи е добавено и вече няма нужда, освен по ваша преценка още). При заведение, където е без храна, напр. в баровете, бакшишите са значително по-ниски. Но си гледайте в сметката, има ли я споменатата думичка, може да не слагате още. Като цяло, в сферата на услугите, се типва. Примерно, в такситата е някъде десетина процента пак, на камериерката може да оставите 5-10 долара, не съм чувала за повече в нормални условия, ако не сте доволни - няколко пенита, много е обидно. А, сетих се още нещо - ако случайно ходите на стриптийз клуб - там се дава по едно доларче на танцьорките (много пъти). Не смятам, че е важно, но да съм по-изчерпателна Редактирано 9 август, 2015 от Gerry Lova 3 Връзка към коментар
airborne Публикувано: 9 август, 2015 Автор Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Имахме такава тема: Бакшишите по света Моята логика е, като си в Рим прави като римляните...т.е. където се оставя, оставям, където не се оставя не оставям. Цялостното ми отношение обаче е против, но то аз не съм съгласен с много привички и обичаи, но не пречи да ги уважавам, когато съм на съответното място. Извинявам се, не успях да открия предната тема. И аз се опитвам да действам така, тоест да оставям където и колкото е прието, лошото е, че има доста неписани правила. Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Хммм това за стриптизьорките . Предполагам не се обиждат и на по-високи купюри. Съмнява ме да е невъзпитано ? Никога не мога да възприема тия безалкохолни клубове ...американска му работа Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Лично мен не ме интересува много къде съм и какво "трябвало" да оставя. Оставям както намеря за добре, ако съм много доволен оставят, ако положението е средно, оставям много малко. Имам доста случаи, когато не оставям нищо и хич не ме интересува дали сервитьора щял да се обиди или разсърди. 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 В Индия ако е малко бакшишът ти казват и те гонят дори на следващия ден да им доплатиш очакваната от тях сума 2 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Изчаквам си рестото и оставям според случая. Опитвам се и при нас да го прилагам. 2 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Да, оставяме бакшиши в заведения винаги, тук така е прието. Оставям 20%, освен ако не съм доволна от обслужването. В хотелите не оставям. Като бяхме в Мексико си бяхме приготвили около $100 на банкноти по $1 и давахме бакшиши на всички от обслужващия персонал. За Европа да си призная не си спомням дали е прието да се оставят бакшиши, в България оставяхме в заведенията някаква малка сума, ако сме доволни от обслужването. Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 (редактирано) Много зависи. В България знам, че работят за смешни пари сервитьорите, така че ако са усмихнати и любезни (което не винаги е така) закръглям сметката. В ресторант винаги оставям. Във Франция например, където повечето сервитьори са дръпнати и надути оставям по-рядко, още повече че те често печелят повече от мен. Но пък тук не е като в САЩ, минималната заплата е 9,61 евро на час за всички. Французите рядко оставят бакшиш. аз ако съм доволен гледам да оставям, а моите френски приятели ми казват "Защо му оставяш на него стотинките, той си има работа и дом, по-добре ги дай на клошарa на ъгъла". Въпрос на манталитет. В Мадагаскар бях с група испанци, еййй, по-стиснати хора не бях виждал. На една екскурзия с лодка по един от каналите тия момчета гребаха в 40 градусова жега под слънцето без вода и сянка няколко часа. Ние намазани с лосиони, противокомарни препарати, под сенници се возим и снимаме красоти. Нашата лодка, трима немци, един британец, една испанка и аз събрахме еквивалента на 2-3-5 евро и им дадохме отгоре. В шок видях как при пристигане на другата лодка, испанската група си изчака настоятелно рестото до стотинка. Редактирано 9 август, 2015 от Kaloyan89 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 На полските пияндурници клошари в Ница не бих дал пукнат цент или другите дето се търкалят по цял ден с бира по сенките ! На момичетат в кафетата обаче сме оставяли. Някой са много мили. Относно САЩ там нали заплата в определени сфери е извън правилата за минимална ставка и на практика основния доход е от бакшиши. Доколкото знам дори са данъчно облагаеми. Връзка към коментар
palioto Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Задължително поне 10% независимо къде и кога.С изключение в един хотел в Мале(най-мизерния в който съм бил),пиколото ни заведе до стаята толкова демонстративно си чакаше бакшиша,което много ме подразни,почна да щрака с дистанционното 10 минути и да ни обяснява нещо само и само да протака да искубе бакшиш, нещо като игра на нерви.Гледахме го слушахме го усмихвахме му се дори(ехидно) Оправихме си багажа между другото,и му казахме като свърши с телевизора на излизане да затвори вратата.Оня взе ,че се сконфузи и в асансьора дума не обели,беше много тягосна атмосферата за него докато се возехме. 1 Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 На полските пияндурници клошари в Ница не бих дал пукнат цент или другите дето се търкалят по цял ден с бира по сенките ! На момичетат в кафетата обаче сме оставяли. Някой са много мили. Има и наши Стенк, и то не един и двама. На Променада има един клошар с куче дето седи и проси и тегли наред майни на български на тези, които го подминават. 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Има , има и сводници , и всякакви пернати съгласен ! Тоя образ специално съм го пропуснал Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Относно САЩ там нали заплата в определени сфери е извън правилата за минимална ставка и на практика основния доход е от бакшиши. Доколкото знам дори са данъчно облагаеми. Да, така е, през 2003-2004 сервитьорите вземаха около $3 на час. Сега не знам как е, може би е по-високо. Наистина заплащането е почти изцяло от бакшишите. Една от причините, поради които винаги оставям 20% е, че и аз съм работила за бакшиши в САЩ и си спомням колко добре се чувствах, като получавах високи бакшиши 1 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Когато си странник на дадено място, бакшишът, в умерен размер, винаги помага. Прекалиш ли, веднага минаваш в категория "платежоспособна млеконадойна крава" Често си правя експерименти, като не давам бакшиши до последния ден, и тези, които запазят доброто си отношение, получават джакпота на тръгване Физиономиите им са безценни Във Фиджи, където бакшишите не са нещо традиционно очаквано, няколко "изхвърляния" от по 5-10 долара ми докараха свръх ексклузивно обслужване, че даже и няколко мейла от персонала дали искам да инвестирам в новите им бизнес начинания 10 Връзка към коментар
Mary Публикувано: 9 август, 2015 Сподели Публикувано: 9 август, 2015 Аз съм от даващите бакшиш. Дори и за не перфектна получена услуга... Особено на места, където и малката получена сума е от голямо значение... 4 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 10 август, 2015 Сподели Публикувано: 10 август, 2015 Винаги съм гледал на бакшиша като награда за добро обслужване/добре свършена работа и когато съм доволен - давам бакшиша наистина с кеф, защото смятам, че усърдието и професионализма трябва да се стимулират. Не съм ли доволен обаче, ставам гадна скръндза и понякога правя простотии като това да боря да стотинка за да демонстрирам недоволството си..., може би защото не обичам (и не умея) да правя скандали.Все пак за чужбина не е лошо човек да се осведоми най-общо какви са обичаите, за да не изпада човек в ситуация както Прекалиш ли, веднага минаваш в категория "платежоспособна млеконадойна крава" а това Често си правя експерименти, като не давам бакшиши до последния ден, и тези, които запазят доброто си отношение, получават джакпота на тръгване Физиономиите им са безценни е много готин подход, браво! 10 Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 10 август, 2015 Сподели Публикувано: 10 август, 2015 Не знам дали съм прекалено претенциозен, но много рядко обслужването ми прави дотолкова добро впечатление, че да искам да оставя бакшиш накрая. 1 Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 10 август, 2015 Сподели Публикувано: 10 август, 2015 Във Фиджи, където бакшишите не са нещо традиционно очаквано, няколко "изхвърляния" от по 5-10 долара ми докараха свръх ексклузивно обслужване, че даже и няколко мейла от персонала дали искам да инвестирам в новите им бизнес начинания Търсиш ли партньори за новия бизнес на Фиджи 3 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 10 август, 2015 Сподели Публикувано: 10 август, 2015 Шегата настрана, хората, които ми предложиха, наистина имаха качества, с които да прокопсат. Трябва да ги чуя докъде са стигнали и да пращаме ли първата група 3 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега