Прескочи до съдържание

Особености на колите под наем в Исландия


Георги

Препоръчани мнения

Реших тук да опиша някои от тънкостите, с които се сблъсквам при поредното ми пътуване за Исландия, по-конкретно особености при наемането на кола под наем, както и наблюдение над цените на някои фирми. 

 

Започвам със застраховките. Няма или аз поне не съм попаднал на фирма в Исландия, чиято допълнителна застраховка (SCDW) да сваля нужния депозит до 0, винаги има остатък, като може да варира между 150€ и 800€. Цената на ден съответно е между 10 и 15€. Ако не се вземе допълнителната застраховка, то сумата, за която сте отговорни по базовата (CDW) е от 1300€ до 2500€, може и нагоре. Трябва да сте подготвени тази сума да я имате като лимит по кредитна карта, това при положение, че не желаете да купите допълнителна застраховка. 

 

Конкретно в Исландия има и два допълнителни застрахователни продукта - Gravel Protection (GP) и Sand and Ash Protection (SAAP). И двете обикновено не се покриват от стандартната застраховка (CDW), както и допълнителната (SCDW)

 

Gravel Protection - в най-общ смисъл покрива поражения по стъкла, боя и под на колата причинени от хвърчащи камъчета. Това покритие може да е необходимо, ако ще карате по черни пътища, а вярвайте ми, ще ви се наложи дори да се придържате само до основните атракции по южната част на път 1. Не, че черния път е нещо фатално, де, при предишните ми две ходения не съм взимал тази застраховка и нямах никакви проблеми. Струва между 5€ и 10€ на ден.

 

Много, ама много трябва да внимавате какво точно покрива тази застраховка - някои изрично пишат, че не покриват счупени стъкла, други под, трети пък отбелязват, че застраховката е по щети причинени от камъчета при разминване с друга кола...стигаме до там, че може да вземат пари за застраховка със супер имагинерни условия. Особено това за разминаването с друга кола, как го доказват?? 

 

Sand Аnd Аsh Protection - това е може би покритие само в Исландия! Както подсказва името, покрива поражения по колата причинени от буря, която благодарение на пясъка и вулканичната пепел може да направи колата ви да изглежда като изшкурена. Обикновено пораженията в този случай са сериозни и водят до цялостно пребоядисване на колата, цитират се суми от рода на 5-6000€...

 

С тази застраховка може да свалите сумата до около 3000€, а самата застраховка е около 10€ на ден. 

 

Тук уловката е, че въпросните бури се случват по точно определено време на годината (предимно пролет и есен, рядко и зимата, но почти никога лятото) и то на точно определени региони. Освен това са лесно прогнозируеми, т.е. риска да попаднете в такава непредвидена буря е минимален. Ето я и картата на регионите, взета от сайта от по-долу:

 

26-08-2015 17-51-42.png

 

Сиреч, ако нямате път на изток от Vik или в северната част, тази застраховка е тотално излишна. По пътищата си има специални табели, които да предупреждават за пясъчни бури:

 

26-08-2015 17-53-05.png

 

С две думи, тази застраховка според мен е тотално надценена и хич не си заслужава. Повече информация тук: http://sadcars.com/en/read/2014/02/03/how-to-avoid-getting-into-sandstorms-in-iceland

 

 

Сега трябва да излизам, но ще опиша малко по-късно подробности за някои от фирмите, които дават коли под наем в Исландия, свързани с описаните вече детайли. 

 

Hertz, Avis, Europcar показаха цени тотално извън бюджета ми и не съм ги преглеждал с подробности.

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

като си търсих кола гледах офертите и по бюджет си оставих избора между Geysir и Blue Car Rental; в крайна заложих на Geysir защото самоучастията са им доста по ниски:

- SCDW - 250 EUR за Geysir и 750 EUR за Blue Car Rental

- GP - 0 EUR за Geysir и 100 EUR за Blue Car Rental (при счупен челен прозорец)

- SAAP - 0 EUR за Geysir и 1'000 EUR за Blue Car Rental

 

в допълнение Geysir предлагат и комбинирана застраховка (покриваща и 3-те риска) с отстъпка - общо излиза 19 EUR/ден (поотделно общо са 24 EUR/ден)

 

и budget.is бях гледал, но цената за колата им беше като тази на Geysir, а така и на сайта им не можах да намеря изобщо да предлагат GP и SAAP

 

 

да видим основателя какво ще каже, още имам време да сменям резервацията без неустойки :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

В този пост ще разгледам някои от спецификите на определени фирми в Исландия. Ще споменавам конкретни цифри, но имайте предвид, че може да варират, гледам само да дам груба идея. Ще се постарая информацията да е по-обща, но имайте предвид, че всичко е пречупено през призмата на моето търсене - 9 дни в края на септември. Тук говоря само за нормален клас кола, за по-големите и 4х4 е възможно информацията и заключенията да са грешни. Сравнявам условията на конкретни фирми и не обсъждам брокерите. При всички положения препоръчвам да резервирате през брокер само ако виждате фирмата, както ще забележите, условията и цените на допълнителните екстри варират в доста широки граници. 

 

Да добавя още нещо за допълнителните застраховки. Много зависи от дължината на наема дали си заслужават или не. Ако наемате за ден, сигурно е добра идея да покриете риск от 2000€ като платите 15€. Но ако наемате за 20 дни, може би не е оправдано да покривате риск от 2000€ с 300€. Вие преценявате. Да не забравяме, че има и много фирми, които ще ви покрият отговорността, но трябва първо да платите и после да си търсите парите от тях. Тези фирми няма да са обект на тази дискусия. 

 

Enterprise: https://www.enterpriserentacar.is

 

Отговорност без допълнителна застраховка: 2000€

SCDW сваля отговорността на 550€

Допълнителен шофьор: 20€ за целия наем

Локация: не е точно на терминала, но извозват с микробусче, а може и пеша (300-400м)

Плащане: не се предплаща нищо в момента на резервация

 

SCDW: 11€ на ден

GP: 8€ на ден

SAAP: 8€ на ден

 

Enterprise предлагат и пакети от застраховки:

SCDW+GP+разни други: 14€

SCDW+GP+SAAP+разни други: 19€

 

Коментар: Поне в моя случай изкараха доста конкурентни цени на базовата услуга. Харесва ми, че колите са добре описани - знаеш класа, който ще наемеш дали е автоматик, дали е дизел и т.н. Между другото, препоръчвам с две ръце автоматика в Исландия. И то не толкова заради автоматичните скорости, колкото за cruise control-а. Път 1 може да е празен, но има камери, за това е добре просто да заковете контрола на 90км/ч и шофьора да може да зяпа чудесната природа навън, а не да гледа само стрелката дали не е надвишил :)

 

С оглед на фиксираната цена за допълнителен шофьор са добър вариант, ако имате такъв и наемате за много дни. В нашия случай другите фирми искат по около 6€ на ден за шофьор и за 9 дни стават 54€, докато Enterprise взимат фиксирано 20€. Пакетните застраховки са добър избор за тези, които искат да вземат повече от една допълнителна застраховка. 

 

Ако мразите допълнителни застраховки недостатък е високото самоучастие (2000€), както и сравнително високата сума, за която отговаряте дори да сте купили допълнителна застраховка (545€).

 

Budget: http://www.budget.is/

 

Отговорност без допълнителна застраховка: 1300€

SCDW сваля отговорността на 170€

Допълнителен шофьор: 6€ на ден

Локация: взима се от паркинга пред терминала, връща се на друго място и извозват с микробусче до летището.

Плащане: в зависимост от връзката, чрез която сте влезли в сайта има опция за плащане на място (т.е безплатна резервация) или плащане на момента, което е малко по-евтино. 

 

SCDW: 14€ на ден

GP: не се предлага

 

SAAP: не се предлага

 

Коментар: Солиден избор, удобството да не чакаш микробусчета и да влачиш куфари след кацане, а директно да вземеш колата от терминала си заслужава. Особено добър избор, когато не искате да плащате допълнителна застраховка - отговорността е 1300€, това може би е най-ниското което съм намерил. SCDW също сваля отговорността до само 170€. 

 

Недостатък е не доброто описание на автомобилите. Пихта ги изрично дали предлага дизели, казаха че имат, но не могат да ми обещаят, което в крайна сметка ме отказа. При положение, че ще въртя пълно кръгче на острова, около 1500-2000км, разходите за гориво са значителни и ми се ще да мога да ги калкулирам предварително, а не да играя руска рулетка. 

 

Друг недостатък за някой може да е липсата на GP и/или SAAP. 

 

Geysirhttp://geysir.is/

 

Отговорност без допълнителна застраховка: 2000€

SCDW сваля отговорността на 250€

Допълнителен шофьор: 6€ на ден

Локация: извън терминала, или пеша или с микробусчето им, което се плаща допълнително.

Плащане: по време на резервация

 

SCDW: 9€ на ден

GP: 5€ на ден

SAAP: 10€ на ден

 

Пакетна застраховка с всичко включено: 19€ на ден

 

Коментар: Според мен са конкурентни при наеми повече от седмица. В противен случай цената им на ден е доста висока. 50€ на ден през зимата и 80€ през лятото за най-малките колички. Седмичната цена обаче е 270€ и 490€, съответно през зимата и лятото, което е доста по-прилично. 

 

Blue Car Rental: http://www.bluecarrental.is/

 

SCDW и GP са включени в цената, съответно с отговорност 750€ и 100€. 

SAAP: 10€ на ден

Допълнителен шофьор: 4€ на ден

Локация: близо до летището, около 5 минути пеша

Плащане: по време на резервация

 

 

Коментар: Ако държите задължително на допълнителните застраховки, Blue са много конкурентен избор. Цената им е пакетна, т.е. няма как да извадите застраховките от тях. Въпреки това, личната отговорност е доста висока, така че всеки трябва да си прецени. Групите от коли са добре разделени между автоматик, ръчна, дизел, бензин и т.н. При наем над 7 дни дават един безплатен, което ги прави особено подходящи за по-дълги наеми, съответно не особено подходящи при кратки :)

 

Ако не ви се плащат допълнителни застраховки, Blue не са добър избор, защото насилствено са набутани в цената. 

 

Sixthttp://is.sixt.com/

 

Отговорност без допълнителна застраховка: 1500€

SCDW сваля отговорността на 300€

Допълнителен шофьор: 4.5€ на ден

Плащане: има опция за плащане на място (т.е безплатна резервация) или плащане на момента, което е малко по-евтино. 

 

SCDW: 16€ на ден

GP: 9€ на ден

SAAP: 10€ на ден

 

Коментар: Много са гъвкави, като всякакви екстри могат да бъдат махани или добавяни. Единствената фирма, която видях да не дава неограничени километри като стандарт, а като допълнителна опция. Допълнителните им застраховки са доста скъпички обаче, а за хората, които не ги взимат видях много лоши ревюта за таксувани карти месеци след приключване на наема и т.н. Бонус е сравнително плавното покачване между различните класове коли, т.е. за малко повече пари може да вземете по-голяма кола. 

 

Ами това е за сега, дано повече съм помогнал, от колкото да объркам допълнително :)

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Ревю на Blue Car Rentals. 

 

Изключително коректни, бързи и ефективни! Офисът им не е на самото летище, а на 200-300 метра от там. Честно казано мислех, че ще е по-голям проблем, че не са точно в терминала (както Budget) например, но се оказа че проблема е никакъв. Бях резервирал Kia Soul Diesel Automatic, дадоха ми Mercedes B class Diesel Automatic! Може би най-сериозният безплатен ъпгрейд, който са ми правили до сега. 

 

Колата беше на 35 000км, което е средно старо по стандартите на големите фирми, но не е и била дърта кошница. Не и личеше, като нова беше. И взимането и връщането беше бързо, без излишно мотаене, кратко обяснение на важните неща, ето ти ключовете и карай. На връщане - бърз оглед с фенерчето и се махай. 

 

Не блокират никаква сума по кредитната карта, въпреки че неснижаемият остатък е доста висок, просто взимат номера за да имат в документацията, ако се наложи. 

 

С две думи - препоръчвам на 100%, ако цената ви устройва. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Аз мога да кажа коя компания НЕ препоръчвам за Исландия - Fair Cars

Колата се приема без оглед и протокол и месеци по късно се получава мейлче със щети и парите се дърпат от кредитната карта.

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Привет! :)

Имам питане към Основателя, но може да има и друг компетентен...

Когато плаща колата на Blue Car Rental имаше ли някакви проблеми?!?
Защото мен от една седмица ме върти и резултатът е все един и същи:
Unable to process card

Not Authorized

Картата е кредитна VISA на ОББ и с нея съм плащал всичко досега, включително и предишните ми ходения в Исландия.

 

post-44-0-44085400-1452027233_thumb.jpg

Редактирано от Light
Връзка към мнение

Не, не съм имал проблеми. Предлагам да им пишеш, отговарят бързо, аз ги питах пълни дивотии и ми отговориха. Дали пък нямат изискване за SecureCode или Verified by Visa и да не може да мине без нея? Мисля, че аз наема го плащах точно с картата, на която го имам...

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Докладвам! :)

 

Мой приятел(поради невъзможноста ми да говоря добре английски) проведе телефонен разговор с Blue Car Rental и те казаха да им напишем подробен имейл, като докато още пишехме имейла получих такъв от тях, с обяснението, че виждат в системата, че имам незавършена поръчка и да дадем подробности за всичко около неуспешната резервация.

 

В отговор на моя имейл, казаха, че най-вероятно картата ми има foreign limits(което не е така), но ако не е така те ще финишират букването за мен и ще ми пратят payment link за заплащането.

Потвърдих всичко в отговор и зачаках....

След няколко часа, които ми се сториха цяла седмица получих отговор с приложен Order Summary с номер и всичко, все едно съм платил, с обяснението че за моя комфорт ще оставят поръчката неплатена до моето кацане и плащане на място.

:)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

 

Budget: http://www.budget.is/

 

Отговорност без допълнителна застраховка: 1300€

SCDW сваля отговорността на 170€

Допълнителен шофьор: 6€ на ден

Локация: взима се от паркинга пред терминала, връща се на друго място и извозват с микробусче до летището.

Плащане: в зависимост от връзката, чрез която сте влезли в сайта има опция за плащане на място (т.е безплатна резервация) или плащане на момента, което е малко по-евтино. 

 

SCDW: 14€ на ден

GP: не се предлага

 

SAAP: не се предлага

 

Коментар: Солиден избор, удобството да не чакаш микробусчета и да влачиш куфари след кацане, а директно да вземеш колата от терминала си заслужава. Особено добър избор, когато не искате да плащате допълнителна застраховка - отговорността е 1300€, това може би е най-ниското което съм намерил. SCDW също сваля отговорността до само 170€. 

 

 

Георги, помощ ;) от няколко дена се чудя откъде да запазя кола от Blue Rental cars (цената и колата ме устройват идеално, но високата отговорност ме отказа, особено след като се свързах с тях и казаха,че няма вариант да се намали) и тъкмо щях да запазвам Budget, макар и много да не ме кефят, ама цената горе долу докарва тази на Blue и се зачетох в твоите описания и нещо не ми се връзват нещата. На мен в сайта на Budget ми дава това:

 

Your quote includes:
  • Local Tax (TAX) FieldHelpIcon.png
  • Collision Damage Waiver (CDW) FieldHelpIcon.png
  • Vehicle Registration Fee (VRF) FieldHelpIcon.png
  • Airport/city surcharge FieldHelpIcon.png
  • Unlimited Mileage FieldHelpIcon.png 
Add extras (to be paid at rental location)
Additional Driver 900.- ISK per day Baby seat (under 1 year) 4500.- ISK per rental   Child (1-4 years) seat(s) 4500.- ISK per rental   Child (5-12 years) booster seat(s) 2000.- ISK per rental   GPS Satellite Navigation System 2200.- ISK per day My Way Audio Tour 3000.- ISK per rental
 
Дефакто никъде не виждам опция за SCDW, което значи ли,че Отговорността ще е 1300€ или аз нещо не се бъркам? Или CDW което е включено всъщност е SCDW?
Също виждам само опция да платя на място, не ми дава опция да платя сега?
Пише ми това:
 
Payment details

You have chosen to pay at the rental location. (Интересно,че пише,че аз съм избрала тази опция, а всъщност не съм?) You do not need to enter your credit card details to complete this reservation. You will pay when you pick up your car

 

Редактирано от Лидия
Връзка към мнение

SCDW се предлага на място и има следните условия: https://jupiter.budgetinternational.com/budgetonline/terms.nsf/TermsByStationAndLngCategories/KEF-GB-Common?OpenDocument&IBEOwner=IS&IBEOwner=IS

 

SCDW струва 2100 ISK на ден и сваля отговорността до 25 000 ISK

 

Иначе, да, не винаги е възможно да предплатиш резервацията, в твоя случай може само да се плати на място. Всъщност, ако ти се занимава, може да видиш дали през разни партньорски линкове няма да ти излезе по-евтино, на мен ми се е случвало. Най-лесно е да пробваш с някоя от лоялните програми на авиокомпаниите, примерно през линка на miles and more: http://www.budgetinternational.com/budgetonline/eu-gb/IBE.nsf/ReservationStep1?OpenForm&MST=8A51B1AB7ADFC4F6C1257A2200336BDF

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

SCDW струва 2100 ISK на ден и сваля отговорността до 25 000 ISK

 

Дефакто да разбирам,че в тази цена която виждам сега при резервация- SCDW- не е включено, нали? Дефакто цената ще ми се вдигне още ако искам да намаля отговорността? Защото ако е така, съвсем не ме кефят....

Връзка към мнение

Дефакто да разбирам,че в тази цена която виждам сега при резервация- SCDW- не е включено, нали? Дефакто цената ще ми се вдигне още ако искам да намаля отговорността? Защото ако е така, съвсем не ме кефят....

 

Точно така, тази цена е с 1300 евро остатък, за да го свалиш до 200 и нещо ще трябва да дадеш по още 15€ на ден. Ако те притеснява големия остатък на blue car, може да пробваш външен застраховател и така. Сумата не ти я блокират по картата между другото. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

Имам леки съмнение, че това е точната тема за въпроса който ме вълнува:

 

Планираме да бъдем в Исландия за около 10 дни в началото на март 2017.

След кратък преглед на теми, отзиви - реших да не се занимавам с хотели, airbnb и т.н. а да наема кемпер.

Нищо не разбирам от тях (видове, модели ...)

След кратко търсене ми се проясни, че всъщност искам motorhome - дето си има място за спане, душ, тоалетна, кухня, маса, ...

Намерих 2-3 сайта (исландски) където предлагат такова возило за наемане. Около 2-2.5 хил. евро за 10-11 дни.

Някой има ли опит с наемането на motorhome в Исландия. Кой сайт, кога (може би е доста рано).

И един немаловажен въпрос - имам шофьорска книжка - категория Б - любител. Да не искат някоя по-професионална, че тогава целия първоначален план отива на кино.

Редактирано от ven62
Връзка към мнение

Аз преди време като се рових, в някакъв блог попаднах на препоръка за ето тези Куку-вци - как ви се струва тази спартанска схема?  ;)

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Аз преди време като се рових, в някакъв блог попаднах на препоръка за ето тези Куку-вци - как ви се струва тази спартанска схема?  ;)

 

Хмм, не ми се струва, ама никак. Аз търся нещо от типа:

http://www.motorhomeiceland.com/#!https-secure-online-payment/c192n

 

MOTORHOME WINTER FOR 2 PERSONS - DIESEL

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

. Аз търся нещо от типа:

 

 

А, ясно ми е че търсиш съвсем друга категория  :) , аз питам по принцип тук аудиторията  :)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

ven62, метни едно око на geysir.is - една от стабилните кар рентал агенции там са, предлагаха и кемпери. Иначе в спецификите съм бос, точно колкото и ти. 

 

Може би не е зле да се поинтересуваш за правилата също, до колкото знам дивото къмпингуване е разрешено, но се има предвид да опънеш една палатка тук-там извън определените къмпинзи. Да паркираш някой танк в нечий двор сигурно няма да е ок :) А, ако си ограничен откъм места, на които можеш да спреш, се губи голяма част от свободата, която търсиш. Защото с моторхоума пари няма да спестиш :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

ven62, метни едно око на geysir.is - една от стабилните кар рентал агенции там са, предлагаха и кемпери. Иначе в спецификите съм бос, точно колкото и ти. 

 

Може би не е зле да се поинтересуваш за правилата също, до колкото знам дивото къмпингуване е разрешено, но се има предвид да опънеш една палатка тук-там извън определените къмпинзи. Да паркираш някой танк в нечий двор сигурно няма да е ок :) А, ако си ограничен откъм места, на които можеш да спреш, се губи голяма част от свободата, която търсиш. Защото с моторхоума пари няма да спестиш :)

Не ми е до спестяване. Това ще е съвсем различно преживяване. Поне така си го представям. Надявам се така да сме съвсем независими т.е. да не тичам от един град в друг, да не гоня час. Решил съм по "околовръстния път" да обиколим целия остров. Надявам се на инфо и от сина ми, но той не е от най-словоохотливите.

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Лека-полека започнах подготовката за Исландия - началото на март за 10 дни

Имам намерение да наемем motor home – това е нещо като кемпер, ама си има кухня, тоалетна и душ. Така няма да ни се налага да търсим хотели/хостели, Airbnb или други места за преспиване.

 

Ето резултатите от моето търсене до момента:

  1. https://www.campericeland.is

Букинг формата не им работи коректно, но имат обявени цени на сайта си, както и възможните екстри и застраховки.

 

  1. http://caravan.is/

Самоучастието може да е до 500

 

  1. https://www.ideamerge.com

Самоучастието може да е до 400

  1. http://www.motorhomeiceland.com

Самоучастието може да е  0

 

  1. www.motorhomerepublic.com

Всъщност тези са посредници и предлагат на https://www.campericeland.is  , но с една идея  по-евтино

 

  1. www.mcrent.eu

Тези са с около 20% по-евтини от всички останали.

 

 Самоучастието може да е до 500

 

 

Имате ли някакви впечатления от тези компании?

 

И един по-генерален въпрос? 

Тук-там (трипадвайзор) четох, че март не е времето за моторхоуми - имало пясъчни и всякакви други бури, валежи и т.н.

Дали да не се съобразя с подобни мнения и да мина на класически вариант - кола под наем и спане по пътя в хотели/хостели и airbnb. 

Както  и аргумента с паркирането за нощувка. Аз си го представям, че паркирам в отбивка на пътя, спане и на другата сутрин - напред.

Намерението ми е да направим обиколка на Исландия по околовръстния й път 1, като ако се отклоняваме, то ще е за малко (заради някоя забележителност)

Редактирано от ven62
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ами може да си има бури и валежи през март, както и горе долу почти по всяко време на годината :) Не знам обикновена буря какво му пречи на моторхоума, Sun4o сигурно може да сподели, а пясъчната буря се избягва като просто не оставаш да нощуваш на местата, където има пясъчни долини. Те са малко като черни пустини, не са чак толкова много и ще избегнеш с малко планиране. 

 

Разбирам, че моторхоума дава свобода, но при положение, че за 10 дни искаш целия път 1 през март, да ти кажа, че като цяло ще ти трябва стегнат план, без особени волности. Прецени дали да не се върнеш на традиционният метод. Моторхоума би бил по-полезен, ако си месец там и ей така при щракане с пръсти може да останеш още ден еди къде си. За 10 дни през март за да завъртиш целия път няма да можеш да си позволиш подобна волност за повече от ден. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ако се откажа от моротхоума и премина към класическия вариант - кола под наем и места за нощувки, ще трябва първо да избистря поне първоначален драфт на целия план по дни, та да ми "излезнат" районите за спане.

Хм-мм, ще подълбая още малко за моторхоума... Не съм се подлагал на такова нещо досега. ;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ако се откажа от моротхоума и премина към класическия вариант - кола под наем и места за нощувки, ще трябва първо да избистря поне първоначален драфт на целия план по дни, та да ми "излезнат" районите за спане.

Хм-мм, ще подълбая още малко за моторхоума... Не съм се подлагал на такова нещо досега. ;)

 

Да. Да ти кажа много място за фантазия няма да имаш, градчетата/селцата/фермите, в които може да се спи не са безграничен брой, но и да си останеш в кемпера силно вероятно да спите всяка вечер в района на същите места така и така :) 

 

Дълбай, тия линкове отгоре са ценни, пък си е полезно за всички. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да. Да ти кажа много място за фантазия няма да имаш, градчетата/селцата/фермите, в които може да се спи не са безграничен брой, но и да си останеш в кемпера силно вероятно да спите всяка вечер в района на същите места така и така :)

 

Дълбай, тия линкове отгоре са ценни, пък си е полезно за всички. 

Е, стига де. :) Почти ме отказа. :)

Това с моторхоум ми се вижда тръпка, която в съчетание с Исландия ще е още по-вълнуваща, може би?! :)

Връзка към мнение

Е, стига де. :) Почти ме отказа. :)

Това с моторхоум ми се вижда тръпка, която в съчетание с Исландия ще е още по-вълнуваща, може би?! :)

 

ОК, за да не съм само хейтър - ако ти е мерак да пробваш моторхоум експириънс, то си мисля, че много малко места са по-подходящи от Исландия като цяло :) Един вид моторхоума не го избираш само от практически съображения, но и заради желанието да пробваш как се пътува с такова чудо. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.