Прескочи до съдържание

Паметник на връх Бузлуджа /Хаджи Димитър/


Радослав

Препоръчани мнения

Гледах преди малко по телевизията документален филм за "чинията" на връх Бузлуджа. Това породи едни мили детски спомени в мен. Дойде ми и желание да прескоча дотам. Някой да е ходил натам скоро или да има информация, дали е възможно влизането вътре?

Връзка към коментар

Бяхме около 3 март там. Заварена е официалната врата, но желаещите влизаха през една дупка отстрани. Бяхме влизали преди няколко години, но вътре е пълна разруха, сякаш е паднала бомба, дори е опасно да не ти падне нещо на главата. От хотелчето, където бяхме в с. Шипка ни казаха, че идвали много чужденци да го видят, защото фигурирал в някакъв списък на обекти, които скоро няма да ги има и трябва да се видят.

Редактирано от alienad
Връзка към коментар

Tия дни даваха някакъв репортаж по Нова май. Снимаха някакви японци и други младежи , които се провираха през дупката и явно им беше интересно. Предполагам го има из разни адвенчър сайтове подобно на Caminito Del Ray преди ремонта и други подобни забранени местенца .

Според мен това може да носи пари на държавата ама ние сме си разсипници ... :)

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Много снимки има на чинията в разруха, забранено е да се влиза заради опасност от падащи предмети, но няма кой да те спре при голямо желание...

Връзка към коментар

От преди няколко седмици - влиза се, даже може да се качи човек по железна стълба горе при петолъчката, даже има стрелки и знаци :) Аз лично по ръждясала стълба не се качвам, имам си други начини да се вкарвам в приключение хаха.

 

Да, има много чужденци наистина...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 10 месеца по-късно ...

Гледам, че Бузлуджа влиза в интересна изложба на реликви от съветската ера, която се открива в Лондон http://www.bbc.com/news/in-pictures-36764708

 

И една скорошна снимка от там.

post-299-0-05810100-1468846864_thumb.jpeg

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

 Някой да е ходил натам скоро или да има информация, дали е възможно влизането вътре?

Ходя доста често и да възможно е влизането вътре. ;)

Ето ти и още малко неща за региона като цяло:http://magelanci.com/topic/6366-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B5/?hl=%2B%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%2B%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

миналата седмица бях на Шипка и до чинията, но се скарахме с приятелката ми като разбра идеята за влизане...та не влязох :( иначе от дясно като тръгнеш има едни заварени ламарини на мястото на прозорците и едната от тях е откъртена ...та от там се влиза....

Редактирано от Георги
политика
Връзка към коментар

Краят на януари, 2016-та. Намирам се в проходът Тичка в Мароко, спрели сме за почивка, това е първият ден от организиранта ни екскурзия до пустинята*. Едно момиче от групата се приближава към мен: 

post-1766-0-35643900-1468871064_thumb.jpg

Казва се Керълайн, от "The States" - така отговаряше на всеки попитал я от къде е, преди да й обясня, че това на повечето хора не им говори нищо, и е по-добре вместо това да казва "Америка", макар и да не е съвсем коректно. 

Керълайн работи като учител по английски в Истанбул, и през следващият месец ми идва на гости само за 2 дни, с една конкретна цел: посещението на паметника на Бузлуджа! Не помагат опитите ми да я разубедя, че февруари не е най-подходящия месец за целта, нито че ще ни е много трудно да отидем до там и да се върнем от Варна в рамките само на ден, но тя е непреклонна - видяла го в някакъв списък на най-впечатляващите изоставени сгради на света...! И аз не бях ходил, та звъннах на един приятел, подметнах на приятелска сбирка същата вечер... и на следващият ден вече се носехме в един голям "Форд" към централна Стара планина.

Отбихме се през Велико Търново, Дряновския манастир и Шипка, а високо горе мъглата беше толкова гъста, че дърветата край пътя се очертаваха само като неясни силуети. В основата на паметника открихме две колосални бетонни ръце, стискащи факли, които бележат началото на изкачването към самият монумент. Ето го и него:

post-1766-0-68651500-1468871889_thumb.jpg

Край главният вход имаше предупредителни надписи, че влизането е забранено и опасно. Вътре целият под беше скован в дебел пласт лед, и много внимателно се добрахме до стълбите, водещи към... пленарната зала? Изключително! 

Имаше и други туристи, сега предполагам са и повече.. За мен определено си струваше :)

Оказа се, че всеки сезон си има своето обаяние:

post-1766-0-07743300-1468872498_thumb.jpg

 

*действието се развива точно на следващият ден след магеланската ни среща в Маракеш, за която след толкова уговорки все пак се събрахме 5 от 10:) Все така си чакам общата ни снимка от там, кхъ-кхъм, ако някой от присъствалите чете това - б. а.  :P

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Присъства не просто в някои списъци, а, кажи-речи във всички списъци на забележителни изоставени сгради, които съм виждал. Че и корици на книги в "Amazon" украсява:

 

https://www.amazon.com/Soviet-Ghosts-Abandoned-Communist-Empire/dp/1908211164/ref=pd_sim_14_2?ie=UTF8&dpID=515piujr96L&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR157%2C160_&psc=1&refRID=PH4Z647N1TD9TQZMY9SX

 

Ходил съм там. Първият път беше отдавна. Не помня датата, ама помня годината - 1981. Присъствах на откриването :) Пра ни голям дъжд, страхотен. По едно време в тоя дъжд, там някъде, надолу (нашата група беше ситуирана във високата част на поляната, където се състоя церемонията), изскочи едно дребно (беше далече :D) човечЕ с наръч листове в ръце, застана на трибуната и ни тегли една пламенна реч :) Чак след време разбрах, че туй е бил самият Т.Ж. :)

 

Лично моето мнение е, че като произведение на архитектурата паметникът е доста добър. Даже и супер...за тези, които си падат по монументална архитектура, като мен :) Друг е въпросът, че точно този монументален стил идва присърце предимно на разни не особено читави хора и му излезе лошо име. А и тия мегаломански мащаби са си потискащи... Който се е лутал сред колоните в храма в Карнак, знае за какво говоря.

Като произведение на инженерното дело паметникът също има с какво да се похвали, защото монументалистиката си върви с големите размери, а те са предизвикателство, особено на ветровито, снеговито и ледовито място като връх Бузлуджа. Пак от професионален интерес съм се заслушвал в разкази...строителството е било брутално. Няма да се впускам в подробности, но при онова ниво на строителните технологии и на материалите, на това място на върха на планината, при тези смахнати температури и ветрове, да се построи подобна конструкция, си е истински подвиг. Подвиг на хилядите работници и инженери, като при това някои от тях (работниците) са изгубили живота си там.

 

Влизал съм доста пъти вътре, а още повече пъти съм се пързалял с найлон по снега някъде из подножието на върха :) Но това беше отдавна...все едно в друг живот :)

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Красен Денев ни заведе група магеланци покрай 3-ти Март. Никога не бях ходил на Бузлуджа.

Влязохме , беше ми много интересно ;)

За по-авантюристичните освен в чинията може да изкачите и колоната с петолъчката. Стълбите се откриват малко трудно , но видяхме и за там се намират ентусиасти.

Разбира се всичко е на ваша отговорност и влизането се води официално забранено.

Редактирано от stanimir
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Имам една стара колекция от снимки на колосалния труд с мозайките от едри тесери по външната и вътрешната страна на ротондата. Ето част от нея. Някои от тях вече ги няма. Ако трябва да сме обективни, освен изобилието от идеология, тук има много архетипни образи и сцени - майката с детето, старицата, пускането на птици, оплакването на мъртвеца, играта на децата... Те, сами по себе си, не са идеология, а са насилствено подчинени на нея. Е, с груба, наивистична иконография, но все пак вездесъщи. Така или иначе - вече са загинали от вандалската ръка, а за нас остават само изводите. Впрочем, класическата литература има много ярък пример за подобна ситуация, но, разбира се, касаеща много по-грандиозен паметник. Едуард Гибън майсторски описва в 4-тия том на "Залез и упадък на Римската империя" как Петрарка седи угрижен на хълма, съзерцава руините на Колизея, мисли за позитивите и негативите от паметника, и вини времената и поколенията за немара и разруха. Ние не сме Петрарка и това определено не е Колизея, но естеството на разсъжденията за културната памет е същото.   

 

P1025241.JPG

 

P1025238.JPG

 

P1025234.JPG

 

P1025240.JPG

 

P1025242.JPG

 

P1025235.JPG

 

P1025236.JPG

 

P1025226.JPG

 

P1025225.JPG

 

P1025224.JPG

 

P1025221.JPG

 

P1025222.JPG

 

P1025229.JPG

 

P1025237.JPG

 

P1025233.JPG

Редактирано от Бай Добри
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Само като си помисля колко труд е било и ми става лошо. Само заради този факт си е заслужавало да се съхранят. А само като си помисля и колко билетчета можехме да късаме и най-вече колко уникални можехме да бъдем с подобни неща. Преди няколко седмици като бях там и гледам от дупката на мазето и единствен "вход" излизат "посетители" с нахилени щастливи лица. Питам ги "пичове, откъде сте ве?"

- Бостън, Холандия, ЮК и т.н.

Специално за това чудо бяха дошли в БГ-то на път от Истанбул, друго за страната ни не знаеха. Поне им показах Шипка отсреща да минат да я видят.

Ама диванета сме и това е. Вчера минавах точно над мавзолея, където беше и ме налегнаха подобни мисли. Ама спирам до тук да не ме баннат за идеологически бъртвежи, макар че друга ми е идеята.

Абе як космодрум и летяща чиния си е, кой каквото и да си разправя :)

post-299-0-46338700-1469191476_thumb.jpeg

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 4 години по-късно ...

Малко практически въпроси, може би към @krasen_denev, че е с най-пресен опит. Утре ще минем през прохода Шипка и като цяло нямаме много време за губене, но ми се ще да направя една отбивка към Бузлуджа. Как е пътят до там, има ли рискове за колата и колко време отнема? Гугъл го дава 32 минути, но по тесни планински пътища не винаги е рентабилен. 

 

Все още ли е забранено официалното влизане, а неофициалното невъзможно? Разни чужди фондации май са дали пари за реставриране. 

 

 

Връзка към коментар

Пътят от Шипка до Бузлуджа е тесен, в не много добро състояние, но проходим. Влизането вътре е забранено, мастодонтът е заключен, затворен, а и да не беше, не е никак разумно да се влиза. Предполагам си виждал снимки на зейналите в тавана дупки от падналите пана.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Георги каза:

Малко практически въпроси, може би към @krasen_denev, че е с най-пресен опит. Утре ще минем през прохода Шипка и като цяло нямаме много време за губене, но ми се ще да направя една отбивка към Бузлуджа. Как е пътят до там, има ли рискове за колата и колко време отнема? Гугъл го дава 32 минути, но по тесни планински пътища не винаги е рентабилен. 

 

Все още ли е забранено официалното влизане, а неофициалното невъзможно? Разни чужди фондации май са дали пари за реставриране. 

 

 

Пътят е мъка 1-2-ра скорост през големи участъци. В паметника няма влизане. В това клипче след 6:50 има участъци от този маршрут.

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, Георги каза:

Малко практически въпроси, може би към @krasen_denev, че е с най-пресен опит. Утре ще минем през прохода Шипка и като цяло нямаме много време за губене, но ми се ще да направя една отбивка към Бузлуджа. Как е пътят до там, има ли рискове за колата и колко време отнема? Гугъл го дава 32 минути, но по тесни планински пътища не винаги е рентабилен. 

 

Все още ли е забранено официалното влизане, а неофициалното невъзможно? Разни чужди фондации май са дали пари за реставриране. 

 

 

Както вече са ти казали по-нагоре пътят не е в добро състояние,но все още е асфалтов.😀 Определено не го препоръчвам но ако решите да минете по него ще ви коства около 30 минути,което означава,че мапса е точен.Рискове за колата няма,ако караш разумно и внимателно.Дупките не са ями! Влизането в Бузлуджа е забранено.Последните десет дни съм се качвал три пъти до там,за да водя мои познати.Паметника се охранява от полиция и то денонощно,така че влизане няма.В момента тече реставрация/консервация на стъклените мозайки.Парите ще стигнат само за консервация на мозайките и за изграждането на временни покриви-навеси само над мозайките,защото за целия покрив са нужни милиони,а сега са отпуснали само 180 хиляди долара.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Пътят е с дупки, но става за минаване, особено през лятото в жегата е чудесна разхлада в сянката на дърветата. Не е натоварен кой знае колко. Ние го минахме преди 3-4 дни. 

Относно реставрацията са отделени още 60к долара за запазване на стенописите от фондация Гети.

Screenshot_20200817-212026.png.5e242ee9411d12f28c4b525c7afcb7e0.png

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

От Бузлуджа може да слезете и по директния път (или пък да се качите по него, зависи откъде/накъде сте). И той е със забележки, но е далеч по-добре от това да минавате два пъти през директния път Бузлуджа - Шипка.

Ако не сте го виждали преди - храм-паметника в град Шипка си залужава отбивката - един от най-красивите български храмове.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.