Прескочи до съдържание

Вашите снимки в календара на магеланци за 2016! (тема за общи дискусии)

Препоръчани мнения

Фу... готово! Зор  :huh:  :)

Установих с изненада, че искрено се кефя на зимните снимки - а няма голям избор. Явно всички сме топлолюбиви...

Освен това някои месеци бяха наистина ощетени с малък избор, а други - направо се щипеш коя снимка да избереш.

За мен селекцията в настолния календар е по-богата. Чудя се дали не е от формАта... Може и да се лъжа, разбира се.

С едно изречение - всяко начало е трудно, но мисля идеята е чудесна, особено когато се вземат предвид уроците от опита :) Лично аз ще си поръчам за мен си един настолен календар. 

Връзка към коментар

Аз лично, календарчетата винаги съм ги правил буквално в последния момент - края на декември. За стотина бройки не е било проблем да ги направят за два три дни.

Връзка към коментар

Само нещо като съвет за една част от снимащите. Ако ще снимате само куче зумнете го, така че да се вижда само то. Ако ще снимате куче на фон сложете го в единия край на снимката, а не баш по средата. Има супермного добри снимки развалени заради някакъв обект в центъра, заради, който бледнее фона и човек не го забелязва(а в много случаи и фона е интересен), заради обекта в центъра. Не че разбирам много от фотография, но композицията изглежда далеч по-добре ако нямаме нещо огромно в центъра на снимката. Ей това ме разколеба за много снимки, а е нещо, което не изисква специални умения или техника. И аз не го знаех, докато не ми го казаха, но наистина има разлика. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

А, то ако ще посочваме недостатъци... някои снимки са много `бъбриви` ;) Сиреч твърде много несъществени и претрупващи елементи в кадър. 

Хубавото на снимките във форума като цяло, не само тези за календарите, е как чудесно са съхранили предизвиканите емоции, красотата на природата, уникалният облик на населени места. Благодаря ви, снимащи магеланци! :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако тази инициатива бъде повторена, може да помислите за вариант да има периодично нещо от типа "снимка на месеца". Ако не всеки месец, на тримесечие. Примерно януари да се стартира с избор на снимки от октомври, ноември и декември, през април снимки от януари до март. Така хем няма да е в последния момент, хем ще се радваме периодично на снимки, които иначе не се споделят или пък точно в момента авторът е на път и не може да участва.

Да, така ще се ощетят регистрирали се в края на годината, притежатели на снимки от първите месеци на годината, но пък и обратното е валидно- някой, регистриран през януари вече да не е активен магеланец през декември.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ако тази инициатива бъде повторена, може да помислите за вариант да има периодично нещо от типа "снимка на месеца". Ако не всеки месец, на тримесечие. Примерно януари да се стартира с избор на снимки от октомври, ноември и декември, през април снимки от януари до март. Така хем няма да е в последния момент, хем ще се радваме периодично на снимки, които иначе не се споделят или пък точно в момента авторът е на път и не може да участва.

Да, така ще се ощетят регистрирали се в края на годината, притежатели на снимки от първите месеци на годината, но пък и обратното е валидно- някой, регистриран през януари вече да не е активен магеланец през декември.

Ами може да си има целогодишно активни теми, и който иска да си добавя там снимки, без да има срокове, не пречи през юни да добавиш снимка от януари...вече накрая ще ги селектираме, гласуваме и избираме. Не е лоша идея. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Лидия, при този вариант обаче още от самото начало трябва да се праща оригинал на снимката или поне такъв, който позволява качествен печат. Иначе после Георги трябва да търси автора, за да изпраща по-качествено копие, пък той до края на година може да е на път или да не е активен..

И още, поетапното гласуване ще облекчи тези, на които им тежи да го направят наведнъж за всички месеци ;-)

Редактирано от Сю_
Връзка към коментар

Ох, приключих с гласуването! Този март месец от настолния календар много труден се оказа, накрая вече се чудех дали да хвърлям монета, че сама ми беше трудно да посоча един фаворит.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ох, приключих с гласуването! Този март месец от настолния календар много труден се оказа, накрая вече се чудех дали да хвърлям монета, че сама ми беше трудно да посоча един фаворит.

И аз изпитах огромно затруднение и поисках жокер "Помощ от приятел" :D

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Започнах да гласувам и се отказах на третия месец. Съжалявам, явно не разбирам от фотография. И друг път съм споделял, че допълнителната обработка на кадрите ми действа потискащо. Всичко се променя, а лично аз обичам естествените неща. Има изключително хубави снимки в анкетата, но този пусти фотошоп разваля всичко от моя гледна точка. Бих се радвал да видя оригиналите и съм сигурен, че ще ми харесат още повече...

• Харесвам 4
Връзка към коментар

E то има и без фотошоп :)

Има обаче по-постни месеци. Явно магеланци не кръшкат и  много присърце са взели правилото снимката да съответсва на месеца в който е направена :)

Април много ме затрудни в избора. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Защо трябва една и съща дискусия да я циклим по 10 пъти, и то с едни и същи аргументи и едни и същи хора.. И после пак все едно не сме дискутирали нещо, а почваме от кота нула. Много за обработката на снимките е изписано в тази тема: http://magelanci.com/topic/3412-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%8F/

Конкретно за "естествения" изглед от камерите и обработката моето мнение е тук: http://magelanci.com/topic/3412-фотография-и-пътешествия/?p=65011.Ако някой иска да дискутира въпроса нека продължи натам. 

Нека тази тема е само за календара, а не за фотографията като цяло. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

В интерес на истината, има леко изненадващи резултати в това как вървят гласовете!

Ако правилно съм схванала мисълта ти не е изненадващо, напротив. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А и целта на гласуването не е да избере най-добрите снимки, а тези които най-много ви харесват. Има лека и тънка разлика. Не е задължително да гласувате за най-перфектната и изпипана снимка,а  за тази която най ви докосва. Ако има поощрение, сигурно всички ще залитнат към много професионалните снимки :)

На мен пък гласуването ми беше изключително лесно, именно по тази причина, за която Георги е писал  :)

Пускам всички снимки за съответния месец "на лента", и си избирам тази, на която ми е харесало най-много сниманото. Дали като пейзаж, дали защото го свързвам емоционално с мястото, дали като цветове, комбинация, унисон...

Изобщо не съм гледал качествата на самата снимка, защото и не разбирам от това :)

Така повече време ми отне да отварям всяка тема за всеки отделен месец, отколкото самият избор на снимка :)

...иначе и аз същата работа като мнението на Дюк за фотошопа  :P

В интерес на истината, има леко изненадващи резултати в това как вървят гласовете!

Яко!  Аз пък точно на това се надявам  :whistle:

П.П. Ако може един стенен календар за мен, да не пиша в другата тема пак отделно...

Редактирано от wilks
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Ако правилно съм схванала мисълта ти не е изненадващо, напротив. :)

Е да, малко изненадващо за мен. Освен това доста широк спектър от снимки получават гласове, рядко има изявени фаворити, а дори и там има прилично разпределение. Няма месец, в който например само две снимки да имат гласове. ОК, спирам да дразня, търпение до четвъртък :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз се отчитам с завършено успешно гласуване. Наистина има много хубави снимки.

Поздравявам всички, които изпратиха такива, за да можем и ние да си пълним очите с красоти.

Идеята поетапно да се избира снимка има резон и наистина ще е по-лесно оформянето на календара така и я подкрепям с двете ръце.

На тези, които критикуват творчеството на другите - ми може хората умишлено така да са решили да си направят експозицията, все пак е творческа дейност и не е задължително да се използват правилата на тройката, златно сечение и т.н. Ако смятате, че сте по-добри в снимането участвайте и вие в анкетите и ни покажете как вие снимате, за да научим и ние нещо от "експертите" ....

Не приемайте мнението ми като заяждане, защото не е такова. Фотографията и правенето на снимки е нещо, което не е сложено и предначертано в точно определени рамки. Всеки снима според виждането си ...

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз като Уили избирах единствено по картинката , мястото , сезона без да умувам над професионалните достойнства. В някой случаи съвпадат , в други не.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

....без да умувам над професионалните достойнства.

Е, то професионалното майсторство в голяма степен е точно това - снимката да те "грабне" без да има нужда да умуваш дали и какви достойнства има/няма ... ;)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Аз като гласувах гледах и качеството на изображението, защото имаше много хубави снимки, но с лошо качество, а не знам ако спечели такава снимка как би седяла на календара или каква ще е процедурата след това. За щастие снимките, които най ми харесаха бяха с добро качество. Не съм се колебала много, с малки изключения за някои месеци. Подбрах тези, които бих искала да виждам всеки ден, които биха ме вдъхновили, успокоили и донесли радост. Инициативата е страхотна и дано станат красиви календари.  :)

Колкото до фотошопа, който се обсъждаше, аз честно казано не забелязах натрапчиво ползване, даже съм сигурна, че на някои снимки, на които изглежда да има фотошоп ефекта е съвсем друг. Понякога се налага да засилиш цветовете или остротата, но това си е в рамките на нормалното и според вижданията на самия фотограф. B)

Редактирано от Моника
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

А, то ако ще посочваме недостатъци... някои снимки са много `бъбриви` ;) Сиреч твърде много несъществени и претрупващи елементи в кадър. 

Хубавото на снимките във форума като цяло, не само тези за календарите, е как чудесно са съхранили предизвиканите емоции, красотата на природата, уникалният облик на населени места. Благодаря ви, снимащи магеланци! :)

Аз не съм искал да посочвам недостатъци или да се правя на "експерт" както някой намекна. Нито разбирам кой знае колко от фотография, нито пък смятам че имам правото да давам акъл на някого. Просто казах нещо, което и на мен са ми го казвали и то баш експерти не с цел да се заяждам и да казвам, че някой не става. В крайна сметка ако нямаше някакви трикове във фотографията, нямаше да има професионални фотографи, които да са баш експерти. Иначе не виждам смисъл да твърдя от куртоазия, че абсолютни всички снимки са съвършени и перфектни, при положение че това ще бъде една фалшива любезност и си казах мнението. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Хора, кефете се на снимките. С крив хоризонт, с прав, "бъбриви", "нями", пипнати с фотошоп, натурални. Нали за това са по няколко за всеки месец. Всеки гласува според комплексните си предпочитания и оценки. :)

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Приключих с гласуването. Предпочитам да не давам мнение относно качеството на снимките. Не съм гласувала за месеците, в които участвам, както и за още 4, 5 месеца, в които просто не харесах нито един кадър. Надявам се да не ми се обидите. :)

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз пък,гласувах с кеф.Ама има няколко снимки, които са прекраснииии!Ще станат супер календари.И недейте да изпадате в крайности,моля!Като за първи път,може да не всичко по и най, ама нито ще го водим календара на изложба,нито ще участваме с него в световен форум, ами ще му радваме ние самите.Важното е,че идеята е страхотна и аз съм сигурна,че във времето ще се доразвие и излъска.

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.