Прескочи до съдържание

Вашите снимки в календара на магеланци за 2016! (тема за общи дискусии)

Препоръчани мнения

Гласувах и аз най-накрая. :)

За някои месеци ми беше доста трудно, докато за други още от пръв поглед имах фаворит.

Съжалявам, че може да се гласува само за една снимка.

Всички показани снимки носят настроението на автора си. 

Има снимки, които много ми харесаха, но не успях да включа във вота си...

Поздравявам всички представили снимки за календара!

Пожелавам още повече пътувания през следващата година и нови прекрасни снимки!

• Харесвам 17
Връзка към коментар

Има страхотни предложения. Поздравления за фотографите, че са улучили момента. 

ПП- Гласувах :) И частно да си кажа, имаше месеци, за които по 3-4 пъти си сменях предпочитанията за снимка. Само като виждах онова " Можете да гласувате само за една снимка, така че мислете внимателно"... и се опитвах да мисля, ама то тая красота те разсейва (оправдания :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Основателю,вземи закрий гласуването и кажи резултатите,че иначе трябва до 24:00 часа да чакаме,а утре ранно ставане и път ни чака. ;)

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Аре бе, хора. Закривайте гласуването и давайте резултатите. Нямам търпение/ ... 23:59 часа,   ох... Не може ли да е лондонско време ... по Гринуич. :)

Ама че съм тъп. Наобратно хо сметнах. Така ще чакаме още 2 часа. :)

Sorry за спама

Редактирано от ven62
Връзка към коментар

Аре бе, хора. Закривайте гласуването и давайте резултатите. Нямам търпение/ ... 23:59 часа,   ох... Не може ли да е лондонско време ... по Гринуич. 

Йессссссссссссссссссссссссс :) Ма като го гледам Основателя ;) 

Връзка към коментар

Нещо да кажа преди да обявим резултатите, които в повечето месеци са ясни, но все пак е честно да изчакаме 100% от протоколите от изборните секции :). Основните критерии, по които са избирани снимките в календара са следните, без да определяме кои са по-важни и кои по-маловажни:

- Брой гласове и като цяло резултатите от гласуването. Ще се постараем избраните снимки да са според получените гласове. Няма да има снимка в календара класирана на трето място, максимум на второ. Един вид, да не сте гласували за лудо :) Може би с изключение на един много напрегнат месец, който виси до последно!

- Максимален брой участници. Гледаме абсолютно всеки, който е победил поне един месец да получи снимка. 

- Максимален брой държави. Да има разнообразие в държавите, да няма 5 снимки от САЩ, 4 от Исландия и т.н. 

- Като цяло двата календара са отделни един от друг и гледаме да не се влияем от присъствието в единия за присъствие в другия. Все пак, и този жокер е възможно да влезе в игра, ако имаме много изравнени показатели. 

Тези критерии за съжаление не могат да бъдат приложени супер стриктно, а са оплетени едни в други като спагети. Получава се, че невероятно красиви снимки, дори победители в определен месец трябва да отпаднат в името на разнообразието.  Надявам се, че това няма да предизвика драми и не би трябвало, след като това до известна степен се очакваше. 

Тази вечер ще станат известни снимките участващи в календара и техните автори. Възможно е да постъпят промени след като получим оригиналните файлове. Особено за стенният е необходима добра резолюция. Възможно е и да се появят проблеми с авторски права. Ще гледаме утре да отбележим авторите на всички снимки, но няма да се сърдите, ако се забави до след баташката сбирка :)

После ще има време за равносметки, научени уроци и планове за догодина :)

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Аз очаквах да има кандидатури на снимки с Магеланското знаме. Има толкова много маТриал, че спокойно може да се сглоби цял календар. Нищо, идея за другата година поне ;) 

Поздравления за всички участници и най-вече за организаторите. Чудесно ще се получи и нямам търпение да получа своята бройка от календарите. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Преди да насочат всички фокуса към избраните снимки да кажа няколко думи и за "аутсайдерите". Нарочно ги слагам в кавички. Тук имаше коментари по техен адрес, дали не се шегуват, защо не са си изправили хоризонтите...мисля че тези коментари са изпуснали цялата идея на инициативата. А тя е да направим нещо заедно. Което липсваше в края на първоначалния срок. Именно след удължаването много хора, с не толкова перфектни снимки, се включиха. 

Като се наложи да се махнат снимки от претъпканите месеци и им пратих съобщения да уведомя част от тях, те ми отговориха, че разбира се няма проблем и участват заради идеята. Съмнявам се, че тези хора страдат от илюзии, че снимките им могат да съперничат с тези на хората, за които фотографията е сериозно хоби...в същото време, май точно те разбраха каква е идеята на календара, а именно, че е по-скоро тийм билдин игра, от колкото сериозен конкурс. 

От мен едно голямо БЛАГОДАРЯ. Смятам, че техните включвания спасиха до огромна степен календара. А както ще видите, в победителите имаме и хора, които хич не се занимават сериозно с фотография. 

• Харесвам 23
Връзка към коментар

Друго преди да обявим резултатите. Може би най-големия пропуск в организацията беше условието за месеците. Очаквах да имаме по-нормално разпределение с еднакъв брой снимки в различните месеци. Но се получи, че в един месец имахме 9, а в друг 32. Това изкриви не само резултатите от съответния месец, но и целия календар донякъде. Догодина ще поправим това по един или друг начин. Сигурен съм, че като се впрегнем всички, ще го измислим както трябва. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Никой не е гласувал за дървото от Перник! Какви хора сте вие? Нихилисти! :(

Да снимаш дърво в града на винкела - това е нещо като от дузпа в тъч :)

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Преди да насочат всички фокуса към избраните снимки да кажа няколко думи и за "аутсайдерите". Нарочно ги слагам в кавички. Тук имаше коментари по техен адрес, дали не се шегуват, защо не са си изправили хоризонтите...мисля че тези коментари са изпуснали цялата идея на инициативата. А тя е да направим нещо заедно. Което липсваше в края на първоначалния срок. Именно след удължаването много хора, с не толкова перфектни снимки, се включиха. 

Като се наложи да се махнат снимки от претъпканите месеци и им пратих съобщения да уведомя част от тях, те ми отговориха, че разбира се няма проблем и участват заради идеята. Съмнявам се, че тези хора страдат от илюзии, че снимките им могат да съперничат с тези на хората, за които фотографията е сериозно хоби...в същото време, май точно те разбраха каква е идеята на календара, а именно, че е по-скоро тийм билдин игра, от колкото сериозен конкурс. 

Основател, ако идеята е била да направим нещо заедно, може би беше хубаво да се съобразите с мнението на повечето хора за размерите на снимките. Мога да ти кажа, че именно тези нестандартни размери и условието за оразмеряване отблъснаха от участие много хора и лишиха конкурса, съответно и календара от много качествени снимки. Аз лично се отказах от участие в момента, в който взех една от най-хубавите си снимки (по моя субективна преценка), кръцнах я отсам-оттам, за да влезе в желаните размери, и после я погледнах - тотално осакатяване!

За догодина е хубаво да се знае още отсега какви формати ще се търсят. Дори да е със сегашните формати, човек ще знае какво търси, когато застава зад обектива, и крайните резултати ще са поне 4 пъти по-добри - и като участие, и като качество. Сега какво се получи? - искахме да изрежем една круша и от нея да се получи слива. Е, трудна работа :) 

Иначе благодарности на участници и организатори за тази интересна и сплотяваща инициатива. За мен беше удоволствие да се включа, макар и само като обикновен гласуващ :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Основател, ако идеята е била да направим нещо заедно, може би беше хубаво да се съобразите с мнението на повечето хора за размерите на снимките. Мога да ти кажа, че именно тези нестандартни размери и условието за оразмеряване отблъснаха от участие много хора и лишиха конкурса, съответно и календара от много качествени снимки. Аз лично се отказах от участие в момента, в който взех една от най-хубавите си снимки (по моя субективна преценка), кръцнах я отсам-оттам, за да влезе в желаните размери, и после я погледнах - тотално осакатяване!

За догодина е хубаво да се знае още отсега какви формати ще се търсят. Дори да е със сегашните формати, човек ще знае какво търси, когато застава зад обектива, и крайните резултати ще са поне 4 пъти по-добри - и като участие, и като качество. Сега какво се получи? - искахме да изрежем една круша и от нея да се получи слива. Е, трудна работа :)

Иначе благодарности на участници и организатори за тази интересна и сплотяваща инициатива. За мен беше удоволствие да се включа, макар и само като обикновен гласуващ :)

Айде пак на размерите :)

Календарите също си имат изискване за размери. Все пак трябва в някакъв, донякъде стандартен, формат да се впишат снимките, да има място за цифричките, лого и т.н.. Аз съм отворен за дискусията за догодина да попроменим размерите, но така и никой от вас не се опита да каже какъв е този идеален размер и по какъв начин да се впише в календар. Опитайте да видите дали е лесно :) Не сме откривали топлата вода с тези размери и не ни е било цел умишлено да затрудняваме всички. Просто по този начин изглеждаха по-голяма част от шаблоните за календари, които погледнахме, и които поставят фокуса върху снимката. 

Допускам да сме допуснали грешка от липсата на опит, но какъвто и размер да изберем ще има кадри, които няма да успеят да се впишат в него. За догодина ще отделим повече внимание на размера, след като създава толкова сериозен отпор и дано стигнем до по-добро решение, но пак казвам, размерите за тази година не бяха избирани самоцелно. 

Условието за оразмеряване обаче категорично остава, каквито и размери да изберем. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Предполагам, няма да е зле да се направи една анкета за избиране на подходящ темплейт :)

За мен лично, преоразмеряването не е проблем. Оказа се, че имам страшно много кадри, които след въпросното кропване изглеждат много по-добре, отколкото във формата 2:3 в който снимам. До сега обаче, дали от мързел или заради това, че апарата ми е едва 6 мегапиксела (демек крайната снимка е още по-малко), не съм си правил труда да пробвам. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Айде пак на размерите :)

Моят настолен календар за тази година ползва снимки в размер 16:9 и мисля, че се е получило много стилно разположение на отделните елементи, при това фокусът е изцяло върху изображението. 

Иначе ми е пределно ясно, че какъвто и размер да се избере, винаги ще има плюсове и минуси, винаги ще има доволни и недоволни. Въпросът е да се избере такъв размер, който най-пълно да удовлетворява целите на инициативата. Щом основната идея е била за народен календар и широко форумно участие, трябваше да се избере по-народен размер, за да участва по-широк кръг хора и снимки, нали така :) 

За следващата година тези неща е хубаво да са уточнени от много по-рано, за да знаят хората какво търсят при снимане. Може и гласуването да бъде разделено примерно за тримесечие (есен, зима, пролет, лято) - хем повече събития, хем по-адекватен избор. Сега от толкова много снимки се получи малка умора и леко разводняване при избора. Кой споменаше, че за последните месеци е нащракал набързо някакви гласове, без много да ги пробира?

Та така ;)

Връзка към коментар

Моят настолен календар за тази година ползва снимки в размер 16:9 и мисля, че се е получило много стилно разположение на отделните елементи, при това фокусът е изцяло върху изображението. 

Иначе ми е пределно ясно, че какъвто и размер да се избере, винаги ще има плюсове и минуси, винаги ще има доволни и недоволни. Въпросът е да се избере такъв размер, който най-пълно да удовлетворява целите на инициативата. Щом основната идея е била за народен календар и широко форумно участие, трябваше да се избере по-народен размер, за да участва по-широк кръг хора и снимки, нали така :)

За следващата година тези неща е хубаво да са уточнени от много по-рано, за да знаят хората какво търсят при снимане. Може и гласуването да бъде разделено примерно за тримесечие (есен, зима, пролет, лято) - хем повече събития, хем по-адекватен избор. Сега от толкова много снимки се получи малка умора и леко разводняване при избора. Кой споменаше, че за последните месеци е нащракал набързо някакви гласове, без много да ги пробира?

Та така ;)

Ами не съм сигурен, че 16:9 е по-подходящ формат за печат. За телевизор е яко, де :) Нашият между другото е 16:8, което не е чак толкова по-различно...

Няма смисъл да влизаме в специфики, мисля че се изяснихме, че перфектен формат няма, остава да намерим най-подходящия. Ще имаме повече време и ще го ошлайфаме по-добре, надявам се. Тази година дори да бяхме почнали дискусията по-рано, някой акъли ти идват само с практиката. 

Мисля да отпадне ограничението по месеци за догодина, може да измислим гласуването на етапи, като футболен турнир така че да не уморява на веднъж толкова гласуване...абе ще почнем да го мислим от март-април още, дотогава има други неща подредени :)

Връзка към коментар

Колко пък голямо осакатяване да се получи като crop-неш снимка от 16:9 на  16:8  (2х1) ?  

За стенния календар нещата са по-специфични, защото форматът е почти квадрат, тогава наистина се изисква подбиране на подходяща снимка, за да изглежда добре. 

Дори догодина размерите да са същите, не мисля, че ще е такъв проблем, защото вече всички ги знаят и ще имат едно наум като снимат :)

Връзка към коментар

Друго преди да обявим резултатите. Може би най-големия пропуск в организацията беше условието за месеците. Очаквах да имаме по-нормално разпределение с еднакъв брой снимки в различните месеци. Но се получи, че в един месец имахме 9, а в друг 32. Това изкриви не само резултатите от съответния месец, но и целия календар донякъде. Догодина ще поправим това по един или друг начин. Сигурен съм, че като се впрегнем всички, ще го измислим както трябва. 

Нормално е да няма еднакъв брой снимки в различните месеци. Пътуването е "сезонно" занимание - знаят го хотелиерите, ресторантьорите, превозвачите, авиокомпаниите, ... По малко пътувания означава по-малко снимки. По-малко снимки води до по-малко множество, от което да се избира. По закона за големите числа - по-малко снимки, които да стават за календар/състезание/конкурс/тийм билдинг :) Но това не е задължително да е проблем ;)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Снимките от настолния календар са попълнини с авторите им. Скоро и тези за стенният. Възможно е да има грешки, не ме бийте :)

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.