Прескочи до съдържание

Йордания - въпроси за визи и още нещо...


baiKolio

Препоръчани мнения

Здравейте,

планирайки осъществяването на една отколешна мечта, или може би по-скоро фикс идея :) ,  възникнаха някои въпроси относно настоящото положение с визите за Йордания.

Ако някой наскоро е ходил там, нека потвърди или отрече - са ли намалени цените на визите он арайвъл или не?

На някои места в нета срещам статии, че Министерството им на туризма е взело решение за намаляне на визите на 20 JOD, а се промъкват и някакви еретични твърдения, че при престой от минимум 3 (три) последователни нощи цената е 10 JOD?

http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/middleeast/jordan/11586397/Jordan-waives-visa-fee-in-attempt-to-lure-tourists.html

http://www.tnhglobal.com/visa-fees-to-jordan-waived/

Даже намерих анонс от срещата на министъра, където се твърди,че решението е влязло в сила незабавно... само дето страницата се изгуби нейде в дебрите на хисторито на Мозилата.

Ако така е наистина ( дай Боже! ), то вече не си заслужава ръш-а до Акаба пристигайки на летище Аман за безплатна АСЕЗА виза. Тук е момента да благодаря на FlyTraveler за идеята за АСЕЗА. Перспективата да си спестя едни $112 никак не е лоша, така и така ще се ходи до Акаба. Единственото неудобство е, че трябва веднага да се изнасяме надолу за да хванем 48 часовия срок.

 

А има и вариант -  Jordan Pass

http://jordanpass.jo/Contents/Prices.aspx

 

При него визата, според както твърдят е безплатна. Някой ?

 

 

 

Връзка към мнение

Аз влязох в Йордания (през Аман) в сряда - визата е 40 динара, това е цената от около година и не се е променяла. Тъй като броя на туристи значително е намалял покрай конфликтите в съдедните страни, има намаления за туристически групи, но тъй като пътувам самостоятерно не съм много наясно.

Аз бих препоръчала Jordan pass - 70 динара за Петра, виза и още 40 атракции, сред които Джераш, Цитаделата, римския театър, Карак, Аджлун и т.н. според мен и много добра цена. Само визата и входът за Петра купени поединично са 50 + 40 динара.

Редактирано от Masmiya
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Миналата годена юни месец имах една такава идея, само, че от Йерусалим през Аман, което е на 50-70 км, но не ни пуснаха без визи на този пункт.Така си останахме в Израел през цялото време. Но на връщане на летището се запознахме случайно с едни българи, студенти и бяха минали през Akaба точно.На самата граница при влизането са платили  пътна такса - 20 долара,нещо такова, а може да са били и йордански динари.Провери пак, защото аз уж бях говорила с доста хора р една българка , която живее там и мои състудент йорданеци никои не ми каза ,че точно на този пункт където ние бяхме тръгнали не става без визи, А отдолу през Акаба, още миналата година е било така. .

Връзка към мнение

Сега разгредах линковете - визата е намалена само, ако се пътува чрез йордански туроператор, за независимо пътуващи опцията е да се вземе jordan pass.

 

Zori, на пункта при Allenby/King Hussein bridge йорданците не издават визи - мисля че това е политика от 1967 год. насам поради поритически причини (границата там е с окупирания Западен б яг, а не с официално признатия Израел). Има друг пункт по на север, на който се получава виза - Jordan river crossing.

Връзка към мнение

да, изглежда двудневният Jordan pass е много добра оферта.

Явно при влизане по въздух - Аман , визата е 40 JOD все още. По въздух, вода, суха пустинна земя - Акаба е ясно - АСЕЗА виза.

Аз четейки отново го разбирам така - тия 10 JOD са при влизане през останалата сухопътна граница и минимален три дневен престой... Ама може и да съм недочел нещо..


е те тука е за 10JOD -

 

http://www.eturbonews.com/58522/jordanian-government-eases-regulations-entry-visas

 

ама като казваше мама навремето -  учи, сине, чужди езици! Аз блях в БАТК състудентките...

Връзка към мнение

Аз влязох в Йордания (през Аман) в сряда - визата е 40 динара, това е цената от около година и не се е променяла...

тъй като пътувам самостоятелно ....

Е, точно такъв човек ми трябва :)  пресен, пресен :)

Прочитайки темите за Йордания не ми стана ясно какви са вариантите за предвижване от летището в Аман. Повечето пишещи тук са били с комбинация Израел и Йордания, и респективно влизане/изход по суша.

Маршрутът с летище АММ не е оборотен много-много, май :)

Намирам автобуси - http://sariyahexpress.com/en/content/airport-express

те пътуват до северната им автогара Tabarbour , от 06.30 до 24.00 (от тази автогара тръгват автобусите до Джараш).

автобусът на JETT - http://www.jett.com.jo/SubPage.aspx?PageId=230, (единственият за деня) за Петра заминава в 06.30 според доста отзиви в трипадвайзър, според разписанието в 07.30 - откъде ?

минибусчетата вървели по-начесто, ок .... откъде ?

варианта за трансфер при положение, че човек каца на АММ в 03.00 остават само такситата.

Препоръки? Откъде, кои, евентуално актуални цени ? Летищните им бакшиши едва ли са по-различни от софийските  :(

Какви са на цвят аманските таксита? Разбрах, че тези на Петра са жълти, на Акаба - зелени. В смисъл дали да не се озъртам за някое такси направило вече кирия от Петра и да е по-склонен на пазарлък?

Редактирано от baiKolio
Връзка към мнение

Надявам се за не изпусна въпрос:

- такситата в Аман са бели или жълти като тези от/до летището са бели.

- на летището обикновено идват разни хора и предлагат услугите си за такси, някои са с частни коли, може дори да предложат по-ниски цени, но от съобръжения за сигурност не бих се качила на тях - като излезеш от самото летище леко вляво има надпис такси и нещо като малка будка - това са официалните таскита. Казваш до коя точка искаш и те ти казват цената (мисля, че ще е около 20 динара) и показват на коя кола да се качиш. Самото летище е извън града и се пътува поне 30 минути.

За автобусите и аз знам само посочената от теб компания, за други алтернативи не знам.

 

А какво точно искаш да посетиш в Йордания? Само южната част ли?

Ако ще идваш със самолет гръцките авиолинии пускат изгодни оферти от време на време от Солун.

Връзка към мнение

Таром, 7 дни, пролетната ученическа ваканция ( половинката е учител ). От Аман директно към Петра. 2 дни в Петра, оттам в Уади Рум, сафари с 1 нощувка в пустинята, Акаба - 1 нощувка, трасфер от Акаба до Аман през Шабак, Керак, Мъртво море, Небо,Уади Муджиб, Мадаба. 2 нощувки в Аман - единия ден Джараш и евентуално река Йордан( покръстването ) ... и така.

Приемам съвети всякакви...

Връзка към мнение

Последната промоция на румънците през познатите ни сайтове докара ОТР-АММ до 124€ на човек, двупосочен с чекиран багаж. Мисля не е зле. Часовете леко са стресиращи, ама ще го преживеем ;)

Връзка към мнение

Ние от Аман директно с JETT автобуса до Акаба и после през цялото време обратно към Аман - Уади Рум, Уади Муса (Петра), замъците Ал Шабак и Ал Карак, King's Highway, Уади Муджиб (там с къпахме в Мъртво Море), Моунт Небо и Мадаба. От Мадаба вече минахме израелската граница. Така се прави един дълъг преход, използва се безплатната АСЕЗА виза и после няма напред-назад, ами само в една посока.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Fly , благодаря, че се включи!

Твоите съвети в личната кореспонденция ми дадоха успокоение и увереност да се наема с това :)

Благодаря още веднъж!

Макар и да сме обиколили доста ние сме "цивилизовани" туристи, предимно Европа - Италия, Гърция, Турция. От тези географски ширини досегът ни е само с Египет и то преди години, и то организирано от туроператор, не че програмата не бе доволно променена ( допълнителни дни, самостоятелни самолетни трансфери и подобни ) за да изпълни всичките ни хрумки , но все пак логистиката я свърши друг....

Та, това сега си е живо предизвикателство а има и известна доза притеснение.

Относно програмата - основните ми съображения да се опитвам да избегна започване с Акаба са две,

Вече съм правил такава грешка - 7 дни лежерно на Закинтос (миналото лято) и после програма фул с Олимпия, Микена,Епидавър, Нафплио, Атина, Делфи и квото човек може да се сети там долу при комшиите. Децата къде края вече при вида на следващия музей/разкопки само промълвяваха - "Пак ли КАМЪНИ?!!?". То и на нас ни дойде нанагорно, де. Та затова мисля деня за релакс да е поне посредата :) Да не се отпускаме с две думи...

Втората и според мен по-важна причина .... ми не моЕм се стърпя :) Та Петра е това което ме "запали" по Йордания.

Ако въпросът стоеше - Визи или Акаба, със сигурност щях да се възползвам от АСЕЗА. Но с Jordan Pass мисля дилемата е разрешена :)  Петра печели!

Връзка към мнение

А, ти си знаеш как искаш да го направиш, на мен по-скоро ми се видя множко "трансфер от Акаба до Аман през Шабак, Керак, Мъртво море, Небо,Уади Муджиб, Мадаба" освен ако не смятате да го правите за повече от един ден този трансфер с преспиване някъде. Ако спирате да разглеждате местата и тръгвате от Акаба като смятате вечерта да спите в Аман ми се струва много.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

124 евро на човек е направо без пари, аз бих купила билетите веднага, че не знам колко дълго се задържат такива промоции.

 

И на мен ми се струва доста пълна програмата, пък и не ми е много ясно как ги броиш дните за отделните обекти.

Ако приемем, че вземете сутрешния автобус за Петра, според мен ви стига и един ден там - пристигате, настанявате се в хотел (препоръчвам Petra Moon Hotel - ние преди три години спахме в него, намира се почти директно до входа на Петра, беше много чист и модерен, много добра закуска, но не предлагат алкохол, защото е с йордански собственици, а не международна верига) и целия следобед разглеждате Петра. За вечерта може да вземете билет за нощното посещение на Petra Night Show: http://visitpetra.jo/Entertainment/EntertainmentDetails.aspx?eid=2Преди три години ни хареса много, но и беше по-евтино, сега пише, че са увеличили цената, но и направили подобрения в програмата.

 

На следващия ден след закуска може пак да идете до Петра, но имайте предвид, че имате не малко ходене, докато стигнете самия град Петра, част от пътят е живописния Сик (1,2 км). За следобед бих запазила сафари в Уади Рам, след това вечеря и нощувка там и на сутринта директно тръгване за Акаба. Има доста йордански фирми, които прелагат сафарита и нощувки, ние избрахме според класирането в Трип Адв. и актуалните коментари на туристите.

 

Тук идва следващият въпрос - как смятате да се предвижвате между Петра и Уади Рам, и Уади Рам и Акаба? Знам, че има автобуси, но не съм сигурна колко често пътуват и дали ще съвпаднат с вашата програма. При лош късмет и закъснение на автобусите, може да изгубите доста ценно време от така или иначе доста препълнената програма. Ние бяхме взели кола под наме и с нея имахме по-голяма свобода.

 

В Акаба бих останала две нощувки, ако сме с деца и искаме да си починем. Ако е само едно нощувка и пристигнете по обед от Уади Рам, ще имате дефакто само няколко часа плаж, защото сутринта на следващия ден ще трябва да пътувате към следващите обекти.

 

Планът за обектите между Акаба и Аман ми се струва и на мен доста амбициозен, предполагам ще наемете кола с шофьор, но въпреки това ще е голямо препускане. За Мъртво море бих запазила поне 2 часа или сега ми хрумво още един вариант - ако решите да спите една нощ в Акаба, нека следващата да е на Мъртво море. От Акаба през замъците Шобак и Карак, релакс и нощувка в един от спа хотелите на Мъртво море, на следващия ден Мадаба и Маунт Небо, разглеждане и нощувка в Аман (Цитаделата, Римския театър, т.н.) - станах пет дни и пет нощувки. Шестия ден остава за Джараш и евентуално река Йордан.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Гледах го като маршрут - около 7 часа път, мислех си с едно по-ранно тръгване дали пък няма да успеем :)

От друга страна април работното време на забележителностите е до 17, та май за някои места няма да сколасаме...

 Това все пак е предварителен план, ще помисля как да го напасна.

В Акаба единственият ни интерес е Червено море. Като сертифициран водолаз това ми е тръпката. Но всъщност .... не знам, дали да не се прежаля. Ще го мислим.

За Петра ТВЪРДО 2 дни, в тоя контекст Jordan Pass важи 20 дни след активиране, по-горе съм писал двудневен, имах предвид двудневен за Петра.

Трансферите с кола с шофьор, едва ли нравите им са по-различни от на египетските шофьори, та мани :);)

Уади Муджиб е споменат колкото като точка за 1 часово цопване в Мъртво море :) 

А, и за децата - децата си остават вкъщи. Пубера така или иначе вече не иска с нас и където и да сме ако няма нет все едно е свършил света, а малкото е прекалено малко за тия изпълнения.

Така, че относно амбицията... еми ще си почиваме като се върнем на работа :)

Но си взимам бележка, мненията и на двамата от вас са от първа ръка и са много ценни за мен, има достатъчно време, ще обмислям варианти :)

Давайте предложения какво да включа още или евентуално да изключа/заменя.

Поздрави!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А, да и такива цени останаха малко за дати около тези които мен ме устройват. За 2 - 10 април, както моите, вече са 309€.

Тук може би трябва да внеса малко уточнение - полета на 2-ри е в 23.55 кацане 02.35, обратно на 10-ти в 03 и кусур. Затова споменах че часовете са малко хард, ама нейсе. Та дните там са от 3-ти до 9-ти април, от сутрин до мрак ;)

Редактирано от baiKolio
Връзка към мнение

Аз купих през май два билета за София Тел Авив и обратно от 28 декември до 4 януари за 211 лв. Полетът е на Уиз еър. летим сутринта от София в 6,30ч., а от Тел Авив в 9,30ч.
Миналата седмица сина ми и приятелката му решиха, че ще дойдат с нас и в момента цените на билетите за двама са 850лв. с Дискаунт клуб за същите дати.
Ще наемаме кола под наем и за двете страни, няма как с кола под наем да напуснем Израел. На 28 и 29 сме в Йерусалим. Резервирал съм апартамент през Аирбнб. От Ерусалим ще пътуваме до Хайфа, река Йордан, Мъртво море и Витлеем. На 30 пътуваме сутринта за Ейлат, където ще оставим колата и ще минем границата с такси. Вечерта спим в Акаба. За Йордания съм резервирал втора кола под наем за три дни. На 31 декември сутринта пътуваме за Петра. За там резервирахме две двойни стаи в Петра моон хотел, който е до главния вход на Петра. Писах писмо дали ще има нощен тур на 31 декември, нали е четвъртък, но пък е Нова година и ми отговориха, че  ако резервираме предварително вечерта ще има нощен тур в Петра. Ще вземем вход за два дни, а  вечерта ще правим нощия тур и всъщност ще посрещнем Нова година там.

На първи сме целия ден пак в Петра и на втори сутринта напускаме.

Пътуваме за пустинята  Уади Рум,там ще наемем джип за сафари,  а следобед се връщаме в Акаба. Връщаме колата, отново минаваме границата и си вземаме другата кола. Вечерта на 2 и 3 сме резервирали апартамент в Тел Авив пак през Аирбнб и на 4 ти януари сутринта летим за София.

Това е за сега програмата ни, като с интерес чета всичко писано в Магеланци по темата. И особено разказите на Краси Денев за Израел и на Пламена за Израел и Йордания.

Приемам всякакви съвети относно програмата ни, все още мога да правя промени по нея :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

А, да и такива цени останаха малко за дати около тези които мен ме устройват. За 2 - 10 април, както моите, вече са 309€.

Тук може би трябва да внеса малко уточнение - полета на 2-ри е в 23.55 кацане 02.35, обратно на 10-ти в 03 и кусур. Затова споменах че часовете са малко хард, ама нейсе. Та дните там са от 3-ти до 9-ти април, от сутрин до мрак ;)

309€ / на човек...

т.е. това са седем пълни дни...

и уточнение номер 2 - половинката даже и не предполага в какво се опитвам да я забъркам :) знам/убеден съм/сигурен съм на 110%, че и на нея и е мечта, почти съм сигурен че възторгът и ще надделее над притеснението от конкретната дестинация или поне много силно се надявам да е така... Даа, на някой, който е слушкал много, дядо Коледа ще му остави едни самолетни билети под елхата :)

Със сигурност знам, че тук във Форума има човек който я познава... няма да го посочвам с пръст, но ако се е светнал вече го моля да не ми прецаква изненадата, че ставам лош, ама много ;)

"Ребята, давайте жить дружно..." кот Леопольд ® :)

 

---------------------------------------------

не мога да редактирам или добавям към старото мнение, та затова се цитирам...

Редактирано от baiKolio
Връзка към мнение

Роже, тази кола в Израел оставяш ли я, или ще я плащаш в дните, в които си в Йордания? В Израел автобусния транспорт е много добре развит, така, че можеш да си предвижиш с него до Ейлат и обратно, по-евтино ще ти излезе. Бай Кольо, препоръчвам ти кола под наем в Йордания, там транспорта е зле, а шофирането не е страшно, ще имаш свобода и карай сам, не ти трябва шофьор, пътищата са добри, не знам как е в Египет, не съм била, но Йордания е доста цивилизована държава за района, и са много отворени за чужденците, няма да имате проблеми.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

На влизане в WadiMusa не пропускайте да спрете на AinMusa - канарата която Мойсей разцепил с тоягата си и от която бликнала реката и която до ден днешен се стича надолу към града. Мястото е на самия вход на градчето, веднага след десен завой. Въобще всичко свързано с християнството се е случило по тия земи. Оттатък реката само са Го разпнали...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Таром, 7 дни, пролетната ученическа ваканция ( половинката е учител ). От Аман директно към Петра. 2 дни в Петра, оттам в Уади Рум, сафари с 1 нощувка в пустинята, Акаба - 1 нощувка, трасфер от Акаба до Аман през Шабак, Керак, Мъртво море, Небо,Уади Муджиб, Мадаба. 2 нощувки в Аман - единия ден Джараш и евентуално река Йордан( покръстването ) ... и така.

Приемам съвети всякакви...

От цялото пътуване из Йордания, а мисля, че доста обиколихме, единствено бих променила нощувката в пустинята. Wadi Rum е уникална, но условията в палатковия лагер са доста "спартански". Ако сега правя програмата, ще видя пустинята сутринта, а вечерта нощувката ще е в Wadi Musa с цел на следващия ден рано сутринта да вляза в Петра. 2 пълни дни в Петра, е доста уморително, но пък ще успеете да видите почти всичко. Добре уточнете маршрутите в Петра, защото на място освен да ви предлагат превоз с магарета, на друго не може да се разчита. Поне аз останах с това впечатление. И накрая, по мое лично мнение, Джераш не бива да се пропуска. Аз харесвам "камъни" и подчретано Джераш ме впечатли. Ние съчетахме Джераш с крепостта Ажлун. От нея се разкриват страхотни гледки.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Това за нощувката в пустинята го бях написала в друга тема, където ме изядоха с парцалите, че не съм била права, все пак съм твърдо зад мнението си, че не искам да нощувам там и не съжалявам, че го пропуснах. Радвам се, че има някой на моето мнение.

Връзка към мнение

....И накрая, по мое лично мнение, Джераш не бива да се пропуска. Аз харесвам "камъни" и подчретано Джераш ме впечатли. Ние съчетахме Джераш с крепостта Ажлун. От нея се разкриват страхотни гледки.

 

Ние също сме от категорията "каменолюбци" :)

Та Джараш съм го сложил в листата "definitely must see".

За Уади Рум съм решил да бъде с преспиване, надявам се да се падне ясна, безлунна нощ ... е те тогава хич няма да ми дреме за спартанските условия - директно се изнасям със спален чувал в пясъците. Абе верно ли въже от конски косъм държи пълзящите гадини надалеч? А камилски дали върши работа ? Щото камилски със сигурност ще се намери, даже ако трябва да скубя някой камил и да плета  :)

 

Засега програмата изглежда така

1-ви ден - пристигане на АММ в 03.00 , очертава се вземане на кола под наем и директно към Уади Муса, разглеждане докъдето ни стигнат силите и нощувка

2-ри ден - Петра отново, вечерта Нощно шоу "Petra by night" , нощувка

3-ти ден - Петра -> Уади Рум - джип сафари, нощувка в бедуински лагер

4-ти ден - Уади Рум -> Акаба, шнорхелинг, дайвинг, плажинг или на кой каквото

5-ти ден - Акаба -> Шабак -> Керак -> Уади Муджиб -> Мъртво море -> Мадаба, нощувка в Мадаба

6-ти ден - разглеждане Мадаба -> Небо -> река Йордан -> Аман и докъдето го докараме с разглеждане на Аман

7-ми ден - още малко Аман, Аман -> Джараш, Джараш -> АММ и около 21-22.00 си отсидяваме на летището до 03.00 за самальота.

 

Обмисляйки вариантите за транспорт, вместо да кесим по автогари, да дебнем единствените официални транспортни връзки за деня между Аман-Уади Муса-Уади Рум и т.н., най-разумно ми изглежда кола под наем.

Сега се чудя дали да не включа още нещо за дозапълване на графика.

Предложения и съвети?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.