Прескочи до съдържание

3 месеца в Азия


Geppy

Препоръчани мнения

Здравейте, организирам дълго пътуване в Азия в периода януари-март2016. В началото ще бъдем трима, после оставаме двама. Летим с Катарците до Банкок, връщаме се в София от Манила. Пътуването трябва да бъде ниско бюджетно с някои изключения,надявам се, че ще се вместим. Засега имаме купени билетите дотам и обратно, нощувки в Банкок (4) и план след Банкок да се спуснем към островите. В момента чета всички релевантни теми, но исках да пусна отделна тема, тъй като не видях такава за толкова дълго пътуване. Разликата е доста голяма: багаж, настаняване, програма и т.н.

 

В момента голямата ми чуденка е накъде след Банкок по-конкретно. Проучвам за Краби. Не отиваме за запой и безспирни купони. Разбира се, нека има и малко купон. Но основно: хубави плажове, по-възможност по-спокойни (трудно във високия сезон, знам), евтино спане (търся по-скоро бунгало на плажа), евентуално малко гмуркане, но ксто цяло съм страхлива под водата :)

 

Засега заплануваните държави са Тайланд, Камбоджа, Виетнам, Сингапур, Малайзия и Филипините.

 

Първоначално бяха всички гореизброени без Малайзия и Сингапур. Но много се запалих за Сингапур и басейна на 57мия етаж :) та се чудя и как точно е най-удачно да вмъкна Сингапур и Малайзия (КЛ покрай това, че ще бъдем в Сингапур и е наблизо).

 

Основната цел е да заплануваме и организираме максимално първите 3 седмици (заради третия човек, който е с по-кратък престой в Азия) и след това да имаме основна представа какво искаме да видим и вече ще организираме на момента. Искам освен плажовете в Тайланд, да се качим и на Север, при храмовете.

 

С благодарност приемам съвети за нашето пътуване!

Редактирано от Geppy
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

То за три месеца...преспокойно включи и Индонезия, и Лаос според мен :) КЛ и Сингапур много лесно се вмъкват, полети отвсякъде до тях има бол благодарение на Air Asia. Дори не е задължително да го планираш от тук, макар че е добре да го нагласиш с оглед да не повтаряш отсечки.

 

Камбоджа: 1 седмица

Виетнам: 2 седмици

Тайланд: 2 седмици, една плаж и една активна

Филипини: 2 седмици

Малайзия: 1 седмица минимум (там има повече за гледане от Куала Лумпур).

Сингапур: 3 дни

 

Имаш още 3.5 седмици да разхвърляш тук - там. Може би още 3-4 дни за Тайланд за да си вземеш сертификат за гмуркане. не се притеснявай, не се иска да си супер плувец, а накрая ще си супер доволна. Тайланд е едно от най-евтините места за взимане на сертификат. 

 

За останалите може би 2 седмици Индонезия (8-9 дни Бали + Ринка и наоколо), и 1 седмица Лаос. Виетнам също може да го удължиш с 3-4 дни. Абе вие имате най-ценния ресурс, времето :)

 

Така много на прима виста така бих ги разпределил. Дано някой с по-пресен опит в проучването се намеси също. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Няма да говоря за програмата, но регионът и продължителността на престоя си плачат за AirAsia ASEAN pass. Двумесечен. След като си замине третият човек :)

Връзка към мнение

Мале, не бях се замисляла за Индонезия.. Лаос не знам, нещо не ме влече, но може би не съм чела достатъчно за там.

 

Както и за повече време за Малайзия. Пак ще чета наново ;)))

 

Не бях попадала на този пас, сега ще го проуча.

 

Благодаря!

Редактирано от Geppy
Връзка към мнение

Миналата зима направихме двумесечна  обиколка при това само  с ръчен багаж--8-10 кг на човек.-15.01-15.03.2015

Маршрута беше:

Банкок-3 дни ( това ни беше 3-то ходене )

Лаос-7 дена .съжалявахме че не му отделихме повече.не е за подценяване,природата е невероятна

Виетнам- 22 дена Ханой,Сапа,Хуе,Хой Ан,Хо Ши Мин,и 3 дена  с кораб по делтата на Меконг с влизане в Камбоджа по реката

Камбоджа-10 дена --Сиануквил и Пном  Пен ,(без Анкор ,там бяхме 2014г)

Филипини-8 дена-- Палаван,но с удоволсвие бих останала още 8

Тайланд- 10 дена посветени на мързел излежаване и много ядене .Много ни хареса на Ко Тао,едно от най-добрите места за дайвинг и шнорхелинг,чудесно се съчетава с Ко Самуи.Пукет също ни харесва ,зависи какво търсите ,всеки остров е различен

Между Камбоджа и Филипини можете да вмъкните 3 дена Сингапур-7-8 дена Бали 4-5 дена Ява,2-3 дена Куала Лумпур и от там Полет за Филипини.....Азия е просто приказка и наша слабост.

Редактирано от strelec72
  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Чисто финансово островите и плажовете на Тайланд ги оставете за накрая или след средата - края на януари. От Коледа до средата на януари е тяхното ден година храни и тогава цените на хотелите са няколко пъти по-високи. Да не говорим тази година началото на януари хванахме още края на дъждовния сезон, гмуркачите разправяха как последните години сезоните се местят драстично напред. За другите места скока в цените не е чак такъв силен-слаб сезон.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря за идеите!

 

Тъй като имаме трети човек с нас за първите две седмици, който каца в и си заминава от Банкок, трябва да се съобразим с него. Какво може да се прави в Лаос? Той е повече ваканционно настроен, т.е. по-скоро плажове и по-лежерно.. Какво бихте предложили вие за тези първи две седмици?

 

Възможно ли е и тази година януари да е дъждовен..?

Връзка към мнение

За първите две седмици с плажно настроен човек, бих направил Банкок 2-3 дни, Камбоджа 2-3 дни и Краби 1 седмица. Общо взето това е добър баланс между задължителни неща в региона, култура и плаж :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

1. Имате ли проверено евтино настаняване на Краби или околните острови?

2. Правихте ли си ваксини и ако да - какви?

3. Как се справяхте с финансите/ценностите като съхранение и може ли да препоръчате подходяща българска банка с добри условия за теглене в чужбина?

 

Нещо почнах да се спичам след като почти във всеки блог срещам инфо за какви ли не болести... :O

Връзка към мнение

1. Имате ли проверено евтино настаняване на Краби или околните острови?

2. Правихте ли си ваксини и ако да - какви?

3. Как се справяхте с финансите/ценностите като съхранение и може ли да препоръчате подходяща българска банка с добри условия за теглене в чужбина?

 

Нещо почнах да се спичам след като почти във всеки блог срещам инфо за какви ли не болести... :O

 

3. Всички дебитни карти из Азия ще са еднакви. В Европа има разни ползи за клиенти на Униккредит Булбанк и OTP ДСК, където теглиш от банкомати на същия консорциум без такси, но не съм сигурен дали и двете имат представителства в Азия. Таксите иначе са от рода на 3лв+2-3%. Не си спомням какво беше положението с банкоматите във Виетнам, мисля че в другите държави в региона има достатъчно. 

 

Болестите не мисля, че са проблем, освен ако не възнамерявате да обикаляте из дълбоките джунгли. Не останах с такова впечатление от първоначалното описание. За утъпканите пътеки ваксини не са необходими. 

Връзка към мнение

Багаж за 3 месеца ви трябва толкова, колкото и за 1 седмица. Ако ще летите много в региона и имате малък бюджет, аз ви препоръчвам да пътувате само с ръчен или максимум с 1 чекиран багаж. Прането в Азия е много по евтино от колкото таксата за чекиран багаж, а да не говорим за удобството да не мъкнете голям багаж. Зимни дрехи или изобщо не взимайте или ги дайте на някой познат на летище София.

 

В Лаос имам много лоши спомени от банкоматите. Не можах да изтегля пари, като единият банкомат ми смъкна парите от сметката, но не ми даде кеш и трябваше след това с месеци да чакам, докато ми възстановят парите. За по слабо развитите държави, като Лаос, Мианма и Камбоджа, ти препоръчвам носене на кеш в долари.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Благодаря!

 

Не смятаме да обикаляме по джунглите, нито да носим много багаж :) Боя се от комарите, които разнасят болести, както и ако не дай си Боже, ми се наложи да вляза в болница, да не ме заразят с нещо.. това е:)

 

Иначе за Краби има ли място за спане, което да препоръчате?

Връзка към мнение

Без да мога да кажа нещо за дестинациите, които се обсъждат, ще вметна мое откритие за справяне с ръчния багаж. Купих от Джъмбо комплект - 2бр. самовакумиращи се пликове. Перфектна работа свършиха, пътувахме с малък ръчен багаж на Уиз 15 дни.  

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Благодаря!

 

Не смятаме да обикаляме по джунглите, нито да носим много багаж :) Боя се от комарите, които разнасят болести, както и ако не дай си Боже, ми се наложи да вляза в болница, да не ме заразят с нещо.. това е :)

 

 

Извън дъждовният сезон опасността от малария е доста нисъка. Милиони европейци годишно пътуват в региона, без да имат никакъв проблем. Ако все пак те е страх вземи местен спрей срещу комари и се мажи с него. Европейските не са чак толкова ефективни срещу азиатските комари.

Връзка към мнение

Привет, ние също бяхме преди 1 година за 2 месеца из региона: София - Бангкок - Северен Тайланд - Лаос - Виетна от север на юг - Камбоджа - Южен Тайланд - Банкгок - София. Ако имахме планиран още 1 месец със сигурност бих включила Малайзия и Индонезия :)

Относно парите - тъй като няма как да се носи кеш за цялото пътуване разчитах на дебитна карта на ПИБ (имах и виза за банкомати, и мастъркард за онлайн разплащане).

Относно багаж - бяхме с чекиран багаж, въпреки, че моя беше 7 кг + 4 кг ръчен, но ние ползвахем само 1 полет между Лаос и Виетнам. Останалия маршрут го минавахме с автобуси и .... лодки :) А заради северен Виетнам бяхме взели малко връхни дрехи, заради които всъщност нямаше как само с ръчен.

Плажове - тъй като и ние бяхме там в пиков сезон на място се опитахме да избегнем високите цени по известните ни дестинации и се подвизавахме на поредните райски безлюдни плажове, които са национални паркове и там се застояхме повече от 2-3 нощувки на 1 място :) Говоря за Ко Тарутао, Ко Аданг и Ко Анг Тонг

Относно ваксини - предпочетох да си сложим за хепатит А, коремен тиф и тетанус (който не си е сложил когато трябва по здравен календар :) В последствие аз се озовах с Тайландски кърлеж от джунгла, с който се справихме сами без посещение на болница (пак бяхме на остров с агрегат, без магазини и каквито и да е други екстри, да не говорим за лекар :) За мое спокойствие 1 месец след завръщането ни теста за лаймска болест си беше отрицателен :) Но...ваксините не са задължителни и при нормална хигиена от ваша страна би трябвало да сте си Ок.

Относно репелентите - честно казано аз се чувствах по-защитена с нашите си. Когато свърши нашия купихме от Тайланд 2 различни и сякаш повече ни ядяха :)

Каквото друго се сетиш по пътя на планирането - ще гледам да поглеждам тук и да пиша :)

Редактирано от G.D
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

 

Иначе за Краби има ли място за спане, което да препоръчате?

Препоръчвам Ви района около Ао Нанг.

Редактирано от Miralex
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Много благодаря на всички включили се!!!

 

T.E.Lawrence, не е ли малко скъпо 20-25 евро на човек на нощувка? Дали могат да се намерят по-евтини опции, но не някакво shitty place?

 

clete, днес ще отида до Джъмбо. Горе-долу къде да ги търся тези пликове, че персоналът там никога не знае кое къде е...

 

Topfly, тази мисъл ме крепИ мене :rolleyes:

 

G.D., писах ти на лично. Благодаря за подробното инфо!

Редактирано от Geppy
Връзка към мнение

Ами отивате в топ сезона в известен курорт. Извън него цените са съвсем други. :) В топ сезона под 20 евро вече отива на сериозна бекпек хава и сериозен компромис. 

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте от Юга! В момента сме на Ко Ланта, мислим да останем още 2-3 дена и след това да летим за Чианг Май от Краби.

Имам обаче следният проблем: влюбих се в тайландските материи и искам да посетя уикендния пазар в Банкок и да си понапазарувам. Отделно ми останаха някои неща в Банкок, които бих искала да видя. Обмисляме да летим обратно за Бг вместо от Манила, пак от Банкок. Но сме с еднократни визи.

 

Въпросът ми е: можем ли на летището в Банкок, при кацане от Манила, да си извадим визи? След като вече сме имали визи с валидност до февруари (ние ще се връщаме март).

 

Имам и още едно питане: може ли малко инфо за влизане във Виетнам от Чианг Май през Лаос?

 

Благодаря и поздрави!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За мое щастие мога да си представя какво ви е сега :) Всяко едно пътуване е невероятно приключение :)

Относно Чианг Май:

Ден 1 бяхме отделили за Wat Phra That Doi Suthep. До там ползвахме "градските" бусчета за по 50 бати на човек. После от храма до селото на върха отново с едно малко червено бусче за по 120 бати на човек.

Ден 2 - дневен трип, който се случи в движение. Споделихме кола със шофьор с 2 момичета, които бяха уговорили всичко, а именно - Elephant show, Hill Tribe Village, Tiger Kingdom. 

От там се придвижихме с бус към Чианг Рай (по път спряхме да разгледаме White Tample). Прекарахме 1 нощ в хотелче, непосредствена близост до автогарата и в 6 ч на следващата сутрин с бусче (с кокошки :) се отправихме към границата с Лаос. От там си взехме визата по 30 долара и с лодки преход 2 дена към Луанг Прабанг - беше невероятно! :) Радвам се, че избрахме този начин да минем границата :)

В Луанг Прабанг бяхме само 3 дни, защото намерихме евтини билети да летим до Ханой (реално бях чела за превоз с няколко автобуса, но разума надделя). Там извън града посетихме само водопадите Kuang Si Watrefalls.

И реално от Лаос в Ханой със самолет - виза за Виетнам си имахме предварително издадена в БГ.

Хотели и къщи за гости, където сме спали - не помня как се казват, защото ги търсихме на място, не сме резервирали.

Относно желанието да посетите отново Банкок - според мен ще се върнете и друг път там :) Или аз поне така мисля за себе си :) За визите не знам - при нас бяха от тук с 2 влизания.

А имате ли опция да смените полетите без големи неустойки, че ми стана интересно?

 

Много интересно да ви се получи трипа и качвайте по някоя и друга снимка :)

 

Гергана

Редактирано от G.D
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Благодаря, Гери! Отказахме се от пазаруването в Банкок, ще го правим по-натам :) в петък летим за Chiang Mai. Кацаме вечерта към 22ч и се чудя как е градският транспорт от летището. Търся и добър хотел в централната част на града (до 20тина долара на вечер за двамата) :) мислим да останем там 3-4 нощувки и после да отидем до Чанг Рай.

 

За Лаос и лодката - как се организира такова пътуване, нещо онлайн ли? И какво представлява - 2 дена на лодка не е малко :)

 

Тук слънцето е много силно, тотално изгорях без да разбера кога :))) сега два дена тотален релакс и после пак динамика. Вече започнах да посвиквам на маниера тук, даже караме мотопедчета :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Thapae place, до стария град на 5мин за тая цена. Супер локация, не е нов, но някои стаи са реновирани, искайте да ги видите първо

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Geppy, нашия бюджет също беше до 20 долара нощувката. 

Летището не знам къде е в Чианг Май, защото ние ползвахме само автобуси. 

Относно придвижване и спане - нищо не бяхме организирали онлайн, всичко на място и в движение.

За лодката и Лаос - придвижваш се с градски автобуди от Чианг Рай до границата с Лаос (има нов мост от година и нещо, от където се минава) и като стъпиш в Лаос си хващаш тук-тук до лодките и готово :) Ден 1 - пътуваш около 6-8 часа, вечерта спите в Пак Бенг (малко селце само с къщи за гости,хотелчета) и на следващия ден пак 6-8 часа до Луанг Прабанг. 220 000 кипа на човек е цената за slow boat за 2-та дни.

Прилагам снимки от границата, където попълваш набързо едни формуляри за виза за Лаос, както и снимки от пристана на лодките и снимки от самата лодка :)

 

Веселоооо:)))

post-2023-0-10556900-1452671191_thumb.jpg

post-2023-0-33691900-1452671191_thumb.jpg

post-2023-0-49206800-1452671191_thumb.jpg

post-2023-0-62637600-1452671191_thumb.jpg

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Благодаря, Гери! Отказахме се от пазаруването в Банкок, ще го правим по-натам :) в петък летим за Chiang Mai. Кацаме вечерта към 22ч и се чудя как е градският транспорт от летището. Търся и добър хотел в централната част на града (до 20тина долара на вечер за двамата) :) мислим да останем там 3-4 нощувки и после да отидем до Чанг Рай.

 

Таксита колкото искаш, може да се наложиш да се пазариш. По спомен до центъра не трябва да е повече от 150 бата и това с горница, ако ти искат повече избягвай. 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.