Прескочи до съдържание

Полезни смартфон приложения за пътуващи

Препоръчани мнения

Катя мравката

Здравейте, някой ползвал ли е google my maps за планиране и може ли да се ползва за това. Ако не, за какво може да се ползва.  На мен ми харесва, но май не е популярна

Също така tripit дали e по-добро от google trip. 

Връзка към коментар

Доста е удобно да си направиш карта на MyMaps, всичко е много подредено и обектите може да се категоризират и разпределят в различни слоеве. Аз общо взето свикнах да си правя карта почти за всяко предстоящо пътуване - разпределям си забележителности, ресторанти, кафенета, интересни обекти и въобще всичко, до което бих искал да имам бърз достъп и упътване :)

Колкото до травъл апликациите, при мен оцелелите от многократно инсталиране и деинсталиране ( когато видя, че не вършат никаква работа ) са : 

Google Maps, Google Earth, Goole Street View, Google Trips, Google Translate, Uber, AirBNB, Booking, FlixBus, Kayak, Passwallet, Rentalcars, MakeMyTrip, Momondo и Agoda . Важно е обаче да се отбележи, че според страната в която пътувам, доста често се появяват нови апликации, които са страшно полезни. Винаги е добре да се направи едно бързо проучване преди пътуването. 

Давам пример с Австрия : За Виена е почти задължително да имаш quando Wien ( за да можеш да си навигираш спокойно из градския транспорт и да си планираш с голяма точност времето ); Wiener Linien ( дава възможност да си купуваш билети през апликацията с кредитна карта, пести време по опашки и гари, когато се налага да бързаш, не се чудиш дали си валидирал билета си и въобще не се налага да прехвърляш разни хартийки насам натам и да се насилваш да ги пазиш, заради евентуална проверка - всичко е в телефона. ) ; Wegfinder - подобна на quando Wien, различен интерфейс ;  Bergfex - много удобна апликация за намиране на пътеки, трекове, турове, хижи, заслони и въобще всичко в Австрийските планини, съдържа карти, веломаршрути и дори възможности за букване на хижи ; Citybike Vienna - много е удобно Виена да се разглежда на колело, ситибайкът е добра възможност - регистрацията са услугата е 1 евро и употребата на колело в рамките на 1 час е безплатно. Ето тук - > 

може да видите как се ползва въпросната услуга. Полезното на апликацията е, че дава информация за станциите, местонахождението им и дали има свободни слотове за връщане на колело ( нещо което често е голям проблем ). 

Може би било хубаво да разширим темата с подобни локални апликации, които са полезни. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Препоръки за free приложение за Андроид, с което мога да преглеждам Word и Excel  файлове?  
На стария телефон имах Polaris office и в общи линии вършеше работа, но питам ако има нещо по-добро. 

Връзка към коментар
преди 25 минути , Фичо каза:

Препоръки за free приложение за Андроид, с което мога да преглеждам Word и Excel  файлове?  
На стария телефон имах Polaris office и в общи линии вършеше работа, но питам ако има нещо по-добро. 

Аз бих попитала за iOS  и освен преглед , да има и редакция на документи. 

Връзка към коментар

Word, Excel, Outlook, Onenote, Powerpoint ги има и за iOS и за Android - но все пак не са замени на компютърните версии, имат ограничения. За запазване може да се ползва Onedrive.

Към полезните травел апликации добавям и Moovit - за градски транспорт - понякога е по-полезен от Google

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 8 минути , adreno каза:

Word, Excel, Outlook, Onenote, Powerpoint ги има и за iOS и за Android - но все пак не са замени на компютърните версии, имат ограничения. За запазване може да се ползва Onedrive.

Към полезните травел апликации добавям и Moovit - за градски транспорт - понякога е по-полезен от Google

Миналата седмица в Рим Moovit  беше много ползвана, работеше прекрасно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Фичо каза:

Не мога да ти помогна за офлайн приложение, но google docs и google sheets вършат страхотна работа. Ако не си ги пробвал, определено им хвърли едно око. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...

Вчера ми похвалиха приложението TheFork .  Приложението е за ресторанти (намиране, отстъпки) , доколкото разбирам е на Трипъдвайзър.
Доколкото успях да проверя с търсачката - не е ставало дума във форма.  
Моля някой ако има впечатления да сподели. 

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар

Ползвал съм The Fork в Португалия и в други страни и е доста полезно. При всички подобни приложения "уловката" е, че отстъпките, с които рекламират са в неудобни часове( т.е. когато заведението е празно:) , но съм вечерял с 30%-50% отстъпка при пълни заведения в нормален час. Също така лятото ползвах e-table в Гърция, като запазих масата стоейки пред избраното заведение за след 5 минути:)

Единствения минус на всички подобни приложения е ограниченият избор от заведения.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , maatin каза:

но съм вечерял с 30%-50% отстъпка при пълни заведения в нормален час.

А това с отстъпката как става на практика?  Идва ти сметката и понеже си резервирал през приложението, вместо 100, плащаш 70 (да кажем) така ли? :rolleyes:

Връзка към коментар

17033732_Taxify_how_to_step_1-15a6db4b1.png.fb50bd97ae94214da589b205bf222304.png1773534863_Taxify_how_to_step_2-cf5617381.png.905a15141108e1770c53830496973f06.png102066886_Taxify_how_to_step_3-64231a921.png.7c317f57ea4ff8e0626ff5d1898692fa.png

Taxify - услуга подобна на Uber, сваляш апликацията, правиш си акаунт и си викаш такси 🙂 Цените са доста добри. Може да се плаща с кредитна карта, а може и кеш. Аз предпочитам всичко да минава през кредитната карта и да не се налага да размахвам пари, но е удобно, че има и опция кеш.

Случи ми се да ги ползвам в Будапеща, където един бърз разговор с таксиметров шофьор ме отказа и да се опитвам да хващам улично такси. За маршрутa, който исках ми заяви цена 15 евро и каза, че може и повече 🙂 Почти пред него инсталирах taxify и викнах такси, което ми взе 7.3 евро . Uber забелязвам, че са си повишили цените, предполагам се дължи на това, че ги съдиха на доста места или пък, че губят пари, но цените им не са особено приятни в момента.  

Ако решите да ползвате taxify - > https://invite.taxify.eu/XXXXX през този линк получавате -5 евро на първото возене, съответно получавам 5 евро и аз, че съм ви зарибил 😄 

Редактирано от chandni
Лична реферална връзка
  • Харесвам 7
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Иска ми се да възбудя темата като споделя по-полезните приложения за пътуващите магеланци. Ясно е , че има десетки и стотици приложения, идеята на постинга е да споделя именно тези, които се открояват :

Предполагам всички вече знаят, че Google translate прави инстантен (без необходимост да се прави снимка) превод през камерата като видео или през микрофона езиково, незаменимо и удобно при превод на менюта и всякакви надписи.

- при организиране на пътувания  ( резервации и полети ), незаменими са : tripit и  tripcase .

- приложение, чрез което може най-удобно да си следите разходите : trailwallet.

приложение през което може удобно да проверявате ATM таксите при теглене на кеш в чужбина  :atmhero (базата данни засега обхваща сравнително малко на брой страни)

- приложение за ревюта и избор на вина : vivino 

- приложение за колажи : piccollage

- приложение за решаване на математически задачи : photomath

- музикално приложение : Spotify

- приложение за изучава на чужди езици : babbel, memrise 

- приложения за ревюта и резервации на ресторанти: opentable, mytable, resy, thefork

- паркиране по летища : way

- паркиране в САЩ : bestparking

• Харесвам 5
Връзка към коментар
На 15.11.2018 г. в 22:35, prozium каза:

17033732_Taxify_how_to_step_1-15a6db4b1.png.fb50bd97ae94214da589b205bf222304.png1773534863_Taxify_how_to_step_2-cf5617381.png.905a15141108e1770c53830496973f06.png102066886_Taxify_how_to_step_3-64231a921.png.7c317f57ea4ff8e0626ff5d1898692fa.png

Taxify - услуга подобна на Uber, сваляш апликацията, правиш си акаунт и си викаш такси 🙂 Цените са доста добри. Може да се плаща с кредитна карта, а може и кеш. Аз предпочитам всичко да минава през кредитната карта и да не се налага да размахвам пари, но е удобно, че има и опция кеш.

Случи ми се да ги ползвам в Будапеща, където един бърз разговор с таксиметров шофьор ме отказа и да се опитвам да хващам улично такси. За маршрутa, който исках ми заяви цена 15 евро и каза, че може и повече 🙂 Почти пред него инсталирах taxify и викнах такси, което ми взе 7.3 евро . Uber забелязвам, че са си повишили цените, предполагам се дължи на това, че ги съдиха на доста места или пък, че губят пари, но цените им не са особено приятни в момента.  

Ако решите да ползвате taxify - > https://invite.taxify.eu/XXXXX през този линк получавате -5 евро на първото возене, съответно получавам 5 евро и аз, че съм ви зарибил 😄 

Инсталирах си Bolt(новото име на taxify),но и Uber не съм ползвала до сега,та съм тотално неориентирана.Ако може да ми разясните:

1.Доколкото разбирам,това не е лицензирана такси компания,ами случайни шофьори със свободно време возят клиенти с личните си автомобили,нали така?В този ред на мисли безопасно ли е?

2.За кеша ясно,но само с кредитна карта ли плащаш или може и дебитна(Револютнапример)?Плащането с карта през приложението ли става?

3.Най-вероятно ще използваме приложението за първи път в Украйна заради ранният полет.Има ли опция за предварителна заявка за кола,защото ще ни трябва към 6ч сутринта,незнам какъв е шанса да има будни шофьори?

И въобще ще съм благодарна,ако споделите какъто и да било опит с Bolt/taxify.

И за да съм по-темата:

Moovit - абсолютно безценно за градска среда приложение,което в реално време ти дава варианти за придвижване от точка А до точка Б с градски транспорт.

Редактирано от Мари Николова
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

1. Точно така е . Една идея е по-безопасно , все пак остава следа в системата кой, кога и къде те е возил .

2. Приложението си дърпа парите от картата , която е вкарана в системата , няма проблем да е дебитна.

3. Може и да няма опция за ранна резервация , но и да има , това няма особено значение . Имам случай в Париж с Убър, резервация в 04.40 и анулирана в последната секунда. Шофьора , ако не е наблизо , ще си вземи друга в неговият район и ще анулира твоята.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Още една подобна апликация - Kapten . Ползвах ги в Португалия предимно и се представиха отлично! Цените бяха почти винаги по-ниски от uber-ските. За 2 седмици в Португалия ( като 5 дни бяха в Лисабон ) на градски транспорт не сме се качили, просто защото излизаше по-евтино навсякъде да се возим с Kapten и Uber. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 11.04.2019 г. в 13:11, Мари Николова каза:

Инсталирах си Bolt(новото име на taxify),но и Uber не съм ползвала до сега,та съм тотално неориентирана.Ако може да ми разясните:

В Нигерия и Южна Африка, например, Bolt (бивш taxify) са нормалният начин за придвижване. (почрти) Никакви проблеми. Системата е естонска. В Украйна би трябвало също да работи добре. Какво значение има къде са лицензирани, след като имат догвор с фирмата майка, която следи всеки превоз и ти го отразява на профила и освен това ти дава възможоност да оцениш шофьофра. При няколко слаби оценки шофьорът изпада от системата. А всеки клиент дава оценка. Да се внимава! Клиентът извиква колата, може да анулира по всяко време преди стартиране, шофьорът стартира и финишира пътуването, а системата изчислява цената. На излизане от колата пътуването трябва да е финиширано. Инача клиентът не може да ползва системата за следващо повикиване. Ако на шофьора му е паднала батерията по време на път, настояваш да си я зареди за време за негова сметка, за да финишира, преди да сте се разделили

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...
На 28.11.2019 г. в 14:22, mangysta каза:

Някой ще сподели ли приложение, което те информира за промяна цената на самолетен билет?

Всички подобни услуги работят чак ако някой друг провери за същите дати или, ако ботът им обходи цените отново. Може би по-добре от нищо, но единствената ти опция е сама да си проверяваш периодично, няма кой да те отмени рентабилно в това. 

Връзка към коментар
На 28.11.2019 г. в 7:22, mangysta каза:

Някой ще сподели ли приложение, което те информира за промяна цената на самолетен билет?

Има доста приложения, но аз съм най-доволен от прайс тракера на Гугъл флайтс. Каяк, скайскенър и лилиго също предлагат подобни възможности.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Изключително полезно за пътуващи и не само хора - Find My Device на Google: открива изгубено или откраднато Android устройство. 

1819977975_Screenshot_20210612-142839_OneUIHome.jpg.546d25a1c19dddc3b2c1afe3037184a8.jpg

В горните неприятни ситуации е необходимо от друго устройство да влезете в своя Google акаунт с паролата си за Gmail. Не е нужен номер на сим карта или друго. Арр-ът локализира и показва на картата изгубената вещ. Има опция да накараш изгубеното/откраднато устройство да звъни, докато е в чужди ръце, дори да се изпише съобщение на дисплея му. Необходими условия са устройството:

-  да е включено, за да бъде проследено

- да е с включени данни и wi-fi

- да е с включено Location

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Но при изгубен телефон е много полезно. Аз два пъти намирам телефона ми с това приложение. Първият път беше паднал в процепа между седалката и облекалката на дивана в едно кафе. Първо го локализирах, че е в кафето, а като отидох там през приложението го накараха да звъни и така го намерих.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.