Прескочи до съдържание

на море в България

Препоръчани мнения

Да, по комунизма, ама имаше душове, съблекални и т.н. екстри. Сега само събират пари. Интересно колко ще изкарат още. И малкото които ходят, ще спрат

Мился, че времето с таксата за вход на плажа беше деведесет и някоя година, май издържа само година-две.

А съблекални си има и сега, ама вече не е на мода да се преобличаме по плажовете:)

Виж душове не бих отказал.

Връзка към коментар

Аз лично не знам нито един човек, който да ходи на море Май, Юни или Септември.

Аз  ;)  - десетки години в Сазопол по време на Аполония - сиреч - септември.

И доста години по Халикидики - средата и края на семптември, а даже и началото на октомври се е случвало.

Просто хич не обичам навалицата. Разбира се - за по-млади хора, които търсят повече социален и нощен живот - вероятно ще е скучно по това време...

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Юни и септември са най-хубавите месеци за море в България.От поне 10години винаги ходя тогава.Всъщност ходя и юли и август но е доста зле(меле по нашето море),ама аз без моренце немога!Трима сме

Редактирано от malkia
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Мился, че времето с таксата за вход на плажа беше деведесет и някоя година, май издържа само година-две.

А съблекални си има и сега, ама вече не е на мода да се преобличаме по плажовете :)

Виж душове не бих отказал.

Преди 89 беше платено, не знам колко години, но да речем поне 10. От как се помня е било така във Варна на центрланите плажове. Съблекални за мен значи не 2 сковани параванчета. Имаше десетки помещения в монолитни сгради и т.н., сега са барове и дискотеки.  Да не говоря, че самия пясък е под 50%, има плажове, които в момента ги няма, като рибарския във Варна. На останалия тук-там пясък са наредени кръчмите и дискотеките.. Не става само с взимане, трябва и даване-правене..

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Да изтръскам малко темата от прахта :) Някой с пресни (от 2015 и 2016) впечатления за българското море, без значение дали положителни или отрицателни?

И за да не съм съвсем оффтопик една графика, която опровергава твърдението, че никой не ходи на море извън юли и август.http://www.capital.bg/shimg/oo_2977393.jpg

Редактирано от tch
Връзка към коментар
преди 4 часа, tch каза:

Някой с пресни (от 2015 и 2016) впечатления за българското море, без значение дали положителни или отрицателни?

Ние не пропускаме да почиваме и на българското море.

Последните години избора ни е бил Албена.

След като се връщаме там отново, значи плюсовете са повече от минусите. :) 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз не бях ходила 16 години на нашето Черноморие. Миналата година бях в хотел в Албена, тази платих отново за там, за същия хотел. Спокойно, в парк /хотела/, басейн, джакузи, ол инклузив, шатъл, безплатни чадъри/шезлонги/масички, ресторант на плажа в ол инклузива, храната беше божествена, все едно си на дебелариум - по цял ден храна, сладоледа е изнесен на външния бар на самообслужване:), алкохола безплатен, анимация, всяка вечер различни програми в амфитеатъра - за 50 лева на човек на ден, една спокойна почивка, на която няма за какво 1 стотинка повече да похарчиш, от това, което си платил за хотела.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Според мен има много възможности за почивка по българското черноморие. Зависи кой какво търси. Аз лично бягам от места като Несебър, Слънчев бряг и Равда. Може би защото това са местата, където почивах с нашите като бях малка. И сега като виждам в какво са се превърнали някак си се натъжавам. От курортите по Северното черноморие определено Албена най-много ми допада. Само че там, ако не си на ол инклузив си е малко скъпичко. Има и места като Лайт хаус, Русалка, Блек Сии Рама. 

Още в началото като се сгаджосахме с моя приятел, той ме изненада с нощувка на остров Анастасия. Само ние двамата и персоналът (има 2 стаи, в които може да се нощува). Вечеряхме по залез. Пускахме фенери. Абе романтична работа :) Оттогава ни тръгна на острови. 

Созопол и Лозенец ми допадат като места за нощен живот. Много не ги възприемам като за семейна почивка. 

Тази година сме заложили на Царево и Нестинарка, защото ще сме с дечурлига. Плажът на Нестинарка е плитък и не е много претъпкан. Около Царево има и други малки плажове, които са идеални за шнорхелинг. Синеморец е уникално място, но аз лично не обичам дълбоки плажове.

А пък за палатки колко места има :) Това да отидеш за два-три дни на палатка си е съвсем различно усещане от това да си на ол инклузив.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Хайде да дръпна малко темата нагоре:

http://www.webcafe.bg/summercafe/id_1029509691_Ujasat_all_inclusive?utm_source=plovdiv&utm_medium=Social

Цитат

All inclusive трябва да бъде забранен. Не знам точно по какъв начин, но трябва да бъде забранен.

Стигнах до този извод след 4 дни, прекарани на Слънчев бряг в хотел, където се предлага единствено и само all inclusive. Това обаче не важеше за паркинга, който струваше допълнителни 10 лева на ден.

Хотелът, в който почиват (ако това може да се нарече почивка) около 1000 души, във всеки един момент бе населен предимно с англичани, скандинавци и румънци. Учудващо, поне за мен, имаше и доста туристи от Израел, чуваше се и арабска реч. Повечето с деца.

Когато си в схемата на all inclusive, всичко се върти около храната. В нашия случай, това са около 3 тона на ден! Как протича един такъв ден под хипнозата на all inclusive?

Събуждане - на етажите има кафе машини, така че още сънен да се поразбудиш, преди да слезеш на закуска.

Закуската - ресторантът е огромен и шведските маси се вият като спирала в средата и по краищата. Хората се нижат като зомбирани и пълнят чиниите - наденичка, яйца, боб, палачинки, мекици, хляб, шунка. В чиниите се трупат безразборно всякакви видове храна. Поне половината остава непокътната и се отсервира, т.е. изхвърля се.

Гледам, че повечето хора са млади или на средна възраст. Болшинството бяха с наднормено тегло. Тийнейджъри с размери на сумисти, деца с вече разширени и провиснали кореми, родители, които очевидно не се интересуват от това, защото и те самите изглеждат като борци тежка категория. Пълни-тъпчи, пълни-тъпчи.

Закуската приключва. Излизаш навън, на басейните. Аll inclusive е като затвор. Целта е да не напускаш пределите на комплекса и като сомнамбул да вървиш от маса на маса, от анимация на анимация. При басейните вече чака следващата примамка - сладолед, сокове и бира в неограничени количества.
Към 10.30 тръгват и първите анимации.

В зависимост от това кой ден в седмицата сме, подредбата е различна, но общо взето репертоарът е следният: аеробика, водна аеробика, стрелба с въздушен пистолет, танци, мини голф, kids show kids show ухаха (така викаха), а вечер разни музикални програми.

Водата в басейните е студена. Дори детският, който е само 30 см., не може да се стопли достатъчно през деня. След 10-15 минути престой вътре и на възрастен зъбите му започват да тракат.

Сред персонала има голямо текучество. Хората идват и си отиват, недоволни от ниското заплащане и не толкова доброто отношение. Няма кой знае какво обучение - нещата вървят на конвейер. Нищо чудно, че на първия ден в нашата стая никой не дойде да почисти. Вечерта се появи една жена и смотолеви, че нашата стая са я забравили.

"Ако искате, все пак да почистя нещо?" Няма нужда, мерси. На другия ден се появи камериерка. "Разбрах, че вчера са ви забравили, ама добре, че е станало при наши хора", ми каза. Наши хора - разбирайте българи. Самата тя говореше със силен руски акцент.

Часът е 12. Навън вече е отворил откритият бюфет и се е извила дълга опашка. Който иска да не яде на крак или на шезлонга, влиза отново в ресторанта. И отново го чакат дългите шведски маси. И пак препълнени чинии като на едно място са събрани салатата, основното и десерта. И пак половината остава.

След обедната дрямка се появяваме отново на басейна. По масите между шезлонгите и на земята лежат остатъци от храна - полуизядена пица, разхвърляни пържени картофи, размазани домати. Персоналът недостига. Ролята му се поема от хищни чайки и гларуси, които се разхождат необезпокоявани сред хората и децата, и разнасят хранителните остатъци.

О, пропуснах нещо много важно. Почти през цялото време навън около басейните върви музика. Това е навсякъде. С наближаването на вечерта се усилва, превръща се в нещо като тътен, който те държи в напрежение до късно през нощта. Спането на отворен прозорец или балкон е невъзможно. Тътенът продължава цяла нощ и приключва някъде към 4.30 - 5 часа сутринта.

Идва вечерята - да описвам ли пак дългите шведски маси и отрупаните чинии?

All inclusive ни превръща все повече от потребители в консуматори. Изтрива и последното чувство за мярка и баланс между наяждане, преяждане и откровено оливане. Нещо повече - при толкова много избор, човек всъщност е оставен без избор и е сведен до едно тъпчещо се същество, чиито спомени от лятната почивка се въртят около отрупаните шведски маси и отегчените аниматори. Последните не са виновни.

All inclusive трябва да бъде забранен или най-малкото силно ограничен, защото не стимулира туризма, а го убива по един ужасно системен и безвъзвратен начин.

Бил съм само веднъж и беше точно така.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз също не съм фен на All-inclusive почивката, но в крайна сметка явно на част от хората до там им стига кръгозора и така искат да си прекарат отпуската.

Друго, което ми направи впечатление в статията, 3 тона храна за 1000 човека, кому е нужно това разхищение (ако е вярно)? И какво значи "басейна не можел" да се стопли достатъчно през деня". Авторът да не си мисли, че всеки ден този басей се източва?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Морето! 

Това е без  което не мога. Но...

Българското море беше единственият ни вариант до преди 15-на години. Били сме на квартири, на бунгала, на хотел ( ВВ и Аll-inclusive), но вече не стъпваме на него. След 2 поредни години, в които се прибирахме с бактериални инфекции решихме, че повече няма да си го причиняваме. 

Последната ни почивка - All-inclusive в Златни пясъци, току-що купен хотел от верига Sentido - голямо разочарование (нищо общо с хотел от същата верига в Египет).

Но ако морската вода се изчисти след време, с най-голямо удоволствие бихме се върнали на българското море.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ходим на Дюни, вече 8 години. Преди това и на Албена. От време на време за някой уикенд другаде. На Дюни е уникално и не бих отишла другаде - има парк, къщичките са в гората, плажа е прекрасен, има Аквапарк, има забавления на високо ниво всяка вечер. Храната е чудесна, алкохол не пия. Ползваш всички удобства и ресторанти и барове в целия комплекс, затворен е, не се краде, децата няма къде да се загубят. Има прекрасно поддържани градини и цветя. Обслужващия персонал си е ок, тази година бяха докарал и доста украинци и молдовци да работят (питах, българите не искали), което единствено ме дразнеше, защото не говорят български. При аниматори те има 7 бразилеца, но за тях никой не се сърди, атракция са (специалисти са по капоейра и са много интересни). Не бих отишла на море в чужбина, няма какво повече да търся, което да го няма там.  

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Българското море си има своят чар. След няколко часа тръгвам към Созопол. Не е като да не съм видял чужди морета, справка - 'посетени държави' под снимката ми ;)

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Някой дали има актуална информация колко би струвало такси от летище Варна до Златни пясъци? Фиксирана тарифа ли е  или зависи колко си симпатичен на шофьора?

Връзка към коментар
преди 9 часа, Миланка каза:

Морето! 

Това е без  което не мога. Но...

Българското море беше единственият ни вариант до преди 15-на години. Били сме на квартири, на бунгала, на хотел ( ВВ и Аll-inclusive), но вече не стъпваме на него. След 2 поредни години, в които се прибирахме с бактериални инфекции решихме, че повече няма да си го причиняваме. 

Последната ни почивка - All-inclusive в Златни пясъци, току-що купен хотел от верига Sentido - голямо разочарование (нищо общо с хотел от същата верига в Египет).

Но ако морската вода се изчисти след време, с най-голямо удоволствие бихме се върнали на българското море.

Морето никога не е било толкова чисто, както е през последните 3-4 години и вече спокойно може да се сравнява с по-солените си събратя. Време ти е да се преориентираш ;)

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 35 минути , bobole4e каза:

Някой дали има актуална информация колко би струвало такси от летище Варна до Златни пясъци? Фиксирана тарифа ли е  или зависи колко си симпатичен на шофьора?

Над 100лв, ако не вземеш такси от нормална компания, но те пък ми се струва, че трудно влизат там..

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 47 минути , bobole4e каза:

Има удобен автобус. Ползвала съм го. Ето инфото от сайта на летището :

Пред Терминал 2 спира автобус, който ще ви отведе до центъра на Варна и курорта Златни пясъци. Продължителността на пътуването с автобус номер 409 до центъра на града (катедралата на Варна) е 20 минути, а до курорта Златни пясъци – около 50 минути. Билет за пътуване може да се закупи в автобуса. Може също така да използвате този автобус до други спирки в града и до курорта Св. Константин и Елена. Автобусът минава на всеки 15 минути от и до Терминал 2. За повече информация: интернет страница и разписание на автобус номер 409.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Видях опцията с автобус, но при късното кацане и не познаване на курорта предпочитах друг вариант. Питам, защото чета коментари на туристи, че от хотела им искали за трансфер 50-60лв, а такситата на улицата им взели 24лв. 24лв ми се струва доста разумна цена и затова се зачудих някой дали има преки впечатления как е.

Връзка към коментар
Преди 1 час, bobole4e каза:

преди 3 минути , bobole4e каза:

Видях опцията с автобус, но при късното кацане и не познаване на курорта предпочитах друг вариант. Питам, защото чета коментари на туристи, че от хотела им искали за трансфер 50-60лв, а такситата на улицата им взели 24лв. 24лв ми се струва доста разумна цена и затова се зачудих някой дали има преки впечатления как е.

http://www.varna-airport.bg/GettingAround/Taxi/tabid/257/language/bg-BG

Резервираш си едно такси като бял човек и си свиркаш. Тия от хотелите е възможно да са по-скъпи, ако играят някаква тънка схема с хотела. Ако случайно таксиджията се прави на улав го караш изрично да включи апарата и така. Освен това всяка кола си има номер и ако случайно стане нещо винаги може да се оплачеш на компанията, не на арменския поп

Редактирано от tch
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Petkan каза:

Морето никога не е било толкова чисто, както е през последните 3-4 години и вече спокойно може да се сравнява с по-солените си събратя. Време ти е да се преориентираш ;)

Ко речИ, Ко? Кристално чисто е, досущ като... какао /puke

Имаше си всичко - найлони, хартии, фасове и тонове водорасли

IMG_7590.JPG

IMG_7591.JPG

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 5 часа, luba_rizova каза:

бяха докарал и доста украинци и молдовци да работят (питах, българите не искали)

А, какви ли са били предлаганите заплати, че да не искат ;)

преди 2 минути , cybersimo каза:

Имаше си всичко - найлони, хартии, фасове и тонове водорасли

Истината, е че се изградиха множество пречиствателни станции и сега ситуацията трябва да е доста по-добра от преди. Специално за фасовете и найлоните вината е на плажуващите. А какво е предизвикало множеството водорасли нямам представа не съм специалист.

Връзка към коментар
преди 1 час, bobole4e каза:

Разстоянието е 24 - 26 километра и за деня цената е около 25 лева, вечерно време - 35 лева. Опитай да договориш предварително  около тази цена, като изрично е ясно, че ще ви отведе до хотела.

Редактирано от Таньо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.