Прескочи до съдържание

Япония - бързи въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с Япония. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Токио?

- Може ли да шофираме в Япония с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Токио или Осака?

- Заслужава ли си JR Pass?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

И аз се включвам с мнението, че с гугъл мапс под ръка, ще ти е много трудно да се объркаш. Има си достатъчно ориентири в метростанциите - табели, надписи, номера на изходи. Също така човек може да се подготви предварително като още оттук зададе примерни маршрути в различни часове на тръгване от хотела му до дестинация Х, Y, Z и т.н. Ако сте с Apple устройство - Watch или iPhone е страшно удобство да си добавите в wallet-a Suica или Pasmo. Зареждането им е супер лесно и планирането може да се осъществи до последната йена. Гугъл мапс показва много точно колко ще ви струва пътуването от точка А то точка Б.

• Харесвам 1
Публикувано:

Може ли да помоля за малко помощ по отношение на транспорта, че заминаваме след 2 дни, а не ми остана време да планирам нищо и имаме само хотели и то не за всички нощувки 😳

1. Кацаме на KIX / Осака и първите 4 нощувки ще са в Киото, като мисля да отидем до Нара и Кобе. Гледах Kansai Mini Pass - доколкото се ориентирам, би трябвало да може с него да се придвижим от летището до Киото (не с експресния влак), а следващите два дни да го ползваме от Киото до Нара и до Кобе? Струва ми се подозрително евтин и се чудя дали не пропускам нещо в условията...

2. Ако вземем от летището ICOCA карти, след това ще може ли да ги ползваме и в Токио? Само с едно устройство на Епъл сме, а доколкото четох за всяка дигитална SUICA карта трябва отделно устройство. Попадна ми информация, че от 01.03 възобновяват продажбите на физически карти SUICA, но ние ще сме в Токио още на 27.02.

3. И допълнение на горния въпрос - Kansai One Pass по отношение на транспорта стандартна ICOCA карта ли е и съответно той дали може да се ползва в Токио?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, Assya каза:

Може ли да помоля за малко помощ по отношение на транспорта, че заминаваме след 2 дни, а не ми остана време да планирам нищо и имаме само хотели и то не за всички нощувки 😳

1. Кацаме на KIX / Осака и първите 4 нощувки ще са в Киото, като мисля да отидем до Нара и Кобе. Гледах Kansai Mini Pass - доколкото се ориентирам, би трябвало да може с него да се придвижим от летището до Киото (не с експресния влак), а следващите два дни да го ползваме от Киото до Нара и до Кобе? Струва ми се подозрително евтин и се чудя дали не пропускам нещо в условията...

2. Ако вземем от летището ICOCA карти, след това ще може ли да ги ползваме и в Токио? Само с едно устройство на Епъл сме, а доколкото четох за всяка дигитална SUICA карта трябва отделно устройство. Попадна ми информация, че от 01.03 възобновяват продажбите на физически карти SUICA, но ние ще сме в Токио още на 27.02.

3. И допълнение на горния въпрос - Kansai One Pass по отношение на транспорта стандартна ICOCA карта ли е и съответно той дали може да се ползва в Токио?

1. Като изключим, че сте ограничени кои влакове да ползвате, важи си.

2. Няма никакъв проблем да ползвате ICOCA и в Токио.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Icoca може да се ползва в цяла Япония. Семейството беше с такива. Дигиталната суика е супер, защото дори няма нужда да си отключваш телефона като минаваш през турникетите. Бързо се зарежда и имаш поглед над оставащия баланс.  

Нямам много информация относно паса, но имайте предвид, че е ще ви ограничи да ползвате само JR линии, които не винаги са удобни. 

• Благодаря 1
Публикувано:
На 12.02.2025 г. в 6:39, the7endless каза:

И аз бих била благодарна, ако някой има препоръки 🙂 Дайкоку е и в нашия японски план, макар че все още не сме доизбистрили детайлите как точно да стигнем дотам. Засега клоним не към тур, а към взимане на кола под наем за няколко часа от гарата в Йокохама, но тези детайли от програмата може да претърпят още промени...

За Дайкоку: резервирах два тура: един за петък с Tripadvisor, друг за събота вечер през AirBnb Experiences. Само дано полицията не дойде рано 😁

Вие кога сте там?

• Браво 1
Публикувано:

Звучи супер, дано наистина не ви развалят кефа 🙂 ние ще сме или на 11-12, или на 18-19 април. Моите хора са големи мераклии да карат мъничка японска количка, така че засега гледаме за такива варианти, но си отбелязвам и за туровете. 

Публикувано:

Въпрос на лично решение е, но все пак да спомена, че има два проблема с Mario Kart (ако за тези мънички колички се говори):

1. Безопасност - участвате в активния токийски трафик, обаче сте на височина 10 см от земята. Рискът някой да не ви види и прегази, си е сериозен. То там е въпрос на време да стане голям инцидент според мен.

2. При моите контакти с японци, колкото и малко да бяха, това е едно от най-недолюбваните неща, които туристите правят. Другите бяха да говорят на висок глас в градския транспорт и да не се редят чинно на опашките.
Да не ви разубеждавам, ама когато човек е за 10-15 дни в Япония, направо си е грехота да загуби 2-3 часа легнал между такситата в Токио.

• Харесвам 5
Публикувано:

Мерси, общо взето и аз съм на същото мнение и не бих се завряла в трафика на такъв огромен град с кола (все едно каква), при положение, че има толкова добър градски транспорт.

Този car meet обаче е в Йокохама на място, което не е много удобно за достъп по други начини, но пък за сметка на това е основен акцент в програмата за 2/3 от групата (аз съм останалата 1/3 😄). Идеята е да се вземе кола буквално за няколко часа от/в близост до удобна гара и да се върне пак там, колкото да отидем до това място и да се върнем. Така ще могат автомобилните ентусиасти да си разгледат всичко на спокойствие, без да зависят от друга организация. Шофьорът има опит с ляво движение и с разнообразни смахнати превозни средства 🙂 така че се надявам да избегнем влизането в графа 'смотани туристи'. Ако пък чак толкова ни разколебае трафикът, ще търсим алтернативи.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 часа, the7endless каза:

Звучи супер, дано наистина не ви развалят кефа 🙂 ние ще сме или на 11-12, или на 18-19 април. Моите хора са големи мераклии да карат мъничка японска количка, така че засега гледаме за такива варианти, но си отбелязвам и за туровете. 

А такааа, магеланска среща на Дайкоку може да стане 😉 Туровете, дето резервирах, са на 18ти и 19ти април (ще сме в Токио 13-20 април). Ще сме само аз и малкия ни син. 

Аз гледах за Марио картс из улиците на Шибуя, ама не пускат 16 годишни, дори и с международна шофьорска книжка. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте, 

дали можете да ми помогнете с идеи за транспорт в Япония?

Кацаме в 18 ч. на летище Нарита, Терминал 2, Токио

Имаме запазен хотел близо до Асакуса стейшън. Четох, че най-добрият транспорт от Нарита до Токио е Скайлайнър. Но той тръгва от Терминал 1. А до Терминал 1 трябва да вземем друго влакче 😔. Или да следвам инструкциите на Гугъл мапс? 

И различните цветове влакчета в Гугъл означават различните цветове линии на метрото, нали?

Публикувано:

Имаш директно влакче от Нарита Терминал 2 до Асакуса, не се занимавай със Скайлайнъра. В твоя случай не ти върши работа и ще ти стъпи доста по-солено. Търсиш Narita Express или Narita Skyaccess, има указателни табели. В гугъл мапс задай Narita Terminal 2 to Asakusa Station и задай приблизително време на пристигане, като си предвидиш от времето на кацане около 30-45 минути, докато слезете от самолета, минете секюрити и т.н., за да видиш кога ще има такъв влак. Принципно са доста редовни и г/д има по два на всеки час.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

Много благодаря. 

А вярно ли е, че мога да се кача на шинкасен като само маркирам суика на входа? Без багаж ще бъдем.

Публикувано:

На шинкансен не. Билетите за шинкансена са задължителни и са 2 (за превоз base fare и за самия влак) Може да са на 1 физически билет, но са 2 отделни цени.

• Шок 1
Публикувано:
преди 6 часа, tinker bell каза:

На шинкансен не. Билетите за шинкансена са задължителни и са 2 (за превоз base fare и за самия влак) Може да са на 1 физически билет, но са 2 отделни цени.

Благодаря. 

Надявам се че машината за билети ще ми поиска и двете суми? Няма да чака аз да се ориентирам?

Или да пробвам на гише?

Публикувано:
преди 7 часа, tinker bell каза:

А за Haneda-Airport Limousine Bus ? И трябва ли предварително да си вземем билети за този автобус според вас, или на място ?

Публикувано:
На 2.03.2025 г. в 8:50, Дънди каза:

А за Haneda-Airport Limousine Bus ? И трябва ли предварително да си вземем билети за този автобус според вас, или на място ?

Ние сме там след месец, та и аз проучвам. На място ще вземем билетите, че не знам колко време ще ни трябва след кацането. Има няколко варианта за оранжевите  автобуси: от машините при излизане от Терминал 3 или на гишето до машините. Има машини за билети и навън до самия бус. Намерихме си спирката до хотела тук

• Харесвам 1
Публикувано:

Да попитам за йените, къде и как да ги сменим? 

Ние кацаме късно на Ханеда около 23:55 часа и въпросът е дали ще има къде да ги сменим по това време.  

Публикувано:
преди 1 час, Иван Попов каза:

Да попитам за йените, къде и как да ги сменим? 

Ние кацаме късно на Ханеда около 23:55 часа и въпросът е дали ще има къде да ги сменим по това време.  

Май е най-добре да изтеглим пари от банкомат с дебитна карта. Има ги в 7/11 и на летището. 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 часа, TaniaG каза:

Май е най-добре да изтеглим пари от банкомат с дебитна карта. Има ги в 7/11 и на летището. 

А дали не са високи таксите от банкомат? Ние мислим да купим йени от България. 

Публикувано:

Ние ползвахме Револют и с него плащахме на много места.  Пари в брой рядко ни трябваха, но теглихме от 7/11 и не са ми останали спомени за много високи такси (доколкото ги е имало де).

Публикувано:

При теглене от банкомат във ФемилиМарт в Киото миналата седмица: изтеглени 50 000 йени, банкоматът е взел 220 йени такса, Револют още 289 - общо 509 йени.

Публикувано:

На банкомат 7/11 с карта Револют съм почти сигурен, че няма такса в рамките на плана. На безплатния еквивалента на 450 лева = 35 500-36 000 йени.

• Харесвам 2
Публикувано:

Бързо питане за еднодневни екскурзи от Токио към близки дестинация. Имам 2 дена в които да сместя план за 3 дена и се чудя кое да отрежа и кое да остава. Идеята е следната:

1. Kawaguchiko & планината Фуджи (разходка около езерото, Oishi Park, Fujisan World Heritage Center и Фуджи с Fujisan 5th Station ). Тук питането е ще имам ли време за някой от другите четирите езера от регион защото предполагам, че ще ми отнема по 60/90 минути пеша между основните гледки, а и предполагам и транспорта ще е леко предизвикателен.

2. Никко и Йокохама в един ден. В Никко: Toshogu Shrine, Rinnoji и Futarasan Shrines и разходка из самото Никко. За Йокохама: Chinatown, Red Brick Warehouse, Yokohama Waterfront (разходка около брега)

3. Камакура И Хамаматсу. Големият Буда, Храма Hasedera, Kamakura Komachi Stree. Не ми ясно какво мога да видя в Хамаматсу и заслужава ли си?

Имам и още един вариант: 1. Kawaguchiko & планината Фуджи 2. Само Никко за един ден 3. Камакура и Йокохама

До тук добре: но тези 3 дена, трябва да ги направя 2 за да имам повече време за Токио. Какво бихте ми препоръчали. Какво да направя и какво да пропусна?  Има ли какво друго да се добави към изброените забележителности. Приемам всякакви предложения 🙂

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.