dimitrov6 Публикувано: 4 май, 2021 Публикувано: 4 май, 2021 преди 13 часа, muchachote каза: Уникалният Old Plovdiv. По молба на AlexandraKo качвам снимки на този несравним Стар Пловдив. Всъщност, като се замисли човек, какво толкова са харесали нашите предци в София, че са я избрали за столица, при положение, че И Пловдив И Велико Търново са мнооооого по- красиви от София. Пловдив е близо до Турция,може би затова не е защитен.Иначе за мен той е столицата на южна България,а София е друга България. 3
AlexandraKo Публикувано: 4 май, 2021 Автор Публикувано: 4 май, 2021 За нас е по-важно, че Пловдив винаги е бил и е, духовната столица на България: "Учените и до днес се дивят на един парадокс — Пловдив, столица на Източна Румелия от 1878 до 1885 г., неочаквано се наложила като общобългарско средище на духа. Тук за първи път у нас намерили пари за обществен театър, нароили се елитни новинарски и специализирани издания. Иван Вазов, за когото в свободното Княжество България така и не се намерило препитание, дошъл в Пловдив и получил длъжност. Осигурен материално, народният поет можел спокойно да се отдаде на творческите си замисли. И Захари Стоянов тук започнал издаването на „Записки по българските въстания“. Петко Р. Славейков, преследван и интерниран оттатък Стара планина, именно в Пловдив намерил подслон, че и пари за научни експедиции. Чужденец, попаднал в румелийската столица, потресен гледал представителните домове на интелигенцията. Щом един народ осигурява истински дворци на духовния си елит, очаква го бляскаво бъдеще – изохкал европеецът и сложил три удивителни накрая." Източник тук 7 1
jungfraujoch Публикувано: 4 май, 2021 Публикувано: 4 май, 2021 Споделям,че когато бях в Лондон и влезнах в Сейнт Пол,на стълбите към галериите,охраната ме попита от къде съм.И като чу България ми каза,че Пловдив го е очаровал и винаги ще се връща там.Стана ми много мило и се почувствах горда българка. В най-скоро време ще дойда в града на тепетата! 9 1
vivo Публикувано: 5 май, 2021 Публикувано: 5 май, 2021 Днес по обяд бях в Изложбена зала "2019" на Гладстоун, за да посетя изложбата на ДПХ "Цветове". Беше супер, много добре подбрана и доста разнообразна - натюрморт, графика, скулптури, абстрактни картини. Бях сам в цялата зала, разгледах си сериозно и на спокойствие. Ето снимки на тези, които най-много ми допаднаха. Препоръчвам на всеки пловдивчанин или гост на града ни да посети. 🙂 След това отидох до зала "Мексиканско изкуство" в Стария град, където отново бях единствен посетител на изложбата. Добавям и една снимка от там - на Хочипили, бог на цветята, удоволствията и поне още 5 неща. Препоръчвам и тази изложба също. 🙂 9
noshtna_ptica Публикувано: 8 май, 2021 Публикувано: 8 май, 2021 Прекарахме един прекрасен ден в Пловдив и откраднахме от времето за Стария град в полза на Епископската базилика. Много съм впечатлена - и от мозайките, и от начина по който са представени! Смело мога да кажа, че за мен това е музей N1 в Бг! 10 1
AlexandraKo Публикувано: 9 май, 2021 Автор Публикувано: 9 май, 2021 преди 8 часа, noshtna_ptica каза: Прекарахме един прекрасен ден в Пловдив и откраднахме от времето за Стария град в полза на Епископската базилика. Много съм впечатлена - и от мозайките, и от начина по който са представени! Смело мога да кажа, че за мен това е музей N1 в Бг! Много се радвам , че ви е харесала Базиликата:))) И аз прекарах няколко часа там, но с веднъж няма да стане. Ще отида пак, за да рзгледам и изслушам всичко подробно. Но наистина е направено, като най-хубавите музеи по света. Като видях , какво е вътре, им простих грозната отвън, тенекиена къща:)))) С тази красива серпентина, към второто ниво: Прекрасен изглед навън: Надписът на Епископа: Невероятно красивите птици. Интересен кът за децата, Па и за възрастните:)))) И още много, много, изящна красота: Тук, със светлинна симулация, е показано, как е изглеждала мозайката, като цяло: За забавление на възрастните, има мултимедийна система, можеш да си направиш снимки или клипче, между красивите птици от мозайките: 18 4
AlexandraKo Публикувано: 9 май, 2021 Автор Публикувано: 9 май, 2021 Съ-об-щава се на населениетооооооо: Фотоизложба от най-големият архипелаг на Земята ще се открие в Цар Симеоновата градина, до фонтан „Деметра“ на 17 май 2021 г., със заглавие „Чудесата на Индонезия“. Посолството на Индонезия в София представя елементи от културата, бита и природата на Индонезия, чрез уникални фотографии от различни острови в екзотичната държава: Бали, Суматра, Флорес, Сулавеси, Западна Папуа, Калимантан, Нуса Пенида и други. Фотосите ще бъдат на разположение за свободно разглеждане от пловдивчани и гости на града в Цар Симеоновата градинката до 30-ти май 2021 г. Официалното откриване на изложбата ще се проведе на 17 май 2021 г. от 17.00ч, съпътствано с традиционен индонезийски танц, изпълнен от групата по индонезийски танци към Посолството на Индонезия – „Очарователните Рози на Архипелага“. Изложбата е част от поредица от събития, които посолството планува из цялата страна по повод 65 години дипломатически отношение между България и Индонезия, които се навършват тази година. Събитието се осъществява в партньорство с община Пловдив, както и Министерството на туризма на Република Индонезия. От Общината. 8
dimitrov6 Публикувано: 9 май, 2021 Публикувано: 9 май, 2021 Във вторник ще мина покрай Базиликата,но няма да плащам таксата.През прозорците ,ако мога да видя нещо и дано не са огледални стъклата. 2
AlexandraKo Публикувано: 9 май, 2021 Автор Публикувано: 9 май, 2021 преди 29 минути , dimitrov6 каза: Във вторник ще мина покрай Базиликата,но няма да плащам таксата.През прозорците ,ако мога да видя нещо и дано не са огледални стъклата. Ами, разгледай снимките, които сложих, прочети си в сайта на Базиликата поясненията и преспокойно , можеш да си го броиш, за посещение. Всичко почти, съм снимала и показала. Огледални са стъклата, според мен. Всеки първи четвъртък от месеца, има безплатни посещения. Ето информация: 2 2
Дани Магелани Публикувано: 9 май, 2021 Публикувано: 9 май, 2021 преди 3 часа, AlexandraKo каза: Съ-об-щава се на населениетооооооо: Фотоизложба от най-големият архипелаг на Земята ще се открие в Цар Симеоновата градина, до фонтан „Деметра“ на 17 май 2021 г., със заглавие „Чудесата на Индонезия“. Посолството на Индонезия в София представя елементи от културата, бита и природата на Индонезия, чрез уникални фотографии от различни острови в екзотичната държава: Бали, Суматра, Флорес, Сулавеси, Западна Папуа, Калимантан, Нуса Пенида и други. Фотосите ще бъдат на разположение за свободно разглеждане от пловдивчани и гости на града в Цар Симеоновата градинката до 30-ти май 2021 г. Официалното откриване на изложбата ще се проведе на 17 май 2021 г. от 17.00ч, съпътствано с традиционен индонезийски танц, изпълнен от групата по индонезийски танци към Посолството на Индонезия – „Очарователните Рози на Архипелага“. Изложбата е част от поредица от събития, които посолството планува из цялата страна по повод 65 години дипломатически отношение между България и Индонезия, които се навършват тази година. Събитието се осъществява в партньорство с община Пловдив, както и Министерството на туризма на Република Индонезия. От Общината. Сигурно ще бъде интересно. Особено танците. Гледах в театъра на Нуса Дуа спектакъл, включващ песни и танци от различните острови. Беше впечатляващо! 2
AlexandraKo Публикувано: 18 май, 2021 Автор Публикувано: 18 май, 2021 Съ-об-щаааава се, на населениетооооо: Няколко снимки от красивия двор на Етнографския музей, в Стария град: 10 1
AlexandraKo Публикувано: 18 май, 2021 Автор Публикувано: 18 май, 2021 В неделя, по някое време, изприпкахме на разходка в Стария град. Но хванахме една козя пътека, от източната страна, дето, малко хора я знаят, а тя извежда, право , в двора на “Рахат тепе”. Е, право е силно казано, щото си е една, тясна и стръмна пътечка, неизвестна на туристите, скрита между храсти и източния склон: Но с чудни гледки, от по-високата част. Хубава кръчмица, с китното дворче, се е модернизирала и е станала “ лачена” . С носталгия си спомнихме времето, когато в жарък ден, пийвахме по един леден джин-тоник, под дебелите сенки. Ето сега: Гледам и сайт имат: https://rahattepe.com/галерия/ Това ъгълче от СГ е много красиво: Ама, че се изказах и аз:))) То, всичко там е красиво:)) Колкото е красиво и цветенцето, показало челце, между камъните: Следва... 16
AlexandraKo Публикувано: 18 май, 2021 Автор Публикувано: 18 май, 2021 Някъде, по средата на неделната ни разходка, срещнахме Русалия. А коя е тя? Това е балерината, любимата спътница на Димитър Киров - ДиКиро. Ние, тука си я знаем, красивата тяхна история. Която е и много интересна. Те нямаха деца и си останаха до края, толкова влюбени, колкото са били цял живот:) Да не разказвам, ето тук, е описано красиво: https://m.24chasa.bg/ojivlenie/article/4497541 Побъбрихме малко, разказа ни, за утрешното откриване на поредната, юбилейна изложба на художника, та се сетих, че тя никога не прави панахиди и помени, а винаги отбелязва, важните дати, с изложби. Сетих се и, че ДиКиро е роден на 20 май, сега щеше да е на 85 години:( Вчера, новият министър на културата, откри изложбата. Софиянци, да не я пропуснете, ей! До 28 май ще е при вас. https://m.24chasa.bg/ojivlenie/article/9800633 Та се присетих, да ви покажа и аз, в негова чест, няколко неща в СГ, които, може би, сте пропуснали. Зад гърба на скулптурата на Цанко Лавренов, има красиво пано, което храстите малко скриват, та си говорихме с Русалия, че трябва да се подстрижат храстите, за да се вижда цялото. От другата страна, над вратата, още едно: Има и плочка, с подписа на художника: Следва... 14
AlexandraKo Публикувано: 18 май, 2021 Автор Публикувано: 18 май, 2021 Ще ви покажа няколко неща, сътворени с техниката “ сграфито” А сграфито е: “Сграфито (от италиански sgraffiare или graffiare - драскам, дращя, често грешно на български език може да се срещне и като „графито“) е декоративна техника, използвана за украса на стени, но тя се използва и в живописта, най-вече в монументалната живопис; също така тя се употребява като художествено изразно средство и при приложните изкуства. Същността на техниката е: след нанасяне на слоеве мазилка с различен цвят горният слой се издрасква, т.е. върху него с остър инструмент чрез драскане се създава рисунката- така се открива долният слой, който е в различен цвят. По този начин чрез цветовия контраст се създава изображението. Техниката е била широко използвана в Италия през 16 век.” Цитат оттук: https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Сграфито Ето ги и тях. Три са на стената на АМТИИ, като едното не се вижда от СГ, защото е обърнато, към Семинарията, но се вижда от северната страна на Тунела. Ето, това: Другите две, се виждат добре: Те са едно до друго: Тези колесници, също са на ДиКиро: Ето и две подобни творби, на друг, голям пловдивси художник - Георги Божилов - Слона. Много близо са, до тези на Д.Киров - в малък периметър - много красота:)Първото, представя покръстването и създаването на азбуката от светите братя Кирил и Методий.Намира се , точно, пред ГХГ: През 1968 година той създава и голямото сграфито пано, което всички туристи в Стария град познават отлично: на „Христо Г. Данов“ в началото на улица „Съборна“ до църквата „Успение Богородично“. Далеч по-мащабната творба с размери 10х13 метра е пряко свързана с мястото – в съседство е къщата, и до днес – музей на легендарния пловдивски книгоиздател: Следва... 13 1
AlexandraKo Публикувано: 19 май, 2021 Автор Публикувано: 19 май, 2021 И още малко снимки, от Небет тепе. Много ми стана приятно - беше пълно с млади хора:) 11 1 1
dimitrov6 Публикувано: 19 май, 2021 Публикувано: 19 май, 2021 Стария град, тепетата и главната пешеходна са най-силното място в Пловдив. Новите панелни квартали по нищо не се отличават от другите градове. 2
Светославов Публикувано: 19 май, 2021 Публикувано: 19 май, 2021 преди 37 минути , AlexandraKo каза: И още малко снимки, от Небет тепе. Много ми стана приятно - беше пълно с млади хора:) Как ме натъжи с тия снимки... 😞 Дадох си сметка колко години не съм бил в Пловдив и ми е липсвала романтиката на Стария град. А бяха години, когато поне по един път се потапяхме в атмосферата му. 3
AlexandraKo Публикувано: 19 май, 2021 Автор Публикувано: 19 май, 2021 преди 13 минути , Светославов каза: Как ме натъжи с тия снимки... 😞 Дадох си сметка колко години не съм бил в Пловдив и ми е липсвала романтиката на Стария град. А бяха години, когато поне по един път се потапяхме в атмосферата му. Ми заповядай де, поне, до тук е лесно да се дойде и не искаме ни ваксини, ни ПСР тест. Кръчмите работят, тия дни ще оправим и времето:))) 3 1
Светославов Публикувано: 19 май, 2021 Публикувано: 19 май, 2021 Трябва да предвидим поне няколко дни. Че там е като хубаво питие, трябва да се пие на малки глътки. 🙂 4
bulpa Публикувано: 23 май, 2021 Публикувано: 23 май, 2021 Да представя видрата Вида 🙂 Дори не знаех, че има видри в р. Марица 🙄 6
traveler Публикувано: 23 май, 2021 Публикувано: 23 май, 2021 преди 2 минути , bulpa каза: Да представя видрата Вида 🙂 Дори не знаех, че има видри в р. Марица 🙄 А дали е видра?Гледам че те имат по-дебели опашки.Това прилича по-скоро на бобър или голям плъх. 2
neuromancer Публикувано: 23 май, 2021 Публикувано: 23 май, 2021 Май е нутрия, с опашка като плъх. Бобрите са с плоски опашки. 4
bulpa Публикувано: 23 май, 2021 Публикувано: 23 май, 2021 Ами, не знам, преди време четох една програма за опазване на видрите в р. Марица, та затова реших, че е видра 🤔 2
ДиянаВ Публикувано: 23 май, 2021 Публикувано: 23 май, 2021 @neuromancer е прав. На нутрия прилича. https://bodil.bg/2020/08/17/nutria/ Сега и аз се зачудих в Братислава една сутрин по Дунава какво съм видяла. Мислех, че е видра, след като със сигурност не е куче🙂, но може и нутрия да е било. 2
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега