Прескочи до съдържание

Пловдив - красота и история

AlexandraKo

Препоръчани мнения

Пък , как украсили градинатаааа:)))

Като гледах едни висящи неща, си рекох, че е за Китайската НГ.

Пък то било, за Баба Марта:))))

Странни идеи имат общинарите...

554AB133-BA3F-462B-9721-28973DC5BC03.jpeg.897a9d2a71daed6345c2120b6e7fe7a2.jpeg

01FFB84B-40EC-46C9-AB6D-A25F2271BA13.jpeg.68d245c250aa88fc7a5b71ff10f7035e.jpeg

F8CAF079-6928-47B4-BD84-780D974C6AC2.jpeg.a073ec4488f1d4285ad51ce8f66258e1.jpeg

EA6B623B-9F6D-4534-AB9F-67ABAA7CFCF0.jpeg.2a1131fb69dfe4fe7fa42ec6aa27e7b5.jpeg

Иначе, и Рибарчето си е там:

59898921-2D28-449D-B142-7099AE1DB7E2.jpeg.af768190eece56490384e6b57a550d50.jpeg

И рибките, дето им се тревожех , къде са, са си там:

8C1FAA27-9851-43C1-B3D2-A532101A1309.jpeg.a864bf0ff30c11c6683016dbd3ac96de.jpeg

831F18BF-0E0D-4C2C-8105-2D28E7656ABD.jpeg.e4872227e224c04f9ffda9f97d31b54f.jpeg

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 18 минути , dimitrov6 каза:

Днес видях цъфнали храсти в Пловдив

IMG_20210305_141026.jpg

Сега минах покрай стадион Спартак.И там има много нацъфтели сливи,за съжаление гарнирани с много пластмаса,дано ги изчистят по-скоро.Боклуците ,не сливите, защото яко бяха рязали дървета.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Музей на авиацията в Пловдив: мечтай да полетиш. 

От всички видове музеи най-много харесвам тези, които са под открито небе. И ако може, да има самолети. И ако може, да е разрешено да се пипа!

Не че можете да се катерите по десетките самолети, хеликоптери и друго летящо чудо в Музея на авиацията край Пловдив, но поне не е забранено да ги пипате, а това никак не е малко, когато обикаляте с деца и просто искате да се насладите на един спокоен ден без "Слез веднага оттам!", "Слез ти казвам!!!" и "Аз на кого говоря бе!".

Разходката е интересна и за запалени авиатори, и за нищо неразбиращи от темата ентусиасти. Има самолети от Втората световна война, реактивни самолети, пътнически и селскостопански самолети, както и колекция от всички видове хеликоптери, които са летели някога в страната.

1920x1080.jpg?_=1603697426

1920x1080.jpg?_=1603697472

1920x1080.jpg?_=1603697431

Залата, посветена на космоса и българското участие в изследването му. Това е капсулата, с която се е върнал на Земята Георги Иванов.

За повече инфо цък.

• Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Възникна ми едно въпросче, и се чудех къде да го тупна, отварям тук, и гледам - капсула на последната снимка! Стана ми забавно. Понеже въпросът, който ме човърка, е свързан силно с това нещо. Майка ми и баща ми си спомнят, че са се пъхали в някаква капсула едно време, която е била изложена на Пловдивския панаир, но според тях е било година-две-максимум три след кацането на луната, и няма връзка с Георги Иванов. Спомнят си много добре и малкото снимки, изложени наравно с капсула (някаква) във връзка с лунното кацане и сега се чудим и маем каква ще да е била тази капсула? Някаква реплика сигурно? Някой пловдивчанин нещо да е чувал? Освен напълно да са се омотали и да е било 10-тина години по-късно, но пък те тогава вече не са живеели в Пловдив, та... Любопитно ми е просто 🙂 А всъщност тръгна от домашното на детето 😄

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Дани Магелани
Преди 1 час, searus каза:

Възникна ми едно въпросче, и се чудех къде да го тупна, отварям тук, и гледам - капсула на последната снимка! Стана ми забавно. Понеже въпросът, който ме човърка, е свързан силно с това нещо. Майка ми и баща ми си спомнят, че са се пъхали в някаква капсула едно време, която е била изложена на Пловдивския панаир, но според тях е било година-две-максимум три след кацането на луната, и няма връзка с Георги Иванов. Спомнят си много добре и малкото снимки, изложени наравно с капсула (някаква) във връзка с лунното кацане и сега се чудим и маем каква ще да е била тази капсула? Някаква реплика сигурно? Някой пловдивчанин нещо да е чувал? Освен напълно да са се омотали и да е било 10-тина години по-късно, но пък те тогава вече не са живеели в Пловдив, та... Любопитно ми е просто 🙂 А всъщност тръгна от домашното на детето 😄

Не мога да кажа за Пловдив. Аз разглеждах такава руска капсула преди десетина години в Милано. Баха направили специален павилион за нея. Доколкото разбрах, това е нещо като пътуваща изложба, която се позиционира на различни места. Може да потърсиш в Гугъл. Може би още  излагат капсулата някъде.

Връзка към коментар

Говоря за нещо случило се преди 50 години, едва ли ще намеря информация в нета за такова нещо... Така или иначе хвърлих един бърз поглед преди да си задам въпроса... А тази капсула в Милано от коя година е? В смисъл, не самата изложба, а дали се е разхождала до космоса или е картонено копие примерно 😉 Все се сещам за Пелевин и Омон Ра като чуя за руска космонавтика 😉 не знам защо

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 47 минути , searus каза:

Говоря за нещо случило се преди 50 години, едва ли ще намеря информация в нета за такова нещо... Така или иначе хвърлих един бърз поглед преди да си задам въпроса... А тази капсула в Милано от коя година е? В смисъл, не самата изложба, а дали се е разхождала до космоса или е картонено копие примерно 😉 Все се сещам за Пелевин и Омон Ра като чуя за руска космонавтика 😉 не знам защо

Приличаше на автентична. За трима души, за приземяване в легнало положение. Имаше макети на хора вътре. Доста тясно за трима. Пишеше на руски някои думи, но кой точно  Союз беше, не помня. Доста старичка изглеждаше.  Ще потърся снимките.

Връзка към коментар

Разпитах още малко родителите, категорични са, че е било докато са били студенти, т.е. някъде около 69-та, 70-та, 71-ва, и капсулата е била в т.нар. Американска палата в панаира, която е била иначе празна, но с много снимки + такава една конусовидна капсула (а не закръгленка като руските), много приличаща на Аполо-капсулите (но установихме, че не е Аполо 10, понеже имала много "дупки" според снимката, която им пратих, а онази тогавашната била "по-изчистена"). Чудя се дали не е било точно покрай турнето преди литването за луната, което е минало много близо до България (знаейки какви години са били и как изобщо е имало американски палати), някой космо-полит-ен пловдивчанин няма ли сред магеланци, да изкопае малко любопитни факти? Цял ден се ровя 🤣

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 5 минути , muchachote каза:

Щях да посетя този красив Пловдив този уикенд, нооо... се оказа че музеите са затворени.😒

Ееее, то и да не ходиш в  музей, пак се разходи! Толкова има за гледане и на открито.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Днес видях едно нова, много красива къща на “ Щрасмайер”, това е една мънинка  уличка, срещу Тримонциум:

06D76C9A-FFF4-4904-9E70-C48C69741080.jpeg.8958d39375454c34ab689a9aaf32e02b.jpeg

BC7E043A-AA64-470E-B0D1-98B719C0AF9A.jpeg.3b624cc8d63891b1b986c0fef4f563f1.jpeg

Прозорците  не са сини, отразява  се небето, а то днес е много наситено синьо.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 39 минути , Zaro каза:

Най-сетне! Откога се чака това откриване.

Да и хубаво, че са го направили в почивен ден, да можем да го гледаме. Аз имам една приятелка, работи там, та влязох и погледнах - уникална е! Само да не беше грозната конструкция, която скри гледката към Катедралата, Па на всичкото отгоре, беше обявена и за “Сграда на годината”.

Ама, нали го знаеш онова ,за плащането и за музиката:(((

Тука парите идат от Америка и ние нямаме думата:((

Радваме се, че я имаме, гордеем се, че я имаме и си казваме, че опаковката не е важна.:)

• Харесвам 5
Връзка към коментар

@AlexandraKo, а Базиликата със сигурност ли ще работи само он лайн? Защото, до колкото знам, в момента имат право да работят музеи и галерии? Ще ми се да я видя първата седмица, ще е криво да е заключена. 

На Димитрина Лефтерова мъжа й ми е по-на сърце 😄, има хубави рецепти - подарък за аудиторията за някои неща. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 38 минути , luba_rizova каза:

@AlexandraKo, а Базиликата със сигурност ли ще работи само он лайн? Защото, до колкото знам, в момента имат право да работят музеи и галерии? Ще ми се да я видя първата седмица, ще е криво да е заключена. 

На Димитрина Лефтерова мъжа й ми е по-на сърце 😄, има хубави рецепти - подарък за аудиторията за някои неща. 

Много и харесвам снимките, а явно, не съм , само аз:

"Снимки на Анна Недкова и Димитра Лефтерова станаха пощенски марки в Япония"

А на мъж и пекарната дали работи още, че скоро не съм минавала оттам.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 36 минути , jul каза:

@luba_rizova, аз разбрах, че само откриването ще е онлайн.

@AlexandraKo, ако питаш за пекарната на Метро - работи.

Не, питам за пекарната на брат и,  в Стария град.

Може би, се е преместил в Метро?

преди 2 часа, luba_rizova каза:

Откриването ще е онлайн, а по-надолу пише, че Базиликата ще заработи веднага, след облекчаването на противоепидемичните мерки.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.