Прескочи до съдържание

Тенерифе -търся практична информация


rosina

Препоръчани мнения

Здравейте, следя отдавна форума ви и сега се осмелих да пиша с конкретни въпроси. През м.Март се каним с приятели да ходим на Тенерифе. От сега става ясно, че имаме разнопосочни интереси и ако едните ще ходят повече на плаж и релаксираща почивка, аз и моят мъж бихме искали да се отдадем на опознаване на острова, разглеждане на повече места, трекинг (не сме професионалисти) и въобще интензивни разходки. Предвид това, че някои от вас са ходили там и имат реални впечатления, бих искала да ви попитам следното и ще съм признателна, ако някой се включи с практични съвети и мнения, които навярно ще са полезни и за бъдещите пътешественици за тази дестинация

 - настаняване. Планираме с моят мъж да нощуваме само в северната част (която изглежда на пръв прочит далеч по-интересна, въпреки променливото време). Общо нощувките са седем, засега съм се насочила към Пуерто де ла Круз, но се двоумя дали да ги разделя между това място и Пуерто де Сантяго (заради близостта с долината Маска)? Какво бихте ми препоръчали? Ако не в Пуерто де ла Круз, кое др.място е подходящо за отправна точка, като ние НЕ обичаме комерсиалните курорти и гледаме винаги да ги избягваме.

 - планираме да вземем кола под наем (от сайтовете, които намерих тук от форумец, живеещ на острова). Ще я вземем от южното летище за целия период на почивката. Излиза към 110 евро. Дали е удачно решение и дали ще си решим проблема с транспорта? Имате ли представа каква е цената на бензина в момента? Силно ме интересува и въпроса с паркирането, има ли масово безплатни паркинги?

 - както споменах, търсим активна почивка с разглеждане на нови места всеки ден, походи и т.н. Единствено планирам посещение на басейните Лаго Мартинез за мини-релакс. Може ли да ми препоръчате някои наистина заслужаващи се места за посещение -искам да видя интересната природа и терен на острова, някои типични за острова селца и градчета с автентична атмосфера; Освен посещение на Тейде, Маска, има ли хубави маршрути из парка Анага и къде мога да открия информация за евентуални походи, но така че природата да е по-различна от тази, която да видя в Българиия? Струва ли си посещение на Лоро парк и какви са впечатленията ви от него?

 

Извинявам се за дългия пост и сърдечно благодаря предварително на тези, които се отзоват на въпросите ми.

Розина

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравей и добре дошла.

 

Щом обичате трекинг и искате да видите хубави места далеч от пияни тълпи, добре сте се насочили към северната част.

Не разбрах къде искате да се настаните, в хотел, къща, апартамент???

Има и  от трите вида.  В Пуерто де ла Крус има най-много хотели, което е много удачно за настаняване. Може да разгледате  за място в La Orotava, Icod de los Vinos, Garachico, те са в близост също и са много добри места, те имат по-малко хотели, но навсякъде имат къщи и апартаменти.

 

Пуерто де Сантяго не си струва за мен за отсядане само защото е до Маска, много е малко и няма нищо, а Пуерто де ла Крус и другите, които споменах, са на  много удобни и възлови места и няма да сте изолирани в единия край на острова.

 

След като ще имате кола, нямате никакви проблеми с транспорта. Бензина в момента е 82-84 цента за литър. Паркирането не е проблем и е безплатно в 90% от случаите, понякога се налага да се търси повече време място в централните части на някои по-големи градчета. Платени паркинги има в столицата и на някои места само.

 

Всички типични стари селца и места се намират основно  в северна зона от Masca,  през Santiago del Teide, Erjos, San Juan de la Rambla, Icod de los Vinos, Garachico, Puerto de la Cruz, La Orotava и по-големите в другия край,  La Laguna и S.C de Tenerife.

Интересни са и по-малките и неизвестните като Tacoronte (тук е най-известният пазар за плодове и зеленчуци), Taganana, Bajamar и други малки селца.

Пътеки има много, аз съм ги минал повечето в северната част по няколко пъти. Има къси по 2-3км, средни по 5-8 и дълги по 15км и нагоре, зависи колко километра и време искате да вървите.

Ето ги официалните пътеки за трекинг на острова, има в Анага, както и на други места, аз съм ги минал почти всичките по няколко пъти вече. Може да видиш снимки от походите ми в темата  "Тенерифе"

 

Лоро парка си струва, поне аз не съм чул на някой да не му е харесал.

Друго май не остана без отговор, ако има нещо друго  питай смело.

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
Alexander е отговорил много изчерпателно. 

Лоро Парк го препоръчвам, обиколила съм много подобни паркове в цяла Европа, но на мен много ми хареса. Ние решихме да ходим там, заради детето, ама детето нещо не се впечатли, може би защото беше още прекалено малко. Въпреки това входът ми се стори малко скъп, в сравнение с другите цени на острова(34евро на човек).

Връзка към коментар

Благодаря много за бързите отговори, особено за подробните детайли на Александър. Предвид писаното от него, май ще се насочим към настаняване само в Пуерто де ла Крус (или споменатите от Александър други близки места), и ще се придвижваме с колата до Маска и Тейде. Надявам се , че няма да е далеч и ще е лесно достъпно? Дано не сбъркам, тъй като сама ще правя програмата и мъжът ми само ще ме следва, не ми се иска да навлизам в семейни драми, заради някой сериозен пропуск от моя страна. Планирам да търся обзаведена квартира или стая с баня, от години не ползваме хотели. Сериозно се замислям и за Лоро парк, добрите мнения определено надделяват. Има ли някакви специалитети или специфична кухня на острова, нещо, което не е за пропускане и е типично за там? Ние обичаме кулинарния туризъм и с радост го съчетаваме с активната почивка. Отначало възнамерявах да отидем и до Ла гомера, изглежда изключително интересен остров, но подозирам, че един ден няма да стигне и реших да се фокусираме само върху Тенерифе и Ла гомера да остане за бъдещи планове.

Ако някой се сети за нещо интересно или да препоръча за посещение, моля да се обади. Благодаря още веднъж на всички за помощта, много е мило това, че си помагате в този форум.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Няма никакви проблеми с предвижването с кола. От Пуерто де ла Крус или Ла Оротава до Тейдето са 40-45км или под 1 час, горе долу толкова е и до Маска като време.

За местните храни съм писал в края на пътеводителя.

При 7 дни в Тенерифе няма смисъл за ходене до Ла Гомера, а и самото ходене не е евтино, ферибот или самолет са по 60-70 евро на човек за двупосочен билет, а там си трябва кола на нова сметка. Може с колата под наем от Тенерифе, ако е разрешено от фирмата, но така сметката като пари е същата, ако се вземе там или още 30+ евро. С две думи за двама човека и кола отива над 150 евро.

 

За Маска, мястото за паркиране е малко и някои хора спират където намерят, но полицаите пишат глоби. Идете по-рано там, да речем 9-10 най-късно.

Връзка към коментар

Аз лично не бих препоръчал Тенерифе за плаж. Да отиде човек за един-два часа и да се топне във водата плажа е ок, но за целодневен плаж с много къпане забравете. Времето и водата не са подходящи за това, особен през месец март. Да не говорим, че и повечето плажове не са много добри. Ако някой иска непременно да си направи плажна почивка на Канарските острови, препоръчвам Гран Канария и Фуертевентура и то през лятото.

Връзка към коментар

Напълно подкрепям горното мнение. Бях именно през март - водата не става за къпане, в смисъл - къпах се, разбира се, но само веднъж, все пак беше 18 градуса (океан е, да не забравяме), ако и на въздуха да е 26-27. Инак, плажовете не са чаааааак толкова лоши, напротив, но за едното печене само... 

Редактирано от Stanimir_81
Връзка към коментар

Здравейте,

 

В края на Февруари отиваме за 5 дни до Плая де лас Америкас но кацаме в Тенерифе Север затова бихме искали да разгледаме и столицата.

 

Колко време горе долу трябва да се отдели за да се разгледа Санта Крус де Тенерифе?

Някакви интересни места които трябва да се видят в самата столица и около нея?

Връзка към коментар

Здравейте,

 

В края на Февруари отиваме за 5 дни до Плая де лас Америкас но кацаме в Тенерифе Север затова бихме искали да разгледаме и столицата.

 

Колко време горе долу трябва да се отдели за да се разгледа Санта Крус де Тенерифе?

Някакви интересни места които трябва да се видят в самата столица и около нея?

 

Близо до столицата е старата столица Ла Лагуна. Според мен не бива да се пропуска! В самата столица има централна част, която може да се обиколи пеш за около 2-3 часа. Ако имате кола от Плая де лас Америкас до Санта Круз пътя е един час по магистралата.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

И аз да благодаря за многото информация, че от много сметки за Андалусия се озовахме с билети за Тенерифе :-D Главните неща за гледане са сравнително ясни, още повече, че мъж ми е бил два пъти там, но имам въпрос свързан с горепосочените пътеки. Тъй като ще носим и една подвижна раница с нас, дългите маршрути просто са изключени, а за кратките бих искала да питам дали има някъде обща карта, където може човек да ги види всичките накуп за съпоставяне (или поне по няколко), вместо да се свалят пдф файлове отделно за всеки маршрут...

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Опасявах се, че ще прозвучи сложно :-D Двама сме, плюс 20-месечно шило, та може би ще трябва да го обмислим дали имаме изобщо шанс за такава обиколка. В краен случай ще се разходим само до някъде по клисурата и ще се върнем...

Връзка към коментар

Ако шилото ще бъде носено няма проблеми, виждам често такива хора.

Ако дори леко пръсне дъжд става мноого хлъзгаво по камъните най-вече в първата част, имайте го предвид

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря, ще го имаме предвид за мокрото, иначе ще се носи чак след като бъде сериозно уморен, което също се налага да бъде вместено в отделна графа при пресмятането на времена и маршрути... Теория на вероятностите :-D

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Аз лично не бих препоръчал Тенерифе за плаж. Да отиде човек за един-два часа и да се топне във водата плажа е ок, но за целодневен плаж с много къпане забравете. Времето и водата не са подходящи за това, особен през месец март. Да не говорим, че и повечето плажове не са много добри. Ако някой иска непременно да си направи плажна почивка на Канарските острови, препоръчвам Гран Канария и Фуертевентура и то през лятото.

Малко пресилена препоръка. Все пак повечето от 5-те млн туристи посещават Тенерифе именно за плаж, затова и отсядат в южната част, където е слънчево и топло през цялата година, без ветрове като на Фуертевентура и най-важното - сухо. Идеален климат за плаж. Само това за водата е вярно - от януари до май не е много комфортна за къпане, но все пак е около 20' и при всички положения е с поне 1-2 градуса по-топла отколкото на Гран Канария и особено Фуертевентура. На който му е студено има отопляеми басейни към хотелите и изкуствен плаж на Сиам парк.

Плажовете също са добри, на юг има и по 1 км дълги със златисто-сребрист фин пясък, има и Лас Тереситас до столицата, има и с черен вулканичен пясък, които са достатъчно колоритни сами по себе си. Доколкото знам, има проект и за създаването на изкуствен плаж в самия град Санта Крус, по подобие на Лас Тереситас.

А що се отнася до най-подходящото време за плаж на Канарските о-ви, това е есента. Тогава океанът е най-топъл, слънцето не така агресивно, а и температурите на въздуха са малко по-ниски.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Да, трябва да се има предвид, разликата в температурите между северната и южната част на Тенерифе. Планината между тях спира ветровете и на юг времето е различно. Ние няколко години поред ходихме през ноември . Винаги отсядаме в Пуерто де ла Круз. Когато там е дъждовно или ветровито, отивахме на плаж в южната част.

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към коментар

В южната част на Тенерифе (е, малко по на изток от големите курорти) има доста ветрогенератори, та ми се струва, че Тейде не се справя много добре със спирането на вятъра (а се рекламират условия и за сърф, уинд и кайт сърф) ;-) Да не говорим, че ние и хууубавичък няколкодневен дъжд хванахме в юга, но сигурно е повече изключение, отколкото ежегодие :-D

Връзка към коментар

По-скоро Тейде спира северните ветрове, т.е. влажните въздушни маси. От Африка също духа, но сух вятър, затова и в ЮИ част има перки и сърфисти, обаче вали рядко. А специално където са основните курорти и плажове (Лос Кристианос-Коста Адехе и нагоре) местото е защитено с баири и от изток, съответно и ветровете са по-слаби. Много добър микроклимат за морски туризъм, затова и курортите са концентрирани основно тука, а местното население на север, където е подходящо за земеделие и има вода. За 3 месеца хванах сигурно 2-3 дни с валежи от по 5-10 мин. и то през есента, но всяка година е различна и са възможни аномалии.

Връзка към коментар

В северната част, по-точно Пуерто де ла Крус, от април до ноември е валяло не повече от 5-6 пъти и то за малко. Сега да превали на седмицата веднъж. Имаше една седмица с почти постоянен силен  дъжд преди месец.

Където е северното летище и в дясно  посока Африка, където е  Анагата си вали редовно, все едно е Англия.

Водата за земеделието не идва от дъжда, а от подпочвените води, такива има в изобилие почти 90% от всичката вода е от там.

Най-много се отглеждат канарски малки банани, а само една палма изисква 25 литра вода на ден.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Забравил съм за вятъра, повечето хора не го искат, но си има специфични водни спортове, където е търсен.

Най-много вятър има точно под южното летище, зоната около El Médano и в дясно, посока към столицата.

Връзка към коментар
  • 7 месеца по-късно ...

Ясно, с две думи всичко е на късмет ;) Ще почакаме и ще видим какво време ще улучим

И лошо да уцелите, почти винаги се оправя след  няколко часа.

Особено ако пътеката е дълга, може да видите различно време докато я минавате.

Общо взето е на късмет.

Отливите са важни за някои плажове, те са поне както пишат по сайтовете.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Alexander , знаеш ли дали се случва да има билети за Лоро парк в groupon или някакви сайтове за колективно пазаруване. Изобщо дали се намират някъде по добри цени от тези на официалният им сайт ?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Alexander , знаеш ли дали се случва да има билети за Лоро парк в groupon или някакви сайтове за колективно пазаруване. Изобщо дали се намират някъде по добри цени от тези на официалният им сайт ?

Не.

Много рядко съм срещал за Коледа и подбни празници, но намалението е символично 2-3 евро.

Лоро парка се пръска по шевовете и постоянно вдигат цените на билетите, та намалението е непознато за тях.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Така и си мислех, но реших да питам за всеки случай :) P.S. а дали можеш да препоръчаш някакви прилични Hostal-и в Santa Cruz и/или Puerto de la cruz на някакви не много високи цени ?

Редактирано от edbloom
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.