Прескочи до съдържание

Актуални новини от света на пътешествията

Препоръчани мнения

Публикувано:

Въвеждат нови допълнителни правила при пътуване със самолет

0806010001704203272_big.webp

Съветът на Европейския съюз (ЕС) съобщи, че са били приети допълнителни правила за подобряване на сигурността на границите и за борба с тероризма, като новите разпоредби засягат събирането и споделянето на данните за пътуващите със самолет, предава БТА.

Благодарение на одобрените промени граничарите ще получават по-точна и навременна предварителна информация за всеки, който пътува към ЕС, заяви унгарският министър на вътрешните работи Шандор Пинтер.

Какви ще са новостите?

Предвижда се авиокомпаниите да предават данни за пътниците, включително за документите им за пътуване, подробности за полета и информация за багажа, на властите, преди пътниците да достигнат външните граници на ЕС.

По този начин властите ще могат да извършват предварителни проверки и да оценяват възможните заплахи за сигурността, се посочва в съобщението.

Ще бъде създадена централизирана система за по-точно споделяне на данни. От авиокомпаниите ще се изисква да използват автоматизирани системи за предаване на данните, с преходен срок за ръчно събиране на данни, ако е нужно.

Новите правила заменят изискването от 2004 г. за събиране на предварителна информация на пътниците и ще влязат в сила 20 дни след публикуването им в Официалния вестник на ЕС.

През 2019 г. над половин милиард пътници са преминали през въздушните граници на Евросъюза. Тъй като пътуването със самолет все повече се използва от престъпници и терористи, осигуряването на навременен достъп до данните е от решаващо значение за поддържането на сигурността, отбелязва Съветът на ЕС.

• Харесвам 3
  • Замислям се 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

От днес градският транспорт в Белград става безплатен. Това бе обявено от кмета на сръбската столица Александър Шапич на пресконференция, цитиран от PTC.

Шапич каза, че предстои изцяло обновяване на транспорта в следващите три години, като по негови думи Белград ще е единствения град в Европа, който ще разполага с безплатен обществен транспорт за 2 милиона души.

"До края на 2025 г. няма да има превозни средства, които да са по-стари от две години, освен онези, които купихме през 2022 г.“, коментира още Шапич на пресконференцията

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 22 минути , stanimir каза:

по негови думи Белград ще е единствения град в Европа, който ще разполага с безплатен обществен транспорт за 2 милиона души.

В Люксембург всякакъв вид транспорт също е безплатен! Ще доживеем ли и в София 😥

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз не смятам, че искам подобно нещо за София. Той и без това е много субсидиран, а в нашата реалност няма да доведе до облекчение на трафика. В Белград малко популистко ми се вижда, особено в момент, в който точно там протестират срещу Вучич.

• Харесвам 6
Публикувано:

Постюгославски фантасмагории. Когато едно нещо се плаща от данъкоплатците, няма как да е безплатно.

Screenshot_20250101_224504_SamsungInternet.jpg.508c4b53b3df5d83d65249261e26a5aa.jpg

• Харесвам 3
Публикувано:

А , аз не коментирам причините само споделям информация пряко свързана със заглавието на темата.За другото си има други форуми и платформи.

Не съм ходил в Белград от близо 20 години и едва ли скоро ще отида,  без значение кой управлява в страната.

• Харесвам 4
Публикувано:

🥰 Имаме новина!

От София можете да летите с шест от десетте най-лоши авиокомпании в света*

* Според "Top 10 worst Airlines as per 2024 AirHelp Score report"

Линк към AirHelp, можете да сортирате по няколко критерия сред които още On-Time Performance, Customer Opinion, Claim Processing: https://www.airhelp.com/en-int/airhelp-score/

ПС: Шапки долу за това силно участие на авиокомпании от Балканите, но нямам нищо против да пуснат директни полети до тук и другите 3-4 от списъка. 😎

worst2024.jpg.3304b9efa774fd3c1ad7e5c0c0c8c6ad.jpg

• Харесвам 4
  • Смея се 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

SkyExpress определено се вписват. В единия път, в който летях с тях, пилотите пушеха в кокпита, бях на преден ред и в един момент по време на полета много замириса на цигари. Писах оплакване, но така и никой не ме отрази. Представям си що за компания са.

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
преди 15 минути , horus92 каза:

SkyExpress определено се вписват. В единия път, в който летях с тях, пилотите пушеха в кокпита, бях на преден ред и в един момент по време на полета много замириса на цигари. Писах оплакване, но така и никой не ме отрази. Представям си що за компания са.

Аз ако бях сред пътуващите   определено щях да се радвам на спокойни, щастливи пилоти вместо изнервени пушачи, бързащи към мястото за пушене на земята;))) 

• Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:

Откакто са създадени България еър май нямат инцидент. Какво търсят в тази класация? А EL AL? И в същото време в класацията ги няма първенците по ициденти Cubana, Avianca, Iran Air, Egypt Air и куп руски и индонезийски авиокомпании. 

Ако критерият не е само инциденти, а обслужване, също не мисля, че България еър има място в тази класация. Има някои популярни лоукостове, които са далеч по-зле.

Вече всеки взе да си прави класации, от измислени по-измислени.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 4 минути , Hakkâri Spor каза:

България еър

И аз се изненадах. Германският ми братовчед избра на собствена воля именно тях за ваканцията на семейството си в Гърция последното лято.

• Харесвам 2
Публикувано:
19 minutes ago, Hakkâri Spor said:

България еър май нямат инцидент.

Да

Само няколко пъти пукнати стъкла на самолетите.Дребна работа.

Публикувано:

тия класации са до голяма степен базирани и на потребителски ревюта, които примерно клонят към негативни, защото всеки се оплаква като е недоволен, но не винаги хвали когато всичко е наред

• Харесвам 7
Публикувано:
2 minutes ago, neuromancer said:

всеки се оплаква като е недоволен

И понякога има защо.Аз летях с Iberia до Еквадор.Счупена седалка.Персонала говори само испански.Пълно безхаберие.

Публикувано:
В момента, swimmer каза:

Да

Само няколко пъти пукнати стъкла на самолетите.Дребна работа.

Имах предвид няма катастрофи, няма жертви, няма ранени. Откакто е създадена авиокомпанията от 2002 насам. За разлика от Балкан, чиито самолети падаха като круши.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 10 минути , swimmer каза:

И понякога има защо.Аз летях с Iberia до Еквадор.Счупена седалка.Персонала говори само испански.Пълно безхаберие.

е, сигурно има

имам предвид ако 100 човека са недоволни ще напишат примерно 70 отрицателни ревюта, ако 100 човека са доволни ще напишат 20 положителни

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, Coo каза:

Линк към AirHelp, можете да сортирате по няколко критерия сред които още On-Time Performance, Customer Opinion, Claim Processing: https://www.airhelp.com/en-int/airhelp-score/

AirHelp е сайт за искове към авиокомпании, хората са си направили тяхна класация спрямо техен опит.

Този пост май трябва да замине към Хумор, че много полемика завихри. 🙂 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 9 часа, swimmer каза:

Човече, аз съм летял два пъти с Иберия и съм адски доволен. Точни, две обилни хранения, слушалки, одеяла, монитори с програми. Естествено, че ще говори персоналът само испански. Що за мрънкане? Какъв език да говорят точно от Иберия? Шведски, суахили, исландски? Или ненормалния иглиски?

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.