Прескочи до съдържание

Исландия: Нови пет дни, този път с деца


Light

Препоръчани мнения

Такааа :)
Не можах да устоя, а всичко тръгна от любопитството ми да видя(само да видя), какви са цените до Исландия през Женева, а после и през Бристол, та накрая купих билети до Лутън с УизЕър и от там до Исландия с Изиджет.
Планът:
Излитане от София за Лутън на 30-ти януари, престой в Лондон за ден и половина(2 нощувки) и на 1-ви февруари сутринта излитане за Исландия.
Ден първи: Кацане и взимане на колата най-късно до 12:30.
Пазаруване от Бонус, този след Reykjanesbær посока Рейкявик.
Отбиване на Синята лагуна(дано да са завършили реконструкцията) - сега разбрах, че за децата е безплатно, но гледам новата цена за възрастни е 40 евро.
След лагуната продължаваме към Гриндавик и после в посока геотермалната местност Крисувик-Селтун - дано да имаме късмет с времето, че при лоши условия тази отсечка я затварят.
Прибиране в квартирата в Рейкявик.
Ден втори: Златния кръг.
Ден трети: потегляне към южното крайбрежие, като ще спим в Скога и планът е след настаняването и разглеждането на водопада(или обратното) да отскочим и до Дирхолае и/или по-скоро до Рейнисфяра(ще ме извинявате за транскрипцията :) )
Ден четвърти: потегляне към Ледената лагуна(спането ще е на 30-тина км преди нея), като по път ще се отбием до плажа на Вик, дано предния ден да сме имали време за полуострова и/или другите черни плажове.
Ден пети: евентуално пак Ледената лагуна, връщане назад и спане до Кефлавик/Reykjanesbær (още не мога да разбера кое е точното име на града?!)
На 6-ти февруари сутринта излитаме за Лутън, там ще имаме престой около 6 часа до вечерния полет на Уиз за София, като още не съм решил какво ще правим през това време, но сега като бях видях, че може да си оставим куфарите за някакво време срещу някакво заплащане. Но струва ли си да ходиме до Лутън примерно...?!
В този ред на мисли докато сме в Лондон, може ли да влизаме с децата в пъбовете?! И да си пием спокойно бири докато те са с нас?!

Въпреки, че съм бил вече два пъти в Исландия и по този маршрут, много ще се радвам на съвети и предложения от всички и особено от Бай Добри и Ошко за престоя, маршрута, и най-вече за децата. :)

П.п. Всъщност основния план беше и все още е, да видиме северно сияние, но това беше с един ден престой повече.

Редактирано от Light
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Плана ти е ОК, бил си по него, знаеш как е. Но защо този път не щъкнеш на север? Дори ще е по-добре за сияние, защото планината в центъра спира част от облаците, севера се води с по-стабилно време. 

 

Според мен Skogar е много раничко за нощувка, ако стигнете до Vik в този ден ще се налага да се връщате и да дублирате на следващия. Защо не спите директно около Vik?

 

Keflavik  е точното име на града, другото е май административна област, но многото евтини нощувки до летището са в Keflavik. 

 

И все пак, помисли да отидеш на север, ще видиш нещо ново, а не вярвам децата да са разочаровани. Ако решиш ще поразпиша един план за такъв маршрут. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Най- на север ходихме последния път до Hraunfossar & Barnafoss Waterfalls.

Невероятно място, като всички останали в Исландия, на връщане към Рейкявик минахме по друг път през Боргарнес, като се отбивахме на малки забележителности, като геотермалните извори Deildartunguhver, а в далечината на север виждахме невероятната Mountain Baula, Borgarfjörður , ако правилно съм я триангулирал в последствие по снимки, над която имаше бяла облачна шапка с невероятна дъга, дебела, ярка и контрастна и в същотот време къса...

 

Та... Давай да видим плана, пък нищо не се знае, колкото повече - толкова повече :), може и да се размисля...

Единствено твърдо засега е престоя, т.е. нощувките в Рейкявик.

От друга страна искам децата да видят Ледената лагуна и при късмет тюлените, въпреки, че като гледах преди два-три дни на онлайн камерата в момента почти няма айсберги в лагуната..., а и има вероятноста и да има ледени блокове, те да са покрити с пресен сняг и разочарованието да е като при Ошко...

Скогар, го избрах защото имам предчувствието, че там ще имаме късмета за силно сияние с безоблачно небе.... Проблема е, че следващия ден ще ми е повече пътуването. Друга причина да го избера е, че при последните три-четири бури пътя след Скогафос беше тотално затворен, даже при едната по-силна още от Селяандфос беше затворен, и да имам вариант да не продължавам към Лагуната, а да остана в района или да се върна назад... Трета причина, беше скъпата нощувка във и около Вик точно за тези конкретни дати или липсата на стая за четирима човека...

Връзка към коментар

Под север нямах предвид точно север, а по-скоро североизток. Посока т.нар. Диамантен кръг, около езерото Myvatn. Но пък те разбирам идеално, ако искаш да покажеш лагуната на децата, за съжаление няма алтернатива на север... и аз съм се чувствал при всяко ходене частично като посланик да покажа нещата, които вече съм виждал и са ме впечатлили :)

 

Утре ще пиша как го виждам по-северния план. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За малко да те забравя :)

 

Първи ден, както си го планираш - със синята лагуна и т.н. 

Втори ден - караш към Акурейри, спането може да е там. Може да се отбиеш за обиколка на някой от северните полуострови, но през зимата може пътищата там да са зле, в момента в цяла северна Исландия няма нито един път със зелено, всичките са я мокри, я заснежени. 

Трети и четвърти ден - в района на Myvatn. Имате си там и алтернативата на Синята Лагуна (по-евтина), имате вулкани, сяра, водопади, само ледена лагуна няма :) Може да пробвате да видите китове около Husavik, в тоя сезон май само косатки се мотат. 

Пети ден - обратно до Кефлавик и така.

 

Общо взето праволинеен план, даже леко скучен, но то през януари с краткия ден и неочакваните условия трудно може да развихриш фантазия. Щях да препоръчам Snaefellsness, но с ранното стъмване може да се каже, че няма да има време да се направи обиколката. 

Връзка към коментар

Хммм.....

Ще помисля ден-два над предложението.....всъщност косатките единствено могат да наклонят везните, а ти май ги спомена случайно :) На децата са им слабост, особено на голямата!

Ама вярно на думи много скучен :) Ако го предложа на Ася в същия вид почти веднага ще го отхвърли :) и единствено новото и непознато може да я разколебае.

 

Ние имахме огромна дилема относно това пътуване. Първо защото е през цялата им ваканция и ще започнат училище едва ли не леко неподготвени. Даже моят първоначален план беше да ги "освободя" от училище в последния ден преди ваканцията и първия след нея, т.е тогава да пътуваме. Обаче стана една...:) та аз "склоних" да съкратя плана :)

А точно заради късия ден и малко по-дългата нощ "определих" това пътуване основно за северно сияние и каквото падне наоколо :)

От там и предпочитания познат маршрут.

Друг е въпросът, че ние два пъти се връщаме с невероятни впечатления и разкази, но сега няма да го има исландско зеления цвят на мъха по лавовите полета и навсякъде по склоновете наоколо, всичко ще е снежно-черно-сиво-бяло, което няма да е много по-различно от снежната гледка тази вечер примерно тук в България. Водопадите ще са замръзнали, както и по-голяма част от езерата...

Та имаме леко притеснение да не би децата да са с едни очаквания от разкази и снимки, а всъщност да останат разочаровани...

Връзка към коментар

Ами виж дали така по ще свърши работа, разказите ми точно от тоя район:

 

http://magelanci.com/topic/5239-исландия-3-то-издание-план-и-прогрес/?p=110828

http://magelanci.com/topic/5239-исландия-3-то-издание-план-и-прогрес/?p=110929

http://magelanci.com/topic/5239-исландия-3-то-издание-план-и-прогрес/?p=110984

http://magelanci.com/topic/5239-исландия-3-то-издание-план-и-прогрес/?p=111509

 

Вземи си имената на местата от постовете ми, шибни ги гугъл имиджис да видиш още снимки и се мотивирай :) За косатките да не те надъхвам много де, така съм чувал, че зимата им е повече сезона, но какви са шансовете... има турове и от olafsvik на Snaefellsness, ако това е от значение. 

 

Иначе около т.нар. диамантен кръг (района около езерото Myvatn) има най-много концентрация на забележителности въобще, със сигурност няма да ви е скучно и сиво. А и замръзването на водопадите...въпреки, че на север май е по-хладно, не мисля че е възможно Detifoss да замръзне :) Късмет е малко какво ще уцелите с времето, важи и за север и за юг. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Исландски крони от там ли направо купувате ? 

 

И по други теми сме коментирали, крони не ти трябват - навсякъде, дори на най-малките места се плаща с карта. Ако все пак си имаш някаква причина да искаш крони, в банките там ще ти сменят, недей да носиш от тук. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И по други теми сме коментирали, крони не ти трябват - навсякъде, дори на най-малките места се плаща с карта. Ако все пак си имаш някаква причина да искаш крони, в банките там ще ти сменят, недей да носиш от тук. 

А който няма карта, не трябва ли все пак да има крони....

Или ако нямаш карта, по-добре да не ходиш?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Извинявам се за нахлуването в темата,но може ли да питам подходящ ли е края на април за Исландия?И мога ли да видя китове по това време?Че гледам един билет от София за 80евро натам(незнам дали е добра цената,а връщането още не ми е ясно,защото искам да мина през Дъблин)

Редактирано от malkia
Връзка към коментар

А който няма карта, не трябва ли все пак да има крони....

Или ако нямаш карта, по-добре да не ходиш?

 

Който няма карта, проблемите му ще започнат още преди да си купи билета :) Шегата настрана, ако няма е добре да си изкара. В противен случай логистиката е малко по-сложна. Не невъзможна естествено, но ще трябва предварително да се подсигуриш с ваучери за бензиностанциите за да можеш да ползваш тези на самообслужване, които иначе се плащат само с карта и така. Никой няма да ти откаже кеша никъде, сменай в банката на летището като кацнеш и нямаш проблеми. 

 

Извинявам се за нахлуването в темата,но може ли да питам подходящ ли е края на април за Исландия?И мога ли да видя китове по това време?Че гледам един билет от София за 80евро натам(незнам дали е добра цената,а връщането още не ми е ясно,защото искам да мина през Дъблин)

 

Зависи какво търсиш. Края на април вече няма северно сияние, но първите птици трябва да са дошли. Силно вероятно пътищата в сърцевината, които са проходими само с джипове още да не са отворени.  Няма неподходящо време за посещение, но ако търсиш северно сияние само и единствено зимата. Ако търсиш птици, повече зеленина и искаш сърцевината да е отворена избираш лятото. Това са основните характеристики, а в междинните сезони тези характеристики се преливат.

 

С времето какво ще уцелиш си е тото целогодишно. 

 

За китовете не съм сигурен кога е пик сезона, но има корабчета, които вървят от Рейкявик целогодишно. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Втория път като ходихме, при спането във Вик, жената при която спахме по някаква причина не можеше да ни приеме плащане с карта, та си платихме в евро, което носехме в нас и даже ни направи 5 или 10 евро отстъпка-не помня вече...

Та който не се чувства сигурен в пластмасовите пари, може да си носи хартиени такива :)

Редактирано от Light
Връзка към коментар

Ами виж дали така по ще свърши работа, разказите ми точно от тоя район:

 

http://magelanci.com/topic/5239-исландия-3-то-издание-план-и-прогрес/?p=110828

http://magelanci.com/topic/5239-исландия-3-то-издание-план-и-прогрес/?p=110929

http://magelanci.com/topic/5239-исландия-3-то-издание-план-и-прогрес/?p=110984

http://magelanci.com/topic/5239-исландия-3-то-издание-план-и-прогрес/?p=111509

 

Вземи си имената на местата от постовете ми, шибни ги гугъл имиджис да видиш още снимки и се мотивирай :) За косатките да не те надъхвам много де, така съм чувал, че зимата им е повече сезона, но какви са шансовете... има турове и от olafsvik на Snaefellsness, ако това е от значение. 

 

Иначе около т.нар. диамантен кръг (района около езерото Myvatn) има най-много концентрация на забележителности въобще, със сигурност няма да ви е скучно и сиво. А и замръзването на водопадите...въпреки, че на север май е по-хладно, не мисля че е възможно Detifoss да замръзне :) Късмет е малко какво ще уцелите с времето, важи и за север и за юг. 

 

Благодаря за отделеното време и предложения!

Обсъдихме го и решихме да се придържаме към първоначалния план.

Живот и здраве ще я посетим Исландия и през август месец(не знам коя година :) ) и тогава ще е за повече време и цялостна обиколка. А защо не и с наша кола :) - дано да мога да си го позволя!

 

Продължавам да имам неяснота относно престоя ни в Лондон по пътя за Исландия :) и най-вече за посещенията в пъбовете с деца. Има ли ограничения, ако има какви са и т.н. ...?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Има ограничения, ама не съм съвсем наясно какви са. Ако мястото е по-скоро за ядене, може да влезете с деца, ако е за пиене - не. С децата пробвахме да обядваме в една кръчма в 16 часа (заради часовата разлика) и не можеше, но след 18, когато отваряше ресторанта можело.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.