Прескочи до съдържание

София е най-достъпната туристическа дестинация в света

Препоръчани мнения

Текстът е от Офнюз

"София спечели приза за най-евтина ключова туристическа дестинация в света от популярния сайт за пътуване и туризъм “ТрипАдвайзър”.

София предлага най-привлекателни цени за една нощувка, коктейли, вечеря и превоз. Една вечер в четиризвезден хотел с луксозна вечеря струва $145 за двама души.

Виетнамската столица Ханой се нарежда след София в класацията на туристическия сайт със $160 за нощувка и луксозна вечеря.

Най-скъпият град в света е норвежката столица Осло. Там двама души в четиризвезден хотел ще платят сумата от 475 долара, ако искат удобство и лукс.

Критериите, по които сайтът е правил своите квалификации са: нощувка в четиризвезден хотел, коктейли, вечеря за двама с бутилка вино и такси от и до летището.

Сайтът е публикувал и статистика за 2013, която показва, че три пътувания с такси в Цюрих струват колкото нощувка за един човек в Ханой."

Май отново е стъкмистика. За мен най-забавно е последното изречение - за таксито в Цюрих. Не само в Цюрих, но и в цяла Швейцария таксита се ползват изключително рядко, понеже транспорта е адски добре организиран и можеш да стигнеш почти навсякъде, където си струва с обществен транспорт. По тази причина и такситата са на такива цени. Пример - през летището в Цюрих минават директни влакове за големите градове, включително Женева и Мюнхен, отделно няколко градски влака и два или три трамвая. През летище София знаем колко влака и трамвая минават и докъде може да се стигне с тях.

Иначе е хубаво, че все пак сме начело в една положителна класация.

Връзка към коментар

хахаха, и на мен точно последното изречение ми бръкна в мозъка :) Аз в Ханой съм спал за 20 долара на нощ, 10 долара на човек...интересно ми е това такси в Цюрих за 3 долара на пътуване. Иде реч, че много зависи от хотела...а и от таксито много зависи :)

Връзка към коментар

То много зависи и какво се разбира под ключова туристическа дестинация. Все си мисля, че София не е туристическа дестинация, въпреки болните амбиции на някой хора и още по-малко пък е ключова.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Ми май взимат просто по-големите градове или столиците... Сега видях, че цената на четиризвезден хотел е доволно завишена във всички държави, може би взимат предвид rack rate, но все си мисля, че четиризвезден се намира в София доста под 160лв на нощувка...

А пък таксиметровия превоз го смятат по 3км на отсечка, не е чудно тогава, че три пъти с такси в Цюрих за по 3км излиза колкото надценена 4 звездна нощувка в Ханой :)

Връзка към коментар

То много зависи и какво се разбира под ключова туристическа дестинация. Все си мисля, че София не е туристическа дестинация, въпреки болните амбиции на някой хора и още по-малко пък е ключова.

Е, разбира се, че е туристическа дестинация. По презумпция всяко място е туристическа дестинация и София действително е посещавана от туристи. "Ключова", предполагам, засяга броя туристи, които посещават съответното място, и това вече е малко странно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В интерес на истината вървейки по Витошка на всяка крачка се чува чужда реч , около по вървежните хостели редовно се виждат групички младежи , често съм срещал и хората с ония free турове -:)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В интерес на истината вървейки по Витошка на всяка крачка се чува чужда реч , около по вървежните хостели редовно се виждат групички младежи , често съм срещал и хората с ония free турове - :)

Съгласен съм с написаното. От ранна пролет до късна есен, всяка сутрин минавайки по ларгото виждам по една група ранобудни азиатци с гид. Отделно след това през деня пред Президентството, музея и БНБ виждам поне още 2-3 организирани групи. В Happy на Св. Неделя целогодишно е пълно предимно с чужди туристи. Карето Гарибалди - McDonald's - Съдебна палата - Sheraton постоянно има тълпи бакпакъри от всички краища на света. Това без да включвам гърци, турци и китайци, които живеят, учат или работят  тук за дълъг период, и не ги определям като туристи.

И въпреки всичко, в един Краков примерно, чуждите туристи са може би в пъти повече. Особено уикендите. Вероятно ги минаваме единствено по фактор "ниски цени", но със съвсем малко, според мен.

Както е писала jennie за "туристическа" - категорично София е туристическа дестинация. За "ключова" обаче, не знам какъв точно смисъл са вложили гласуващите в това определение. Но от случайни разговори с някой чужденец силно подозирам, че под "ключова" разбират ниски цени на алкохол, цигари и ядене в пицарии и барове (а не в лобито или ресторанта на 4* хотел). Да не правя пак бакалските сметки, че за цената на минималистично парче пица на крак в повечето страни, тук получават цяла среден размер, на маса със сервитьор, а в някой случаи плюс безалкохолно :)

Редактирано от wilks
Връзка към коментар

Но от случайни разговори с някой чужденец силно подозирам, че под "ключова" разбират ниски цени на алкохол, цигари и ядене в пицарии и барове (а не в лобито или ресторанта на 4* хотел). Да не правя пак бакалските сметки, че за цената на минималистично парче пица на крак в повечето страни, тук получават цяла среден размер, на маса със сервитьор, а в някой случаи плюс безалкохолно :)

И евтини жени (колкото и да ми е мъчно да го напиша). Имам челен опит в Дубай с един местен, който така многозначително въртеше очи и викаше "ооооооо, варнаааааа, оооор варна" като разбра, че сме от Бг, че не остави много място за размисъл какво точно е имал предвид. Нощния живот тук, който си тече ей така от само себе си в някой заведения е нещо, дето Крейзи хорс с много репетиции пак би могъл да му диша праха :D .

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Личното ми мнение е, че София много трудно може да бъде избрана по туристически мотиви, ако човек има пред себе си какъвто и да е избор на европейски столици за посещение. Градът няма стара част, доскоро нямаше обособена пешеходна зона - все неща, които са задължителни за град, който има претенциите да бъде туристическа дестинация. Няма кой знае каква архитектурно хомогенна част. Отиваш до едно място да видиш забележителност А, след това отиваш да видиш забележителност Б, а не просто да се разходиш из интересна градска част. Може би само  районът на "Цар Освободител" е някакво изключение, все пак това си е старият център на София. София е много далеч от даденостите на Пловдив, Търново, Русе, ако щете. Има интересни обекти, съчетанието с Витоша, но комбинацията от тях не прави София туристическа дестинация. 

По-горе някой спомена Краков - ако не се лъжа, Краков е най-посещаваният град от Източна Европа, може би дори повече от Прага. Там туристите са не в пъти, ами в десетки, ако не и стотици пъти повече. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

София е много далеч от даденостите на Пловдив

Много грозен и мръсен е Пловдив. Един стар град и една главна, която е ужасно зле поддържана, но затова пък е боядисана цялата в стил мутробарок - зелено, цикламено, болно жълто...., един хубав парк в центъра, който по-скоро мяза на квартална градинка в сравнение със софийските паркове и прословутата гребна, която просто е за смях!

Та това е Пловдив - с две думи гОла вОда!  

Да не коментирам прословутия им културен живот, че там нещата стават гротескни!

Редактирано от но нейм
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Живея в София, един от най-грозните градове. Сега, като се раззелени, нещата са почти ок отдалече, но като опадат листата е мъкааа. От друга страна също доста грозни градове според мен са Москва и Берлин едно време(ходил съм като беше източен Берлин), сигурно има и други, но умишлено съм ги избягвал.

Връзка към коментар

Има нещо друго, когато живееш на едно място си склонен да си много по-самокритичен, отколкото като си турист. Бях чел тема във flyertalk на времето за София и се изненадах колко положителни, балансирани и умерени изказвания имаше, вероятно защото 90% там са бизнес пътници и половината са спали в Шератон, а другата половина в Хилтън, а в тоя район е общо взето най-приятната част от града :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Личното ми мнение е, че София много трудно може да бъде избрана по туристически мотиви, ако човек има пред себе си какъвто и да е избор на европейски столици за посещение. Градът няма стара част, доскоро нямаше обособена пешеходна зона - все неща, които са задължителни за град, който има претенциите да бъде туристическа дестинация. Няма кой знае каква архитектурно хомогенна част. Отиваш до едно място да видиш забележителност А, след това отиваш да видиш забележителност Б, а не просто да се разходиш из интересна градска част. Може би само  районът на "Цар Освободител" е някакво изключение, все пак това си е старият център на София. 

По-горе някой спомена Краков.

ОК, да вземем Лондон и го сравним със София по изброените точки: Къде са му на Лондон "стария град", "пешеходната зона" и "хомогенната архитектурна зона"? :)

Верно не е посочен в класацията на tripadvisor на първите места, но няма спор че е на върха в световните туристически дестинации без да покрива посочените изисквания.

За Краков аз писах - там всеки ден без затруднение може да се срещне бразилец, южноафриканец или австралиец. Наистина там има ужасно много туристи от всички краища на земното кълбо. Но май най-много са англичаните (от Уелс) и украинците.

Редактирано от wilks
Връзка към коментар

ОК, да вземем Лондон и го сравним със София по изброените точки: Къде са му на Лондон "стария град", "пешеходната зона" и "хомогенната архитектурна зона"? :)

Верно не е посочен в класацията на tripadvisor на първите места, но няма спор че е на върха в световните туристически дестинации без да покрива посочените изисквания.

За Краков аз писах - там всеки ден без затруднение може да се срещне бразилец, южноафриканец или австралиец. Наистина там има ужасно много туристи от всички краища на земното кълбо. Но май най-много са англичаните (от Уелс) и украинците.

Сещам се за една приказка да не сравняваме Лом и Лондон....

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Сещам се за една приказка да не сравняваме Лом и Лондон....

Да де, аз какво съм писал? Ако не е станало ясно да уточня.

Първо изреждаш няколко пункта, заради които София едва ли не е абсурд да бъде избрана за туристическа дестинация. След това аз ти посочвам друга столица, която обаче Е призната безапелационно за топ туристическа дестинация в световен мащаб, при която случайно също липсват изредените от теб показатели.

Значи са грешни изброените критерии, според които си определил дали даден град може или не, да бъде избран за туристическа дестинация (щом по същите София не може, а Лондон може).

С което исках само да докажа, че не тези неща са решаващи и общовалидни за всички градове. За едни дестинации са печеливши едни плюсове, за други дестинации позитивна роля играят съвсем, съвсем други фактори.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

А като се замисля и как масово не си харесваме черноморието (аз много го харесвам) и изведнъж, човек като прочете в Tripadvisor как чужденците са луднали по Слънчев бряг и си вика, абе аз да не съм се объркал нещо :)

На мен ми направи голям кеф, като прочетох няколко страници отзиви в Tripadvisor. xD

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И на мен ми се струва, че плюсовете и минусите на различните места са различни.

Напр., що за туристическа дестинация е Пхенян по критериите на tripadvisor (такси, коктейли, вечеря), а половината форум тук има непреодолимо желание да отиде там...

;)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Много грозен и мръсен е Пловдив. Един стар град и една главна, която е ужасно зле поддържана, но затова пък е боядисана цялата в стил мутробарок - зелено, цикламено, болно жълто...., един хубав парк в центъра, който по-скоро мяза на квартална градинка в сравнение със софийските паркове и прословутата гребна, която просто е за смях!

За културния живот си се объркала. Отдавам го на отдалечеността ти ;)

В момента например върви 49-ти (!) Фестивал на камерната музика, ето я програмата: http://www.eventsplovdiv.info/articles/view/1967 - нищо гротескно не виждам в нея.

При цялата разруха в Пловдив културният живот остава единственият светъл лъч за мен. Кажи ми кое изкуство те интересува - ще ти дам информация какви събития има в Пловдив през годината. После ще седнем, ще прегледаме и ще решим за гротескното :)

Oshko Африкански, грозни градове няма, има безлични :) То и Валпараисо сигурно би минал за грозен, ако се гледаха точно определени критерии, ама на - световно културно наследство на Юнеско!

Редактирано от captain_oveur
Връзка към коментар

За сефте чувам някой да смята гребната за забележителност.

Виж, за гребците е такава: (http://www.nytimes.com/2012/08/24/sports/with-rowing-bulgaria-plots-its-return-to-olympic-prominence.html?pagewanted=all&_r=0)

Другото не мисля, че заслужава внимание. 

Да де, аз какво съм писал? Ако не е станало ясно да уточня.

Първо изреждаш няколко пункта, заради които София едва ли не е абсурд да бъде избрана за туристическа дестинация. След това аз ти посочвам друга столица, която обаче Е призната безапелационно за топ туристическа дестинация в световен мащаб, при която случайно също липсват изредените от теб показатели.

Значи са грешни изброените критерии, според които си определил дали даден град може или не, да бъде избран за туристическа дестинация (щом по същите София не може, а Лондон може).

С което исках само да докажа, че не тези неща са решаващи и общовалидни за всички градове. За едни дестинации са печеливши едни плюсове, за други дестинации позитивна роля играят съвсем, съвсем други фактори.

Виж сега, не би било абсурд София да бъде дестинация, ако само тези няколко пункта бяха кусур. Ама не е така. Лондон пък си е дестинация, макар да ги няма тези същите неща. Затова неслучайно мнението ми беше за сравнението между Лом и Лондон. 

Прав си, че има и други плюсове на една дестинация. Като ги няма обаче другите плюсове, един град може да разчита на посочените стар град и пешеходна зона. Ако и тях ги няма ...

Връзка към коментар

Към изброеното от Заро за София бих добавил: не е на голяма река, не е на крайбрежие, няма исторически паметници от световно значение, няма богат културен живот и известни събития/фестивали, не е стратегическа изходна точка за близки извънградски забележителности (единствено изключение Витоша, но тя е само за ценители, не за масовия турист), самите забележителности са не само разхвърляни из града, но и обидно малко за град с претенции за туристическа дестинация... 

Няма какво да си кривим душите - основната част от положителните отзиви за София, Слънчев бряг и прочие отблъскващи туристически места са базирани изключително на комбинацията: евтиния, слободия, пиене и жени. Жалко, но факт! 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Затова неслучайно мнението ми беше за сравнението между Лом и Лондон. 

А какво пречи, или кой е казал, че не може да се сравняват Лом и Лондон? Освен националния комплекс за малоценност на част от българите. Щом класацията на един сайт може, защо ние самите да не можем? Говорим за туризъм все пак, не за финансови показатели и БВП. Просто таргета е различен за туристите посещаваши Лондон, София, Краков, Москва или Берлин.

Няма какво да си кривим душите - основната част от положителните отзиви за София, Слънчев бряг и прочие отблъскващи туристически места са базирани изключително на комбинацията: евтиния, слободия, пиене и жени. Жалко, но факт! 

Meidj, говорейки за Краков, според личните ми наблюдения далеч не всички от милионите посетители годишно отиват там заради стария град, реката, музеите и добре уредената пешеходна зона. Особено хората от пълните самолети, които целогодишно се изсипват всеки петък вечер за уикенд или stag parties, и които излизат от баровете и клубовете само колкото да се доберат до хотелското легло. Много от тях ако ги питаш, вероятно даже не са и разбрали за зоните или архитектурата на града, но са добре запознати с парти зоната му. Това обаче не виждам да е натъжило или отвратило нито посетителите, нито местните жители на Краков. Даже напротив - и двете страни гледат  максимално да извлекат полза от факта. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Централната част на София е прекрасна. Отидете някой път на фрий тура например - само центърът покрива емнайсе епохи, ще се изненадате колко им харесва на всички, да не говорим, че не се покрива всичко... Борисовата, народния, ндк, южния парк за по бира, две, три на открито лятото, много хора, вкл. чужденци. Като сложим вече приличния (преди беше страхотен) нощен живот, многото кафета, барове и ресторанти на ниво (ударете една черта само по Шишман), според мен София си е ключова дестинация отвсякъде.

Витоша не виждам защо да е само за ценители (зимата ските са на 30тина минути от центъра), Рила също е супер близко, а Пловдив, Велико Търново и Копривщица не са хич далеч дори с влак... Хостелите са ни на световно ниво от това, което съм чувал и в крайна сметка повечето чужденци наистина се кефят яко. Още повече, че цените които плащат са смехотворни за столина на държава в ЕС.

Не искам да убеждавам никой, но според мен в Европа има далеч по-безлични, скучни столици и градове, считани за ключови тур. дестинации. По-скоро съветът ми е да погледнете нещата отстрани - като турист, забравете тва, дето си знаете за София и съм убеден, че ще се изненадате :)

София е прекрасна!

Редактирано от Kyuubi
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Ми прав е Тръпадвайзъра: цените са добри, жените - също, алкохолът е евтин, хотелите са на добри цени. Хеле, настанете гостите си в Студентски град и те ще кажат, че такова място няма нито на земята, нито на небето. Данте пасти да яде.

Вземам иноземните си другарчета от летището, ядене и пиене, шопска салата и ракия, горещи целувки тук и там, и после като им чета блоговете, срещам "България, различната, България - неземната".

И Вие, другари мои, работете и Вие за развитието на града си като туристическа дестинация, не мрънкайте, не бъдете кисели интелектуалци, а разказвайте за хубостите на таз България... Да, и аз псувам, и аз карам по същите дупки като Вас, но у мен една голяма любов зрее и плодове дава - и тя е към България.

Едно чувство завинаги:

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз също смятам, че София е прекрасен град и много малко му трябва, за да се хареса и на самите софиянци. Няма чужденец, който да съм посрещнал в София и да не е харесал този град. За разнообразната храна, пиене, заведения и нощен живот пък да не говорим...

Редактирано от Пожето
политика
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.