Прескочи до съдържание

Крит - септември 2016 г. Тема за напътствия и споделяния.

Препоръчани мнения

Такаааа.... Както спокойно си бях планирала Наксос и Аморгос за две седмици през септември, една "зловредна" приятелка и съфорумка   :biggrin:  ми подхвърли оферта на Elinair от Солун до Хераклион за 198 евро за трима с чекиран 20 кг. на всеки. През Румбо става дори 171 евро, но нали съм си бавна.... ПИБ карта още нямам. 

Престоят е 28.08-09.09. И двата полета са вечерни.

Тъй акто ми дойде малко изведнъж дестинацията и изобщо не съм ориентирана с острова, ще съм благодарна на всякакви идеи и споделяния. Знам основните и най-известни must see точки, но това никога не ни е достатъчно. 

С дете на 7 г. ще сме. Издържа доста път в кола. 

Редактирано от Bliss
Връзка към коментар

Острова е супер. Няма да съжаляваш.

Умря циганката... :)  та да ти предложа да прочетеш пътеписа ми. Ако си го чела, защо още не си го харесала. :)  :P  :blush:

Ще се поправя веднагически.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ей, никой не помага тука. Не ви ли е интерес Крит, не ви ли харесва. :) ... Будали! :)

Аз не успях да стигна до Матала - казват, че си струвало.

Ще прегледам снимките си - евентуално, ако от тях успея да възстановя някое име (координати) на приятни ресторанчета.

Плажове? Интересуват ли те?

Редактирано от ven62
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

оферта на Elinair от Солун до Хераклион за 198 евро за трима с чекиран 20 кг. на всеки. През Румбо става дори 171 евро, но нали съм си бавна.... ПИБ карта още нямам. 

Защо не погледнеш и Ryan, аз си взех Солун- Chania(пак е на Крит) за 34евро(в двете посоки) на човек през Румбо, без багаж.

Редактирано от Oshko
Връзка към коментар

Защо не погледнеш и Ryan, аз си взех Солун- Chania(пак е на Крит) за 34евро(в двете посоки) на човек през Румбо, без багаж.

На мен ми трябва с багаж. Даже и тези 20 кг. са ми малко. :lol:  И вече купих за 198 евро за трима(детския билет е по евтин) с три чекирани. Можеше да спестя още 21 евро през Румбо, но още не са ми издали картата. Раян излизат по-скъпи дори и на най-ниските им цени за дестинацията. 

Вен, основните плажове ги знам на картинка и от описания на една дружка, но всяко допълнително инфо ще ми е от полза. 

Абе уж планирах мързелива септемврийска почивка, а се оказва, че няма да е толкова мързелива. 

Редактирано от Bliss
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз нямах предвид основните.

Например тези два:

35.172405, 24.418783

35.171926, 24.419011    (copy/paste на тези координати директно в maps.google.com )

За съжаление вие сте почти в сезона и е възможно да има доста хора (при това всякакви :) ) , а специално на точно такива плажове това може да е още по-досадно.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Bliss, как смятате да пътувате до Солун?

Ние също правим подобен план, като ще пътуваме до Солун с кола. Там обаче имам чуденка къде може да се паркира.

Идеята ни е да пътуваме до Крит, а да се върнем обратно от Санторини.

Връзка към коментар

Аааа виж как знаеш какво ме интересува. И манджа. :)

Писал съм някъде из форума за това невероятно място

Препоръчвам с две ръце и два крака, за мен е от топ 3 от посетените ми места в живота. Освен това, не всеки ден се среща такъв тип кръчми. Намира се в планината зад Хания.

Ако обичате овче кисело мляко, ще си отядете там. Аз такова като в Крит, не съм виждал дори по селата в Родопите.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз нямах предвид основните.

Например тези два:

35.172405, 24.418783

35.171926, 24.419011    (copy/paste на тези координати директно в maps.google.com )

За съжаление вие сте почти в сезона и е възможно да има доста хора (при това всякакви :) ) , а специално на точно такива плажове това може да е още по-досадно.

Вие някъде в района ли спахте?

Bliss, как смятате да пътувате до Солун?

Ние също правим подобен план, като ще пътуваме до Солун с кола. Там обаче имам чуденка къде може да се паркира.

Идеята ни е да пътуваме до Крит, а да се върнем обратно от Санторини.

Ние сме ползвали този паркинг и беше ок- http://www.parkfly.gr/en/. Предлагат безплатен трансфер от и до летището.

Връзка към коментар

... ще пътуваме до Солун с кола. Там обаче имам чуденка къде може да се паркира...

Виж тема Дългосрочно паркиране в Солун

Аз съм ползвал споменатия в темата паркинг P6 на летището ( http://www.parking-airport.gr/en/pricelist) и съм доволен.

Връзка към коментар

Аз бях резервирал направо на един от тези другите паркинги  с шатълите, понеже е нормално  паркинга на летището да е по-скъп от другите.

След това случайно погледнах паркинга на летището и изненада, оказа се по-евтин или на едни пари с околните уж по-евтини.

Накрая си оставих  колата за 5 дни пред на паркинга на самото летище и не се занимавах  с шатъли. :)

Та проверявайте цените  и на самото летище.

Връзка към коментар

Два пъти сме ползвали паркинг на летището - за 8дни и за 3 дни и винаги сравнявахме цените. То там наоколо има сигурно стотици паркинги. Първия път пристигнахме много по-рано от предвиденото и ги разпитахме и на място. Най-евтин беше този http://www.parkvia.com/en-GB/airport-parking/thessaloniki/airportparking-thessaloniki Не помня дали имаха техен сайт, но съм снимала и ценоразписа. post-1324-0-94785800-1453968841_thumb.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
За кратки периоди разликата е незначителна, но за 10-тина дни си заслужават тези с шатълите. Общо взето лош паркинг няма, всичките са горе-долу около разклона на пътя за летището и шосето Солун-Переа. Само един е по-далече, мисля Byzantio.

Аз съм ползвала два пъти Ikaros http://www.ikaros-aeropark.com/bg/, дават ти и шише студена водица като си вземеш колата, много добре идва в жегите :)

С това мисля изчерпахме всички по-популярни паркинги в района.

Редактирано от Звелина
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@Bliss,

Ето малко спомени:

В Аgios Nikolaus това заведение си го бива:

35.191311, 25.718818

cretaembassy.com

И през деня и вечер гледките от хотела, в който бяхме са уникални.

2qwegl2.jpg

156pmp1.jpg

Това е насред пътя към платото Lasiti (но, имайте предвид, този път дето съм го дал в линка). Малко е кич. Ама детето може и да се изкефи.

35.210002, 25.583913

2euobgx.jpg

208v5ev.jpg

s2hbhc.jpg

Това заведение също е на същия път, по към Ласити – не го намирам сега в google, че да дам координати. Всъщност те са няколко ресторантчета, едно срещу друго.

140x4qq.jpg

aktvyh.jpg

mm5wko.jpg

Ако ви кефат гръцките манастири:

Moni Arkadiou, Arkadi, Rethimno

293fw43.jpg

Това е на последното разклонение за плажа Превели.

tavernagefyrapreveli.gr

35.173988, 24.466529

98d1z9.jpg

Това също е супер … и с тая вода (водопади) наоколо

Водопада Argiroupoli и таверна за вечеря 35.286141, 24.332390

34t1ztc.jpg

И вечерята се разхожда между краката ти …

2ebux3r.jpg

Допълнителна снимка на студиото в Ретимно

osa7w7.jpg

Това е нейде по пътя за Hora Sfakion (Агиа Румели)

j0h307.jpg

Изобщо, по тия планини видите ли Point View и заведение - спирайте, гледките са уникални.

Таверните на Агиа Румели до една са ОК.

Плажа на Агиа Румели ( не нещо особено, даже е нищо, ама за убиване на времето до ферибота – става)

308a0ch.jpg

В Ханя има едно кафе/ресторантче:

Точно от ляво на Maritime museum of Crete

Малко е на по-високо и се вижда фара, залива, абе супер за закуска, следобедно кафе, …

35.517985, 24.015850

Червеното ъгълче в дясно е музея.

9qjrsk.jpg

В Елос имаше една таверна, като се подмине с 10 метра самия център, по памет- отдясно – точно срещу пекарна/хлебарница

25aqdtc.jpg

В Ханя в това ресторантче беше супер вкусно и доста евтино. (Малко е встрани от „идеалния“ център – 5 мин., ама си струва) Главния готвач (единствения според мен) е един симпатичен приказлив чичо/дядо.

35.518271, 24.023799

rvg7ye.jpg

Това е таврната с жива музика в Ханя. За съжаление не мога да се ориентирам къде е точно в тия малки улички, но е точно зад кея, в стария град. По снимките има разни имена на улички и името на заведението, а пък и като питате къде има жива критска музика – ще ви ориентират.

2uzr0k9.jpg

vcw106.jpg

Козето месо е един от специалитетите в Крит. Е, не баш кри-кри.  Както и техния прословут сандвич – сухар/твърд хляб с домати/доматено пюре и сирене - Дакос

Това са снимки от известни плажове, слагам ги, да не би да решите да пропуснете някои.

v7xnnl.jpg

2rfsnkl.jpg

2d9sak3.jpg

Малко се забавих, ама имах работа, а и се обяснявах надълго в една друга тема, че аха да ме изкарат бледен младеж с три молекули мозък.

Редактирано от ven62
  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Късаш ми сърцето с този Шейтан Лимани, къде и аз прочетох, че било трудно слизането, ние до Балос и обратно с джапанки се придвижихме и оцеляхме, та до там ли...

Връзка към коментар

Късаш ми сърцето с този Шейтан Лимани, къде и аз прочетох, че било трудно слизането, ние до Балос и обратно с джапанки се придвижихме и оцеляхме, та до там ли...

Че с кво друго, ако не с джапанки. На Лимани е доста по-стръмно от Балос, но е съвсем, съвсем преодолимо. Имаше едни гърци, мъкнеха хладилна чанта, чадър, ..., а и момичето си мъкнеше и ханша, което ... не беше тривиална задача. :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Аз да раздвижа темата щото Крит ми е много по душа. Има нещо дето не разбирам. Защо все искате да хвърчите до острова, чекинги, букинги... вие коли нямате ли си? Аз намирам пътуването със собствената кола за най-сгодно. И смятам така да отида този май. Пирея - Ханя и обратно с фери. Кабинка за трима + колата /тя не е в кабинката/ 350 евра. 
Оттам ако успея да доплувам и до Гавдос, Касос и по-дребните островчета ще бъде разкош. Някой пробвал ли е най - южната точка на Гърция как се стига?

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Предполагам, че защото спестяват два дни в посока (12 ч шофиране до Пирея + 7-8 часа ферибот), а и пари - билети Солун-Ханя постоянно има на Aegean по 29 евро... дори не е нужно да правиш обичайните за форума челни стойки в издирване на по-ниска цена, просто са си там :)

Иначе аз съм привърженик на ходенето по островите с ферибот - с кола, а преди и пеша ;) Ама щото ме интересува повече пътят, а по-малко крайната цел.

От двете фирми, които оперират маршрута, горещо ти препоръчвам Blue Star пред Anek.

До Гавдос се ходи с ферибот от Палеохора или Хора Сфакион на южния бряг. (Не съм го правила обаче).

До Касос през май има точно два курса от Крит, могат да се хванат от Ираклио и Сития. Не вярвам да ти свършат много работа

http://www.gtp.gr/RoutesResults.asp?SchDay=0&SchMonth=5&SchYear=2016&CompanyID=0,2&SortType=1,2&AroundDate=0&Origin=EGRSDO52KAS,11658,7&Destination=EGRCHE70HCRHCR,1417,8

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.