Прескочи до съдържание

Бали


temporary

Препоръчани мнения

Здравейте, аз да ви препитам за Бали. Предстои ми пътуване до този остров за 14 дни, в началото на септември. Имам някаква теоретична подготовка да острова и страната, както и някакви идеи какво искам да видя. Умишлено обаче не качвам програма и конкретни въпроси, по простата причина че искам основно идеи - идеи за какво да се види, какво да се опита, какво не трябва да се изпуска.
Та, моля споделете, какво ви очаровало и какво разочаровало на този остров. Плажове, храмове, атракции, места, духовни школи, туристически, не съвсем места, ресторанти, храна, хотели, турове ... 

Планираме да се разходим и до някой от другите индонезийски острови, но до кои още не знаем, та приемаме идеи и за тях.
Благодаря ви!

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Здравей, Бали е чудесно място. Скоро се завърнах от там. Много подробно съм го описала в блога ми. (виж подписа) Ако имаш конкретни въпроси - питай.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Хвърли поглед на подробните записки на Роже, приключенията на Вальо, Диана Дончева е дала линк, а поразгледай и пътеписа на Люси, и аз да се прибутам със старо писание.

Бали е любима магеланска тема. Със сигурност ще нагласиш приятна и запомняща се програма.

И другаде ставаше въпрос за околните на Бали възможности. Аз бих опитал Гили.

Нищо не трябва да се изпуска - и плажове и храмове, занаяти, танци, ресторанти. 

Пускай какво си набелязала и ще го изумуваме, пък преценката какво да включваш остава за теб :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте отново, извинявам се първо за "изгубването" но освен да кроя планове за пътувания имам и различни ангажименти и тези ангажименти в последно време взеха доста силен превес :(

Пътеписите съм ги чела, имам само да наваксам с пътеписа на Роже.
Конкретните ми въпроси за момента са:
1. Плажове, които стават за къпане извън всеизвестните Кута и Санур. Или зададено по друг начин има ли живот по крайбрежието извън конгломерата около Денпасар?
2. Интересуват ме детайли относно самоорганизирани екскурзии - с кого ги спазарихте, за колко ги спазарихте.
3. Въпрос с повишена трудност. Някой пробвал ли се е да види комодски варан?

Връзка към коментар

За плажуване ние избрахме да избягаме на островите Гили - те са три - най-големият е най-оживен, посещаван и шумен, Гили еър и Гили Мено са по-малки и осамотени. Ние искахме романтична почивка и тишина, за това бяхме две нощувки на Гили Мено. Много ни хареса, но ако търсите нощен живот не е за вас.

 

Островите се стигат с т.нар. бързи лодки за 2-2,5 часа от Бали, билети се предлагат онлайн, в местата, където се спи, или в туристически фирми. Същото важи и за самоорганизираните екскурзии - предлагането започва от самото летище, на изхода се бяха наредили десетки представители с шофьори в очакване на клиенти, airbnb-домакинът ни също предлагаше, из курортните центрове предлагаха екскурзии също на всеки метър. Цените зависят от уменията ви да се договаряте и пазарите.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
За екскурзиите мога да препоръчам шофьор.Ето откъс от недовършения ми пътепис:

"На селдващия ден сме наели кола.Проверих в tripadvisor и така се спрахме на мистър Буда.Истинското му име е Нюман Будаяса мисля,но той си държеше да му казваме само Буда.Изключително коректен и уважителен.Позволява си да дава съвети за маршрута ,но по един много ненатрапчив начин и ти си готов да му се довериш без да се дразниш.Въпреки че вечерта поукъсняхме,не каза нито дума да ни пришпори.Препоръчвам го спокойно на всеки ,който има нужда от кола на острова.Цената за целия ден е 38 долара като това включва ,наем на колата,шофьор ,които спокойно върши и работата на гид,и всякакви такси за паркинг и гориво.На мен ми се вижда много прилично.Колата е 6+1 и ако сте повече хора ще е почити без пари."

Ако искате мога да пратя координатите му.

Аз и Мистър Буда :)

post-1670-0-19869400-1456588348.jpg

Ако пътувате бюджетно мога да препоръчам хотел с такава гледка като за 5 дни ни излезе 230лв. общо.

post-1670-0-03115300-1456588425_thumb.jpg

post-1670-0-87731300-1456588433_thumb.jpgpost-1670-0-76640700-1456588442_thumb.jpgpost-1670-0-40966800-1456588453_thumb.jpgpost-1670-0-43358900-1456588465_thumb.jpg

Малко е стар,но е изключително чист.Стаите са просторни.Персонала най-любезния на света.

Друг недостатък е че не е на добра локация,но шофьора ни взима от хотела и ни връща там.Имат и безплатен трансфер до 22,00 до и от Нуса Дуа.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Бали около 3-4 дни и то по-добре отседнете в Убуд. За плаж и гмуркане - Траванан (gili T). Обаче 14 дни само това... Може да отскочите до Комодо, Бромо, Джогджа... 

На Денпасар ли кацате/излитате?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте отново, извинявам се първо за "изгубването" но освен да кроя планове за пътувания имам и различни ангажименти и тези ангажименти в последно време взеха доста силен превес :(

 

3. Въпрос с повишена трудност. Някой пробвал ли се е да види комодски варан?

С вараните съм имала доста срещи:) За да ги видиш трябва да летиш до Лабуан Бажо, билетите са около 150-200 долара. От там трябва да намериш агенция за трипа до о-в Ринча - не помня точно , но май се пътуваше с лодка около 1-1,30 ч / в Бали също се предлагат такива турове, така че може да е предварително организирано/. За съжаление и това място е станало една идея по-туристическо. Вараните са още на входа под една барака, защото там ги хранят. След това се прави един трекинг на който от 3 пъти не сме видели нито веднъж варани, иначе разходката не е лоша. Все пак единият път уцелихме 2 ,които се бяха насочили към въпросната барака и се сбиха много впечатляващо.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Бали около 3-4 дни и то по-добре отседнете в Убуд. За плаж и гмуркане - Траванан (gili T). Обаче 14 дни само това... Може да отскочите до Комодо, Бромо, Джогджа... 

На Денпасар ли кацате/излитате?

Да, в Денпасар кацаме. Убуд е включен в програмата, Ява също ... ама си разпитвам за още ....

Връзка към коментар

С вараните съм имала доста срещи :) За да ги видиш трябва да летиш до Лабуан Бажо, билетите са около 150-200 долара. От там трябва да намериш агенция за трипа до о-в Ринча - не помня точно , но май се пътуваше с лодка около 1-1,30 ч / в Бали също се предлагат такива турове, така че може да е предварително организирано/. За съжаление и това място е станало една идея по-туристическо. Вараните са още на входа под една барака, защото там ги хранят. След това се прави един трекинг на който от 3 пъти не сме видели нито веднъж варани, иначе разходката не е лоша. Все пак единият път уцелихме 2 ,които се бяха насочили към въпросната барака и се сбиха много впечатляващо.

Ако не държиш да е в естествена среда можеш да видиш такъв в Bali Bird and Reptile park.Там беше страхотно-не само птиците,а и е едно от малкото поддържани места в Бали.Като в ботаническа градина си вътре.На фона на много захабения от застрояване и мръсотия остров си е като оазис. :)

post-1670-0-29998300-1456607245_thumb.jpgpost-1670-0-82434800-1456607252_thumb.jpgpost-1670-0-70200700-1456607259.jpgpost-1670-0-34651500-1456607273_thumb.jpgpost-1670-0-16117200-1456607283_thumb.jpgpost-1670-0-53270900-1456607293_thumb.jpg

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Не знам кои от въпросите са актуални към момента, затова започвам от първият пост. Лично мен нищо в Бали не ме разочарова /освен донякъде Убуд/ - на острова има по нещо за всеки и мисля, че има какво да се прави дори само там 14 дни без да ти омръзне. Какво ще пробваш е въпрос на вкус и интереси, но за мен must see са храмовете Beakih , Tirtha Empul Temple , Tanah Lot, Uluwatu и тази на езерото Братан /в момента не мога да проверя за точно име/. Има и много други, разбира се и всеки от тях си заслужава.

За must do бих казала слончетата в парка Taro / вероятно има и на други места/, сърф /Бали е едно от най- добрите места за това в света, още на летището ще видиш много хора с огромни калъфи с по няколко дъски/ и йога /ако те интересува, разбира се/-има множество ашрами за по-задълбочени практики, както и йога студия /ако просто искаш да пробваш/.

Must try - масаж. Бали е Мека-та и на тази благинка, а на всичкото отгоре е почти без пари.

Освен това предлагат шнорхелинг по северния бряг /Амед , ако не се лъжа/, делфини /доколкото знам едната опция е влизане с лодка в океана и наблюдение на свободно плуващи делфини около северния бряг, другата - плуване с делфини в басейн/. Последните две обаче не съм пробвала лично.

За птиците и влечугите са ти казали, има също парк с орхидеи, вулкани, оризови тераси и много други красоти.

 

Реши какво ти се прави и спрямо това си избери локациите и хотелите. Ние избрахме да разпределим престоя си между различни градове, но и това е въпрос на предпочитания.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз 14 дни не бих издържал там,но това е защото ние за времето ,което бяхме там видяхме това ,което искахме и после трябваше да плажуваме примерно,а аз не обичам.Като цяло предпочитам да съм в движение.

За това какво да видите lyusi е написала важното,но ето нашия план да вземеш някой идея за това какво можеш да видиш.Със сигурност има и неща ,които сме пропуснали така че другите да допълват.

Day1 12.11.15
Пристигаме следобед-13.25
Релакс в хотела
Може вечерна разходка 
 
Day2 13.11.15
Dolphin Interaction
Bali Bird nad Reptile park
Outlet
 
 
Day3 14.11.15 , pick you up to your hotel at 9 30 am , than to see : East tour : 
# Goa Lawah ( bat cave temple ) 
# Tenganan village ( traditional village ) 
# Break for lunch 
# chocholate factory outlet 
# Tirta gangga water palace
Back to hotel 
 
 
Day4 15.11.15
Surf-half day
Tanah lot Temple
Uluwatu Temple 
Cost USD 38/ car .
 
Day5 16.11.15
Tirta Empul Tample
Tegallalang-rice fields
Kintamani-Mount Batur
Besakih Temple-Mount Agung
Plantation and Animal Luwak coffee .
Cost USD 38 / car 
 
Day6 17.11.2015
Celuk-gold and silver art
Batuan-painting art
Mas-wood carving art
Ubud Monkey Forest
Danu Bratan Temple
Jatiluwih-rice fileds
Cost USD 38/ car .BACK TO THE AIRPORT??????
Отлитаме 21,55
 
 
Tanah lot.30 000 в техни пари
post-1670-0-26329600-1456643944_thumb.jpg
 
Besakih Temple на фона на Mount Agung.Не помня цената
post-1670-0-47838700-1456644031_thumb.jpg
 
Гледка от плантацията за  Luwak coffee на която ни заведе шофьора.Гледах,че има и табели в селата,но със сигурност тук си струваше повече.Безплатно,ако не си напазариш
post-1670-0-92686500-1456644400_thumb.jpg
 
Музея на илюзиите.В Барселона по-рано попаднахме на подобен случайно и много се забавлявахме.Така че тук нямаше как да пропуснем също.
post-1670-0-46678500-1456644422_thumb.jpg
 
Сърф може да си наемете на всеки плаж и цените са по-добри от обявените в интернет.Ако нямате добра физическа подготовка не се хвърляйте на дълъг период-аз след 1 час бях гроги,а и океана е доста солен. :)  250 000 за час ни взеха
post-1670-0-83687900-1456644550_thumb.jpg
 
Tegallalang rice fields-без думи.10 000 на човек мисля ,че беше
post-1670-0-50660900-1456644769_thumb.jpg
 
Водиха ни на един танц-Баронг май беше.Не ходете,ако ви предложат.Това беше едно от малкото места където си загубихме времето. 100 000 на човек.
post-1670-0-23812900-1456644828_thumb.jpg
 
Ubud Monkey Forest-освен срещата с маймунките е и хубаво място за разходка.
post-1670-0-16786900-1456644956_thumb.jpgpost-1670-0-34774100-1456644967_thumb.jpg
 
Uluwatu Temple-самия темпъл не е кой знае какво,но гледките са впечатляващи.20 000 май за кола се плащаше обаче.
post-1670-0-41916000-1456645050_thumb.jpg
post-1670-0-52436100-1456645150_thumb.jpg
 
Tirta Empul Tample-15 000 на човек
post-1670-0-04128200-1456645206_thumb.jpg
 
Среща с делфини.Не е точно плуване,но пак е незабравимо изживяване-79 долара
post-1670-0-59216900-1456645272_thumb.jpg
Като бонус получаваш плуване със скатове. :)
post-1670-0-64522600-1456645282_thumb.jpg
 
Mount Batur-65 000 за кола.Шофьора ни заведе на това заведение с прекрасна гледка към вулкана.100 000 на човек и ядеш на корем колкото можеш.Не най-добрата храна,но за тази цена си заслужаваше и избора беше добър също.
post-1670-0-51398700-1456645682_thumb.jpg
 
Вижте си курса,но ние като бяхме 100 000 излизаха около 13-14 лева.

post-1670-0-92599700-1456644167_thumb.jpg

Редактирано от christuff
  • Харесвам 12
Връзка към коментар

1. Умишлено избягвахме всеизвестните. За плуване е прекрасен Balangan beach в дясната част. Бяхме само ние и едно семейство.

Лявата част на залива е по-отворен и страхотен за сърф. Погледни също и плажовете на Dreamland beach. 

За цял ден е страхотен Finn's beach club, страхотен бар, шнорхелинг, канута. Има вход, в който влиза консумация и оборудване. При отлива, отсам рифа останаха доста интересни екземпляри. За съжаление нямам снимки.

http://www.finnsbeachclub.com/

Доволна съм и от плажа на хотела ни, залива на Melia, The Westin и The Laguna, Нуса Дуа. Ставаше за плуване, ако няма отлив.

За шнорхелинг ми харесаха няколко залива в Амед, особено при  Japanese Ship Wreck.

 

2. Още първата вечер открихме своя гид, 40 долара на ден. Спазваше моите маршрути, но добавяше и по още някой храм, непосещаван масово от туристите.

 

За храмовете, Убуд, има доста информация. А и масажите не са за изпускане. :)  За хубави ресторантчета и масажи разчитахме на гида и останахме доволни.

Редактирано от infinity
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Да, в Денпасар кацаме. Убуд е включен в програмата, Ява също ... ама си разпитвам за още ....

kawah ijen  -на път за Бромо,  tanjung puting -  3D/2N с лодка из джунглата през Сурабая или Джакарта, въпреки че бих препоръчал дестинациите които са по на изток от Бали. Ява и  Суматра могат и друг път да се посетят когато сте из ЮИ Азия

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

За тези, които са ходили на рафтинг в Бали (и не само там). Трябва ли някаква предварителна (основно физическа) подготовка за рафтинг в Бали? Аз не мога да плувам, но това до сега не ми е пречило да се гмуркам :) 

Иначе казано - става ли за абсолютно начинаещи и препоръчвате ли го?

И още нещо - виждам, че се предлага рафтинг на различни места на острова. Препоръки къде е най-добре?

Връзка към коментар

Не ти е необходима никаква предварителна подготовка за рафтинга :)

Ние правихме такъв на Бали, като в лодката ни имаше и дете на 10 години /японче/, а и маршрута на рафтинга е съобразен с това, че туристите трябва да получат удоволствие, а не да се издавят.

То си е просто една малка , хубава разходка сред прекрасна природа.

Във втората част на пътеписа ми за Бали съм качил снимки и видео клип от рафтинга и съм описал подробно всичко :)

Нашия рафтинг беше по реката Аюнг.

А ето и фирмата, от която резервирахме рафтинга и слонското сафари в един ден. Те ми дадоха най-добрата цена за острова :)

http://ayungriverrafting.net/rafting-elephant-ride.html

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте отново, някой ходил ли е до Kawah Ijen (освен Вальо) и как го е организирал - от Бали с ферибота до Ява и обратно пак така. Или преход от Yogakarta през Броло, през Kawah Ijen и с ферибота отново на Бали?

Връзка към коментар

Аз пък да попитам как стои въпроса с влечугите- гущери, жаби, змии, плъхове и останалите летящи гадини...Наистина ли са навсякъде и че няма спасение от тях?

Оставам с впечатлението, че в Убуд са напаст, а по крайбрежието са по-ограничени, това истина ли е? Това е нещо, което не съобразих при избора на дестинация, но взе да ме хваща параноята.

И какви предпазни мерки сте взимали срещу денга? Репеленти или и нещо друго?

Редактирано от mililia
Връзка към коментар

Аз пък да попитам как стои въпроса с влечугите- гущери, жаби, змии, плъхове и останалите летящи гадини...Наистина ли са навсякъде и че няма спасение от тях?

Оставам с впечатлението, че в Убуд са напаст, а по крайбрежието са по-ограничени, това истина ли е? Това е нещо, което не съобразиха при избора на дестинация, но взе да ме хваща параноята.

И какви предпазни мерки сте взимали срещу денга? Репеленти или и нещо друго?

 

Много интересно се получава - първият ти въпрос се явява отговор на втория. В Източна Ява (много близо до Бали) гущерите са навсякъде из къщите, но хората не ги гонят, защото те активно се хранят с комари. Не че изяждат цялата популация, но помагат все пак. Бързам да те успокоя, че става дума за 8-9-сантиметрови гущерчета, които пребивават по стените и по таваните.

Жаби и змии едва ли ще видиш из урбанизираните територии.

Плъшоците, за съжаление, не са нещо необичайно.

 

Лично за мен стомашно-чревните проблеми бяха по-притеснителни от денгата. По-внимателно с личната хигиена (и особено ръцете), по-внимателно с избора на храна (което изобщо не означава автоматично да отрежеш всичката улична храна), против комарите - репеленти и без открити части по тялото.

Впрочем тигрови комари вече си имаме и в България.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Milia, изобщо не се притеснявай. Вземи си репеленти /без тях не става, въпреки че аз лично нямам спомен колко често сме ги ползвали/, за другото не се шашкай. Може и да има други гадинки, но аз поне не ги видях. Мъжът ми е снимал едно миниатюрно гущерче в стаята ни в Семиняк, но там все пак беше типично балиййски стил настаняване- с капаци за прозорци и врати. Аз лично не съм видяла нито въпросната гадинка, нито подобна на нея през целия ни престой. За мен Бали е взаимна любов от пръв поглед - ако подходиш по този начин, най-вероятно ще ти отговори със същото

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

О, гущерите геко са символ на Бали и ги видях и чувах щом за гаси лампата в две от трите ни места за спане.

По принцип съм много гнуслива от такива животни, но този вид гущер е част от преживяването Бали и остана като интересен спомен за нас. Издава специфичен гии - коо звук. Нещо такова: http://m.youtube.com/watch?v=EI67Uwp18dc

Редактирано от Masmiya
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Българи живеещи на острова  ни посъветваха да си вземем репеланти на място,че били за техните си гадини.Ние така и не използвахе обче и не сме имали проблеми.С уговорката ,че в Убуд не сме се застоявали.

Ако тръгвате със страх и параноя има сериозна опасност да си провалите почивката.  ;)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.