Прескочи до съдържание

Няколко дни в Румъния - къде да отидем?

stormbringer

Препоръчани мнения

Здравейте, 

рязко ни се приходи някъде идната седмица и след кратък филтър на опциите, се оказа, че ще най-добре да се разходим до Румъния.Обаче, почти нищо не знам за там. Идея нямам къде да ходим, кое е интересено, освен примерно Букурещ. Има е рестрикции - с кола от Бургас сме, 3-4 дни, не искам да карам през цялото време, т.е. преходи чак до Тимишоара или Клуж няма да правим, но до 3-4 часа от Букурещ е добре, като разстояние. 

Обмислям Бран, Брашов, Сибиу, или нещо такова, но не знам дали идеята е добра, евентуално Крайова.

Предложения? :)

Редактирано от stormbringer
Връзка към коментар

Маршрутът Букурещ - Синая - Брашов&Бран и обратно в Бургас е предостатъчен за 3-4 дена.

Ето и местата, които са ми любими за посещение в Букурещ и Синая.

Букурещ - музей на селото http://www.muzeul-satului.ro/en/

Синая - Peles Castle http://peles.ro/- винаги правя най-дългата обиколка на двореца, където те разхождат по всички етажи :).

Синая се води и ски център. Ски не карам, но харесвам разходките в природата. Взимам лифта и се качвам на върха и оттам - разходка :) .

Бил съм и в Брашов & Бран - разходка из Брашов и посещение на замъка на Дракула ми беше достатъчно.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз гласувам за Сигишоара, Синая и замъка Пелеш (задължително, заслужава си!), Бран и замъка на Дракула (там се продават и най-вкусните козуначени гевреци или нещо такова беше. спомням си само, че си бях изял пръстите от кеф), Сибиу, Брашов и евентуално спирка в Букурещ на връщане. Напълно изпълнимо с 1 или 2 нощувки в Сигишоара. На отиване може да разгледате двата замъка, Сибиу остава като дневен трип от Сигишоара (и обратно). Брашов и Букурещ могат да се разгледат и двата на връщане, освен ако не решите да отделите повече време на столицата. Тогава може да трябва нощувка.

Редактирано от seagull_29
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...

Привет! Искаше ми се уикенда да отскочим до Трансилвания малко. Планът е да тръгнем в събота през нощта (или рано сутринта), като ще минем през Оряхово. Правим 1 нощувка в Румъния и неделя вечерта се прибираме, Бихте ли ми препоръчали маршрут?

Връзка към коментар

Привет! Искаше ми се уикенда да отскочим до Трансилвания малко. Планът е да тръгнем в събота през нощта (или рано сутринта), като ще минем през Оряхово. Правим 1 нощувка в Румъния и неделя вечерта се прибираме, Бихте ли ми препоръчали маршрут?

За уикенд ще видите пътя до Трансилвания и обратно. От Бекет до Сибиу е 250 км, които се пътуват около 5 часа. 10 часа каране за уикенд, без да броим времето до Оряхово и чакането на ферибота, не ми се вижда разумно.

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Ако имате възможност, включете и Клуж-Напока в пътуването си. По-далеч е но има какво да се види и там, много младежки град, имат страхотен парк, огромна ботаническа градина, музеи, дворци...

Връзка към коментар

За уикенда може да се поразходите из Крайова, като комбинирате отиването или връщането с нещо в БГ в района на Видин, Белоградчик или Враца.

Другите два варианта са свързани с много пътуване и малко разглеждане:

- Хунедоара, където е замъка Корвин и Дева с крепостта си.

- Сибиу, който е много хубав град. Около него има достатъчно допълнителни забележителности, които обаче ще трябва да пропуснете. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

В Брашов последната събота и неделя на септември се провежда ежегоден фестивал на сиренето и пастърмата.Ако някой по това време е в района, може да му хвърли едно око./ и един зъб/.Доста автентичен,не много комерсиален и много истински сирена и кашкавали от овче месо.Тук съм писала малко и снимки.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте, 

рязко ни се приходи някъде идната седмица и след кратък филтър на опциите, се оказа, че ще най-добре да се разходим до Румъния.Обаче, почти нищо не знам за там. Идея нямам къде да ходим, кое е интересено, освен примерно Букурещ. Има е рестрикции - с кола от Бургас сме, 3-4 дни, не искам да карам през цялото време, т.е. преходи чак до Тимишоара или Клуж няма да правим, но до 3-4 часа от Букурещ е добре, като разстояние. 

Обмислям Бран, Брашов, Сибиу, или нещо такова, но не знам дали идеята е добра, евентуално Крайова.

Предложения? :)

За 3 или 4 дневно пътешествие бих препоръчал следните варианти:

Вариант А.

1.    Букурещ – като милионен град Букурещ просто си иска своето. Дори самото преминаване през него е много бавно.

2.    Курортът Синая с прилежащия му манастир и двореца Пелеш.

3.    Брашов с намиращите се около него замъци – Бран и Ръшнов. Ръшнов е подценявам замък, който според мен определено си заслужава. Намира се на около 20 км от Брашов и реално е по пътя ви към Бран.

4.    Намиращите се около Брашов църкви крепости, като най- известната е тази в Прежмер.

5.    На връщане отбивка в Търговище (румънското) – крепостта и църквата. Това е мястото, където Влад Цепеш  - Дракула е коронован

Вариант Б.

1.    Курортът Синая с прилежащия му манастир и двореца Пелеш.

2.    Брашов с намиращите се около него замъци – Бран и Ръшнов.

3.    Намиращите се около Брашов църкви крепости, като най- известната е тази в Прежмер.

4.    Сигишоара и курорта Прайд на около 80 км на североизток от Сигишоара, известен със солните си мини, в които може да се влиза – заслужава си повярвайте. Разбира се, може да комбинирате Сигишоара със Сибиу, но ако го направите едва ли някога ще отидете до солните мини на Прайд. 

5.    На връщане отбивка в Търговище (румънското) – крепостта и църквата.

Вариант В.

1.    Курортът Синая с прилежащия му манастир и двореца Пелеш.

2.    Брашов с намиращите се около него замъци – Бран и Ръшнов.

3.    Намиращите се около Брашов църкви крепости, като най- известната е тази в Прежмер.

4.    Сибиу (много хубав град) – с музея на румънското село „Астра“ и укрепените църкви в Чиснъдие и Чиснъдиоара.

5.    Връщане през Всеизвестния с невероятните си гледки проход Трансфъгъръшан.

6.    На връщане отбивка в Търговище (румънското) – крепостта и църквата. 

Аз лично бих се спрял на вариант Б или В за 4 дни.

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Здравейте

Преди дни се завърнах от Румъния. Посетих замъка в Брен и солната мина Турда.

Замъка не бе нещо впечатляващо за мен, но Мината ме остави без дъх. Аз лично не съм посещавал по-шантаво и противоречиво място :)

Залата на ехото: https://www.vbox7.com/play:6630c7484a

IMG_3098.JPG

IMG_3099.JPG

IMG_3101.JPG

IMG_3104.JPG

IMG_3110.JPG

IMG_3131.JPG

IMG_3133.JPG

IMG_3139.JPG

IMG_3141.JPG

IMG_3149.JPG

IMG_3157.JPG

IMG_3160.JPG

IMG_3166.JPG

IMG_3171.JPG

IMG_3172.JPG

IMG_3176.JPG

IMG_3178.JPG

IMG_3180.JPG

IMG_3181.JPG

IMG_3191.JPG

IMG_3193.JPG

IMG_2946.JPG

IMG_2954.JPG

IMG_2961.JPG

IMG_2969.JPG

IMG_2972.JPG

IMG_2974.JPG

IMG_2977.JPG

IMG_2978.JPG

IMG_2981.JPG

IMG_2982.JPG

IMG_2984.JPG

IMG_2985.JPG

IMG_2986.JPG

IMG_2990.JPG

IMG_2994.JPG

IMG_2995.JPG

IMG_2996.JPG

IMG_2998.JPG

IMG_2999.JPG

IMG_3004.JPG

IMG_3007.JPG

IMG_3010.JPG

IMG_3013.JPG

IMG_3017.JPG

IMG_3018.JPG

IMG_3021.JPG

IMG_3022.JPG

IMG_3025.JPG

IMG_3029.JPG

IMG_3031.JPG

IMG_3032.JPG

IMG_3035.JPG

IMG_3041.JPG

IMG_3046.JPG

IMG_3055.JPG

IMG_3056.JPG

IMG_3063.JPG

IMG_3083.JPG

• Харесвам 15
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Не питаш мен, но да кажа :) 

http://salinaturda.eu/?lang=en се намира в близост до Турда, а по-големият град в близост е Алба Юлия (много красива Цитадела!). 

Не знам за друг вид транспорт, но бих препоръчала пътуване с кола, има какво да се види из Карпатите. Приятно ме изненада северната ни съседка.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И мен не ме питате, но да кажа:

Определено през Румъния е много удачно да се ползва автомобил ( дали личен или под наем е въпрос на предпочитания).

Само до мината в Турда не е много ефективно да се ходи, но според отправната точка има доста места за посещение. ПО път са Сибиу ( много приятен град за разходки), Сигишоара, Алба Юлия - Цитаделата е най-известна там и си заслужава, Клуж Напока - доста голям (250-300 хил.) град (2-3 по големина в Румъния, май втори след Букурещ) Също доста места за разглеждане по всяко време на годината ( театъра, операта)

Колкото до Турда, там забележителна е мината, като си заслужава да прекарате там повече време - полезно е за дробовете.

Редактирано от milen_40
Турда
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Няма такъв филм, мен не ме питате.:)

Аз лично питам, а който иска отговаря.Благодаря @jul и @milen_40  за подробните отговори.:ok:Със забележката, че е полезна за дробовете, вече ще се заема сериозно с изнудването на нищо не подозиращи люде, да ме закарат до там.;)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

О, да, Корвин препоръчвам с 2 ръце. Някъде бях писала тук в някоя от темите, но накратко.

Влязохме през Сърбия (Железни врата) и стигнахме до Хунедоара. Замъкът - определено не очаквах рицарски замък в Румъния :) Не бяхме предвидили време за парка за диви карпатски говеда и го оставихме за друг път. Хунедоара ме впечатли с рицарско-циганския си облик, наистина не очаквах -

28620194421_96c50d51da_z.jpg.6a97f520f9537cd9bc5aba139144fae1.jpg

От там тръгнахме в източна посока по билото (Ако Карпатите имат било :lol:)

Настанихме се в едно селце в нещо като горска хижа с уникален двор, все едно си в планината - страхотни хора, съжалявам, че останахме само 3 нощи! Но пак ще се върнем, живот и здраве.

Оттам се разходихме до Алба Юлия. Цитаделата е впечатляваща, но мен лично ме впечатли и че има смяна на гардовете -

28665624946_14c45f257b_z.jpg.6d74b783b8a707a4deabf1af80b10419.jpg

За мината вече знаеш. Там може да се играе тенис на маса, докато дишаш. Има и стаи за лечение, но там не може да се влиза (само лекуващите се). То и в България стана модерно, в Пловдив 3 солни стаи направиха последните 2 месеца.

Онова набедено обиталище на Дракула не мога да нарека замък, но карай.

Дворецът в Пелеш е впечатляващ, но той е от друг тип, като прекрасните австрийски дворци.

Трасето си направихме през Трансфагарашан. Уникално! Съжалявам, че не ни остана време да минем през другите 2 подобни пътя, но всички казват, че този бил най-впечатляващ (за него бяхме гледали едно предаване на Топ Гиър :lol:).

28591796802_4e89f7e158_z.jpg.0de587ec5fec5a1931c879e5238dd2e9.jpg

1 седмица, 2000 километра през невероятните Карпати.

А за градовете в тях, които си заслужават да се видят, milen_40 е писал.

Смело почвай да изнудваш людете, ще им хареса :)

Редактирано от jul
  • Харесвам 10
Връзка към коментар

В мината има как да си прекараш времето приятно - има виенско колело, езеро с лодки, тенис маси и т.н. където може да прекараш неусетно 3-4 часа.

При всяко положение е хубаво да минете през Трансфагараш или Трансалпина ( пътищата разкриват невероятни гледки).

Ние Хунедоара го пропуснахме заради ходене до Клуж, но не съжалявам.  

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Хм, аз мислех, че това е една просто красива мина, а то било цяло спа!Ти да видиш!

Понеже човек винаги има нужда от план Б, кажете моля, как би се стигнало до там с обществен транспорт!Прочетох препоръките за кола:)

Връзка към коментар

За феновете на солните мини бих препоръчал и мината Praid цък Там също може да се прекара доста време в мината, като лекуват и деца с астма.

Интересното на тази мина е, че има и българска връзка ;) След римляните аварите и българите са добивали сол в мината

“In Transylvania the history of salt mining traces back to Roman times. The outcropped “salt-cuts” that had been left by the retreating Romans, were first exploited by the Avers then by the Bulgarians. “ цък

Близко до Praid е Sovata където в соленото езерото Мечка (Lacul Ursu ) може и да се плува. Водата в голяма дълбочина е около 70 градуса, но на повърхността е около 20 градуса. Ресторантът до езерото го препоръчвам за мамалига или румънския качамак.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Що се отнася до това колко е полезен въздуха на солните мини за астма и други болести, това не е доказано клинично. Въпреки липсата на научни доказателства за лечебния ефект на въздуха в солните мини в Румъния и Полша има сериозна култура на лекуване в солна мина. Болниците които се намират в тези мини не са официално признати и са по скоро спа комплекси.

От личен опит обаче мога да потвърдя, че в солна мина или в солна стая хремата минава много по бързо и дихателните пътища се прочистват по лесно. Това е особено полезно за малки деца, които не могат още да си издухат носа. Същият ефект обаче може да се постигне и с прочистване на носа с хладка солена вода. Сори за лирическото отклонение към народната медицина :lol:

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.