Прескочи до съдържание

Китай / Хонг Конг - април/май

Препоръчани мнения

Здравейте, магеланци! 

Лека-полека започнах да организирам пътуването си до Китай. В момента съм подал документи за виза и чакам отговор другата седмица. Надявам се, че всичко ще е наред и няма да имам проблеми с разрешението. Тук ще опитам да синтезирам някои от основните неща, които са необходими за издаването на виза. Аз подадох документи за бизнес виза. Необходими изисквания:

• снимка
  • копие от международен паспорт с валидност шест месеца преди изтичането му
  • попълнен формуляр за кандидатстване
  • копия от резервациите на хотели/апартаменти. 
  • копие от самолетен билет (в моя случай просто резервация на полет от агенция, тъй като нямам билет)
  • международен паспорт
  • цена на двукратна виза - $120 (ако всичко е наред едно влизане от Доха и едно от Хонг Конг)

Част от програмата ми е взаимствана от пътеписи и програма на други магеланци. Ето и предварителния ми план, който смятам да следвам. 

Ден 1, 2, 3 - ПЕКИН (Beijing)

Храмът на небето; площад Тиенанъмън;  Забраненият град; Летният дворец
Великата китайска стена при Jinshanling или Mutianyu; Императорските гробници Мин; 
Храмът на Кинфуций; Паркът Бейхай; Олимпийският стадион "Гнездото";

Последният ден с нощен влак към Шиан (20:41 - 08:15)

Ден 4 - ШИАН (Xian)

Теракотената армия, Храма на Дивата гъска, Голямата джамия,Крепостните стени,  Кулата на барабана

Цял ден в Шиан и вечерта нощен влак (22:10 - 12:13)

Ден 5, 6 - ЧЕНГДУ (Chengdu)

Пристигане на обяд и посещение на резервата за Панди в Ченгду. Нощувка. На сутринта ранно ставане и отпътуване до Leshan Giant Buddha. Късно вечерта полет от Ченгду до Чангша. От Чангша влак до Жангжаже (Zhangjiajie).

Ден 7, 8 - ЖАНГЖАЖЕ (ZHANGJIAJIE)

Разглеждане на Zhangjiajie National Forest Park. На втория ден влак до Чангде (Changde) - 18:16-20:33. От Чангде влак до Гуанджоу (Guangzhou) - 23:41-12:57.

Ден 9 - Гуанджоу (Guangzhou) - Хонг Конг

Влак 14:04-16:02 Гуанджоу (Guangzhou) - Хонг Конг.

Ден 9, 10, 11 - ХОНГ КОНГ

Репулс Бей,Булеварда на Звездите,Хълма Виктория, Вечерен Хонг Конг; Статуята на Брус Лий. (Ако имам време бърза екскурзия до Макао за половин ден)

Ден 12, 13 - ШАНХАЙ (Shanghai)

Ранен полет от Хонг Конг до Шанхай. Пристигане в Шанхай около 10.30ч. сутринта. Булевард Бунд, Св.финансов център, ТВ кула, градините Юан, храма на Нефритения Буда, вечерен Шанхай

Ден 14 - ШАНХАЙ - ПЕКИН

Отпътуване на обяд към Пекин с бърз влак и късно вечерта полет за Доха.

Това ми е първоначалният маршрут. Ще се радвам ако може да ми дадете съвети и препоръки. На пръв поглед изглежда брутално лашкане по влаковете, ама няма как.  :lol:

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Там, където аз съм бил, Пекин и Шанхай, нямам забележки, нахвърлил си ги основните неща. За гробниците Мин не съм сигурен дали си заслужава да се разхождаш до там, ако не се лъжа се правят в комбинация със секцията от стената Badaling, но като цяло не съм чел възторжени отзиви дори в комплект, какво остава и за отделно да ходиш до там. По-скоро отиди до Jinshanling и този целия ден го посвети на стената, вместо да правиш половинчати неща само за да вместиш гробниците :) Не виждам разходка из хутонзите, също е нещо интересно да включиш в плана, може би в същият ден вечерта ще имаш време. 

Хангжоу (Hangzhou) ми хареса много на мен, особено ако времето е хубаво ще е супер около езерото, но предполагам единствения начин да го видиш е да отрежеш ден от Хонконг, а понеже там не съм бил не мога да те посъветвам твърдо, просто като тема за размисъл :)

Връзка към коментар

Здравейте, магеланци! 

Част от програмата ми е взаимствана от пътеписи и програма на други магеланци. Ето и предварителния ми план, който смятам да следвам. 

Ден 1, 2, 3 - ПЕКИН (Beijing)

Храмът на небето; площад Тиенанъмън;  Забраненият град; Летният дворец
Великата китайска стена при Jinshanling или Mutianyu; Императорските гробници Мин; 
Храмът на Кинфуций; Паркът Бейхай; Олимпийският стадион "Гнездото";

Последният ден с нощен влак към Шиан (20:41 - 08:15)

Това ми е първоначалният маршрут. Ще се радвам ако може да ми дадете съвети и препоръки. На пръв поглед изглежда брутално лашкане по влаковете, ама няма как.  :lol:

Имам много какво да ти напиша,особено за трите дни в Пекин.На пръв прочит програмата ти е почти невъзможна и сега ще се опитам да се обоснова:

1.Имай предвид огромните разстояния между забележителностите-все пак Пекин е най-големият по територия град в света-малко по-малък от Словения. ;)

2.Забележителностите са ти разхвърляни в различни краища на града а някой и извън града.Трябва да знаеш,какво точно искаш да видиш.

3.Предполагаемо време минимум за разглеждане на забележителностите

-Храма на небето-3 часа

-Площад Тиенанмън със Забраненият град и парка Цзиншан/с прекрасна гледка към Императорският дворец/-6 часа може и да не стигнат.

-Летният дворец-намира се в покрайнините четвъртия пръстен на Пекин-6 часа разглеждане и път.

-Олимпийският комплекс с "Гнездото" и "Водният куб" 1-2 часа,ако ги направите в късен следобед може да ги видите и по тъмно и така да спестите малко време,но така стават твърди 2 часа.

-Великата китайска стена-6 часа.

-Гробниците Мин-просто забрави,не си заслужава грам.Споделям от личен опит.Ако посещаваш стената организирано/местна агенция/така или иначе ще те закарат на гробниците.

-Бейхай парк-огромен с много храмове,павилиони и какво ли още не-6 часа

-Храма на Конфуций  ако държиш да посетиш-2 часа,но ти предлагам да включиш и/или Ламаисткия храм,който е много близо до Храма на Конфуций и е може би най-красивият и впечатляващ храм в Пекин.

4.Няма как да комбинираш програмата така,че да видиш набелязаните от теб неща за три дни,че даже и последният ден ще пътуваш с влак?!?Много сложно става!!!Това,което ти искаш да видиш за два дни и половина аз го видях за осем. ;)

Ако имаш въпроси питай.За Пекин съм насреща за другите места ще трябва някой друг да помага.

Редактирано от krasen_denev
Връзка към коментар

Според мен  Макао за половин ден не си струва, само пътят в едната посока е около 1 час. В Хонг Конг има много неща за разглеждане. Програмата за Шангхай ми се струва доста натоварена. Жалко е да пропуснеш музея, който е огромен и много интересен. Не си отбелязал Нанджинг Роуд, тя до късно е будна, улицата с магазините, явява се продължение на на Бунд и е атракция сама по себе си. Как смяташ да обикаляш Джангджияджие - с организирана група или самостоятелно? Хотелът в парка ли е или отвън? 

Връзка към коментар

За Хонг Конг ти предлагам следното:

Влакът ти би трябвало да те стовари на гара Hung Hom. Това е на полуостров Коулон. От там отиди първо до алеята на звездите и виж статуята на Брус Лии. През октомври беше заградено и ремонтираха. После може да вземеш Стар фери и да минеш на Хонг Конг, отиди до Виктория пик с Peak tram, много е хубаво. После ти си реши дали ще ходиш до Replus bay. До там трябва да се придвижиш с рейсчета- като маршрутки са. Няма метро в тази част. Трафика е ужасен. Аз се прибирах от Стенли до Казуей бей за час и половина.

Можеш да отидеш до Лантао, за да се повозиш на дългия над 5 км лифт до Големия Буда.

И да не забравиш в 20,15ч, дано не бъркам часа, да си до часовниковата кула на Колоун, за да гледаш  шоуто Simpfony of lights.

Няма да имаш време за Макао, според мен. Сложи 2 часа път за отиване и връщане...

Връзка към коментар

2.Забележителностите са ти разхвърляни в различни краища на града а някой и извън града.Трябва да знаеш,какво точно искаш да видиш.

Благодаря за съветите. Знам, че няма как да видя всичко и затова ми трябват съвети кое би могло да се пропусне. Кои места са най-удобни за комбиниране, за да не губя време? Идеята ми е Великата китайска стена да е първият ден, а последният да съм в самия град, за да съм близо до гарата. Нужно ли е търся организирана екскурзия за там или мога с автобус/влак да отида?

Как смяташ да обикаляш Джангджияджие - с организирана група или самостоятелно? Хотелът в парка ли е или отвън? 

Хотелът няма да е в парка. Не съм мислил дали ще е организирано, но по-скоро ще е самостоятелно. Защо? Има ли някакви особености?

За Хонг Конг ти предлагам следното:

Влакът ти би трябвало да те стовари на гара Hung Hom. Това е на полуостров Коулон. От там отиди първо до алеята на звездите и виж статуята на Брус Лии. През октомври беше заградено и ремонтираха. После може да вземеш Стар фери и да минеш на Хонг Конг, отиди до Виктория пик с Peak tram, много е хубаво. После ти си реши дали ще ходиш до Replus bay. До там трябва да се придвижиш с рейсчета- като маршрутки са. Няма метро в тази част. Трафика е ужасен. Аз се прибирах от Стенли до Казуей бей за час и половина.

Можеш да отидеш до Лантао, за да се повозиш на дългия над 5 км лифт до Големия Буда.

И да не забравиш в 20,15ч, дано не бъркам часа, да си до часовниковата кула на Колоун, за да гледаш  шоуто Simpfony of lights.

Няма да имаш време за Макао, според мен. Сложи 2 часа път за отиване и връщане...

Значи Макао отпада като вариант. Надявам се статуята да е готова до май месец. Метрото как е в Хонг Конг? Умишлено си запазих стая близо до метро станция.

Връзка към коментар

Хотелът няма да е в парка. Не съм мислил дали ще е организирано, но по-скоро ще е самостоятелно. Защо? Има ли някакви особености?

Може да видиш хотел в Улингюан, градчето е блезо до парка и е удобно като отправна точка. Тъй като имаш само ден и половина за парка, за да спестиш време, може да се запишеш в екскурзия за китайци - много по-евтина е от тази за европейци, пък и някой обикновено знае малко английски.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря за съветите. Знам, че няма как да видя всичко и затова ми трябват съвети кое би могло да се пропусне. Кои места са най-удобни за комбиниране, за да не губя време? Идеята ми е Великата китайска стена да е първият ден, а последният да съм в самия град, за да съм близо до гарата. Нужно ли е търся организирана екскурзия за там или мога с автобус/влак да отида?

Аз съм на мнение, че с малко повече зор може да ги видиш нещата, но ти ще си прецениш. Тянанмън и Императорския дворец са заедно, тях няма какво да ги мислиш, според мен отнемат половин ден. Самият площад не отнема много време, освен ако не искаш да видиш мумията на Мао, но за това си отива доста планиране, понеже часовете са малко и ще трябва всичко да организираш около нея...чака се и на опашки доста. Втората половина на този ден може да е Beihai Park, също в региона, макар и да си иска ходене до там. Ние го направихме този ден със сестра ми и племенницата, постижимо е. 

Летният дворец може да отнеме 2, може и 10 часа, то си е като парк, в зависимост колко спираш да почиваш и да се радваш на гледките. Но си е атракция сам по себе си, друго в региона няма. Да го сложим и него половин ден. 

За стената, направи си я сам, организираните турове са предимно към Badaling, а там ще видиш аналога на тия простотии, които се опитват да правят и в България при реставрациите напоследък, т.е. повече блокчета Итонг, от колкото истинска стена и много тълпи. Но, ако си притиснат много от времето, може и да вземеш тур до там и да ти отнеме една сутрин преко сили. Може и сам да си го направиш, с влак. Аз лично прежалвам храмовете да видя някоя от по-далечните секции на стената, дори да отнеме цял ден. 

Друго, което може да отрежеш са гнездото и куба, или поне може да заобиколиш набързо с метрото, колкото да ги видиш отвън. 

Аз го мисля така:

1 ден: Тянанмън, Забраненият град, Бейхай

2 ден: Летният дворец + нещо от останалите неща по избор

3 ден: Стената

Така го мисля аз и ако си с по-спокойно темпо, останалите неща бих ги отрязъл, но нека и Красен каже неговия по-лежерен вариант :)

Относно Шанхай, не мисля че има смисъл да се забиваш във финансовата част, радвай му се от Bund и толкова. И без това е смог и ще е късмет ако тръгнеш да се качваш на високите платформи да видиш нещо отгоре. От както не е най-високата платформа в света, мисля и че притегателната сила на финансовият център не е толкова голяма. 

Връзка към коментар

1 ден: Тянанмън, Забраненият град, Бейхай

2 ден: Летният дворец + нещо от останалите неща по избор

3 ден: Стената

Вече разбрах, че до стената се ходи с автобус или влак. А за другите обекти от т.1 и 2 има ли метро до тях?

Мен ме по-скоро от целия план ме плаши дали мога да имам доверие на разписанията на влаковете. Защото аз хубаво планувам транспорта, които ги гледам от http://www.travelchinaguide.com/, но доколко са актуални.

Редактирано от Guinness
Връзка към коментар

Вече разбрах, че до стената се ходи с автобус или влак. А за другите обекти от т.1 и 2 има ли метро до тях?

Мен ме по-скоро от целия план ме плаши дали мога да имам доверие на разписанията на влаковете. Защото аз хубаво планувам транспорта, които ги гледам от http://www.travelchinaguide.com/, но доколко са актуални.

Имат си метро, но конкретните спирки не мога да ти кажа в момента. В Пекин сме ползвали само и единствено метро. 

Влаковете до колкото знам си държат разписание, за разлика от самолетите им. Travelchinaguide са от по-силните туроператори там, може да им се има доверие донякъде. Относно влаковете може да провериш и информацията в seat61: http://www.seat61.com/China.htmТам често се рекламират посредници за билети, което макар и да носи рекламен привкус, винаги я има и информацията как можеш сам да се оправиш. 

Връзка към коментар

От коя гара ти тръгва влака за Шанхай? 

Връзка към коментар

Извинявай за некоректният въпрос!

Имах предвид,влака за  Сиан? Мисля,че беше от гара Запад/Beijing West/.

Не знам и къде ще сте отседнали,но ето според мен един доста добър план за максимално разглеждане на забележителностите в Пекин:

Ден 1-площад Тиенанмън ,Забраненият град-излезте през северната порта и след като преминете водните ровове тръгнете в ляво по Jingshan Front St. и влезте в Бейхай парк през южният вход/пада се от към Wenjin St./След като разгледате парка не бързайте да излизате през източната врата,а хванете корабче и прекосете Northern sea и ще се озовете до павилионите на Петте дракона/не е за изпускане/,разгледайте и останалите храмове и павилиони.Задължително намерете стената на деветте дракона/има само още три такава в Китай,но тази е най-пищна.След това се разходете покрай езерото и излезте през източната порта на Бейхай парк.Ако са ви останали сили се изкачете на върха на възвишенията в Цзиншан парк-най-добрата гледка към Забраненият град,стига да няма смог.Самият парк и павилионите и храмовете в него също са впечатляващи.Там се намира и центъра на имперски Пекин.Ако пък ви е било достатъчно излезте през северната порта на Бейхай парк и си хванете метрото на метростанция Beihai North.Вижте къде ви се пресича линията и си направете връзка за да се приберете.

Ден-2-Великата китайска стена.На връщане почти сигурно ще мините покрай Олимпийският комплекс в Пекин.Ако сте с организирана екскурзия ги накарайте да спрат за да слезите,нищо че ще настояват,че носят отговорност за вас и т.н. Слезте разгледайте и хванете метрото от станция Olympic sports center.

Ден 3- С добра планировка може да постигнем и малък подвиг.Тръгвате рано сутринта за да сте с отварянето на касите в Летния дворец.Слезте на станция Beigongmen вървите покрай оградата на двореца и влизате през северният вход на двореца който се казва също като метростанцията.Разглеждате  павилиони,пагоди,будистки храмове и какво ли още не и се кефите максимално.Бъдете внимателни излезете ли веднъж от двореца през  Paiyun Gate,връщане назад има само след заплащане наново на входната такса.Излизайки от дворцовият комплекс попадате на покритият път,където са се разхождали императорите.Разходете се покрай езерото и се любувайте на пейзажите.Минете по моста със седемнадесетте арки и разгледайте Nanhu Island,след това се върнете и разгледайте страхотните павилиони и зали в Dehe Garden и околността.Излезте през главният вход на The Summer Palace-явяващ се източен.Метро-станция Xiyan е мястото от където ще си хванете метрото.Слезте на Haidian Huangzhuang и направете връзка с линия номер 10-розова линия .Слизате там където се пресича с линия номер-5.Качвате се на линия номер 5 и пътувате до Tiantan East Gate.Разглеждате Храма на Небето без да си давате много зор и от там с черната-сивата линия/направена да свързва западната с източната гара в Пекин/ се придвижвате до Beijing West Railway Station.

След това ще си почивате във влака за Сиан.

Ако имаш въпроси питай смело. :) Ще се опитам да ти отговоря възможно най-точно!!! ;)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

А за другите обекти от т.1 и 2 има ли метро до тях?

Има метро до абсолютно всички обекти,които биха предизвикали интерес в един турист. ;) Искам да ти кажа да бъдеш внимателен със спирките или по-точно с техните имена.Има спирки с две различни имена,затова трябва да знаеш къде отиваш и да сравняваш имената не само от картата на метрото а и от интернет.Получава се и дублиране на цветовете на линиите.Ако на една карта линия-10 е синя,то на друга е в розов цвят.И последно,поради бързо строящото се метро,то може да има някоя спирка пусната в експлоатация и да е по-близко до даден обект,но още да не е отразена на картите/раздавани в хотелите и туристическите центрове/ на метрото.Питай в хотела ако не на рецепцията,то представителя на туристическата агенция,който може да ти е доста полезен с актуална информация. ;)

Така посетихме Летният дворец въпреки,че до него според всички карти нямаше метро,се оказа,че има пуснати нови функциониращи метростанции. :)

Връзка към коментар

Благодаря много за полезната информация. Ще обърна внимание на всичко. Как стои въпросът с билетите за забележителностите - всичко на място ли сте купували или с предварителна онлайн покупка? Идеята е да се спести време за чакане по опашки. 

Друг въпрос ми е как стои въпросът с трансфера от летището до хотела. Четох в trip advisor, че няма шатъли след полунощ. Ние ще кацнем около 00:20ч. и пишеше, че по това време има само таксита. Също така изрично имаше коментари да покажа хотела/адреса на китайски, защото самите шофьори не говорят английски. 

Връзка към коментар

Благодаря много за полезната информация. Ще обърна внимание на всичко. Как стои въпросът с билетите за забележителностите - всичко на място ли сте купували или с предварителна онлайн покупка? Идеята е да се спести време за чакане по опашки. 

Друг въпрос ми е как стои въпросът с трансфера от летището до хотела. Четох в trip advisor, че няма шатъли след полунощ. Ние ще кацнем около 00:20ч. и пишеше, че по това време има само таксита. Също така изрично имаше коментари да покажа хотела/адреса на китайски, защото самите шофьори не говорят английски. 

На място сме купували, не си спомням да е имало сериозни опашки, но ние бяхме и доста отдавна. Почти съм сигурен, че и сега е така положението, онлайн резервациите на атракции не са много популярни в Китай. Между другото, в Забраненният Град дори имаше и аудиогид на български, ако искаш да си наемеш :)

Да имаш адреса на китайски е задължително, шанса да попаднеш на шофьор говорещ/четящ английски в случайния куп на летището е минимален. И не само адреса, а и телефона, защото често се случва шофьорите да се загубят, за това е удобно да звъннат на хотела да попитат къде точно се намира за да се разберат с по-прости думи. Там шофьорите на такси не са като в Лондон да изкарват тежки изпити, да знаят наизуст града и като нищо си те качват без да си имат и бегла представа къде точно трябва да те закарат :) Виж дали в сайта на хотела няма инструкции за таксиметрови шофьори между другото. 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Можете ли да ми дадете информация къде е по-изгодно да се купи валута - на място (летище, банка, чейндж бюро) или от България? 

Другият ми въпрос е кое място от Великата китайска стена е най-добре да се види - Jinshanling или Mutianyu? И има ли някаква разлика между тези две места?

Връзка към коментар

Можете ли да ми дадете информация къде е по-изгодно да се купи валута - на място (летище, банка, чейндж бюро) или от България? 

Другият ми въпрос е кое място от Великата китайска стена е най-добре да се види - Jinshanling или Mutianyu? И има ли някаква разлика между тези две места?

На място е най-добре.На летището има клон на националната банка,ако искате си купете от там.Ако ли не на следващият ден от града от която банка си изберете.Курса е много добър в банките им и ти издават документ за сменена валута,който винаги можете да покажете при поискване а и след това да си смените обратно парите ако ви останат.

В никакъв случай не си купувайте юани от чейндж бюро!!! Взимат големи комисионни.

Мутиеню е по-комерсиална.Ние посетихме точно тази секция от стената.Има си хора.Не са на тълпи,но си има.Ако се качите там,след това задължително слезте с тобогана-много е яко!!!

Цзиншанлин е по-натурална,и ако имаш време отиди там.Стената е страхотна в този участък. ;)

Разлика между двете места има и тя е в броя туристи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Jinshanling ще ти отнеме деня от сутринта до късния следобед. Mutianyu е по-достъпна, съответно ще отнеме по-малко време, но ще има и доста повече хора. 

Връзка към коментар

А как е по-изгодно - самостоятелно да отида или да си наема шофьор? В другата тема четох, че за $30 има възможност да си наема гид. На пръв поглед предпочитам да си отида сам, но ако има някакви тънки детайли мога да предпочета гид. 

Връзка към коментар

А как е по-изгодно - самостоятелно да отида или да си наема шофьор? В другата тема четох, че за $30 има възможност да си наема гид. На пръв поглед предпочитам да си отида сам, но ако има някакви тънки детайли мога да предпочета гид. 

Ако питаш за Jinshanling единствената ти опция е шофьор или организиран тур. Ние ходихме чрез един хостел, малък бус беше, сравнително евтино - за трима човека ни излезна по-евтино, от колкото шофьора. Но пък и беше отдавна...

Връзка към коментар

Сега виждам темата, но маршрута ти е основно градове, а там няма с какво ценно да се включа като съвет. За 1 пълен ден в Пекин ние разгледахме само Забранения град, парка над него и Тянанмън. Толкова с приятна разходка без търчане.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Незнам кога е било пътъването,можеби е минало вече, но сега го виждам.По отношение нА китйския и такситата.Много е трудно ние имахме такав случай сигурно час сме стоели и не можем да се разберем, никой не гоеори английски. Събраха се много хора, таксиметрови шофиори, полицаи, накрая, някои се сети за позната в туристичрска агенция, зеънна на нея и тя дамата ни изпрати такси с "малко " англоговоряща шофьорка.Разгледаите си телефоните.Аз имах резервации в booking и там като си отвориш резервацията и дръпнеш надолу има адреса и после го превежда на китайски.Аз го видях ,но по късно.Когато ни трябваше ....неможах да го ползвам.

Редактирано от ZORI
Връзка към коментар

Незнам кога е било пътъването,можеби е минало вече, но сега го виждам.По отношение нА китйския и такситата.Много е трудно ние имахме такав случай сигурно час сме стоели и не можем да се разберем, никой не гоеори английски. Събраха се много хора, таксиметрови шофиори, полицаи, накрая, някои се сети за позната в туристичрска агенция, зеънна на нея и тя дамата ни изпрати такси с "малко " англоговоряща шофьорка.Разгледаите си телефоните.Аз имах резервации в booking и там като си отвориш резервацията и дръпнеш надолу има адреса и после го превежда на китайски.Аз го видях ,но по късно.Когато ни трябваше ....неможах да го ползвам.

Не, не е минало. Тепърва предстои пътуването ми. Принтирах си резервациите на китайски и на английски, за да е по-сигурно. Дано избегна копърките, че лошо им се пише, ако се опитат да ме цакат. :D

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.