Ивайла Публикувано: 5 януари, 2017 Публикувано: 5 януари, 2017 Понеже и ние заминаваме другия месец, и аз чета и разпитвам - моя приятелка е гледала и двете шоу програми - на нея лично и е харесало много, много повече това в Хотел Национал, където е сниман и филма "Кръстникът"...Говоря преди две години...Без резервация, купили са си билети за същия ден....Все пак е въпрос на лично впечатление... 2
Гост Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 (редактирано) Здравейте. Ще последват въпроси от конкретни отсечки от маршрута - ще съм благодарна на подробни съвети (препрочела съм основните пътеписи, благодаря на авторите!). Ще ползваме кола под наем и в общи линии следваме маршрута на Duke. Въпросите за момента не включват Хавана. Разбрах да не пътуваме по тъмно и да си оставим повече време. 1 -> 31 януари: Хавана - Винялес - тогава ще вземем колата под наем и тръгването ни ще е вероятно около 9 часа. Знам, че се има ферми, гледки... но какъв маршрут да следваме? Вие как се оправихте? Предпочитам директно да се мотаем въс Винялес от Хавана, без да отиване първо в касата. Там директно за вечеря. 2 -> 1 февруари - Винялес - Плая Ларга - разстоянието е повече, но - ако успеем да разгледаме Винялес предишния ден (?), ще тръгнем след закуска. Предвиждам попътно да спрем във фермата за крокодили - разбрах за нея от вас. Други препоръки - къде да кривнем и какво да видим? В Плая Ларга сме оставили две нощувки - първата вечер смятаме да купоняваме, та Тоест, имаме един пълен ден след купона - 2 февруари. Какво бихте ни препоръчали да правим? Излежаването на плажа също е опция.. 3 -> 3 февруари - Плая Ларга - Cienfuegos - смятам да мина по шосе 11 до Playa Coco, после шосе 122. Някакви препоръки? 4 -> 4 февруари - Cienfuegos – Trinidad. Някакви препоръки? 5 -> 5 февруари Trinidad –> Havana - тъй като смятаме да разгледаме Тринидад прединия ден, ако тръгнм рано сутринта - самолетът ни е на следващия ден и не го бързаме, иска ми се да минем по заобиколен маршрут - 460 км. Бях написала и часовете, но ги изтрих Trinidad –> Sancti Spiritus – 80 км -> Santa Clara -> 80 км – Colon – 120 km –> Havana – 180 km. Какво мислите - съвети, препоръки? И някои общи въпроси: 6 -> Колко често има бензиностанции? 7 -> На летището от какви валути се обменя в местни пари? Ще имам някакви дребни долари, но не ми се превалутира от паунд към долар или евро, ако мога да ги обменя директно. 8 -> Споменахте, че магазините са празни. Откъде мога да купя бутилка ром, например? 9 -> Храна сме си заръчали навсякъде, но ако поискам чаша питие с вечерята, имат ли откъде да го вземат? Засега спирам, да не пресоля манджата, но още ще питам Благодаря! Редактирано 7 януари, 2017 от Гост
MCC Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 (редактирано) Rainy, по въпросите за пътуването с кола не мога да помогна, но за останалите: 2 -> ... имаме един пълен ден след купона - 2 февруари. Какво бихте ни препоръчали да правим? Излежаването на плажа също е опция.. Ние ходихме на шнорхелинг в морето и в една пещера - Cueva de los Peces, но ако не сте по шнорхелинга, една група англичани от нашата каса бяха ходили да наблюдават птици (там могат да се видят националната птица на Куба - токороро, колибри и т.н.) и бяха останали доволни. 7 -> На летището от какви валути се обменя в местни пари? Ще имам някакви дребни долари, но не ми се превалутира от паунд към долар или евро, ако мога да ги обменя директно. Сигурно знаеш, че при обмяна на USD до миналата година се губеше 10% заради т.нар. penalty tax. Добре да провериш дали още важи ако решиш да носиш долари (миналата пролет имаше някаква информация, че ще отпада). 8 -> Споменахте, че магазините са празни. Откъде мога да купя бутилка ром, например? Празни са, с изключение на ром (и някоя-друга консерва). Ром можеш да купиш и от най-забутаното селце. В Плая Ларга например имаше едно забутано магазинче с 2 сапуна, 1 прашасала чашка за кафе (знам, че беше само една, защото поисках да си купя две и продавачката ми каза, че е само тази), няколко бутилки минерална вода и... шкаф с ром . 9 -> Храна сме си заръчали навсякъде, но ако поискам чаша питие с вечерята, имат ли откъде да го вземат? Имат (виж по-горе). Е, ако искаш вино става малко по-сложно, но се съмнявам. Редактирано 7 януари, 2017 от MCC 2
stefanrusev Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Жалко, ще се разминем. Нашият маршрут към който смятаме да се придържаме е в общи линии: 22.01 - пристигане , кола пoд наем ,Плая ларга 23.01 - Плая Ларга 24.01. - Плая Ларга-Сиефуенгос 25.01. - Сиефуенгос -Тринидат 26.01. - Камагуей 27.01. - Баямо 28, 29. 01. - Сантиаго де Куба 30.01. - Лас Тунас 31.01. - нощувка някъде 01, 02.02 – Винялес 03,04.02-Хавана Ако някой има забележки - моля ...
tougherty Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Здравейте, завиждам благородно на всички, на които им предстои посещение в Куба. По принцип не се връщам на вече посетени места, но в Куба бих отишъл отново с огромно удоволствие. Първо за Паризиен в хотел Насионал. През 2011г. планът ни включваше посещение на Тропикана, като предварително бях чел в Трипадвайзър отзиви, които бяха да кажем 50:50 за и против. Още там някой бе споменал, че по-добрият вариант на вариетето е Паризиен в Насионал. На място в Хавана от няколко места ни препоръчаха да отидем на Паризиен вместо на Тропикана, защото последното не е това, което е било преди и разчита на натрупаната слава, за да дои туристите. Като взехме предвид, че хотел Насионал бе съвсем близко до касата ни (а Тропикана на другия край на града), решихме да отидем там и си взехме билети за същия ден. Самият хотел е страхотен и си заслужава да изпиете едно ромче в някое от барчетата му и да го разгледате отблизо. Хотелът е мястото, където американските мафиоти са си уреждали срещите в Хавана и дори е имал специален кей, на който са спирали яхтите им. Но сега за шоуто - с две думи беше страхотно. По спомени нямаше номерирани места и за да седнете на по-хубави места е добре да отидете по-рано. Ние естествено закъсняхме и седяхме най-отзад, но въпреки това се виждаше доста добре. Песни, танци, костюми - програмата бе много интересна. Трудно е да се пресъздаде атмосферата, но ще кача малко снимки, за да разберете за какво става въпрос. Предварително се извинявам, че качеството на снимките е доста лошо, а и не съм много наясно как се качват снимки тук. По спомен цените на алкохола бяха прилични и нямаше никакви допълнителни такси за снимки с камера или апарат като в Тропикана. Като цяло горещо ви препоръчвам Паризиен. Беше прекрасно и се забавлявахме доста. ПС. Да не пропусна да се похваля, че след като шоуто приключи имаше танци и състезание по салса за гостите, което моята кръшна половинка спечели. 10
tougherty Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Здравейте. Ще последват въпроси от конкретни отсечки от маршрута - ще съм благодарна на подробни съвети (препрочела съм основните пътеписи, благодаря на авторите!). Ще ползваме кола под наем и в общи линии следваме маршрута на Duke. Въпросите за момента не включват Хавана. Разбрах да не пътуваме по тъмно и да си оставим повече време. 1 -> 31 януари: Хавана - Винялес - тогава ще вземем колата под наем и тръгването ни ще е вероятно около 9 часа. Знам, че се има ферми, гледки... но какъв маршрут да следваме? Вие как се оправихте? Предпочитам директно да се мотаем въс Винялес от Хавана, без да отиване първо в касата. Там директно за вечеря. 2 -> 1 февруари - Винялес - Плая Ларга - разстоянието е повече, но - ако успеем да разгледаме Винялес предишния ден (?), ще тръгнем след закуска. Предвиждам попътно да спрем във фермата за крокодили - разбрах за нея от вас. Други препоръки - къде да кривнем и какво да видим? В Плая Ларга сме оставили две нощувки - първата вечер смятаме да купоняваме, та Тоест, имаме един пълен ден след купона - 2 февруари. Какво бихте ни препоръчали да правим? Излежаването на плажа също е опция.. 3 -> 3 февруари - Плая Ларга - Cienfuegos - смятам да мина по шосе 11 до Playa Coco, после шосе 122. Някакви препоръки? 4 -> 4 февруари - Cienfuegos – Trinidad. Някакви препоръки? 5 -> 5 февруари Trinidad –> Havana - тъй като смятаме да разгледаме Тринидад прединия ден, ако тръгнм рано сутринта - самолетът ни е на следващия ден и не го бързаме, иска ми се да минем по заобиколен маршрут - 460 км. Бях написала и часовете, но ги изтрих Trinidad –> Sancti Spiritus – 80 км -> Santa Clara -> 80 км – Colon – 120 km –> Havana – 180 km. Какво мислите - съвети, препоръки? И някои общи въпроси: 6 -> Колко често има бензиностанции? 7 -> На летището от какви валути се обменя в местни пари? Ще имам някакви дребни долари, но не ми се превалутира от паунд към долар или евро, ако мога да ги обменя директно. 8 -> Споменахте, че магазините са празни. Откъде мога да купя бутилка ром, например? 9 -> Храна сме си заръчали навсякъде, но ако поискам чаша питие с вечерята, имат ли откъде да го вземат? Засега спирам, да не пресоля манджата, но още ще питам Благодаря! 1. Маршрутът ви от Хавана до Винялес е много лесен - магистралата към Пинар дел Рио. Почти няма къде да се объркате. Ако все пак се объркате ще е още на излизане от Хавана, а там все ще намерите някой да ви упъти за "аутострада пор Пинар дел Рио". Направихме две спирки до Винялес - първата беше едно много красиво място - Лас Терасас, еко селище с най-хубавият вегетариански ресторант, на който съм ходил (аз по принцип по такива места не ходя, но тук беше нестандартно и вкусно) с невероятни плодови коктейли и самият Пинар дел Рио, който не е нещо особено и би могъл да се разгледа набързо с колата без да слизате изобщо. Не знам дали сега се е променило положението от 2011г., но преди да тръгна по забележителности аз лично бих минал първо през касата да се настаня, че не се знае дали ще е свободна като се върна вечерта. Тъкмо ще се разберете с хазяина какво искате за вечеря, ще ви упъти къде какво да намерите и т.н. Във Винялес има чудесно място да изпиете по коктейл на залез слънце - хотелът горе над селцето. Препоръчвам и ездата на кон из парка, а също и да си купите домашно свити пури от фермерите - бяха най-хубавите, които пушихме в Куба. 2. Разстоянието се взима за около 4-5 часа спокойно шофиране. С изключение на фермата за крокодили и обяд с крокодилско в паладарите около фермата, няма много къде да се отбиете. Има едно хотелско селище (хотел Гуама) с къщички на кокили в блатото Запата преди Плая Ларга, но не знам до колко ще представлява интерес, а и с пътуването с лодка до там, то си отнема пълен ден. По-скоро по пътя Плая Ларга - Плая Хирон има хубави местенца, където да спрете и да разпуснете. Април месец имаше и голямата рачешка инвазия по пътя - раците пресичаха с хиляди, не знам дали февруари ще ги видите. 3. Всъщност Плайо Коко е плажът в Плая Хирон - чудесни спомени имам от там - аз и половинката абсолютно сами на тропически плаж като по снимките. Всъщност по едно време се появи един кубинец, който каза само да извикам ако имаме нужда от пиене, храна или каквото друго се сетим, но иначе бяхме напълно сами. Ако имате желание може да разгледате музея на Плая Хирон - тук американците са направили десанта в залива на прасетата, но ако нямате интерес в историята, може смело да го пропуснете. Други съвети няма - пътят е малко скучен, най-добре качете някой стопаджия да си побъбрите. 4. След Сиенфуегос се намира плажът Ранчо Луна. Самият плаж не ни впечатли кой знае колко, но там се намира и делфинариумът, където може да плувате с делфини, при това на отлична цена. Това ни остана един от най-хубавите спомени в Куба - не го пропускайте! За съжаление Ранчо Луна не е по път за Тринидад и ще трябва да се върнете до Сиенфуегос, но преживяването си заслужава. Мисля, че представленията бяха само сутрин - накарайте домакините си да се обадят на делфинариума и да попитат. И в Сиенфуегос каса задължително на носа Пунта Горда - там всяка къща е със свой собствен плаж или кей. 5. До Тринидад се намира национален парк Топес де Колантес. Ние си направихме един кратък трек в парка, съчетан с плуване под водопад. Ние бяхме по време на сухия сезон и водопадът беше малко смешен, но си личеше, че когато има вода е внушителен. До Санкти Спиритус не стигнахме, но бяхме в Санта Клара точно на първи май - много сериозен празник в Куба с внушителни манифестации. Казват, че манифестациите в Санта Клара отстъпват само на тези в Хавана и действително беше доста внушително, но това си е отделна тема, достойна за пътепис. Градът е малък и забележителностите не са кой знае колко. Същото важи и за Колон. Нямам спомен да сме видели нещо кой знае колко интересно в селцата по пътя. 6. Достатъчно често, че да не останете без бензин. Все пак ще сте шофирали няколко дни и ще можете да си направите сметка колко да заредите, че да оставите резервоарът на червено като оставяте колата. 7. Забравете доларите. През 2011г. имаше наказателна комисионна при обмяна на долари. Еврото се обменя навсякъде, мисля че същото важи и за паунда. 8. Ром има навсякъде, бира също. Изобщо за туристите има абсолютно всичко - само CUC да имаш. Има специални магазини, аналогия на корекомите едно време у нас - с конвертируеми песо можеш да си купиш доста работи. Ако спреш някой на улицата и му кажеш какво търсиш, ще те упъти веднага, а може и да те заведе и да ти съдейства, ако му предложиш 1 CUC за услугата. Изобщо не се притеснявай за оскъдица в Куба - там гладуващи хора няма. 9. Както вече казах, ако имаш пари, има от пиле мляко. И някой общи неща. В Хавана близо до хотел Насионал се намира най-високата сграда в Куба (хотел нещо си). На един от последните етажи има закрито барче с прекрасна гледка околовръст на цяла Хавана. Заслужава си да се качиш горе поне за едно кафе. На покрива на друг хотел наоколо има заведение, наречено Туркиньо - стават супер купони горе и в полунощ покрива се отваря, а партито продължава под звездите. Имайте предвид, че в колкото по-малък град сте, толкова по-досадни са т.нар. джинетерос - хората, които врънкат туристите за какво ли не - да ги водят някъде, да им покажат еди-какво си, да им намерят каквото търсят, да ги заведат в специален ресторант, клуб и т.н. Не им се връзвайте на глупостите, проявете твърдост с тях и ако нещо ви притесняват думата "полисиа" (те май още са с милиция, но идеята е ясна) върши чудеса. Кубинците са чудесни хора - отворени, жизнени, любознателни и много щастливи. 5
Гост Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Rainy, по въпросите за пътуването с кола не мога да помогна, но за останалите: Много ти благодаря! Относно Cueva de los Peces - ние с Mary сме по експериментите , та като нищо... Важното е да го знаем, за да обсъдим. Нямах идея за доларите, ще проуча за паундите... Един ром за твое здраве! Здравейте, завиждам благородно на всички, на които им предстои посещение в Куба. По принцип не се връщам на вече посетени места, но в Куба бих отишъл отново с огромно удоволствие. Първо за Паризиен в хотел Насионал.... Прекрасно звучи! Ние си купихме билети за Тропикана вече, но смятаме да ходим всяка вечер някъде
Гост Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 1. Маршрутът ви.... Кубинците са чудесни хора - отворени, жизнени, любознателни и много щастливи. Ама много ти благодаря!!! За Хавана - Винялес явно съм си представяла иначе нещата - предложението ти е много добро! Ще хвана магистралата за Пинал дел Рио, ще следвам съветите ти, ще се настаним и после ще обикаляме. Винялес - Плая Ларга - щом няма какво да се гледа много по пътя - изключая фермата за крокодили, значи може да имаме резервно време за Винялес, ако нещо сме пропуснали или ни се иска да видим... Плая Ларга - Сиенфуегос - пътят не е много, затова ще направим ранно ставане и ще обиколим тези плажченца В музеи се съмнявам, че ще ходим - но ще питам спътничката си и ще се съобразя. Заливът на прасетата е известен... Сиенфуегос - Тринидад - плуване с делфини звучи съвършено прелестно! Непременно ще обсъдим с Mary. Trinidad - Havana - значи трябва да преценим или парк, или други градчета. Може пък и двете... Както споменах, нямах идея за доларите. Ще видя за паундите - дали приемат, за да не обръщам в евро. Да питам дали приемат карти сигурно е смешно... За рома звучи чудно. Аз не пуша от 7 години, но пура там ще запаля! хахаха Ще пием ром и за твое здраве (ако питаме още- повече от един)! Сполай!
Mary Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 ...В музеи се съмнявам, че ще ходим - но ще питам спътничката си и ще се съобразя. Заливът на прасетата е известен... Сиенфуегос - Тринидад - плуване с делфини звучи съвършено прелестно! Непременно ще обсъдим с Mary. ... Правилни са съмненията ти - пропускаме музеите. Обаче делфините, ах делфините! Моля, да не ги пропускаме тях! Освен евро, там добре се котира и канадския долар. Предполагам и паунда също.
Гост Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Чудно! Освен това -> Още там някой бе споменал, че по-добрият вариант на вариетето е Паризиен в Насионал. ПС. Да не пропусна да се похваля, че след като шоуто приключи имаше танци и състезание по салса за гостите, което моята кръшна половинка спечели. Може да не спечелим салсата като готината половинка на магеланец tougherty, но последната вечер можем да наминем оттам
Duke Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Бях писал подробно за придвижване с кола в Куба. Добре е да се прочете, че има някои важни момента в начинанието. Нямам идея как мислите да се ориентирате по пътищата. И затова съм писал някъде. Добре е да ползвате OsmAnd навигация на телефона в офлайн режим, стойка за телефона на стъклото на колата и поне една външна батерия. Бензиностанции има в населените места и рядко на магистралата. Пътуването с кола в Куба е по-бавно от очакваното, но за сметка на това изключително спокойно. Задължително да поздравите от нас Yenni от касата в Плая Ларга и да пиете по едно куба либре за наше здраве с тези симпатяги... 2
Mary Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Бях писал подробно за придвижване с кола в Куба. Добре е да се прочете, че има някои важни момента в начинанието. Нямам идея как мислите да се ориентирате по пътищата. И затова съм писал някъде. Добре е да ползвате OsmAnd навигация на телефона в офлайн режим, стойка за телефона на стъклото на колата и поне една външна батерия. Бензиностанции има в населените места и рядко на магистралата. Пътуването с кола в Куба е по-бавно от очакваното, но за сметка на това изключително спокойно. Задължително да поздравите от нас Yenni от касата в Плая Ларга и да пиете по едно куба либре за наше здраве с тези симпатяги... Свалих я вече тази навигация, но още не съм я разгледала. Maps.me не върши ли работа там? Дали в колата, която ще вземем, можем да очакваме да има USB вход? Ох, а стойка за телефон също нямам...
Duke Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Свалих я вече тази навигация, но още не съм я разгледала. Maps.me не върши ли работа там? Дали в колата, която ще вземем, можем да очакваме да има USB вход? Ох, а стойка за телефон също нямам... За OsmAnd гарантирам, че върши работа и реално навигира в Куба. Освен карта на Куба, свали също и гласови команди на английски. Трябва да си поиграеш с опциите на приложението, но на място ще ми благодариш за това! В Куба задължителните знаци са рядко, а какво остава за табели. Имайте едно наум! Не помня в "китайчето" да имаше по-нова от времето на ВАЗ 2105 технология, така че... Стойка за телефон купих специално за това пътуване. Мога да ти я дам, но е за HTC... 1
Mary Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 За OsmAnd гарантирам, че върши работа и реално навигира в Куба. Освен карта на Куба, свали също и гласови команди на английски. Трябва да си поиграеш с опциите на приложението, но на място ще ми благодариш за това! В Куба задължителните знаци са рядко, а какво остава за табели. Имайте едно наум! Не помня в "китайчето" да имаше по-нова от времето на ВАЗ 2105 технология, така че... Стойка за телефон купих специално за това пътуване. Мога да ти я дам, но е за HTC... Картата съм свалила. Гласовите команди ... не се смейте, но даже и не видях къде се намират... Благодаря за предложението за стойката - вероятно няма да ми свърши работа. Ще трябва да се снабдя с подходяща за моя телефон. Имам Power bank, но дали ще издържа целодневно ползване в активен режим? Отсега усещам, че ще бъде весело около нас! Rainy ще шофира(ха ха ха, не е лошо, че тя ще шофира), а аз ще имам грижата за навигацията. Duke , дали нямаш малко свободно време, в което да дадеш насоки за тази навигация и гласовите ѝ команди?
Фил Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 (редактирано) Дали в колата, която ще вземем, можем да очакваме да има USB вход? Нямам идея дали ще има, но е вероятно да има гнездо за запалка,така че може би е добре да си вземете един подобен преходник : Редактирано 7 януари, 2017 от Фичо 3
Duke Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Отиваш на setings > manage map files > all downloads Намираш Куба и сваляш картата. После отиваш в General setings. Задаваш Car по подразбиране, във Voice guidance инсталваш English. От Voice guidance output задаваш media/music audio, за да могат командите да се чуват. Това са основните настройки, има и още които е добре да прегледаш. Най-добре е да свалиш и картата на България и в следващите дни да проиграеш навигацията в София, за да свикнеш с нея... 2
Mary Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Нямам идея дали ще има, но е вероятно да има гнездо за запалка, така че може би е добре да си вземете един подобен преходник : Фил, благодаря, имаме такъв! Записвам да го "приватизирам" от колата. 1
eloena Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 (редактирано) Maps.me върши идеална работа. Искам да ви споделя (ако вече не съм го правила) една случка по пътя от Хавана към Винялес. Близо до последното, под един мост ни спря униформен. Около него някакви хора седят на сянка. Обясни ни, че тези хора са катастрофирали с автобус наблизо (блъснали кон) и сега няма как да отидат на работа, та бихме ли закарали една жена до близка фабрика за пури. Разбира се, съгласихме се. Жената за благодарност ни покани във фабриката да пием по кафе с пура, а там ни направиха "безплатна" презентация на процеса на производство и така ни омагьосаха, че приятелите ми си тръгнаха с кутия пури за 200 евро. Вечерта в касата се заговорихме с едни словаки, на които бяха приложили абсолютно същата схема. Да спомена и че от Хавана си взех същата кутия с пури за 50 евро. Та няма лошо да идете с някой стопаджия до фабриката, но не се поддавайте на уверенията, че само от там и никъде другаде ще си купите истински пури. А на летището има перфектни истински пури за по 2-2.5 кук парчето, в пласмасова индивидуална опаковка, чудесни за подарък. Така, че ви съветвам да си вземете от местните самоделните им пури само колкото да попушите там. Ром, слава богу има навсякъде и е евтин. Ох, как ви завиждам! Желая ви супер изкарване! Редактирано 7 януари, 2017 от eloena 6
Гост Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Бях писал подробно за придвижване с кола в Куба. Добре е да се прочете, че има някои важни момента в начинанието. Нямам идея как мислите да се ориентирате по пътищата. И затова съм писал някъде. Добре е да ползвате OsmAnd навигация на телефона в офлайн режим, стойка за телефона на стъклото на колата и поне една външна батерия. Бензиностанции има в населените места и рядко на магистралата. Пътуването с кола в Куба е по-бавно от очакваното, но за сметка на това изключително спокойно. Задължително да поздравите от нас Yenni от касата в Плая Ларга и да пиете по едно куба либре за наше здраве с тези симпатяги... Duke, изкълвала съм ти препоръките, благодаря за които. И повече от един ром ще пием за ваше здраве Просто никъде не видях конкретика за самите маршрути, а те са важни за мен... Благодаря за съветите към Mary - аз ще се дзверя в пътя, а тя ще ме наставлява. Ще е много весело определено!
Mary Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Отиваш на setings > manage map files > all downloads Намираш Куба и сваляш картата. После отиваш в General setings. Задаваш Car по подразбиране, във Voice guidance инсталваш English. От Voice guidance output задаваш media/music audio, за да могат командите да се чуват. Това са основните настройки, има и още които е добре да прегледаш. Най-добре е да свалиш и картата на България и в следващите дни да проиграеш навигацията в София, за да свикнеш с нея... Благодаря ти много, че го написа. Чак след написаното от теб разбрах, че нещо не е наред... Сериозно се бях замислила дали не съм се повредила покрай празниците ха ха ха . Проблема не е в моя телевизор обаче. Нов телефон ... няма да си купувам, та приемам други предложения за навигация, която е налична в App store.
Гост Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Maps.me върши идеална работа. Искам да ви споделя (ако вече не съм го правила) една случка по пътя от Хавана към Винялес. Близо до последното, под един мост ни спря униформен. Около него някакви хора седят на сянка. Обясни ни, че тези хора са катастрофирали с автобус наблизо (блъснали кон) и сега няма как да отидат на работа, та бихме ли закарали една жена до близка фабрика за пури. Разбира се, съгласихме се. Жената за благодарност ни покани във фабриката да пием по кафе с пура, а там ни направиха "безплатна" презентация на процеса на производство и така ни омагьосаха, че приятелите ми си тръгнаха с кутия пури за 200 евро. Вечерта в касата се заговорихме с едни словаки, на които бяха приложили абсолютно същата схема. Да спомена и че от Хавана си взех същата кутия с пури за 50 евро. Та няма лошо да идете с някой стопаджия до фабриката, но не се поддавайте на уверенията, че само от там и никъде другаде ще си купите истински пури. А на летището има перфектни истински пури за по 2-2.5 кук парчето, в пласмасова индивидуална опаковка, чудесни за подарък. Така, че ви съветвам да си вземете от местните самоделните им пури само колкото да попушите там. Ром, слава богу има навсякъде и е евтин. Ох, как ви завиждам! Желая ви супер изкарване! Благодаря ти за чудесните съвети!!! Като нищо съм цопнала в капана, макар че 200 евро няма как да ги дам за пури по никой начин П.П. Правят ли проблем на излизане за ром и пури? Принципът за течности валиден ли е на аерогарата там, ако си вземем ром от вътрешността?
Спас. Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Аз май малко съм се надценил и мисля да взема разстоянието от Винялес до Тринидад в един ден.. гугъл казва 6 часа, но явно няма да е толкоз. Някой минавал ли го е и зне ли колко реално ще отнеме?
Гост Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Нов телефон ... няма да си купувам, та приемам други предложения за навигация, която е налична в App store. Можем да ползваме моя Самсунг - когото мразя в червата си - рядко некадърен телефон с фабричен дефект и вече напукан екран - в момента свалям приложението - но не ми се иска да те вкарвам в дискомфорт с чужда - и гадна - техника. Пари за нов няма Ще ни е за резервен вариант. Предпочитам ти да командваш парада без напрежение.
eloena Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 Аз май малко съм се надценил и мисля да взема разстоянието от Винялес до Тринидад в един ден.. гугъл казва 6 часа, но явно няма да е толкоз. Някой минавал ли го е и зне ли колко реално ще отнеме? Толкова е, 6 часа. Правила съм Тринидад - Винялес, тъпото е, че пак се минава през Хавана, по околовръсното, де. Благодаря ти за чудесните съвети!!! Като нищо съм цопнала в капана, макар че 200 евро няма как да ги дам за пури по никой начин П.П. Правят ли проблем на излизане за ром и пури? Принципът за течности валиден ли е на аерогарата там, ако си вземем ром от вътрешността? Ром в ръчния багаж не, иначе няма проблем. За над 50 парчета пури трябваше някакъв документ, но едва ли ще изнасяш толкова. 3
Гост Публикувано: 7 януари, 2017 Публикувано: 7 януари, 2017 (редактирано) Ром в ръчния багаж не, иначе няма проблем. За над 50 парчета пури трябваше някакъв документ, но едва ли ще изнасяш толкова. Откъде би ми препоръчала да си купя ром за Европа? Скъпо ли е на летището? Заслужава ли си? Ние смятаме да пътуваме с ръчен багаж - не че не можем да го чекираме куфара на връщане (както направих в Бразилия). Със сигурност няма да изнасям толкова пури наистина Благодаря. Редактирано 7 януари, 2017 от Гост
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега