Прескочи до съдържание

Куба, януари/февруари'17


Гост

Препоръчани мнения

Рейни, би ли била малко по-конкретна?

Просто искам да си изясня дали въобще това е моя дестинация.

Това, че не е евтина дестинация и че плащаш по-скъпо отколкото нещо струва стана ясно, но пък описаните от теб цени не са шокови. (изключвам рента-кар).

Мен ме привлича точно латино атмосферата и евентуално природа, но не и умиращия социализъм или там каквото е.

 

Мноооого ми е трудно да преценя какво да ти кажа... Сериозно. Аз през цялото време си мислех, че няма друга нация в света, преживяла 50 годишно ембарго и оцеляла. Ама на :) Огромен сетивен буламач е. Ако си позитивна, ще се изкефиш. Ако си негативна, ще се скапеш. Дано съм успяла да отговоря. Откачено място е :) 

Връзка към коментар

За протокола, че за трети път става въпрос, след 80-та съм роден, пък и 2 седмици останаха, така че е късно да размислям  :)  Пътувам с нагласата, че ще ми хареса и винаги досега съм бил щастлив.

 

Ах как с удоволствие бих си шофирал по празна магистрала на фона на българския трафик и манталитет на шофиране. Само здрава кола да ми дадат и бензин да има...  :rolleyes:

 

Колите са китайски, ама ще се справиш ;) Нагласата ти е прекрасна. Просто няма друго такова място. Просто няма. Знакът плюс или минус го слага личната ни природа... 

Връзка към коментар

През цялото време от както стъпих в Куба на 29.02.17 повтарям едно и също: "Всичко, което сте чули за Куба е вярно." Всеки, колкото и различни неща да говори, казва истината. Това е страната, за която съм чула най-противоречиви мнения. Въпросът с какви очи гледаш на страната. За мен Куба е "Изгубеният град" филм,САЩ,2005, Режисьор Анди Гарсия В ролите: Анди Гарсия, Инес Састре, Томас Милиан, Ричард Брадфорд и др. Моята препоръка е да го видите. Аз бях впечатлена и силно повлияна от този филм за Куба в края 50-то години на миналия век. И всичко, което видях в Хавана само засили усещането от филма. Не съжалявам, че посетих тази страна. За много неща ме накара да се замисля...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

През цялото време от както стъпих в Куба на 29.02.17 повтарям едно и също: "Всичко, което сте чули за Куба е вярно." Всеки, колкото и различни неща да говори, казва истината. Това е страната, за която съм чула най-противоречиви мнения. Въпросът с какви очи гледаш на страната. За мен Куба е "Изгубеният град" филм,САЩ,2005, Режисьор Анди Гарсия В ролите: Анди Гарсия, Инес Састре, Томас Милиан, Ричард Брадфорд и др. Моята препоръка е да го видите. Аз бях впечатлена и силно повлияна от този филм за Куба в края 50-то години на миналия век. И всичко, което видях в Хавана само засили усещането от филма. Не съжалявам, че посетих тази страна. За много неща ме накара да се замисля...

 

Много красиво - и точно - мнение.

Връзка към коментар

През цялото време от както стъпих в Куба на 29.02.17 повтарям едно и също: "Всичко, което сте чули за Куба е вярно." Всеки, колкото и различни ...

Пътуване във времето ще да е било? Филмът е страхотен, но далеч не е достатъчен да се изгражда представа за Куба.

И за протокола, бях там с двойка родени 80-та и 88-ма и те бяха доволно възхитени, не забелязах да не отговори на очакванията им, приеха всичко, каквото е, с любопитство и доволство. Ако се интересуваш от Куба, имаш ясна представа какво е дереджето, и не отиваш с голямата кошница с очаквания. Отиваш с празна кошница за впечетления. После преценяваш....

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

- ако си роден след 1990 г., склонна съм да кажа 'не ходи; няма да разбереш романтиката'; само че не знам дали ще е честно...

)

Очевидно обаче и усещането или разбирането за романтика е доста различно за различните хора, при това не толкова (или не само) в зависимост от годината на раждане.

И в случая коментирам като човек, роден далеееееч преди 1990г.

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз сигурно и друг път съм писал, но според мен най-важното нещо преди пътуване към Куба е предварителната нагласа. Трики моментът е именно в това, че няма рецепта за предварителна нагласа. Във всички случаи Куба ще допадне на сензитивните хора, хората с богато въображение и онези с ярки спомени от социализма, а няма да се хареса на технократи, млади хора и може би на хора с особена чувствителност към мизерията във всичките и форми. Основният капитал на Куба са хората, храната и фотогеничната разруха на градовете, особено Хавана. Не бих казал, че Куба е уникална със своята природа и честно да си призная не през цялото време на престоя ни имах силно усещане за Кариби. Със сигурност знам, че рано или късно ще се върна в Куба и още отсега нямам търпение отново да застана около багажната лента заедно с още 300 европееца, за да наблюдаваме в захлас как през около 3 минути на лентата се появява само по един куфар и така около час и половина. После всички заедно да се наредим пред CADECA-то извън летището, за да сменим пари, докато през цялото това време търпеливо ни изчакват хората изпратени от касата да ни посрещнат с добре поддържан Шеви от 1958 година...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Не съм съгласен, че Куба няма да се хареса на младите хора - тъкмо обратното. Много по-вероятно е да не се хареса на хората от "онова време", които ще направят асоциацията с нашия развит социализъм и които цял живот се мъчат да избягат от спомена за празните магазини, правилата на социалистическото съжителство и т.н. Младите хора са по-отворени към света, сетивата им са по-изострени, изискванията по-ниски, и освен това им е много по-лесно да се отпуснат по течението и да включат на "парти моуд". Слънцето, морето и карибската природа, готините и отворени хора, музиката и танците, ромът и пурите, вкусната храна и невероятните коктейли са нещата, с които Куба ще плени младежите веднага. А "ел сосиализмо" и Че са тъкмо онази пикантна добавка, която прави мохитото в Куба по-вкусно от където и да било другаде. Замислете се, че вие може и да сте ги виждали тези неща, но някой роден през 85та например не е, а вече може да ги види на много малко места по света.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

 

Здравейте :)
 
Планирам(е) – засега – скитане в Куба за Рождения ми ден догодина. Имам нужда от конкретни съвети за програмата, защото от тях ще зависи кой самолетен билет ще бъде предпочетен. А искам да стане ясен самолетния билет, защото искам да направя резервациите в Куба – в точно определени дни и каси. Препоръките ми са безкрайно важни на мен лично. А искам рано, защото съм си такава :)
 
След изключване на Аерофлот (категорично - основно визи и не само), европейските хъб-ове – безкрайно неудобно с полет до континента и нощувка преди полета, както и американските опции – потенциалната ми спътничка няма виза, което обезсмисля и чакане на хипотетично евтини американски полети, вариантите са два.
 
Първият – с Авианка с прехвърляне в Богота – програмата е разработена на тази база. Програмата дублира изцяло тази на Duke – много му благодаря за обясненията, както и на хората, които на него са помогнали. Разликата е един увеличен ден, защото се получава голямо препускане точно на Рождения ми ден след шофиране от 360 км и няма да има време за поне малко релакс – без това програмата е сгъчкана – но е прекрасна, не е оплакване! :)
 
Сега – има и и директен полет с Virgin Atlantic – случайно попаднах на него и не изглежда никак лош вариант (ако билети по 900 Евро са добър вариант, но не го коментирам...) Той обаче не е ежедневен и се получава с един ден повече. 
 
Молбата ми – моля погледнете програмата – коментирайте, моля – но най-вече ми препоръчайте ако се спрем на вариант с още един ден, къде да го навра? :)Няма да е повече от един ден твърдо, дори и единия ден в повече с Авианка не бях го планирала, но наистина го намирам за нужно. Два – иска ми се да чуя вашите препоръки дали си заслужава. И ако препоръчате да го набутаме в по средата на маршрута, това ще промени целият график на резервациите. 
 
Искам твърдо да направя резервациите съвсем скоро, преди самолетния билет, за който може да почакаме промоция... Куба не мога – по точно не искам – да я оставям в последен модел резервиране.
Благодаря!
 
OUTBOUND - Friday, 27 Jan 2017
Avianca AV121
22:05 LHR London Heathrow 11h 25
04:30(+1) BOG Bogota
 Connect in airportLong wait 4h 37
09:07 BOG Bogota 3h 38
12:45 HAV Havana
 
28.01.2017 – Havana – пристигане следобяд - нощувка
Aby’s Casa 
http://casaincuba-aby.com/(специално тази ще я мислим още)
27.01 28.01.2017 – Havana - нощувка
29.01 30.01.2017 – Havana - нощувка
 
31.01.2017 – Havana – Vinales – 180 km (2 ч.) - нощувка
 
Casa Ridel y Claribel  
 
01.02.2017 – Vinales – Playa Larga – 355 km (5 ч.) – нощувка
 
Casa de Yeni – Happy Birthday party :)
 
02.02.2017 – Playa Larga – Casa de Yeni - нощувка
 
03.02.2017 – Playa Larga – Cienfuegos – 125 km (2 ч.) - нощувка
 
Casa Los Delfines 
 
04.02.2017 – Cienfuegos – Trinidad – 85 km (1 ч.) - нощувка
 
Casa Bernardo
 
05.02.2017 – Trinidad -> Havana – 315 km (4 ч.) – 12 pm Havana -> 15.50 flight 
 
Avianca AV255
15:50 HAV Havana 3h 24
19:14 BOG Bogota
Connect in airportLong wait 3h 50
Avianca AV120
23:04 BOG Bogota 10h 41
14:45(+1) LHR London Heat

Rainy, успя ли да изпълниш този план за разходка извън Хавана? Четох доста мнения на магеланци, като и аз направих същия план. Датите ни съвпадат, но са в различни месеци и сме с един ден повече от вас :) Чудя се дали ще ни стигне това време във Винялес. Мисля да тръгнем от Хавана към Виналес на 31.03.2017 като ще се отбием до Лас Терразас за един обяд (може би). Притесняваме, че навсякъде обясняват, че разходката на Виналес е около 4 часа, което на 31.03. няма как да стане. А аз исках на 01.04.2017 да пътуваме за Плая Ларга, но май няма да успеем и трябва да останем още един ден във Виналес. 

Внушителна сума са rent a car и ми мина през главата да пътуваме с обществен транспорт, но това ще ни забави доста. Дадоха ми сайт на автобуси http://www.viazul.com/, които са уж на точен час, но ще видим кометарите на мои приятели, които ще пътуват с тях, този месец :) 

Връзка към коментар

Rainy, успя ли да изпълниш този план за разходка извън Хавана? Четох доста мнения на магеланци, като и аз направих същия план. Датите ни съвпадат, но са в различни месеци и сме с един ден повече от вас :) Чудя се дали ще ни стигне това време във Винялес. Мисля да тръгнем от Хавана към Виналес на 31.03.2017 като ще се отбием до Лас Терразас за един обяд (може би). Притесняваме, че навсякъде обясняват, че разходката на Виналес е около 4 часа, което на 31.03. няма как да стане. А аз исках на 01.04.2017 да пътуваме за Плая Ларга, но май няма да успеем и трябва да останем още един ден във Виналес. 

Внушителна сума са rent a car и ми мина през главата да пътуваме с обществен транспорт, но това ще ни забави доста. Дадоха ми сайт на автобуси http://www.viazul.com/, които са уж на точен час, но ще видим кометарите на мои приятели, които ще пътуват с тях, този месец :)

 

RaLLy, успяхме :) Не знам колко време отнема Винялес и какво включва - ние тогава резервирахме езда и много се забавлявахме... хахаха. Още един ден там няма да ви навреди, обаче - стига да имате време. 

Връзка към коментар

 

Внушителна сума са rent a car и ми мина през главата да пътуваме с обществен транспорт, но това ще ни забави доста. Дадоха ми сайт на автобуси http://www.viazul.com/, които са уж на точен час, но ще видим кометарите на мои приятели, които ще пътуват с тях, този месец :)

 

Не съм Rainy, но мога да помогна с коментар за Viazul, тъй като ги ползвахме. Автобусите наистина са на точен час и го спазват. Комфортни и климатизирани са. Недостатък - имат малко курсове и ограничени дестинации, местата бързо се изчерпват и освен това даже и да си купиш билет през сайта, трябва да отидеш на спирката един час преди обявеният час за тръгване на автобуса за т.нар. "чек - ин". Има и други особености - например автобусът от Винялес до Тринидад има различни маршрути на отиване и връщане /само в едната посока минава през Сиенфуегос, например/. Рагледай хубаво сайта, като задаваш различни комбинации, за да можеш да се ориентираш как да си направиш маршрута и нощувките ако ще пътуваш с тях.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Рейни , ​аз много ти благодаря за споделеното искрено мнение /което за мен беше достатъчно точно и ясно/, което ме накара да разбера точно искам или не искам да ходя до Куба. До сега, честно казано, си нямах идея дали и колко и на каква цена бих искала. Вече съм наясно какво ще ми допадне, с какво ще си имам семейни главоболия и какво да очаквам. :)  Що се отнася до соца, на нас по никакъв начин не ни пречи наличието/липсата на соц излъчване, защото, признавам си, аз нямам лоши спомени от онова време, но не го и търся, благодарна съм на възпитанието, образованието и културата, които съм получила, в резултат от разбира се, на родители, родени, израсли и живели до 40-та си година в соца, които обаче не изпитват носталгия по него, де, все пак са били достатъчно млади. Та, благодаря и ще чакам с нетърпение И пътепис духовен от теб, и практически от Мари. :) 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

 RaLLy, колко човека сте?

 

С половинката плануваме пътуваме точно на 31.03.2017 към Винялес и сме по сходна програма:

31.03 - Хавана - Винялес

01.04 - Винялес с посещение на Кайо Хутиас

02.04 - Винялес - Плая Ларга

03.04 - Плая Ларга - Сиенфуегос

04.04 - Сиенфуегос - Тринидад

05.04 - Тринидад - Хавана

 

Първоначално планувахме кола под наем, но засега сме се спрели на Viazul.

 

Щура идея, но ако сте по сходна програма, дали да не се комбинираме за (някои от) междуградските пътувания? В зависимост от броя на хората има варианти такси, колективо.

Връзка към коментар

....  :)  Що се отнася до соца, на нас по никакъв начин не ни пречи наличието/липсата на соц излъчване....

Това е първата "изненада" - очакваме соц.излъчване а такова според мен вече няма. Ситуацията е България втората половина на 80те и указ 56. Който е по находчив е поел издръжката и изхранването на семейството в свои ръце и се е насочил към най- лесния и естествен бизнес - туризмът. Като добавим и това че около поне 1/5 от кубинците са в щатите,  това че доста от тях могат да си ходят на гости , ограничения но достъпен интернет ... повечето очакват притихнали края на 2018 или евентуално кончината на другия брат и  таят огромни надежди за бъдещето. И докато в северната част, до Санкти Спиритус, соц.времената са почти отминали, то на юг те още не са дошли или  са останали в 60те и 70те години на миналия век.

 

Моя съвет - забравете за всичко което сте чували, чели или гледали за Куба! Така ще е много по-интересно и лесно да приемете и усетите тази Карибска държава, която не се различава и от близка Централна Америка. Няма нужда от кой знае каква информация, резервации и прочее. Напротив, така ще е и забавно.

 

Тръгнах с определени очаквания, както никога, и затова може би не можахме да се харесаме с тая Куба...

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Така ще е много по-интересно и лесно да приемете и усетите тази Карибска държава, която не се различава и от близка Централна Америка.

 

Ти на коя друга държава в Централна Америка би я оприличил?

Връзка към коментар

П.П. Дължиш ми една бира заедно, а аз - едно шофиране на някое шантаво място, когато ти ще се кефиш, а аз ще се гърча, ама с кеф :) (още ми е съвестно, честно). 

Няма проблем, ще се засечем някъде, най-малкото все ще мина през Лондон. За шофирането изобщо няма нужда да ти е съвестно, свикнал съм, тука е така. Ако това ме притесняваше, все в къщи трябваше да си стоя :) . Не че бих отказал някой друг да шофира по някое гърчаво място като Амалфи, докато аз си гледам пейзажа  ^_^

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.