Vincent Публикувано: 21 януари, 2017 Публикувано: 21 януари, 2017 Благоdаря за съветите и касите! Разчитах да не пиша на други, докато не получа отказ, нo явно ще трябва да пиша на няколко във всеки град и ако имам късмет, да намеря такава, която съм проверил. От Тринидат и една в Хавана ми писаха тази нощ, че нямат места, но ми предложиха други, нечувани в tripadvisor
Гост Публикувано: 21 януари, 2017 Публикувано: 21 януари, 2017 От Тринидат и една в Хавана ми писаха тази нощ, че нямат места, но ми предложиха други, нечувани в tripadvisor Точно това имах предвид и аз. Изчела съм всички пътеписи на магеланци и намирането на квартира по този начин е оказва нормална практика. Tripadvisor там не е критерий.... Стига да си подготвен и да не се шашкаш (както аз бих се притеснявала, например) или да нямаш велики очаквания, смятам че няма да имаш проблеми със спането. Желая ти да се забавляваш много!
Ивайла Публикувано: 24 януари, 2017 Публикувано: 24 януари, 2017 Трябва ли да си извадя международна шофьорска книжка и тя за колко време става?
Цвете Публикувано: 24 януари, 2017 Публикувано: 24 януари, 2017 Трябва ли да си извадя международна шофьорска книжка и тя за колко време става? Не мога да кажа дали трябва, но мога да дам информация за срока на издаване. Отиваш в СБА на пл. "Позитано" 3 с паспортна снимка / носи 2бр. за всеки случай/ и книжката ти. Правят я на момента на пишеща машина. 1
Mary Публикувано: 24 януари, 2017 Публикувано: 24 януари, 2017 Въпроси за интернета, които може и да ви се виждат странни, ама все пак ще ги задам: 1. Разбрах, че се купуват карти - има ли значение от кой район ще е купена и в кой район ще се ползва? Например - купувам в Хавана, а искам да ползвам във Винялес? 2. Когато приключиш сърфирането, но картата все още не е свършила какво правиш? Достатъчно ли е да изключиш wi fi или има някаква особеност?
Гост Публикувано: 24 януари, 2017 Публикувано: 24 януари, 2017 (редактирано) Трябва ли да си извадя международна шофьорска книжка и тя за колко време става? Ивайла, аз не мисля, че трябва международна книжка за Куба. Преровила съм всички международни изисквания - изнесени в нашенското КАТ. В двете международни конвенции са изнесени страните, които изискват такива книжки и Куба не е сред тях. Проверила съм го милион пъти, докато си вадех книжка за Бразилия. Която не е валидна за Куба (на книжката има списъкс държавите по тази конвенция). Ще си карам с европейската книжка. Редактирано 24 януари, 2017 от Гост
Гост Публикувано: 24 януари, 2017 Публикувано: 24 януари, 2017 Въпроси за интернета, които може и да ви се виждат странни, ама все пак ще ги задам: 1. Разбрах, че се купуват карти - има ли значение от кой район ще е купена и в кой район ще се ползва? Например - купувам в Хавана, а искам да ползвам във Винялес? 2. Когато приключиш сърфирането, но картата все още не е свършила какво правиш? Достатъчно ли е да изключиш wi fi или има някаква особеност? Mary, tази статия ми хареса - можеш да я погледнеш... http://www.twoscotsabroad.com/internet-and-wifi-in-cuba/
Vincent Публикувано: 24 януари, 2017 Публикувано: 24 януари, 2017 (редактирано) Дайте още някой съвет на един магеланец wannabe Имам известен успех и вече имам няколко резервации. Засега нощувките са (1) Хавана - (2) Винялес - (3) ??? - (4) Сиенфуегос - (5) Тринидад - (6) ??? - (7) Хавана - /8/ Хавана - (9) Хавана. След Винялес не съм намерил къде да спим. Касите в Плая Ларга и Плая Хирон изглеждат кът. Част нямат мейли, други са заети, а трети изглеждат твърде компромисни. Къде другаде си заслужава да се отседне? За 6-я ден писах на 3 каси в Caibarién с идеята от там да идем до Кайо Санта Мария. Хотелите там са по 200+ евро и варианта с каса в Caibarién ми изглежда по-приемлив. Ако не е в тази посока, на къде другаде си заслужава да се упътим за една вечер между Тринидад и връщането в Хавана? Редактирано 24 януари, 2017 от Vincent
lan Публикувано: 24 януари, 2017 Публикувано: 24 януари, 2017 След Винялес не съм намерил къде да спим. Касите в Плая Ларга и Плая Хирон изглеждат кът. Част нямат мейли, други са заети, а трети изглеждат твърде компромисни. Вие кога пътувате? На мен ми отговориха от каса в Плая Ларга, че предпочитат да не правят сега резервации за една нощувка, защото после им се блокирали евентуални желаещи за две или повече нощувки. За месец април става въпрос.
Vincent Публикувано: 24 януари, 2017 Публикувано: 24 януари, 2017 На 27.02, след около месец. Там където има по-малко каси сигурно си я правят тази сметка и не ги виня. Не са така популярни като Сиенфуегос/Тринидад и гледат да си запълнят максимално стаите.
Гост Публикувано: 24 януари, 2017 Публикувано: 24 януари, 2017 Част нямат мейли, други са заети, а трети изглеждат твърде компромисни. Разбирам те напълно, но си спомни 1990 г. - освен ако тогава не си бил искра в очите на баща ти Тоест, ако няма налични, приемаш многото компромиси - просто нямат ресурси! Или се отказваш. Или плащаш много пари на хотелите
eloena Публикувано: 24 януари, 2017 Публикувано: 24 януари, 2017 Не се притеснявайте за нощувките! Ще ви намерят и ще ви поканят. И ще останете доволни! Ако нямат места, ще звъннат на съседи, ще съдействат. Навсякъде в Куба! 2
tougherty Публикувано: 25 януари, 2017 Публикувано: 25 януари, 2017 Eloena e напълно права. Разбирам, че искате всичко да е перфектно планирано и изпипано до най-малкия детайл (магеланци сме все пак), но според мен е малко ненужно това - Куба е лежерна държава (айляк по Пловдивски), кубинците също са лежерни и ще бъде добре и вие да се настроите така, за да се насладите максимално на изживяването. Та в този ред на мисли - дори да имате направена резервация за конкретна каса, нямате абсолютна гаранция, че тази резервация ще бъде спазена. Пример - вие сте за една-две нощувки, обаче преди вас идва някой друг турист и казва, че касата толкова му харесва, че иска да остане 1 седмица. Еми, на вас ще ви се извинят, но ще ви пратят в друга каса (на роднини/приятели/приятели на приятели и т.н.). Не го взимайте толкова присърце - каси колкото искате. Гаранция няма да останете на улицата. Много туристи се придвижват от град на град без резервации. Дори да спрете някой обикновен кубинец, той ще ви заведе до 2-3-4 каси (на роднини/приятели/приятели на приятели и т.н., разбира се), пък даже може да ви настани и у тях. Действително някои каси имат повече удобства от други, но какво ви е необходимо всъщност - сигурна стая, чиста баня, удобно легло и спокоен сън. В крайна сметка вие не сте в Куба, за да си киснете в стаята пред телевизора. Куба е за изживяването, за музиката, танците и настроението - тези неща не се измерват с инчовете на телевизора или наличието на хладилник и затова не очаквайте Куба да ви предложи някакъв лъскав дубайски лукс. Много по-важно в касата е дали са добри готвачи и каква вечеря ще ви приготвят и дали говорят езици, на които ще можете да си бъбрите.Дори местоположението не е толкова важно, при положение че транспортът ви е супер евтин, а имате и кола. Затова моят съвет е не планирайте чак толкова много, ще си прекарате чудесно и без да сте избистрили всеки детайл предварително - джъст лет гоу, дето се вика. 5
Ивайла Публикувано: 25 януари, 2017 Публикувано: 25 януари, 2017 Ако Rainy няма против да използваме нейната тема за въпроси - може ли малко информация за водопадите El Nicho? Гледам, че са на почти еднакво разстояние от Сиенфуегос и Тринидад - откъде е по - добре да се отиде? По пътеводителите пише, че е най - добре с тур, защото е труден за откриване и пътят е лош...Някой ходил ли е, действително ли пътят е толкова ужасен и е труднооткриваем водопада (все пак и с тур да си, пак с кола ще те закарат)...
Гост Публикувано: 25 януари, 2017 Публикувано: 25 януари, 2017 (редактирано) Ако Rainy няма против да използваме нейната тема за въпроси - може ли малко информация за водопадите El Nicho? Гледам, че са на почти еднакво разстояние от Сиенфуегос и Тринидад - откъде е по - добре да се отиде? По пътеводителите пише, че е най - добре с тур, защото е труден за откриване и пътят е лош...Някой ходил ли е, действително ли пътят е толкова ужасен и е труднооткриваем водопада (все пак и с тур да си, пак с кола ще те закарат)... Rainy няма нищичко против да се нищят всякакакви кубински въпроси в помощ на магеланци Ние засега не планираме водопад, но планираме къпане с делфини - в Сиенфуегос Знам, че (май!) Duke са ходили на водопадите... Редактирано 25 януари, 2017 от Гост
Tedy Публикувано: 25 януари, 2017 Публикувано: 25 януари, 2017 Ние ходихме на един водопад на 20-30 км от Тринидад, но не помня името. Не беше труден за откриване, вървяхме около 2 ч. в едната посока. 2
tougherty Публикувано: 25 януари, 2017 Публикувано: 25 януари, 2017 Ние също ходихме до този водопад, който е в Топес де Колантес, близо до Тринидад - май се казваше Caburni, ама не съм 100% сигурен. Пътят е лесен, водопадът беше доста понамалял (ние бяхме в края на сухия сезон), но трипчето беше приятно, а и накрая поплувахме във вирчето под водопада. 1
Vincent Публикувано: 25 януари, 2017 Публикувано: 25 януари, 2017 Благодаря за написаното! Причината да опитвам да планирам максимално е, че отивам за доста по-малко време от колкото бих искал. При един ден на град с доста шофиране и един-два часа в търсене на каса ми иглеждат изгубени, дори и да са част от чара на престоя там. Иначе търся само стая, от която нищо няма да изчезне, вода колкото за един душ след цял ден шматкане и легло. Храната също е nice to have, защото обичам да опитвам местна храна и винаги се чудя на хора, които тъпчат пържени картофи и/или спагети, където и да отидат. Много ме радва, като чета и ревютата коментари за касите от типа на "Минах за една вечер, но толкова ми хареса, че останах седмица", но те са от хора, които разполагат с време, а не са се юрнали за 10-на дни. Повече от притеснението ми за намиране на каси ме интересуват местата, с които да запълня двата дни (след Винялес и след Тринидат). Като стана въпрос за водопади, тези дни гледам клипчета и снимки морето бая е наводнило крайбрежието на Хавана.
Duke Публикувано: 25 януари, 2017 Публикувано: 25 януари, 2017 Та в този ред на мисли - дори да имате направена резервация за конкретна каса, нямате абсолютна гаранция, че тази резервация ще бъде спазена. Пример - вие сте за една-две нощувки, обаче преди вас идва някой друг турист и казва, че касата толкова му харесва, че иска да остане 1 седмица. Еми, на вас ще ви се извинят, но ще ви пратят в друга каса (на роднини/приятели/приятели на приятели и т.н.). Това съм го чел на различи места и предвид моята мания към перфекционизъм бях изключително неспокоен по време на нашето пътуване чак до настаняването в последната каса. За наше щастие (и мое успокоение), проблеми нямахме никъде. Нещо повече! Мисля, че в "моята" тема за Куба бях писал, но нека още веднъж. В Плая Ларга спахме само една вечер, която се оказа, че съвпада с рождения ден на собственичката Yenni. Двамата с нейния съпруг (превъзходен любител-готвач!) бяха направили страхотен купон с роднини, които бяха дошли с автобус от другото крайбрежие, където преди да се преместят в Плая Ларга са живели. Бяхме поканени и ние, както и швейцарската двойка от съседната стая. На празненството присъства и двойка канадци, които се оказа, че всяка година гостуват в касата на Yenni и едва ли не са приемани в къщата като роднини. По време на купона канадката къде на шега, къде на сериозно ни обясни, че заради нас същата вечер те спят в друга каса в Плая Ларга. Когато решили да резервират три вечери, вече Yenni е имала уговорка с мен за една вечер. Така канадците са прекарали две вечери при Yenni, а последната (рождения ден) я прекараха в чужда каса в Плая Ларга заради нашето присъствие. В този смисъл, явно всичко си е до самия човек, защото Yenni спокойно можеше да ни отсвири с едната нощувка и да заложи на канадците, които всяка година им носят приходи. Аз пък от своя страна не спирам да хваля тяхната каса и се надявам доверието да бъде оправдано... Ако Rainy няма против да използваме нейната тема за въпроси - може ли малко информация за водопадите El Nicho? Гледам, че са на почти еднакво разстояние от Сиенфуегос и Тринидад - откъде е по - добре да се отиде? По пътеводителите пише, че е най - добре с тур, защото е труден за откриване и пътят е лош...Някой ходил ли е, действително ли пътят е толкова ужасен и е труднооткриваем водопада (все пак и с тур да си, пак с кола ще те закарат)... Мисля, че съм писал за водопадите. Посетихме ги на път от Тринидад към Хавана. Пътят е чудесен. Последният участък е тесен и стръмен, защото водопадите са високо в планината, но няма нищо страшно при липсата на движение. Навсякъде в Куба се движих с навигация и не съм се губил никъде... 4
MCC Публикувано: 25 януари, 2017 Публикувано: 25 януари, 2017 По въпросите за водопадите, ние ходихме до Vegas Grande в Topes de Collantes (служителката в туристическото бюро в Тринидад ни уверяваше, че е по-интересен от El Nicho и останалите наоколо). Ето снимка (с не много добро качество) от началото на Април миналата година. На нас доста ни хареса разходката, бих препоръчала. 3
Tedy Публикувано: 25 януари, 2017 Публикувано: 25 януари, 2017 Не сме ходили да видим El Nicho, а водопада в парк Topes de Collantes. 2
Mary Публикувано: 25 януари, 2017 Публикувано: 25 януари, 2017 Мога ли да се включа с един въпрос? Не срещнах отговора до сега. Има ли от къде да се купи КУК в БГ? И забранен ли е за внос? Оказа се, че не е невъзможно да се купи КУК и от тук. Днес се сдобих с определено количество. 3
Duke Публикувано: 25 януари, 2017 Публикувано: 25 януари, 2017 Това е интересно. Курсът заслужаваше ли си? И един съвет. Скрий куковете при влизане в Куба, че е забранено изнасянето на тяхната валута, а за внасяне кой знае какво следва... 1
Фил Публикувано: 25 януари, 2017 Публикувано: 25 януари, 2017 ... не е невъзможно да се купи КУК и от тук. и мерена реч 1
Mary Публикувано: 25 януари, 2017 Публикувано: 25 януари, 2017 Това е интересно. Курсът заслужаваше ли си? И един съвет. Скрий куковете при влизане в Куба, че е забранено изнасянето на тяхната валута, а за внасяне кой знае какво следва... Интересно ми е ... къде предлагаш да ги скрия? :lol: Аз прочетох от тук ето това: The export of the following is forbidden: ... More than 100 pesos in Cuban currency (CUP) or 200 pesos in Cuban Convertible Currency (CUC). А за внасянето ... не пише нищо, освен ограничение за равностойност на внасяната валута до 5000 долара без деклариране. 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега